Dodaj do ulubionych

Roczne dziecko i przerywany sen

06.01.20, 23:10
Cześć! Mam pytanie do innych mam... kiedy Wasze dzieci zaczynaja przesypiać jakaś większą część nocy? Niestety u mnie jest taki problem, że w godzinach snu, czyli 20:00-7:00 dziecko budzi się co najmniej 8 razy (odkąd zaczęłam liczyć). Przed spaniem dostaje ibuprofen, aby wykluczyć zęby. Na kolacje je całkiem sporo, wiec to raczej nie jest głód. A mimo wszystko nie zdarza się, aby okres snu był dłuższy niż 1,5h... waga prawidłowa, morfologia też.
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: Roczne dziecko i przerywany sen 07.01.20, 08:19
      Odpuść nurofen.

Czy jest jeszcze karmiony piersią?

Czy nabył ostatnio jakieś nowe umiejętności? Chodzenie itp?

Jak spał do tej pory?

U nas też były lepsze i gorsze okresy.
      • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 07.01.20, 20:49
        Bez nurofenu nie zaśnie wczesniej jak o 1 lub 2 w nocy...Na razie żadnych nowych umiejętności. Karmie ja piersią w nocy, bo inaczej to jest płacz na co najmniej godzinę... ze spaniem od zawsze były problemy. Najpierw zasypianie najwcześniej na noc o 23, teraz trochę lepiej śpi, bo wcześniej zaczyna, ale ciagle się wybudza.
    • dag-ger Re: Roczne dziecko i przerywany sen 07.01.20, 11:14
      Za zły sen odpowiada też niedobór żelaza, ale tu trzeba sprawdzić ferrytyne, a nie samo żelazo. U nas po suplementacji jest dużo lepiej, tzn budzi się jakieś 4-5 razy a nie 10. Poszukaj na necie 'anemia z niedoboru żelaza sen'. Mnie właśnie problemy ze snem skłoniły aby zrobić badania w kierunku anemii i okazało się że słusznie.
      • dag-ger Re: Roczne dziecko i przerywany sen 07.01.20, 11:15
        Acha, mój ma 13m.
      • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 07.01.20, 20:50
        Właśnie sprawdzaliśmy i jest wszystko w normie... co prawda jest drobna, ale byliśmy na kompleksowym badaniu z krwi i wszystko było ok.
    • ela.dzi Re: Roczne dziecko i przerywany sen 07.01.20, 23:27
      Dopóki karmiłam swoją dwójkę w nocy pobudki w nocy były u nas codziennie, ze starszym było ich masakrycznie dużo, z młodszym znośnie.
    • nammkha Re: Roczne dziecko i przerywany sen 09.01.20, 20:57
      Normalne, taki typ dziecka. Przestanie się budzić jak przestaniesz ją karmić piersią, albo i nie tzn może się budzić ale rzadziej. Ja mam dwójkę 2 i 4 lata, obecnie przeszlibspac do swoich łóżek i zaczęły się wędrówki do naszego łóżka... czuje się znowu jak matka niemowlaka. Także nie oczekuj cudów. Trzeba jeszcze chwile przetrwać i tyle.
    • rulsanka Re: Roczne dziecko i przerywany sen 10.01.20, 14:19
      Nie dawaj ibuprofenu, rozwalisz dziecku jelita. Kładź wcześniej spać, koło 19. Przemęczone dziecko źle śpi. A tak w ogóle roczniaki mają prawo tyle razy się budzić, moje dzieci tak robiły.
      • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 11.01.20, 07:46
        Bez przeciwbólowego jak pisałam zasypia dopiero jak padnie z płaczu sporo po północy. Już praktykowałam bez ibuprofenu, ale niestety kończy się to ogromnym płaczem. Co do godziny snu, to 20 to i tak u nas sukces smile jak miała 6 miesięcy nie dawała się położyć wcześniej niż o 23... tzn. kładliśmy ja o 19, ona się przespała godzinkę i gotowa do działania... widocznie przeczekamy
      • indjanek Re: Roczne dziecko i przerywany sen 11.01.20, 20:34
        Ale nurofen nie jest lekiem nasennym, chociaż rozgrzewa i usypia - to raczej skutek uboczny. Zdrowemu dziecku się nie podaje!

Jak wyglądają drzemki w dzień?
        • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 11.01.20, 21:53
          Jak zęby idą i z bólu nie może zasnąć, to mam nie dać?
          • indjanek Re: Roczne dziecko i przerywany sen 12.01.20, 09:14
            Zrobisz jak uważasz.

Dla mnie to zmęczenie a nie zęby, bo co, tylko wieczorem bolą?

Ewentualnie jak widzisz coś na dziąsłach to posmaruj żelem.
            • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 12.01.20, 12:24
              Na wieczór się ból nasila... bolą ja cały dzień, bo ciagle coś gryzie. A idą 4 zęby jednocześnie
    • amiralka Re: Roczne dziecko i przerywany sen 10.01.20, 20:54
      Tak spal moj starszak. Wyrósł.
    • indjanek Re: Roczne dziecko i przerywany sen 11.01.20, 20:41
      Czytałam, że suplementacja DHA ma ogromny wpływ na sen dziecka. Możesz podać i dziecku i sama brać.

Napisz jak wygląda wasz plan dnia jesli chodzi o drzemki. Dokladnie o której i ile trwają.
      • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 11.01.20, 21:13
        Mam suplementację. Pobudka 6:30. Drzemka 10:00 -45 min; 14- 45 min. 20 spanie i np. wczoraj pobudka: 21:30, 23, 1:15, 2:45, 4:20, 5:45 i dziś wstawanie o 7:00.
        • indjanek Re: Roczne dziecko i przerywany sen 12.01.20, 09:12
          Z drzemek budzi się z płaczem czy zadowolona?

Ja bym coś pokombinowała, żeby czasy pomiędzy drzemkami były bardziej zbliżone. Zdecydowanie za dlugi czas przed snem nocnym.
          • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 12.01.20, 12:25
            Czyli drzemka popołudniowa o 15, 16? Wtedy na noc pójdzie o 22-23 dopiero...
            • indjanek Re: Roczne dziecko i przerywany sen 12.01.20, 17:24
              Może po prostu wcześniej sen nocny. Być może przegapiacie okienko zmęczenia i rozbudza się na nowo. Wtedy ciężko uśpić.
              • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 15.01.20, 09:11
                Jednak nie działa smile położyliśmy ją o 19 - usypianie ponad 2h. Pobudka o 3 w nocy i już nie było spania do pierwszej drzemki porannej czyli 10:00. Trzy dni z rzędu ten sam scenariusz... to ja już wolę dać ibuprom czy viburcol i dać się dziecku wyspac.
                • rulsanka Re: Roczne dziecko i przerywany sen 15.01.20, 12:52
                  Przecież po ibuprofenie też nie śpi. Ten lek działa przeciwbólowo, ale też pobudzająco, dodaje energii. Daj paracetamol jeśli musisz. Mniej skutków ubocznych. A jeżeli działa viburcol to daj viburcol. Po kilku dniach ibuprofenu mój syn miał tak silny ból brzucha, że prawie wylądowaliśmy w szpitalu.

Czy ty śpisz z dzieckiem? Warto dawać pierś na pierwsze kwęknięcie, wtedy są szanse, że się nie rozbudzi.
                  • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 16.01.20, 20:05
                    Po paracetamolu ma wysypkę - rodzinnie. Ja tez mam zawsze po nim wysypkę.
                    Nie, nie śpię z dzieckiem. Raz, ze mamy za małe łóżko. Dwa, jakoś mi się to nie spina. Wiem, ze może by wtedy lepiej spała, ale mimo wszystko co-sleeping, to nie dla mnie. Próbujemy przejść na jedna drzemkę. Póki co, trzy noce przepisane z delikatna pobudka od 20 do 6:30. Pobudka mieszy 1 a 2. Rozwiązanie? Jedna drzemka godzinna mieszy 12:00 a 13:00. Jej pasuje, ze nie trzeba dużo spać - a my tez zadowoleni, bo dziś nie budzi co godzinę w nocy
    • valeur87 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 24.01.20, 23:30
      Szumisia mamy praktycznie od urodzenia i chodzi w każdą noc non-stop. Najgorzej jak się bateria wyczerpie i przestanie szumieć to się momentalnie córka budzi smile co do smoczków, to też śpimy ze smoczkiem ciagle. Bez smoczka nie da rady zasnąć wcale. Kiedyś mąż testował, to po 6h usypiania o 3 nad ranem dał jej smoka, bo zwątpił w powodzenie akcji. Rzeczywiście u nas jednak już był czas na jedna drzemkę i to nie dłuższa niż 40-50 min w ciągu dnia. Budzę ja po tym czasie i noc z jedna pobudka.
    • karola2233 Re: Roczne dziecko i przerywany sen 28.01.20, 02:55
      U nas jest bardzo podobnie. Córeczka zaczyna 8 miesiąc i też mamy takie przerywane noce praktycznie od początku. Mała budzi się w nocy 2-3 razy na mleko i jeszcze kilka razy z nieznanej nam przyczyny. Tak jest praktycznie co noc, ale pociesze cie, bo u nas czasem potrafi zupełnie się wybudzic w nocy i np nie spać 2 godziny. Jest to o tyle dziwne, że mała od 3 miesiąca jest na mm i jak widać też się budzi. Także rozumiem jak wam trudno. Miejmy nadzieję, że to wreszcie minie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka