monika_katarzyna_94 11.01.21, 01:01 Czy któreś z rodziców spotkało się z ulewaniem niemowlęcia i zarazem połykaniem tego?Chodzi o to,że słyszę jak mu się cofa ale zamiast to "wypluć" on to połyka.Dziekuję za rzetelne odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamtrzykotyidwa Re: Ulewanie 7-miesięcznika 14.01.21, 02:17 Refluks. Idź z dzieckiem do alergologa. Najprawdopodobniej ma alergię pokarmową, szkodzi mu to, co je lub pije. Refluks może być niebezpieczny. Kwas lub pokarm może dostać się do płuc i spowodować zapalenie zachłystowe płuc, może też być przyczyną uduszenia się, jeśli cofnie się duża ilość i dziecko nie zdoła tego przełknąć, bo będzie mocno spało. Kup monitor oddechu i zostawiaj na noc, zanim zdołasz coś zrobić z tym cofaniem się. Układaj dziecko do spania na klinie, tak, żeby głowa była wyżej niż reszta ciała. Dziecku trzeba zrobić badania krwi: morfologia z rozmazem ręcznym i IgE całkowite oznaczane ilościowo, a potem iść do alergologa. Jeśli alergolog będzie niedostępny, to na początek może też być gastrolog. Gastrolog zapisze leki, które mogą pomóc zlikwidować objawy, ale tylko alergolog może pomóc znaleźć alergeny, które ten problem powodują. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_katarzyna_94 Re: Ulewanie 7-miesięcznika 18.01.21, 20:31 Dziękuję za odpowiedz.Ale czy w tym wieku alergolog jest w stanie stwierdzić na co dziecko ma alergię?Czytałam że po 3?roku życia dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.karolka2020 Re: Ulewanie 7-miesięcznika 07.02.21, 09:06 U nas też działy się dziwne rzeczy. Kolka, ulewanie, przełykanie. Synek był karmiony piersią, ale z obawy przed ponownym zadławieniem w trakcie snu zaczęliśmy mu podawać na noc mieszankę Bebilon na kolkę z zagęszczaczem. Później, gdy przeszliśmy po ok miesiącu na zwykły Babilon to malutki wyglądał jak biedronka i wtedy okazało się , że ma nietolerancje laktozy. Od tego czasu A minęło już pewnie z 9 miesięcy mały dostaje Babilon bez laktozy. Skończyło się ulewanie, przełykanie, kaszel, dławienie. To moje drugie dziecko i z doświadczenia wiem że obserwacja jest najważniejsza A instynkt matki podpowie resztę. U lekarza oczywiście też byliśmy, ale kazał obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_katarzyna_94 Re: Ulewanie 7-miesięcznika 22.02.21, 19:52 Przez ulewanie skonczyla Pani po? Odpowiedz Link Zgłoś
monika_katarzyna_94 Re: Ulewanie 7-miesięcznika 22.02.21, 19:53 Karmienie piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
doris1982 Re: Ulewanie 7-miesięcznika 19.01.21, 16:10 polecam ciekawy artykuł www.mustela.pl/mustela-blog/ulewanie-u-niemowlat-a-refluks trafiłam na niego jakiś czas temu, może będzie przydatny Odpowiedz Link Zgłoś