Dodaj do ulubionych

Problem z kąpielą. Pomocy!!!

19.05.11, 22:26
Poradźcie coś, bo już nie wiem co robić. Moja mała zawsze bardzo lubiła kąpiel, od tygodnia jak tylko włożę ją do wanienki dostaje histerii, cała się trzęsie sad Nie mam pojęcia co się stało. Tydzień temu rozhisteryzowała się pod koniec kąpieli, ale nie zauważyłam żeby się czegoś przestraszyła, po prostu nie wiem co mogło się stać, na krok jej nie odstępowałam no i od tamtej pory kąpiel mamy z głowyuncertain Dziś próbowałam wykąpać się z nią razem w dużej wannie i było to samo. Nawet jak ją przytulałam i głaskałam to wyła niemiłosierniesad Umyłam jej główkę na siłę, bo od tygodnia nie myta i włosy zaklejone-nie było wyjścia, ale nie chcę tego powtarzać. Nie mogę słuchać jej płaczu, serce się kraje...Co mogę jeszcze zrobić, żeby znów polubiła kąpiel? Proszę o radę i dzięki za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 19.05.11, 22:52
      Moze woda za zimna? Sprobuj zrobic naprawde ciepla kapiel, o takeij temperaturze, w jakiej sama czulabys sie komfortowo. Wedlug poradnikowych zalecen woda do kapieli niemowlaka jest po prostu zimna.
      A rownie dobrze moze to byc taka faza w rozwoju, moje dzieci tez przerabialy, wtedy pozostaje szybko i sprawnie robic swoje , bez wzgledu na protesty dziecka. Mus to mus.
    • nymeriia Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 19.05.11, 23:58
      Zrobiłabym przerwę w kąpieli. Możesz przecierać ją na mokro tylko. Zrób potem test z bardzo małą ilością wody w wanience. Może wpadła kropelka do oka, może się wystraszyła, bo woda sięgnęła za wysoko bródki. Moja tak właśnie zareagowała ostatnio, gdy leżąc na brzuszku, podtrzymywana dotknęła bródką tafli wody. Na następny dzień przy kąpieli od początku była lekko wystraszona, więc odpuściłam na jeden dzień i kąpiele znów są przyjemnością.
    • nikka.1983 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 20.05.11, 07:59
      A może spróbuj wziąć córeczkę na basen (taki z ciepłą wodą, np jacuzzi). Zabierzcie ze sobą zabawki kąpielowe i pokaż małej, że woda jest fajna. Może nie skojarzy basenu z kąpielą i strach minie.
      • mruwa9 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 20.05.11, 08:47
        sredni pomysl IMHO. Zamiast fajnego doswiadczenia moze byc szybki odwrot z histeryzujacym niemowlakiem.
        • nikka.1983 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 20.05.11, 08:51
          Masz rację, może być tak, że trzeba się będzie wrócić, ale może się okazać, że woda wcale nie jest zła.
    • mysz-83 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 20.05.11, 22:31
      Ja bym kąpanie sobie odpuściła (przynajmniej na jakiś krótki czas). Wieczorem możesz nalać wody do wanienki, pokazać że nic złego się nie dzieje, niech wsadzi rączkę, pochlapie a całej jej nie wsadzać. Kąpanie na siłę nic nie da, a może tylko pogorszyć sprawę. W tym wieku dzieci się różnych rzeczy zaczynają bać, ale trzeba im pokazać że nie ma czego a nie na siłę zmuszać.
    • blaue777 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 20.05.11, 22:40
      U nas było podobnie. Od pierwszej kąpieli Mała b.lubiła wodę. Aż pewnego dnia nagle krzyk. I przez kolejne dni też płacz. Po mniej więcej tygodniu tak samo nagle płacz znikł i znowu lubi się kąpać...
    • mamarianka Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 21.05.11, 23:44
      Dzięki za rady. Będę próbować, a wiem że to raczej nie wody się boi, bo przy myciu rączek pod kranem się cieszysmile Do oczek też raczej nic jej nie naleciało, z resztą już wiele razy sobie do oczu nachlapała i nie było z tego powodu histerii. Spróbuję przez jakiś czas nie kąpać, na co dzień i tak myjemy się myjką, tylko jak jej umyć główkę żeby nie było histerii?
      • calineczkazbajkii Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 22.05.11, 00:20
        sa takie specjalne kapelusiki do mycia głowy , może to pomoże
        https://www.tomi.pl/zdjecia/6149_big.jpgRondo kąpielowe

mojegotowaniee.blox.pl
        gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl

https://lb1f.lilypie.com/buEip1.png?zH1nqVhw
        • inesska-pinezka Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 22.05.11, 09:08
          jakiś czas temu miałam podobny problem. moim zdaniem wynikało to z tego, że któregoś dnia podczas mycia głowy i spłukiwania woda dostała się jej do oczu, to było dla niej tak traumatyczne przeżycie, że nawet tydzień po tym zdarzeniu odczuwała lęk przed kąpielą i wręcz uciekała z wanny. Na tydzień dałam sobie spokój z myciem głowy, natomiast codziennie wkładałam ją do wanny z masą różnych zabawek aby zobaczyła, że zabawa w wodzie jest fajna no i poskutkowało do tego stopnia, że jak tylko chcę ją wyciągnąć z wanny awanturuje się niemiłosierniewink
          • agatkowo Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 22.05.11, 09:57
            ja miałam tak samo. Pewnego dnia histeria. I nie wpadła jej woda do oka, woda był taka jak przez kilka miesięcy wcześniej, mierzona termometrem, ryk i już. Próbowałam jeszcze dwa dni, ale tak jak autorka nie mogłam słuchać szlochu dziecka. Raz umyłam ja na przewijaku, na drugi dzień pod kranem. Wody się nie bała, tylko do wanienki nie chciała. Potem spróbowaliśmy zaś do wanienki, ale było to samo. Potem przez dobre dwa miesiące ja wchodziłam i siadałam na wannie (sama jeszcze nie siedziała) mała na kolanach i prysznic. Woda leciała jej do oczu przy myciu głowy i nic. Po tych miesiącach spróbowałam z nią usiąść w dużej wannnie, była niepewna, ale nie płakała. Potem za kilka dni kąpała się już sama. Uważam, że kąpaniem ją wtedy w wanience mogłabym ją zniechęcić,a tak problemu nie ma i dziecko nie wyło przy myciu. Pozdrawiam
            • angela10086 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 22.05.11, 14:31
              moja niedawno przechodzila to samo, okazalo sie ze ja babcia wyszorowala chropowata gabka... ja myje bardzo delikatnie, bylo wycia na 2 miesiace. ale juz jest ok.
      • nikka.1983 Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 22.05.11, 15:15
        A sprawdzałaś, jak Mała reaguje na wanienkę "na sucho"? Mój syn dzisiaj wpełzł do swojej wanienki i czekał na kąpiel, a skoro do wieczora jeszcze daleko, wsypaliśmy mu do niej piłeczki i bawił się tak z 20 minut. Może dałoby się oswoić Twoją córeczkę z wanienką właśnie przez zabawę bez wody?
        • mamarianka Re: Problem z kąpielą. Pomocy!!! 24.05.11, 14:33
          Właśnie niestety już próbowałam włożyć ją do wanienki bez wody, ale ewidentnie to wanienki się boi sad Wanny w łazience, nawet bez wody to samo, więc chyba zostaje mi nie kąpać jej przez jakiś czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka