Dodaj do ulubionych

9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić?

02.05.20, 16:04
Jestem mamą 9 tygodniowej Alicji i szukam pomocy, bo ciągle jesteśmy spychani przez wszystkich. Może zacznę od początku. Moja córeczka urodziła się z wagą 3050 była karmiona piersią + dokarmiana mlekiem enfamil 1 .naprzemiennie, ponieważ miałam bardzo mało mleka. Pierwsze 4 tygodnie było normalnie nic złego się nie działo, jadła od 60 ml na początku m-ca potem 90-100ml co kilka godzin, pewnie koło 3. Nie kontrolowałam tęgo bardzo szczegółowo, wszystko przychodziło nam jakoś naturalnie. Mniej więcej po miesiącu zaczęła mniej jeść z butelki stopniowo schodząc 70, 60, 50. Przy piersi zasypiała po kilku minutach, więc zjadała niewiele. Na początku po prostu przyjęłam, że tak jest ale zaczęłam bardziej kontrolować ile zjada na dobę i jak zeszła do poziomu 20-30 ml na porcję i 300 ml na dobę pokierowana przez położną trafiłam od razu vdo szpitala - dodam, że były święta i że względu na korona wirusa bardzo utrudniony dostęp gdziekolwiek. W szpitalu miała zrobione podstawowe badania, krew, mocz, USG brzucha. Jadła kiepsko, ale różnymi metodami typu na śpiocha, czy delikatnym wciskaniem osiągaliśmy 400 450ml na dobę. Przy wadze 4250.- dodam, że zanim zaczęły się te akcje z niejedzeniem dobrze przybierała na wadze, potem się zatrzymało. Że szpitala nas wypisano po 3 dniach z diagnozą pleśniawki, jak się potem okazało to nie były pleśniawki, tylko mleko na języku. Nic się niestety nie zmieniło pod względem jedzenia, ale pilnowałam wymuszając, żeby nie doszło do odwodnienia. Czułam, że coś jest z nią nie tak.... Po kilku dniach walki chciałam iść do lekarza, ale przychodnia zamknięta że względów na korona wirusa. Po konsultacji telefonicznej lekarka stwierdziła że jedynie do szpitala, więc dostaliśmy skierowanie-tym razem do większego, w Płocku, że niby lepsze możliwości diagnostyczne. Tam podstawowe badania + echo serca- prawidłowe czyli nie infekcja i stwierdzenie, że dziecku nic nie jest, nie odbiega od norm, diagnoza nieprawidłowe karmienie, zalecenia 50 ml co 2 godziny ( nierealne) i odesłano nas do leczenia w poradni, że problemy z jedzeniem nie muszą być leczone w szpitalu. Problem raczej wiedziano w mojej osobie nikt nie słuchał, że pierwszy miesiąc było zupełnie normalnie. Czuję, wiem że coś jest nie tak, tylko nie mam już pomysłu, czuję się spychana i kompletnie bezradna. Może ktoś mi doradzi co mam zrobić, może ktoś ma jakiś pomysł. Dodam jeszcze, że jak zaczęły się problemy zmieniłam mleko na enfamil commfort, mała piersi już w ogóle nie chciała. Wcześniej troszkę ulewała, ale już nie ulewa. Bardzo dużo śpi, więcej niż przewiduje norma, poza tym jest raczej grzeczna i spokojna. Potrafi przespać 6 godzi i zjeść tylko 30-40 ml, ale już jej nie pozwalam na taką przerwę, daję przez sen, żeby chociaż 20ml zjadła. Dziś jest tragicznie, zjada po 20, 30 50 ml. Mówili mi, że niektóre dzieci tak mają że widocznie ona taka jest, ale czuję że to nie to. Kilkugodzinne przełożenie też nie pomaga, zjada po nim też malutko Miałam niejadka więc wiem że tak może być, ale to nie to.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 10.05.20, 15:33
      Nie ma czegoś takiego jak mało własnego mleka. Jeśli chcesz nadal karmić piersią wywal butelkę a dziecko miej przy piersi non stop. Może warto pomyśleć o zakupie wagi i ważyć małą, do tego obserwować ilość zużywanych pieluszek. Nie wiem czy to dobry pomysł budzenia dziecka na jedzenie skoro nie odbiega od norm, ale jeśli waga jest nieprawidłowa to owszem. Jeśli jest przy piersi to nie wiesz ile z niej zjadła.
    • pnpropark Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 14.12.20, 07:34
      Dzień dobry . Mamy podobny przypadek z nasza córka. Proszę się odezwać czy rozwiązał się problem który Pani opisała. My też kursujemy od lekarza do lekarza. Szpital.rowniez za nami a problem jak był tak jest do tej pory
      • marlena7225 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 17.12.20, 21:32
        Też chętnie się dowiem czy problem został rozwiązany, córka 10tygodni i przerabiamy to samo.
      • gryfno1008 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 18.12.20, 05:27
        U nas to samo. Proszę o informację co mówiące lekarze. Milion badan i tyle.
        • marlena7225 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 18.12.20, 07:56
          Wyniki w normie, mamy termin na gastrologia na luty.
          Neurologopeda stwierdziła że przez to że podawałam jedzenie "na siłę" się zablokowała.
          Jeżeli do lutego się nie poprawi to zrobią kolejne badania i spróbują rozkarnić przez sondę
    • gryfno1008 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 18.12.20, 05:25
      Jak skończyła się ta historia? Mam identycznie z córką, jakbym czytała o nas. Wychodzę z siebie. Proszę o informację.
    • pnpropark Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 21.12.20, 06:23
      Chyba sie niczego nie dowiemy ,a szkoda. Post byl zalozony w maju to juz napewno "mamamazowsze" wie wiecej od nas . Sprobujcie dac do butelki 4 kropelki espumisanu dla dzieci . U nas na nastepny dzien bylo lepiej pila czewciej po 50-60ml ale niestety problem znowu wrocil ;/.
      • nelanelanela Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 04.01.21, 15:48
        Dziewczyny czy u któreś z was coś się zmieniło, polepszyło? Mam podobny problem z corka. Mała nie przybierała na wadze, nie chciała jeść, przy piersi się wykręcała, gdy zaczęłam ściągać pokarm okazało się ze zjada od 20 do 60 ml. W 6 tyg trafiłyby do szpitala na 4 tygodnie. Mimo bycia na diecie bezmlecznej, ciagle w stolcu była krew utajona. Dopiero jak mała zaczęła jeść mleko neocate krew zniknęła, jednakże nadal jadła niechętnie. Gdy byłyśmy w szpitalu, zaczęł się kolejny problem, podczas jedzenia zaczęła się prężyć, płakać, widać ze coś ja bolało, było tylko tak podczas jedzenia. Wyszłyśmy z diagnoza alergii na białko mleka krowiego. Mała przeszła na mleko neocate. Ale po wyjściu ze szpitala problem ten sam, mało je i jeszcze widać ze coś ja boli jak je. Lekarze nie wiedza czemu. Miała wszystkie badania usg, pasaż przewodu pokarmowego, badania laryngologiczne. W pewnym momencie była karmiona sonda. Miała również przytoczona krew. Jesteśmy w domu od miesiąca. Mała ma teraz 3,5 Mac. Był już moment ze ładnie jadła po 100 ml, jak na nią to dużo, przybierała na wadze. Jednak snów wszystko wróciło, mało je, pręży się podczas jedzenia, dodatkowo ma bolesne gazy. One przeszkadzają jej w jedzeniu i dalej tez nie chce jeść. Stosowaliśmy wszystko: deblista, espumisan, esputicon, San simplex, lecąc, biogie, vivomix. Nic nie pomogło. Leży dużo na brzuszku, zawsze jest dużo gazów. Je niechetnie i mało. Nie wiem co robić, od lekarzy nie uzyskuje odpowiedzi co dalej, jak pomoc. Ja opadam z sił, jestem załamana.
        • rusalka9876 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 05.01.21, 10:36
          Moja co prawda na piersi była ale zawsze podczas jedzenia się prężyła i płakała jak by jej się krzywda dziala. Nadal tak robi a ma 7 miesięcy . Karmie jak usnie. Gdy słabo przybierała to budziłam ja w nocy co 2 godziny i jadła przez sen. Ja nie spałam za dużo ale coś za cos. Teraz ma wagę ok. Gazy robią się bo dziecko je niespokojnie i łyka powietrze, ma niedojrzały układ trawienny. Ok 3-4 miesiąc powinno się ustabilizować. Co do alergii na białko mleka krowiego przy kp, ja czytałam że dopiero po dwóch tygodniach alergen znika z naszego mleka, dodatkowo trzeba odstawić wszytko co zawiera mleko krowie nawet jego znikome ilości(nawet w kajzerkach może być mleko). Z tego co rozumiem karmicie się mieszanie, moze dziecko nie lubi z butelki pić, moja za Chiny pić nie chciała tez miałam zalecenie dokarmiania gdy mała zaczęła źle przybierać.
        • rusalka9876 Re: 9 tygodniowe dziecko nie chce jeść, co robić? 05.01.21, 10:39
          Co do gazów moja jak czasem puści bąka to jak stary chłop po fasoli wink .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka