Dodaj do ulubionych

Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące)

21.05.04, 21:25
Mam pytanko.Mój syn skończy za pare dni 4 miesiące,karmie go nadal piersią i
jestem ciekawa kiedy zacznie przesypiać całą noc.W sumie śpi całą noc,ale ok
3-5 razy budzi sie do karmienia po czym znowu usypia.W ciągu dnia za to nie
śpi dużo(3 drzemki po 40 minut).Jak wychodze do szkoły to jest
przyzwyczajony ,że dostaje mleko w proszku nan1,to moze na noc mu dawać to
mleczko.Może jak bardziej sie naje to dłużej będzie spać?
Bardzo prosze o opinie na ten temat
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kama30 Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 21.05.04, 21:56
      ja też w wieku 4 miesięcy zaczęłam mojej małej dawać kleik ryżowy na noc, żeby
      spała, bo budziła się na cyca co 2-3 godziny. Niestety próbe powtarzałam 3 dni
      z rzędu i nic z tego. Budziła się dalej o tych samych porach na cyca. To chyba
      jest przyzwyczajenie. Zrezygnowałam z butli, teraz córka ma 5 miesięcy i
      niestety dalej się budzi. Trzeba albo sie z tym pogodzić i przeczekać albo
      można spróbować odzwyczaić dziecko (czytałam o tym w książce pt. Pierwszy rok
      życia dziecka). Zdecydowałam się na to pierwsze. Jak odstwisz od cyca nie
      będzie się budzić.
    • anula-3012 Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 21.05.04, 23:32
      Moja córcia ma 4 i pół miesiąca i od trzech dni przesypia całą noc!!! Hura!
      Usypia o 19, przebudza się między 11 a 12, wtedy daję jej butlę (NAN2) i śpi do
      7 rano. Myślę jednak, że troszkę jej w tym pomogłam, po pierwsze tą butlą (jak
      zje 210 ml to naprawdę się najada na długo), a po drugie to kilka dni wcześniej
      zaczęłam w nocy "oszukiwać" ją smoczkiem zamiast cyca. Po prostu jak się
      zaczynała kręcić, podawałam smoka, który wcześniej z buźki wyleciał, lekko
      kołysałam. Najczęściej mała usypiała, choć nie zawsze i oczywiście wtedy ją
      karmiłam. Mam nadzieję, że teraz już takie długie spanko będzie normą. Choć
      zauważyłam śmieszną rzecz, mianowicie od tych trzech dni chodzę niewyspana i
      bardzo cieżko idzie mi wstawanie! Chyba organizm nie wie o co chodzi i musi się
      przyzwyczaić do 7 godzinnego, nieprzerwanego snu. Życzę przespanych nocek
      • lunis Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 22.05.04, 05:32
        musze sie pochwalic,mój synek spi całe noce jak skonczył 2,5 miesiaca.od 21-8
        rano.nie prawda ze trzeba zrezygnowac z cyca to dziecko bedzie przesypiało cała
        noc,to bzdury.sam sobie uregulował sen.chciałam dodac ze w dzien spi do godziny
        lub wogóle nie spi.
        pozdrawiam

Kubus ur 4 luty 2004r
        foto.onet.pl/upload/30/55/_251417_n.jpg
    • mbajka Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 22.05.04, 09:18
      Moj synek ma 9 mcy i nadal go karmię cysiemsmile. Całe noce przersypia dopiero od
      4-5 tygodni. Tez myslalm że to kwestia głodu, wprowadzilam kaszke na kolację.
      Nic z tego , dalej karmiłam go co 1,5-2 godziny. Az pewnego dnia obudziłam się
      z potworym bolem głowy. Okazało się ze przspałam z moim dziecikiem 9 godzin!!!!
      w nocy. Tak po prostu. sielanka trwa do dzis. Myslę że w pewnym momencie
      dziecko samo sie przestawia. Zyczę Ci z całego serca abys przsypiała całe noce
      jak najszybciej.

• jasma76 Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 22.05.04, 16:02
      Każde dziecko jest inne, możesz przespać noc za tydzień albo za 2 lata!!! Moje
      dziecko ma 11 miesiecy, budzi sie co 2 godziny a ostateczna pobudkę rano ma
      codziennie ok.5.00 i żyję. Fakt, że jest ciężko ale za to nie brakuje mu
      ciepła, w ogóle nie płacze, jak sie tylko przebudzi dostaje cycusia i śpi dalej
      słodko, bezstresowo. A niech ma dobrze na tym swiecie. A kiedyś przestanie
      ssać, zacznie spać całe noce itp, ze wszystkiego kiedyś dzieci wyrastaja. Nie
      znam 7latka ssącego mamę!!
      pozdrawiam i wytrwałości. A miłość do malucha daje baaaaardzo dużo sił.
    • nietoperek21 Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 22.05.04, 16:13
      Mój synek ma 3,5 m-ca. Teraz jest cały czas na butelce i przesypia od ok. 21
      godz do 5.30 i to tylko dlatego , że z męzem o tej godzinie wstajemy. Musisz
      dobrze nakarmić maleństwo na ostatni posiłek.
    • apja Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 22.05.04, 19:04
      I tak masz dobrze mój synek 2 i 1/2 m-ca spi od 21, 22 do 24 zje śpi do 3 rano
      a później śpi już tylko u mamy na rączkach. W dzień spi kilka razy może ze
      cztery góra godzinę ale pod warunkiem że wózek jedzie lub mama go trzyma na
      rączkach. Moja córcia zaczęła spać w nocy dopiero jak odstawiłam od cyci i
      miała 15 m-cy, a potem ona spała całą noc a ja się budziłam w porach jej snu
      przez 7 lat aż urodził się Sergiusz i znowu przestałam spać. Każde dziecko ma
      swój zegar biologiczny i nie patrz na innych. Widocznie twój synek potrzebuje
      bliskości mamy. Nawiasem mówiąc nie żałuję noszenia na rączkach moich dzieci bo
      dzięki temu jesteśmy bardzo blisko.
    • hermesia Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 23.05.04, 12:33
      Witam!!!
      Nie ma się co martwić. Moja córcia skończyła dwa dni temu cztery miesiące i
      budzi się w nocy kilka razy, czasem nawet co godzinę. Karmię ją piersią i tylko
      piersią kiedy sobie tylko zamarzy. Przesypia całą noc, tylko tyle, że się
      budzi. W dzień też śpi, ale na rękach, potrafi tak po dwie godziny. ktoś
      pomyśli, że jestem wariatka, że trzymam dziecko na rękach w trakcie snu, ale
      może zrozumie, gdy dodam, że maluszek ma kolkę, która dręczy ją cały dzień a
      nasila się wieczorem. Przyznam szczerze, że kocham ją karmić, a gdy widzę, jak
      w nocy szuka cysia to aż płakać się chce ze szczęścia i uwielbiać ją mieć na
      rękach.Jakoś nie czuję się niewyspana.
      Pozdrawiam
    • pune Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 23.05.04, 21:41
      Bardzo dziękuję za opinie
      Pozdrawiam wszystkie mamywink)))))))
      Gosia
    • aniajan Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 24.05.04, 11:58
      Witam
      a mój mały właśnie skończył 10 miesięcy i nadal się budzi w nocy - czasem tylko
      raz w nocy i raz około 5 rano, ale czasem potrafi nawet co 2 godziny; mały
      dostaje cycusia i szybko zasypia dalej pomimo, iż na noc dostaje sporo do
      jedzenia (treściwa kaszka); podejrzewam więc że będzie się budził dopóki karmię
      (smoczka nie akcpetuje); przeszłam nad tym do porządku dziennego i jeśli jestem
      bardzo zmęczona to jak się pierwszy raz obudzi to biorę go do łóżka i śpimy
      razem (mąż nie protestuje)
      pozdrawiam

Ania mama Łukasza
    • agryc Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 25.05.04, 19:00
      Mój Bartuś skonczyl wlasnie 4 miesiące i też sie budzi w nocy. Usypia ok 21
      (czasami wczesniej) i ten pierwszy sen ma najdluzszy: 3,5 - 4 godz (czasami
      zdarza mu sie 5 -6 godzinek -ale to rzadziuśko). Karmię tylko piersią. Raz za
      namowa koleżanki dalam mu butle z mlekiem ściągniętym w ciągu dnia - że się
      niby naje i dlużej pośpi. Gdzie tam??!! Minęło 3,5 godz a maly kwęczy i szuka :-
      ) To chyba przyzwyczajenie do cycusia. Ale to nic ja i tak sama sie budze w
      porach jego karmienia i raczej sie wysypiam. Ostatnio tylko od ok. 2 w nocy
      budzi sie czesciej co 2 godz. czasami co 1,5. Ale i tak spi do 8.30 - 9.00 a
      czaami do 10.00 rano. Spi ze mną w sypialni (w łóżku) więc jakos to nocne
      karmienie nie stanowi dla mnie większego problemu. W dzien spi kilka razy po 20-
      30 minutek. A co do sztucznego mleczka na noc - skoro sie i tak budzi - to
      lepiej dawac cyca przed uśnięciemsmile
      Życzę wytrwałości smile i wysypianiasmile
      Aga
    • pune Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 26.05.04, 10:20
      Dziękuję za odpowiedzi, dzisiejszej nocy spaliśmy raz aż od 21 do 3!
      Pzdrawiam
      Gosia

• mama-tusi Re: Kiedy prześpi całą noc?(ma 4 miesiące) 26.05.04, 12:54
      Nie chcę Cię martwić, ale ja mam już prawie 7 miesięczną córeczkę i nic nie
      pomaga. Budzi się w nocy od 2 do 4 razy. Ja jestem ledwo żywa. mała jest
      okropnym cycorkiem i po prostu chce się przytulić. Nie toleruje smoczków, więc
      mama robi za cycucha-uspokajacza. Moje koleżanki mają starsze dzieci i niestety
      ten sam problem. Nawet te maluchy, które są na butli budzą się w nocy 2 razy na
      jedzenie. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka