Dodaj do ulubionych

kiepska kucharka-pomożecie?

03.03.10, 21:14
witam.jestem chyba beztalenciem jeżeli chodzi o gotowanie,tzn z trudem
znajduje pomysły na to co przyrządzać tak codziennie na obiad mojej 7 mies
córce.do tej pory jadła 'słoiczki' ale woli jednak podjadać to co na naszych
talerzach,więc muszę to wykorzystać, a że jemy bardzo różnie nie zawsze mogę
jej na to pozwolić.szukanie codziennie przepisów w internecie spędza mi sen z
powiek i stało się dla mnie utrapieniem,przy okazji czuje się beznadziejnie
jako kobieta i mama.dietę rozszerzam jej już prawie 2 mies i póki co nie ma
problemów z alergią,glutenem czy nabiałem.jestem więc w komfortowej sytuacji
ale nie zmienia to faktu że nie umiem dla niej gotować.bardzo mi zależy żeby
było zdrowo,zróżnicowanie,wartościowo i szybko przede wszystkim.
jeżeli używacie bądź znacie tytuły jakiś naprawdę konkretnych i przydatnych
książek kucharskich dla dzieci to proszę o rady,lub jakiś stron ze
sprawdzonymi przepisami.dziękuję z góry za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • joshima Re: kiepska kucharka-pomożecie? 03.03.10, 22:51
      W tym wieku to naprawdę nie jest skomplikowane. Przecież daje się głównie
      warzywa. Codziennie możesz gotować inny zestaw. W wodzie, albo na parze w
      zależności czy Twoje dziecko lubi wywar z jarzyn czy nie. Ja kupuję warzywa
      mrożone i komponuję.

      Jeśli wprowadziłaś mięso lub rybę to robisz z tego składnik obiadu. Polecam
      mięso w postaci pulpetów, jeśli dziecko nie ma problemu z rozdrabnianiem
      pokarmu. Od czasu do czasu gotowane żółtko.

      Takie małe dzieci naprawdę nie potrzebują wykwintnych dań. Niektóre mogą
      tygodniami jeść to samo i im się nie nudzi.

      Jeśli chcesz pozwolić dziecku na odrobinę samodzielności a w dodatku
      wprowadziłaś gluten to możesz od czasu do czasu ugotować makaron i pozwolić
      dziecku go zjeść rękoma i zagryźć warzywami.

      Do warzyw zamiast makaronu i ziemniaków można jeszcze gotować ryż (albo jak kto
      woli płatki ryżowe) lub polentę (kasza kukurydziana średnio rozdrobniona) lub
      kuskus. Później warto wprowadzić kasze gryczaną niepaloną, jęczmienną i jaglaną.

      Ja czasem dla urozmaicenia kupuję jednoskładnikowe słoiczki warzywne z takich
      warzyw, których nie mogę teraz dostać (na przykład dynia) i wrzucam łyżeczkę,
      czy dwie do zupy aby zmienić smak.

      Jednym słowem przed przystąpieniem do gotowania losujesz warzywa, wybierasz
      między mięsem, rybą i jajkiem, następnie wybierasz między ziemniakami, kaszą i
      makaronem. Decydujesz czy gotujesz zupę czy warzywa na parze i zabierasz się do
      dzieła. To naprawdę proste smile
      • efidorek Re: kiepska kucharka-pomożecie? 04.03.10, 07:57
        zgadzam się z joshimą, ja robię tak samo, kupuję mieszanki warzywne
        mrożone, codziennie wygrzebuję z tych mieszanek trochę warzyw i na
        ich bazie robię zupę o jakimś tam smaku (np. kalfiorowa, brokułowa,
        groszkowa, fasolkowa, brukselkowa, marchewkowa itp), do tego mięso,
        trochęmasła lub oliwy, co drugi dzień żółtko. Nic prostszego.
    • sueno Re: kiepska kucharka-pomożecie? 04.03.10, 09:02
      Tu masz adres strony z przepisami
      www.przepisydladzieci.webpark.pl/index.htm
      Moge wyslac Tobie jeszcze 2 pliki w wordzie pelne przepisow.
      Tylko musialabys podeslac mi maila.
      • jagoda0509 Re: kiepska kucharka-pomożecie? 04.03.10, 09:11
        dziękuje ślicznie i jeżeli możesz mi wysłać te pliki będę bardzo wdzięczna.mój
        adres jagoda0509@op.pl
        • pamplemousse1 Re: kiepska kucharka-pomożecie? 04.03.10, 15:36
          ja gotuję tak moim 10-miesięcznym szkrabom
          1) w zamrażarce mam mrożonki: brokuły, szpinak, bukiet warzyw, zupę jarzynową + od babci z ogródka mrożony koperek i pietruszkę
          2) w słoiczkach gotowy indyk i kurczak (Gerber) + w zamrażarce mrożone filety z mintaja/morszczuka
          3)jaja od babci lub ekologiczne, oliwa z oliwek, masło
          4) makaron (taki drobny babuni lub gwiazdki), ryż, kuskus, ziemniaki, kasza manna
          5) przyprawy (oregano, bazylia, majeranek)

          i robię codziennie inny mix ze składników powyżejwink
          np. wczoraj były brokuły z koperkiem,pietruszką,marchewką, indykiem (pół słoiczka,czyli 40 g), makaronem i przyprawami

          dzisiaj jedli kalafior, marchewkę, brukselkę z przyprawami, ziemniakami i indykiem i odrobiną masła

          a jutro planuję coś z rybką i kaszką manną i odrobiną oliwy z oliwek

          wszystko na koniec gotowania rozgniatam takim ubijakiem do ziemniaków
          wolą moje mini gotowanie od kupczych słoiczków
          czasami daję gotowe słoiczki jak nie chce mi się gotować lub żeby urozmaicić chłopcom menu

          do tego robię różne konsystencje, czasmi jest to bardziej "zupa", a czasami "drugie danie"

          nie wiem czy robię dobrze, ale oni bardzo to lubiąwink
    • karolina17w Re: kiepska kucharka-pomożecie? 06.03.10, 21:35
      A co mozna podac dziecku w wieku 7 m-cy i 3 tyg zamiast groszu, fasolki itp? Bo
      synek bardzo sie meczy z gazami po zjedzeniu zupki np. z groszkiem, nawet jak
      jest mala ilosc...
      • annette04 Re: kiepska kucharka-pomożecie? 07.03.10, 10:41
        Polecam soczewicę czerwoną. Mój synek bardzo lubi.
    • symbolica Re: kiepska kucharka-pomożecie? 07.03.10, 11:44
      malutka441.blogi.oilatum.pl/przepisy-dla-niemowlat/
      ja korzystałam z tej "książki kucharskiej"
      Zreszta często gotowałam większą ilość gęstych zup jarzynowo-mięsnych (mięso
      osobno, wywar wylewałam), gorące do słoików i po wystudzeniu zamrażałam...
      dzięki temu nie musiałam codziennie wymyślać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka