Dodaj do ulubionych

kiedy mozna podac buraki gotowane niemowlakowi?

30.03.11, 13:55
kiedy mozna podac buraki niemowlakowi?
Obserwuj wątek
    • kasiakropkak Re: kiedy mozna podac buraki gotowane niemowlakow 30.03.11, 18:04
      Oprócz tego co dziewczyny piszą wyżej do zalet buraczka należy to, że jest łatwy w hodowli i niewiele trzeba, żeby wyrósł (w przeciwieństwie do np. kalafiora czy brokułu), dlatego zmniejsza się prawdopodobieństwo, że jest czymś paskudnym nawożony. Dlatego buraczka można podać jako jedno z pierwszych warzyw. A wszelkie tabelki są jedynie propozycją, nie należy się ich tak strasznie kurczowo trzymać, ważne żeby wszystko było wprowadzane powolutku.
    • atrapcia Re: kiedy mozna podac buraki gotowane niemowlakow 30.03.11, 21:44
      Buraki - jak najwcześniej wink Ja podałam po 6 miesiącu, od razu przy rozszerzaniu diety. Ze względu na skład i walory smakowe je dawałam, córka do tej pory lubi (ja zresztą też). Zawierają kwas foliowy, karoten, witaminę C, wit. z grupy B, są bogate w sole mineralne, śladowe ilości magnezu i wapnia. Wspomagają proces tworzenia czerwonych krwinek (a więc wskazane przy anemii). Co ciekawe mają właściwości antynowotworowe, antydepresyjne, regulują kwasy żołądkowe, polecane są przy zaburzeniach snu, wzmacniają pamięć i koncentrację, usuwają zakwasy, wzmacniają mięśnie (zalecane sportowcom)... Reszty nie pamiętam, i tak sporo zapamiętałam, bo to wyjątkowe warzywo jest smile W ciąży maglowałam skład bo musiałam jeść na lekką niedokrwistość. Pomogło, w odróżnieniu od tabletek, które mi zapisał lekarz, a które odstawiłam przez brak efektów i przerzuciłam się na buraczki właśnie. Mniam! wink

      A jeszcze zdaje się poleca się je niejadkom i dzieciom szybko rosnącym w celu uzupełnienia witamin i minerałów. smile
      To tyle, dokładniej chcesz to sobie poszukaj w sieci smile
      • titerlitury Re: kiedy mozna podac buraki gotowane niemowlakow 30.03.11, 22:01
        atrapcia napisała:

        Zawierają kwas foliowy, karoten, witaminę C, wit.

        Tak, zawierają, ale tylko do momentu ogotowania. Wysoka temperatura niszczy cząsteczki kwasu askorbinowego (wit. C) oraz folacyny (kwas foliowy). Ale pozostałę cenne składniki pozostająwink Podobno nic tak szybko i skutecznie nie leczy anemii jak szklanka surowego soku z buraków ćwikłowych dziennie smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka