Dodaj do ulubionych

pierwsza zupka

09.02.12, 12:22
Dziewczyny mój Maluch ma 5 miesięcy, jest tylko karmiony piersią. Za 2 tygodnie chce zacząć rozszerzać dietę. No i tu mam problem... Jak mam zrobić tą pierwszą zupkę- tzn. z czego dokładnie. No i jak często mu ją dawać - codziennie? no i co dalej? kiedy dać mu jakieś warzywa itd.? Pomóżcie bo nie mam pomysłu. A w necie nie bardzo potrafię znaleźć konkretną odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: pierwsza zupka 09.02.12, 12:42
      nowosci w diecie niemowlecia wprowadza sie powoli, jednoskladnikowo i malymi porcjami.
      Zaczelabym np. od jablka, albo ugotowanej marchewki, albo kawalka ziemniaka. Jesli chodzi o ilosc, to na poczatek jedna lyzeczka. I obserwacja, czy nie dzieje sie nic niepokojacego z dzieckiem. Jesli nie zauwazysz nic niepokojacego to stopiowo codziennie zwiekszaj ilosc.
      Nie zaczynalabym od zupki w ktorej jest kilka roznych skladnikow naraz - gdyby np. wystapila jakas wysypka, czy biegunka, to nie bedziesz wiedziala, co ja spowodowalo.
    • czarna784 Re: pierwsza zupka 09.02.12, 12:58
      Ja,jak kolezana wyzej pisze,rozszerzalam diete jednoskladnikowo na poczatku,
      niby mowi sie,zeby nie dawac najpierw owocow bo dziecko potem nie chce warzyw,moze to i prawda,ale u mnie nie zrobilo to wiekszej roznicy. Na poczatek dalam jabluszko,mialam w sloiczku,pierwszego dnia tak na sprobowanie 2-3 lyzeczki,drugiego(o ile obserwujesz dziecko i czy sie nic dzieje)dnia dalam jej juz 4-5 lyzeczek,a na trzeci dzien zjadla reszte sloiczka i tak robilam z kazdym nowym wprowadzonym produktem.
      Jesli np.dasz marchew,ziemniak i nie bedzie bolesci brzucha,zaparc czy reakcji alergicznej itp. to bedziesz wiedziala jak dalej laczyc skladniki.
      U nas problemy byly po gotowanej marchwi,banach,powodowaly one zaparcia,wiec musielismy je wykluczyc z diety malej,jezeli u Ciebie bedzie wszytsko ok,to wedle zalecen wiekowych stopniowo wprowadzaj kazda nowa recz.
      Aha i jak podajesz cos nowego to staraj sie ,aby byl to jeden produkt zebys w razie problemu wiedziala co jest przyczyna .
      Pozdrawiam.
      • kkreni Re: pierwsza zupka 09.02.12, 13:47
        U nas połaczenie ziemniaczka i marchewki wywołało zaparcieuncertain
        • czarna784 Re: pierwsza zupka 09.02.12, 13:54
          No widzisz,u nas głównie marchew -gotowana,teraz mala jest starsza i moze jesc wszytsko ale przez ladnych pare miesiecy nie bylo marchwi wogole,ale za to szpinak dynia itp.
    • kasia_4646 Re: pierwsza zupka 09.02.12, 13:04
      Kurcze - też się nad tym zastanawiałam - tzn. co jak będzie jakaś niepożądana reakcja po zupce. A jak dajecie ze słoiczka 2-3 łyżeczki to co potem ze słoiczkiem? Wyrzucacie czy na następny dzień dajecie z tego samego??
      • andzi-a233 Re: pierwsza zupka 09.02.12, 13:32
        Na każdym słoiczku jest napisane,że po otwarciu można go przechowywać 24godziny w lodówce.
      • czarna784 Re: pierwsza zupka 09.02.12, 13:52
        Bobovita,Gerber,Hipp maja taka informacje
        Po otwarciu przechowuj w zamknietym sloiku w lodowce nie dluzej niz 48 h
        Czyli jak dasz pare lyzek dzis to mozesz dac jutro i skonczyc pojutrze.
        • kondolyza Re: pierwsza zupka 09.02.12, 14:42
          i dodam co ważne-jeśli dajesz słoiczki, to nie karm bezpośrednio ze słoika, tylko przełóż czystą łyżką do innego naczynia, żeby to co w słoiku nie miało kontaktu ze śliną dziecka (zarazki).
    • semi-dolce Re: pierwsza zupka 09.02.12, 13:59
      Ugotuj ziemniaka, zmiksuj, jesli trzeba dodaj wody i dawaj po 2 łyżeczki, przez 3-4 dni. Jak nic się nie będzie działo to po tym czasie ugotuj ziemniaka oraz coś jeszcze - marchewkę, dynię albo brokuła - i dawaj przez kolejne kilka dni po kilka łyżeczek. I tak po kolei wprowadzaj co kilka dni po jednym warzywie.
    • kasiakeek Re: pierwsza zupka 09.02.12, 14:30
      Jak mój synek już przyzwyczaił się do pierwszej marchewki i ziemniaczka (5 miesiąc), zaczął się czas wprowadzania zupek z mięsem. Długo zastanawiałam się jakie mięso mam użyć i w końcu zdecydowałam się na królika. Słyszałam że jest bardzo delikatne i łatwo się „przyswaja”.
      Jednak polecałabym tylko królika z pewnego źródło. Ja owego dostała od znajomych, którzy mieli własną hodowlę.

www.wycieczkazdzieckiem.pl
    • onyta Re: pierwsza zupka 11.02.12, 23:33
      Moje dziecię nie chciało deseru owocowego, najpierw podałam jabłko i ble, w następnym tygodniu banana i ble, kolejny tydzień zupka jarzynowa ze słoiczka i poszło. Od tamtej pory, jak wiem, że jarzynowa przechodzi gotuję jej codziennie ziemniaka z kawałkiem marchewki i pietruszki, do belndowania dorzucam pół łyżeczki masła i wcina jak szalona. Dziś nie miałam czasu na gotowanie i dałam gotowca ze słoiczka i rozwrzeszczała się jak szalona, widocznie lubi swojskie jedzenie. Tak na marginesie nie wiem co jest z tymi słoiczkami, ale jak by nie przygotować samemu jedzenia to nigdy nie smakuje jak słoiczkowe. Niby składniki te same, a smak zupełnie inny. Zauważyłam to już parę lat temu przy pierwszym dziecku. Pasteryzacja zmienia smak? Co do mięsa w papkach, to kupuję zawsze z pewnego wiejskiego źródła. Królik, drób, dzielony na kawałki które zamrażam. Zupkę podaję codziennie, na 3 posiłek, który wypada 12-14 i przyznam szczerze, że nie szczypałam się z zaczynaniem od 2 łyżeczek, tylko jak dzidzia załapała dostawała całą porcję. Pewnie mam tolerancyjne dzieci, bo nie dostały uczulenia ani zatwardzenia. Każde dziecko jest inne, ja starałam się nie zarzucać dziecka nowościami, nie przypasiło nowe jedzenie, po tygodniu kolejna próba, aż dojrzało do papek.
      • kijek82 Re: pierwsza zupka 17.02.12, 14:41
        ja od miesiaca rozszerzam. Jesli jest BLE to i tak daje malemu- w koncu zje. MUSI poznac rozne smaki i tyle.
        Daje-jablko,na przemian sloik i tarte, tak samo zupka-marchewkowa z ryzem, chce zeby jadl i te domowe i sloiki...bo co jesli wyjedziemy?GOTOWAC , no way?smile
    • panna.w.drodze Re: pierwsza zupka 13.02.12, 11:24
      hej, mamy dzieci w podobnym wieku smile ja rozszerzam od marca, chciałam Ci przesłać przepisy ale widze ze nie aktywowałaś konta...? jesli jestes zainteresowana pisz na gazetowego, pozdr
    • budzik11 Re: pierwsza zupka 13.02.12, 12:51
      kasia_4646 napisała:

> Jak mam zrobić tą pierwsz
      > ą zupkę- tzn. z czego dokładnie.

Ja pierwszą zrobiłam z ziemniaka, udziabałam widelcem, dodałam odrobinę mojego mleka dla rozcieńczenia i łatwiejszego zaakceptowania smaku, i z odrobiny masła.

> No i jak często mu ją dawać - codziennie?

Dawałam codziennie przez tydzień.

> no i
      > co dalej? kiedy dać mu jakieś warzywa itd.?

No w tych zupkach przecież. Ja Do tego pierwszego ziemniaka po tygodniu dodawałam inne warzywo (zaczynałam od tych niesłodkich, żeby nie przyzwyczajać do słodkiego smaku) - szpinak, cukinię, pietruszkę, zielony groszek, potem marchewkę, dynię, buraczka. Jak wiedziałam, że żadne z nich nie uczula, mieszałam je ze sobą.

• kw0 Re: pierwsza zupka 16.02.12, 21:29
      mój pediatra mówi, że najlepiej zacząć wprowadzanie nowych pokarmów od słoiczków, ze względu na to, że pochodzą z bardzo kontrolowanych plantacji itp. i najlepiej zacząć od jednoskładnikowych i stopniowo. mnie czeka wprowadzanie dopiero za parę tygodni, ale planuje zacząć od słoiczków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka