Dodaj do ulubionych

Nerwowe noce - 4 miesiące

31.10.12, 12:25
Witam,
Mój synek skończył 4 miesiące i od kilku dni jest strasznie nerwowy w nocy. Zastanawiałam się czy to nie ząbki, ale puki co nie ma rozpulchnionych dziąsełek i nic nie widać. Jeszcze do niedawna budził się 3 razy w nocy na jedzenie, a od kilku dni budzi się ze strasznym krzykiem między karmieniami, jak mu smok wypadnie i nawet kiedy ma go w buzi. Nie wiem z czego to może wynikać. Raz był to brzuszek bo nie mógł się załatwić przez 3 dni, ale teraz to zupełnie nie wiem o co chodzi. Karmię go i butlą i piersią, a przy cycu strasznie się wygina i płacze. Może ktoś ma podobne doświadczenia i porady jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • mlodamama2012 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 31.10.12, 15:27
      mój maluch jest o miesiac starszy i właśnie dziś zauważyłam u niego jakies białe plamki na dolnych dziąsłąch i wszystko stało się jasne. od kilku tygodni mały był rozdrażniony, w dzień dużo czasu spedzał u mnie na rękach i bardzo mało spał w nocy czeste pobudki a wszystko przez zabki. tez nie zauważułam żeby dziasełka mu sie zmieniły a tu nagle zabkismile duzo sie slini i pcha wszystko do buzi do tego rozdraznienie i kłopoty ze snem i czasem jedzeniem to moze oznaczac tylko jedno.
      jesli jest u Ciebie podobnie moze to byc znak ze to zabki ale wcale nie musi....

jesli masz mozliwosc zapytać rodziców w którym miesiacu Ty lub Twój partner zaczeliście zabkowac bo prawdopodobnie wasz maluch dostanie zabki w tym samym czasie co wy.

Dużo cierpliwosci, spokoju no i siły życzesmile
      • paulina060787 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 03.11.12, 23:07
        Mój synek tez ma 4 miesiące i tez nieraz sie budzi ze snu z krzykiem.ogólnie jest bardziej marudny i strasznie sie ślini i wszystko pcha do buzki a jak przypadkiem złapie mojego palca kiedy go ubieram to zaczyna mocno "przygryzac"niechce wypuścic -wyglada to jakby chcial sie wyżycsmiletez podejrzewamy ze to ząbki zwłaszcza ze jego tatus w wieku 4 miesięcy mial juz dwa!w moim przypadku niewiem jak jest naprawde gdyz podczas wizyty pediatra stwiedzil ze to nie ząbkowanie;/ale co pediatra to inne zdanie...w przypadku twojego malucha mogą to być zęby albo poprostu mu sie cos złego przysnilosmile
      • babe186 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 12.11.12, 13:47
        Już się trochę uspokoiłam bo wszystkie objawy wskazują na to, że to ząbki najprawdopodobniej, więc widzę że mój maluch nie jest oryginalnysmileteż się ślini i pcha agresywnie wszystko do budzi. Nocki teraz są w kratkę, raz śpi normalnie i budzi się tylko co 3h na karmienie a raz dzikie rodeo i krzyczy co godzinę. A nawiasem może macie jakiś sposób na przesypianie nocek bo pobudka co 3h na jedzonko to często patrząc po dzieciach koleżanek, choć to pewnie indywidualna sprawasmile
        • panizalewska Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 12.11.12, 15:58
          Często, powiadasz? wink
          Nasza Żaba budzi się co godzinę. A czasami też wybudza się od własnych bąków big_grin
          Śpimy razem i ja się tylko odkręcam z piersią w pożądaną stronę, przewijam małą w łóżku, żeby się nie wybudziła. Jesteśmy względnie wyspani. Ostatnio nawet jak pobudka o 4 to twardo zostajemy wszyscy w łóżku, zapadamy w letarg, mała się patrzy w lampkę, gada, ja z nią trochę powalczę pieluchami i piersią i zasypia w końcu. Da się przeżyć i to wink
          powodzenia smile
    • kindddzia Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 12.11.12, 15:28
      jejuuu u nas to samo. Corcia ma 3,5mies, ja w wieku 4 mies mialam juz 2 zeby. Slini sie okropnie, raczki pakuje do buzi. No i te noce sad Zepsuly sie nam. Odkad skonczyla 2 miesiace przyspiala cale, a teraz jest problem. Mialam nadzieje, ze to moze skok rozwojowy, ale juz sie powinien konczyc.
      Do tej pory tak slodko sie budzila, po cichutku i nawolywala mnie "agu", obracalaysmy sie na plecki, masowalam Ja, przeciagala sie, usmiechala, jakies tam pieszczoty, przewiniecie i jedzenie. A teraz od razu budzi sie z placzem, na przewijaku ryk, wiec ja przewijam po jedzeniu, uspokaja sie tylko na raczkach. Zastanawialam sie czy Jej brzuszek nie boli, zle chyba by sie wtedy nie uspokajala na rekach.
      I placze przez sen czasami. Biedny smutasek sad
      Pani dr powiedziala, ze dziasla na dole na rozpulchnione, ale zebow jeszcze nie czuc
      • fipula Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 14.11.12, 09:28
        nadchodzi era ząbkowania jak nic - tak to się zaczyna
    • jugutka Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 17.11.12, 04:41
      Stawialabym na skok rozwojowy
    • pompea123 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 17.11.12, 08:32
      U mnie podobnie. Problem rozpoczął się w 2-3 miesiącu.
      Na początku wstawałam tylko do karmienia, potem nawet co 20 min, aby podać smoczek. Synek rzucał się w łóżeczku, ryczał...

Od jakiegoś tygodnia jest dużo lepiej, bo wprowadziliśmy kilka zmian:
      1. kasza przed pójściem spać. Zaczęliśmy od 30 ml, teraz podajemy 70 ml
      2. nie pozwalamy przekręcać się Synkowi na brzuch (po dwóch stronach ma ręczniki i może przekręcić się tylko na boczek lub spać na wznak)
      3. nie pozwalamy mu spać w dzień, max. 2,5h (wcześniej spał nawet 4,5h).

Wczoraj położyłam o g. 20, wstałam o 1:20 dać smoczek, następnie karmienie o g. 2:30 i kilka razy wstawałam o g. 5-6. Dla nas to niesamowita poprawa w porównaniu do nocy, kiedy wstawałam po 20 razysmile

Słyszałam, że w niektórych przypadkach pomaga porządne wywietrzenie pokoju.

Powodzeniawink
      • kasiekk89 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 07.12.12, 13:09
        a dlaczego nie pozwalasz spać na brzuszku? mój malec za tydzień skończy 4mc i też się budzi co chwilę w nocy do 4 budzi się raz czy dwa razy a od 5 to już co godzine do 9 i to z płaczem że nie mogę go uspokoić na rękach i dziś pierwszy raz kładłam go do spania na brzuszku bo na pleckach to się tylko kręci wierci i rozbudza
        • rogalla Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 07.12.12, 13:26
          Nasza mała ma 5 miesięcy i ma dokładnie tak samo. Też myslałam, że tyle razy się budzi, bo może brzuszek ją boli, ale wczoraj w nocy coś mnie pokusiło i posmarowałam jej dziąsełka dentinoxem i szybko usnęła. Wiec z tym marudzeniem jest trochę usprawiedliwona. wink Do tego od jakieś czasu ma też skok rozwojowy tak, że mieszanka wybuchowa. Jak to przetrwać uncertain???
          • ana.bella87 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 07.12.12, 21:10
            To i ja dołączam do tego grona tongue_out ząbkowanie u nas juz od ponad 2 miesięcy. Mały skończył roczek. Ma różne okresy, maksymalnego marudzenia, strasznego pchania czegokolwiek do buzi no a ząbków nie widać smile starszy synek miał w wieku ok 5 m i to po dwa mu wychodziły. A Krzysiu mój biedny się meczy i nocki tak samo budzi się często raczej nie na jedzenie tylko pocycac bo smoczka nietoleruje i ściągnąć się go nie da bo zaraz się budzi.
        • pompea123 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 07.12.12, 21:41
          Nie pozwalamy przekrecac sie na brzuch, bo w przeciwnym wypadku chwilę później synek płacze, że mu niewygognie. Ja go fik na boczek, a on zaraz fik na brzuch i chwilę później znów płacze i całą noc kiedys sie tak bawiliśmy.
          Teraz synek spi na wznak i na boczku i przez to wszyscy lepiej śpimysmile
          • kasiekk89 Re: Nerwowe noce - 4 miesiące 07.12.12, 21:48
            aha myślałam że to nie wskazane bo mój synek cały czas śpi na wznak czasami kładę go na boczek ale on sie prostuje sam ale strasznie się wierci kręci rozbudza rękoma i wczoraj go kładłam na brzuszku i przebudził się z dwa razy ale włączyłam wibracje w łóżeczku i spał dalej i tak mi przespał od 22 do 2 potem do 5 im bliżej rana tym gorzej śpi ale próbuje czego s nowego bo mam nadzieje że mu się to spodoba i łatwiej bedzie go uśpić gdy się przebudzi sama już nie wiem crying
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka