Dodaj do ulubionych

Niepokoje o rozwój niemowlaka 11 miesięcy

08.06.23, 08:45
Witam. Chciałam zapytać co umiały wasze niemowlaki w wieku około 11 miesięcy? Moja córka ma 11 miesięcy, korygowane 10 (wcześniak), po bardzo trudnym starcie - niedotlenienie. Dotychczas myślałam, że rozwija się super, ale martwi mnie, że do tej pory nie umie zareagować pytana - gdzie mama? Gdzie tata? W ogóle bardzo rzadko reaguje na pytanie "gdzie jest?" Czasem pokaże wzrokiem okulary , odkurzacz, lampę (ale to jak ma ochotę)
Nie podejrzewam autyzmu, bo:
-reaguje na imię
-pokazuje ręką z odległości gdy coś chce dostać
- pokazuje ręką na mnie, gdy chce do mnie iść
- patrzy za wskazaniem palca gdy coś jej pokazuje
- jest uśmiech społeczny i dużo się śmieje
- robi papa i brawo (ale nie zawsze, ale często)
Boje się jednak jakiegoś upośledzenia w konsekwencji niedotlenienia wewnątrzmacicznego i wcześniactwa... Uczę ją tego "gdzie jest....?" I cały czas nic nie zaskakuje. Szczególnie mnie martwi że nie wie gdzie mama i gdzie tata (ale jest do nas przywiązana)
Czy dać jej jeszcze trochę czasu, czy już zapisywać do jakiejś ppp?
Czy wasze dzieci w tym wieku już rozpoznawały rodziców i wiedzialy gdzie co jest w domu, reagowały na polecenia?
Moja reaguje na " nie wolno", " otwórz buzię", "daj" poparte gestem, nic więcej...
Obserwuj wątek
    • milli-mi Re: Niepokoje o rozwój niemowlaka 11 miesięcy 04.07.23, 12:12
      Nie sadze żeby coś było nie tak - robi dużo pozytywnych rzeczy, chyba nawet ważniejszych niż „gdzie jest” - daj jej jeszcze czas smile
      Jak zaskoczy to pewnie z dnia na dzień kiedy będziesz się tego najmniej spodziewać.
      • milli-mi Re: Niepokoje o rozwój niemowlaka 11 miesięcy 04.07.23, 20:07
        A i jeszcze: mój reaguje na pytania (zczail i w miarę szybko uczy sie nowych rzeczy od ok 8m) ale np: zawsze wie gdzie tata ale mama to już sporadycznie uncertain

Ale za to nie reaguje na imię, a o papa już nie wspomnę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka