Dodaj do ulubionych

Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji

04.12.04, 13:55
Mamy do Was wielką prośbę, czy możecie podzielić się z nami tym, czym karmią
Was różne "ciotki klotki"?
Z jakimi najdziwniejszymi przesądami się spotkałyście?
Będziemy wdzięczni za każdą odpowiedź na tym wątkusmile
Pozdrawiamy

Redakcja
Obserwuj wątek
    • joasiiik25 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 13:57
      Zaczynam:
      -nie wolno przechodzic pod lezacym dzieckiem bo nie urosnie
      • kashunda Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 15:06
        Ostatnio uslyszne przy okazji chrztu mojej coreczki-dziecka nie nalezy kapac
        tydzien po chrzcie bo sie laske chrztu wymyje!!!
      • grzalka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 00:00
        Pod leżącym dzieckiem? A jak to technicznie wyglada?
      • ewas62 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 16.03.06, 07:52
        przepraszam bardzo ale (hihi) przesąd dotyczy nie przechodzenia nad dzieckiem a
        nie pod... Trudno by było no nie
      • marva Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 24.03.06, 12:29
        pranie z niemowlaka nalezy zbierac przed zachodem słońca (z balkonu lub
        ogródka) inaczej dziecko nie bedzie spało w nocy - przesad mojej tesciowej :o)
    • edzio_grubas Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 14:18
      Chyba najgłupsze jakie słyszałam: nie wolno kobiecie w ciąży nosić korali,
      łańcuszka ani szalika bo się urodzi dziecko owinięte pępowiną.
      • asia_paw Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.01.05, 21:56
        edzio_grubas napisał:

> Chyba najgłupsze jakie słyszałam: nie wolno kobiecie w ciąży nosić korali,
        > łańcuszka ani szalika bo się urodzi dziecko owinięte pępowiną.
        . to chyba nie jest głupie... bo ja nosiłam łańcuszek, też mi mówili że mam nie
        nosić.. nie wierzyłam ale urodziłam , na szczęście zdrową Magdzię.. ale
        niestety owiniętą pępowinką.. dobrze że miałam cesarkę bo by mogła się ta
        pępowina zacisnąć i Magdzia mogła by nie przeżyć.. tak więc coś w tych
        przęsądach jest
        • sloneczkoale Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 30.07.05, 13:48
          Ja mialam to samo,Nikoli juz tetno kilka razy spadlo do zera i trzeba bylo jak
          najszybciej wydobyc z mego brzuszka
          • e_dyta71 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.08.05, 22:06
            To, że dziecko było owinięte pepowiną to nie od łańcuszka. Moja pierwsza córka
            była owinięta pępowiną a druga nie. W obu ciążach nosiłam łańcuszki apaszki
            szaliki i co tam jeszcze.
        • gosia274 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 15.10.05, 10:34
          poprostu przypadek - ja nosiłam łańcuszki i dziecko się niczym nie owinęło - na
          tym chyba opiera sie przedąd - raz na sto się sprawdzi przez całkiowity
          przypadek
    • pulcheria2 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 14:19
      Pewna moja znajoma, starsza już osoba, widząc mnie na spacerze z synkiem, z
      przerażeniem zadała pytanie: "O Boże, a czemu on nie ma czerwonej kokardki na
      wózku?!".
      Pozdrawiam
      • joasiiik25 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 14:22
        edzinko przypomnialas mi:
        -nie wolno chodzic po kablach( np:odkurzacza) bo urodzi sie dziecko oplatane
        pepowina
        • grzalka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 00:02
          Jak ten przesąd ewoluuje wraz z postępem techniki- kiedys dotyczył sznura od
          bielizny, a teraz kabli od odkurzacza smile))
      • maya13 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 23:54
        Chyba czerwona kokardka przy wózku będzie sie najczęściej powtarzała...
        Ponoć niektórzy ludzie maja złe oczy i czerrwony kolor chroni dziecko przed
        złym spojrzeniem cha,cha!!
        • mamajulinki Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 16.12.04, 01:20
          a ja słyszałam, że trzeba mieć coś czerwonego bo jak się ludzie zachwycają
          urodą dzieciaczka to mu ją odbierają. A teraz hicior który usłyszałam od mojej
          babci, która mówiła mi całkiem serio, że z dzieckiem nie mogę wyjść na dwór
          dopóki dwa razy nie obejdę ołtarza w kościele!! niezłe, nie?
          • magda_272 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.06.06, 23:00
            ja słyszałam że nie wolno wychodzić na dwór dopóki się dziecka nie
            ochrzci.paranoja.ale czerwoną kokardkę przy wózku mam smile
          • monialip Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.06.06, 07:20
            Ja słyszałam ze ta czerwona wstarzeczka ma chronić dziecko przed urokami oraz
            jak juz wpomniała koleżanka przed zabranem urody.Natomiast pewna starsza
            kobieta powiedziała mi ze nie wolno chodzić z dzieckiem w odwiedziy do rodziny
            i znajomych przed chrzcinami, co nie zabrania nam chodzic na spacery.
        • mamaady2 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.05.05, 22:54
          jak byłam w 8 miesiącu to jedna pani (emerytowana pielęgniarka!!)powiedziała że
          po porodzie jak pierwszy raz przystawię małą do piersi to koniecznie do prawej
          to będzie praworęczna. Mała faktycznie jadła z prawej, ale tylko dlatego bo
          akurat tak mi ją położna przystawiła a któro ręczna jest to jeszcze nie da sie
          stwierdzić.
          Podobno nie powinno się nosić żadnych pasków i korali bo się dzidziuś owinie
          pępowiną. Ja nosiłam i się nie sprawdziło
          pozdrawiam Agata
      • dzastina2 do pulcherii 13.12.04, 17:32
        zgadzam się z twoja znajomš.
        • dzastina2 Re: do pulcherii 13.12.04, 17:33
          zgadzam się z twojš znajomš(miało być tak)
          • pulcheria2 Re: do dzastiny 13.12.04, 18:27
            Dlaczego?
            • dzastina2 do pulcherii od dzastiny2 14.12.04, 12:30
              cześć. mieszkam na wsi . a ty u mnie jest dużo ciotek dewotek, a zwłaszcza
              jedna.jak urodziłam synka , tez nie miałam nic czerwonego jak sobie nie
              sąbinowałam. raz na spacerze , akurat juz wracałam , aty patrzę leci mi do
              wózka właśnie ta ciotka i mówi ,,no pokaż mi tego twojego króla,, chodziło o
              synka , po tym wszystkim synek z grzecznego dziecka stał sie rozkapryszony,
              płakał mi. nie wiem ale od tej pory już miałam czerwoną kokardkę . wiesz nawet
              robiłyśmy odczyny hahaha.
      • ozania Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:03
        hi,hi,hi,ja sie poddalam i zalozylam czerwony fredzelek na wozku,zeby sie nie
        wyrozniac sposrod spacerujacych Alejka Sikornik smile))
    • malgorzatka28 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 14:34
      nie wolno obcinać dziecku włosków przed pierwszymi urodzinami bo razem z
      włoskami "obcina" się dziecku rozum smile))
    • hratli Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 14:49
      o ja moglabym pisac i pisac - kilka z uslyszanych:
      - ktora piersia zaczyna sie karmic prawa czy lewa - zalezy czy dziecko bedzie
      prawo czy leworeczne;
      - nie mozna patrzec przez dziurke od klucza (szok!!!) bo bedzie owiniete
      pepowina;
      - jak sie widzi pozar, czy sie przestraszy nie mozna lapac za czesc ciala, bo
      tam dziecko bedzie miec znamie (;///);
      - nie mozna pokazywac na sobie jakichs dolegliwosci (typu czyjes urazy,
      poparzenia, blizny) bedac w ciazy;
      - nie wolno zaszywac na ludziach ubran - bo wtedy rozumu nie bedzie;
      - przed chrzcinami bron boze nie wychodzic z dzieckiem na dluzej, o jezdzie
      samochodem nie ma mowy;
      - czerwone wstazeczki chroniace przed urokiem;
      - przynoszenie w odwiedki slodycze, zeby dziecko mialo "slodkie" zycie;
      - tez ciekawe, trudno mi powtorzyc sens, ale sie pyta rodzicow po przyjezdzie z
      chrzcin jak dziecko ma na imie, to tez cos z madrosci bedzie mialo;

szok, ile ja sie nasluchalam od moich prababc. niektore byly niedorzeczne,
      nieprawdopodobne. no coz...
      • mamcia32 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 13:52
        * nie wolno patrzec przez dziurke od klucza w ciazy bo bedzie miało dziecko
        kurza powieke
        * nie oblizuj talerza bo będzie łyse
        *nie rozdawaj ubranek dziecka zanim nie ukonczy roku bo bedziesz miec nastepne
        *nie zbieraj dla swego dziecka ubranek na poczatku ciazy bo poronisz ( to
        akurat mi sie sprawdziło)
        *jestes w ciazy nie podpiraj policzkow rekami bo urodzi sie z guzkami na twarzy
        *nie kap dziecka po chrzcie bo zmyjesz oleje
        *nie obcinaj wlosów przed rokiem bo obetniesz rozum

duzo tego ale jak dla mnie to za duzo i nie pamietam jak bylam w ciazy to sie
        wiele nasluchalam
        pozdrawiam
        Ewa i oliverek 6 miesiecy
      • kasia-kubiak Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.05.05, 20:28
        osobiście nie wierzę w przesądy, ale moja babci jak była w ciąży zobaczyła
        pożar i dotkęła ręką czoło - moja mama ma brązową plamę na czole (przypomina
        unoszący się dym), moja mama jak była w ciąży upadła jej iskkra na stopę i
        złapała się za nią - mój brak ba w tym miejscu znamie, moze to i przypadek ale
        żeczy te sama widziałam więc...
        jeśli chodzi o szycie rzeczy na dziecku - to według "moich źródeł" dziecku w
        ten sposób zaszywa się buziec - czyli przestaje mówić
      • ozania Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:13
        A propos dolegliwosci-schodzilam w 30tymktoryms tygodniu ciazy schodami i
        utykalam,bo zdretwial mi staw biodrowy,na ktorym przelezalam ciaze,i spotkalam
        sasiadke z gory.Ta popatrzyla,wyminela mnie i jak juz byla wyzej rzucila za mna
        "Niech pani nie kuleje,bo dziecko bedzie pani kulec!" Zatkalo mnie,bo nie
        dosc,ze glupota,to jeszcze ton baaardzo zjadliwy...Zaluje,ze nie przyszlo mi
        wtedy do glowy,zeby przypomniec jej moja Mame,ktora kuleje od 12 roku zycia,od
        czasu gdy w wypadku samochod zmiazdzyl jej biodro,a urodzila mnie zdrowa (na
        dodatek bylam przez 11 lat koszykarkasmile
    • mama.tosi Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 15:04
      kobiecie w ciąży nie wolno być świadkiem na ślubie- nieszczęście murowane dla
      nowożeńców, ani podawać dziecka do chrztu, bo odbiera szczęście i swojemu
      dziecku i podawanemu. a karmiącej nie wolno biegać, bo mleko od tego kwaśnieje
      i dziecko nie chce go potem jeść.
      pozdrawiam
      • moniko25 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 15:11
        a słyszałam że nie wolno dziecku pokazywać lusterka jak siebie będzie siebie
        oglądać- to mu zęby póżno wyrosnąsmile))
        • nikita333 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.01.05, 22:13
          hihi, moje dziecko od wczesnego niemowlęctwa bawiło się lusterkiem, a w wieku
          10 miesięcy ma już sześć zębów

pozdr
          nikita
          • kathee Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.06.06, 11:56
            mój Misiek często ogląda sie w lusterku a ma już 3 zęby, a 5 idzie. Ma dopiero
            pół roku.
            co do przesądu to ja słyszałam. Że dziecko nie powinno się przeglądać w lustrze
            bo je złe porwiesmile Tylko nie pamiętam czy do roku czy do chrzcin.
      • marta.zet kwaśnienie mleka 18.06.06, 02:01
        No taaak. To ja już wiem skąd u mojego Małego tyle kupek różnej maści dziś było
        (od zółtych do zielonych). Biegałam nieszczęsna !! W ramach wynagrodzenia psu
        braku zabaw w ostatnim okresie (dziecko go zdetronizowało smile poderwałam się "do
        biegu", ale miesnie po cesarce odmówiły mi posłuszeństwa i wystartowałam jak
        diesel na światłach czyli zabrakło mi mocy. Dziwne uczucie, zupełnie nie jak
        dawna ja (sprint zawsze wychodził mi najlepiej).
        A co do dziwactw się tyczy. Autentyk, choć moim zdaniem kwalifikuje się do
        leczenia.
        Mojej koleżance ciotka zakazała jeść jabłek, bo to owoce szatana i dziecko
        będzie pod wpływem Złego smile
    • mynia0 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 18:33
      a ja słyszałam, że nie wolno pokazywać lustra, bo dziecko diabła zobaczy....
      wrrrrrrr, co za głupoty...aha, i karmić piersią regularnie, bo mleko
      skwaśnieje...bez komentarza.
    • agutek_b Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 20:42
      Mnie dopadły tylko dwa przesądy - rady
      - jak Kacperek był ze mną w odwiedziny u mojej Babci i rozpłakał się, to się
      dowiedziałam, że dobrze jak taki maluszek popłacze, bo... płuca sobie
      przewietrzy - uspokoiłam Babcię komentując, że większej głupoty nie słyszałam -
      od tamtej pory Babcia I nie daje "dobrych" rad
      - Z kolei Babcia mojego męża zabroniła Kacperkowi dawać lusterko do zabawy,
      bo... nie będzie potrafił mówić. Tu nie było komentarza z mojej strony, bo to
      nie moja Bbacia, a mąż machnął ręką - w końcu jesteśmy tam tylko dwa razy w
      roku.
      - no i ostatnio jak Kacperek zaczął ząbkować, to wujek mojego męża chciał dać
      mu skórkę od chleba ale w porę interweniowałam. - W tym przypadku pokutują
      strare przyzwyczajenia naszych rodziców.
      A swoją drogą, ciekawa jestem ile z naszych porad, przekonań i praktyk będzie w
      przyszłości uznawana za śmieszne, niedorzeczne itd przez nasze dzieci i wnuki smile
      • konka1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 03:25
        Do pani agutek jeżeli chodzi o płuca to prawda dziecko się dotlenia jak płacze
        i szybciej rozwija sie cały układ oddechowy.Ze sznurami miałam doczynienia
        śmiałam się że to nieprawda ,ale moje dziecko było tak poplatane pępowina ze
        ledwo je uratowali.
      • kulka50 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 10:07
        skórka od chleba to nie jest żaden przesąd !!!
        skórka od razowego chleba jest najlepsza przy ząbkowaniu, zaden zel jej nie
        dorówna
        • jamaska Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.05.05, 22:36
          szczególnie, że zawiera gluten a zazwyczaj ząbkujacym szkrabom (ok 6 miesiąc)
          nie podaje sie jeszcze glutenu..........
          • ozania Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 11.08.05, 14:15
            i sie rozmiekcza pod wplywem sliny a polkniete kawalki moga wpasc do tchawicy i
            udusic dziecko...
            • bea58 Ja pobije chyba wszystkich 26.10.05, 08:57
              cjyba, ze ktoś juz to zrobił bo postów jest strasznie dużo i nie przeczytałam
              wszystkich smile Moja teściowa gdy moja córeczka dostała po antybiotykach
              pleśniawek zabrała ja do rzeki nie odzywając się do nikogo po drodze, nawet na
              dzień dobry sąsiadek nie odpowiadała bo ponoć nie wolno i szepcząc
              jakieś "czary" coś "wodo wodo obmyj moje dziecko....." i jakoś tam dalej
              twierdziła, że woda obmyje ta chorobę i już nigdy nie będzie ich miała i nie
              trzeba podawać żadnych lekarstw odkażających. Mam podejści do przesądów jakie
              mam i dalej podawałam malutkiej lekarstwa a pleśniawy dalej nie ustępowały to
              była straszie zdziwina, że Werce nie pomogło bo jej dzieciom zawsze pomagało
    • czaroffnica24 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 20:52
      Ciążowe:
      -w pozycji od tyłu robi się chłopców
      -jak brzuch swędzi to będzie dziewczynka
      -jak kobieta zbrzydnie podczas ciąży to będzie córa, bo odbiera urodę mamusi
      -nie wolno patrzeć się na zwierzęta (nie wiem czemu)
      -nie wolno oglądac tv (?)
      -jak jemy słodkie-bedzie dziewczynka
      -jak ostre-chłopak
      -nie wolno patrzeć na ogień (?)
      -nie można nosić łańcuszków ani przechodzic pod sznurami i liniami wysokie
      napięcia, bo dziecko okręci się pempowiną
      -jeśli do zapłodnienia dochodzi we wtorki, czwartki i niedziele to chłopak
      murowany
      -szpiczasty brzuch - syn
      -nisko b rzuch - dziewczynka
      -jeśli kobieta chodzi prosto to będzie syn
      -kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje smile
      !I jeszcze z milion takich, które na 100% świadczą o płci dziecka.

Dzieci:
      -do pierwszych urodzin nie wolno obcinać włosków, bo nie bedzie mówić
      -czerwona kokardka na wózku- przeciw złym urokom
      -po pampersach dziecko nie będzie umiało się załatwiać normalnie
      -dzieci należy karmić co trzy godziny (6, 9, 12, 15 itd. - nawet to podają)
      -nie wolno przytulac niemowlaka bo sie rozbestwi
      -krzyk i płacz wzmacniają płuca
      -dziecko z gorączką należy kąpac w zimnej wodzie (ciekawe, jak dla
      goraczkującego malucha temp wody 37 stopni to już zimna)
      -należy wszystko wkoło dziecka odkażać domestosami i innymi śmierdzielami
      -dziecko powinno spać na poduszce i ta poduszka powinna być z pierza
      !Pewnie jeszcze mi się coś przympomni, a najlepsze, że te wszystkie złote rady
      pochodzą od mojej teściowej.

pozdrawiam, Monika
      • yellow1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 09:40
        czaroffnica24 napisała:
        "dziecko z gorączką należy kąpac w zimnej wodzie (ciekawe, jak dla
        goraczkującego malucha temp wody 37 stopni to już zimna)"

A tutaj to podyskutuje- pani pediatra, kiedy moja corka byla chora, polecila w
        razie goraczki zrobic kapiel w chlodniejszej niz zwykle wodzie. Nie w zimnej,
        ale w chlodniejszej, bo to pomaga obnizyc goraczke. Pani pediatra to naprawde
        swietny lekarz smile
        • czaroffnica24 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 16:02
          Powtarzam ZIMNA, nie letnia-zimna.
        • gumitex Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 11:32
          Nasz pediatra też zaleca chłodną wodę przy bardzo wysokiej gorączce, ale nie
          mniej niż 30 stopni. Natomiast pediatra starej daty zalecał nie więcej niż 20
          stopni dla 3 tygodniowego malucha z gorączką. Sprawdziłam na sobie - 20 stopni
          to zimna kąpiel nawet dla mnie.
          • nikita333 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 10.01.05, 22:16
            Nam pediatra zalecał kąpiel w chłodnej wodzie, to znaczy o DWA STOPNIE
            CHŁODNIEJSZEJ, niz gorączka u dziecka
        • lidias82 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.05.05, 21:56
          Myślę, że chodzi o wodę chłodniejszą od temperatury dziecka - broń Boże zimną,
          bo może dojść do szoku termicznego. Zalecana ( z tego, co się orientuję) to
          temperatura 37-37,5.
    • g_kasia Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 21:44
      Uslyszalam w życiu tyle przesądów że głowa mała smile niektore są śmieszne, inne
      głupie, czy straszne...
      Żeby nie powtarzać napiszę inne o których słyszałam...
      Przesądy ciążowe:
      * nie wolno nakładac "wiązanych" ubrań - dziecko może być owinięte pępowiną....
      * gdy kobieta ogoli nogi i włoski odrastają wolniej lub tak samo - będzie
      córka, jeżeli szybciej - syn
      * trzeba patrzeć na ładne dzieci - żeby się zapatrzeć - wtedy urodzi się ładne
      dziecko - i odwrotnie nie wolno zapatrywać się na dzieci brzydkie i kalekie
      * jeżeli matka dużo śpi w czasie ciąży - dzidziuś będzie leniuszkiem
      * nie wolno niczego odmawiać ciężarnej - może ona nasłać myszy na tego, który
      jej czegoś odmówił...
      * jeżeli dziecko jest bardzo aktywne w brzuszku to po urodzeniu będzie
      spokojniejsze - bo już zdąży się wyszumiećsmile

Przesądy dot. małego dziecka:
      * jeżeli dziecko bardzo płacze trzeba przelać nad jego główką wodę...
      * jeżeli dziecko śpiąc przekręca główkę w prawą stronę będzie praworęczne -
      analogicznie lewa strona
      * podczas chrztu dziecko powinno mieć przy sobie (najlepiej złotą) monetę -
      wtedy nigdy nie będzie mieć problemów finansowych
      * w dniu chrztu nie powinno się wynosić dziecka poza dom, zaś wszystkie okna
      powinny być pozamykane - diabły mogą zabrać dziecko - tak samo w drodze do
      kościoła należy bardzo się spieszyć z tego samego powodu
      * dobrze, jeżeli podczas chrztu dziecko plącze - dlaczego - nie pamiętam...
      * w pierwsze urodziny dziecka pokazuje się dziecku pieniążek (banknot lub
      moneta), różaniec i kieliszek i w zależności od tego, co dziecko wybierze -
      będzie zależeć jego późniejsze życie - i tak pieniądz - dostatnie zycie - bez
      względu na charakter pracy, różaniec - będzie księdzem, zakonnicą, kieliszek...
      no cóż najmniej optymistyczna opcja - będzie lubiło zaglądać do kieliszka...

A ja chyba jestem przykładem sprawdzenia się jednego przesądu... Moja mama
      będąc w ciąży przestraszyła się myszy... złapała się za nogę - w tym miejscu do
      tej pory mam znamię w kształcie myszki smile

Pozdrowienia
      Kasia
      • lidias82 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.05.05, 21:59
        Z tego co wiem, to jeśli dziecko w czasie chrztu płacze, będzie ładnie
        śpiewało smile
        • anita2708 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 19.05.05, 13:18
          Do ukończenia pierwszego roku życia dziecko nie może patrzec w lustro?!Tak
          słyszałam ale myśle że to tylko przesąd.Pozdrawiam.
      • kklementynka Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 18.05.05, 12:21
        Moja siostra w pierwsze urodziny, posadzona przed różańcem,monetą, kieliszkiem
        i książką, złapała za pieniążek i z rozmachem wrzuciła do kieliszka... babacie
        prawie zemdlały smile a wyrosła na całkiem miłą osóbkę smile
      • yeanne Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.06.06, 09:53
        w 3 miesiącu ciąży wylałam na siebie garnek wrzątku /brzuch, uda, pupa.../
        Żadne z moich dzieci /mam bliźniaki/ nie ma żadnych znamion na ciele, chociaż
        podczas pobytu w szpitalu wszystkie starsze panie biadoliły strasznie, że będą
        miały znamiona.
    • marta.28 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 22:00
      Mnie mama powtarzała, że powinno się przecierac spirytusem kregosłup bo się
      wzmacnia. Niemowlęta trzeba szeroko pieluchować - ale od tego się już odchodzi
      bo i tak nic nie daje tylko lepsze są ćwiczenia.
      • inia25 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 22:29
        * w czasie chrztu dziecko powinno miec buciki - to w przyszlosci nie bedzie
        niszczylo butow
        * na chrzest dziecko powinno dostac łyżeczke - nie bedzie nigdy glodne
        *
        • psotna Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 04.12.04, 23:36
          jak dziecko płacze to znaczy, że ktoś je zauroczył. Co zrobić? Przelecieć
          kjęzykiem po oczku jednym i drugim za każdym razem robiąć tfu tfu za siebie.
          Wąskie?
          • bozena771 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 14:46
            Ja słyszałam, ze jeżeli dziecko jest zauroczone to trzeba "oblizać" czoło
            dziecka 3 razy i splunąć za siebie przez prawe ramię. Zabawne nie? smile)))
    • vicewers Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 00:29
      moje ulubione (wprawdzie "wyczytane", ale to chyba też się liczy?):
      - pierwszą znalezioną na głowie dziecka wszę (!) należy rozgnieść
      modlitewnikiem- dziecko będzie miało piękny głossmile))
      - nie wolno suszyć pieluch na wietrze- dziecko będzie miało wzdęciasmile))
      pozdrawiamsmile
      ania
      • marta.zet modlitewnikiem ... :) 18.06.06, 02:11
        Toż to PORADA DNIA: modlitewnikiem dziecko po głowie zdzielić big_grin
    • kasial71 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 04:20
      jak dziecko placze nie wiadomo dlaczego to ktos rzucil na nie urok.co wtedy
      nalezy zrobic? przelozyc trzy razy przez spodnice i ta spodnice wyrzucic w kat.-
      zlota rada mojej tesciowej. Chciala mojego synka przekladac przez spodnice juz
      ze 20 razy, ale nie dalam.
    • nika251 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 08:09
      nie wolno dziecku pokazywać lusterka bo będzie miało ciężką mowe
      nie wolno wieszać ubranek po zachodzie słońca bo to nieszczęście dziecku
      przyniesie
    • kropka771 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 09:05
      moja tesciowa przebila chyba wszystkie inne tescoiowe. otoz powiedziala ze
      pierwszy raz sie nie obcina dziecku paznokci tylko mama musi mu je obgryzc!!!
      nie wiem czemu ma to sluzyc bo nie dopytywalam. dodam ze moja tesciowa jest
      osoba bardzo wierzaca, podchodzaca wrecz pod dewocje.pozdrawiam.
      • paulina62 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 09:58
        To przecież nic dziwnego - lekarka w szpitalu też mi tak mówiła - bynajmniej
        nie przesąd - Majka urodziła się malutka i bardzo ruchliwa, chyba przez 2
        miesiące obgryzałam jej paznokcie, bo nożyczkami się po prostu nie dało, a
        obcążki - skaleczyłabym ją, bo się strasznie wyrywała.
        • nanuk24 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 20:44
          smile A w szpitalu wlasnie pielegniarki i polozne, zakazyly ogryzac dzieciom
          paznokcie!A sposobem, zeby dziecka nie skaleczyc, jest obcinanie, kiedy dziecie spi.
          • lidias82 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 13.05.05, 22:04
            W ustach mamy są bakterie, pdobno zdażałosię, że dziecko przy takim "obgryzniu"
            zakaziło się, wdał się po prostu stan zapalny jak mama za bardzo nadgryzła. A
            Obcinanie w czasie snu, to rzeczywiście złoty srodek - śpiącego noworodka
            trudno obudzić.
            • edytais Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 27.03.06, 02:45
              Powiedz to mojemu synkowi, ze nie powinien sie budzic jak mu probuje obciac
              paznokcie. Zeby nie wiem jak gleboko spal to jak tylko podejde do niego z
              cazkami to sie budzi....
      • konka1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 07.12.04, 03:41
        Obgryza się po to żęby nie narobić zadziorów i żeby nie wdało się
        zapalenie .Doktory polecają takie metody
    • yellow1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 09:44
      Ja slyszalam, ze nie nalezy kapac dziewczynek w niedziele, bo beda mialy
      problemy z "kobiecymi" dolegliwosciami. Chlopcow tez nie nalezy kapac w jakis
      dzien, ale niestety, nie pamietam w jaki wink No i nie wolno kapac dziecka w dniu
      chrztu.
      • angelka2 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 10:28
        Moja mam wychowala sie na wsi a tam kazdy przestrzegal takich przesadow.No ale
        pomyslec ze gdyby ich wszystkich przestrzegac to nic nie mozna by bylo
        zrobic.Juz w ciazy mnie meczyla, nie mozna oblizywac noza ( co uwielbiam robic)
        bo dziecko bedzie owiniete pepowiną, nie wolno pod niczym przechodzic z tego
        samego wzgledu a jak chcialam sie wybrac do zoo to mi zabronila bo sie zapatrze
        (czyzbym miala wtedy malpke urodzic). Do tej pory co chwile slysze ze tego
        nie , tamtego tez. Do chrzcin dziecka nikt nie powinien ogladac oprocz
        domownikow (glupota), czego nie przestrzegalam, nie mozna tez z dzieckiem
        nigdzie jezdzic.Jak jestesmy na wsi i kapiemy malego to wode musimy wylewac
        zawzse w to samo miejsce (nie wiem czemu0 i nie mozna jej wylewac po zachodzie
        slonca. Po zachodzie nie mozna tez zdehmowac ubran opranych, bo przynosi to
        nieszczescie.I duzo, duzo innych rzeczy ale to wy juz pisalyscie wyzej.Niestety
        do niektorych rzeczy musialam sie dostosowac, byly to drobiazgi a po co sie
        klocic
        • bajeczka2 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 12:11
          Jeśli ktoś nie chce zaraz następnego dzidzusia - to nie wolno sprzedawać rzeczy
          po dziecku do czasu aż nie skończy roczku smile usłyszane od ciotki.

• limes1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 14:53
      1. Czerwona wstążeczka - od uroku
      2. Jeśli chce się mieć pokarm, powinno się pić mleko (gdyby to była prawda,
      krowa na łące musiałaby sama się wydoić i napić smile Zupełnie, jakby
      pokarm "robił się z mleka"
      3. W domu położnicy powinien być obrazek Matki Boskiej Karmiącej - wówczas
      dziecku nigdy nie zabraknie mleka
      4. Kto dziecku "wystuka" pierwszy ząbek łyżeczką, temu się od rodziców malucha
      nowe buty należą (Już sobie wyobrażam, jak daję połowie rodziny gmerać łyżeczką
      w buzi mojej córy)
      5. Dzieci należy ubierać w kolory wg płci - dziewczynki na różowo, chłopców na
      niebiesko. Jeżeli dziewczuynka będzie chodziła w "chłopięcych" kolorach, nie
      będzie miała powodzenia. I odwrotnie - chłopak nie nzjadzie sobie dziewczyny
      6. Będąc w ciąży nie powinno się za wcześnie kompletować ubranek, żeby nie
      zapeszyć
      • gioja Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 16:39
        Mnie ostatnio teściowa (ach te teściowe) zastrzeliła czyś takim:
        Jak się w dniu chrztu spóźni do kościoła, to dziecko będzie opóżnione w rozwoju
        (bez komentarza)
        • 1_misia_1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 19:11
          A maja ciocia w podeszłym wieku skwitowała depresję poporodową u jednej
          dziewczyny że "mleko jej się cofnęło"
      • olkit Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 12.05.05, 08:53
        > 4. Kto dziecku "wystuka" pierwszy ząbek łyżeczką, temu się od rodziców
        > malucha nowe buty należą

Ja słyszałam, że suknia. A jak to będzie mężczyzna? To nic, bo po co mu
        suknia big_grin

Olka
      • marta.zet wystuka ? 18.06.06, 02:17
        Dziecku dziąsła obolałe obijać metalem - to barbarzyństwo smile
    • mamazuzinki Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 20:45
      Jak się coś wplącze we włoski i zrobi się kołtunik nie obcinać bo będzie
      porażenie mózgowe................ bez komentarza. I wiele innych cytowanych
      wyżej.
      • patee1 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 21:49
        Ciekawe te przesady, mozna sie posmiac.
        Ja niestety smile) nie spotkalam sie z zadnymi przesadami, widac obracam sie w
        kregu podejrzanie nieprzesadnych ludzi smile
    • balbina16 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.12.04, 21:50
      Nie wiem czy to już było, ale nie mam czasu czytać wszystkich postów.
      Oto najbardziej znane mi (i Smieszące mnie) przesądy:
      -nie wolno wychodzić z nieochrzczonym dzieckiem z domu i pokazywać go obcym
      -nie wolno z nieochrzczonym dzieckiem chodzić na cmentarz
      -w dniu chrztu nie wolno dziecka kąpać, bo zmywa się święte oleje.
      Pozdrawiam,
      Gosia
      • pulcheria2 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 11:42
        Aha i jeszcze to:
        nie wolno zostawiać niczego po porodzie w szpitalu, bo inaczej bardzo szybko
        się tam wróci.
      • ania175 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 12:34
        Ja słyszałam, ze w ogóle nie mozna chodzić z dzieckiem na cmentarz, bo moze w
        nie wejść zły duch.
        Nie wiem tylko do jakiego wieku dziecka ten zakaz obowiazuje smile))
    • naatii Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 11:49
      Jak byłam w ciąży słyszałam wiele takich przesądów:
      ciężarnej nie wolno chodzić pod sznurkami (np na pranie tak jak w łazience czy
      na polu), nie może patrzeć na pożar bo dziecko sie urodzi z plamami na buzi
      (???),przy chrzcie nie może zgasnąć gromnica bo dziecku sie przez to życie
      skraca (?????????) i wiele takich innych głupot. Więc praktycznie bedąc w ciąży
      powinno sie w domu siedzieć???hehe takie głupoty
      • rupiowa Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 05.06.06, 17:28
        > przy chrzcie nie może zgasnąć gromnica bo dziecku sie przez to życie
        > skraca (?????????)

To akurat moge potwierdzic - jest to znak ze dziecko nalezy do Boga i albo
        zginie w mlodym wieku (moj brat tak mial), albo zostanie ksiedzem/zakonnica
        (jak moj kuzyn).

Paula i Zosia
    • malgorzatka28 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 12:01
      przypomniało mi się jeszcze jedno a propos szpitala - zabierając noworodka do
      domu trzeba mu założyć buciki - ma go to uchronić przed powrotem do szpitala.
    • kosmeli to cos o imionach... 06.12.04, 12:58
      kiedy byłam w ciązy w odwoedzinach u babci mojego męża i powiedziałam ze nasza
      córka bedzie miała na imie Hanna...co powiedziała babcia....O BOŻE TOŚ TO HANNA
      STARA PANNA!!!!! i co wy na to????
      a propo nasza córka ma na imię Hanna
      pozdrawiam
    • chmielty Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 13:33
      My z mężem usłyszeliśmy ostatnio, żeby pieszczotliwie nie wołac do dziecka
      'żabka', poniewaz dziecko będzie chorowite. Najgorsz, że usłyszeliśmy to od
      mojej mamy....bez komentarza.
      Pozdrawiamy
      • osrod Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 08.11.05, 21:05
        My słyszelismy, że jak się mówi na dziecko żabka to nie będzie rosło przez
        24h...nizła głupota. Skąd ludzie biorą takie bzdury??

Ania&Piotruś&Żabka
    • dzidzius9 Re: Najpopularniejsze przesądy? - od redakcji 06.12.04, 15:50
      znam kilka i wszystkie wywołują u mnie pobłazliwy uśmiech;
      - aby dziecko cieszyło sie powodzeniem należy, w dniu chrztu, umieścic jego
      czapeczkę na kwiatku(doniczkowym);
      - do roczku nie należy obcinać dzieciom włosów;
      - gdy jesteś w ciąży w momencie, kiedy się przestraszysz nie dotykaj twarzy, bo
      dziecko będzie miało w tym miejscu znamię;
      - to pewnie znają wszyscy:jesz słodkie- urodzi ci się dziewczynka, kwaśne-
      chłopiec;
      - brzuch szpiczasty - chłopiec
      - gdy dręczy zgaga - maluszkowi rosną włoski
      - nie nosić łańcuszków , gdyż maleństwo okręci się pępowiną;
      Pozdrawiamsmile
      • marta.zet zgaga = włosy 18.06.06, 02:22
        Ciekawe czy komuś się to sprawdziło. Nie wiedziałam o takim przesądzie, ale
        okazuje się, że mu podlegam. Zgagę miałam pod koniec ciąży okropną, a mój
        Kudłatek urodził się z długimi włoskami z racji statystyki genetycznej (i tatuś
        i mamusia oboje urodzili się z czuprynami smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka