Dodaj do ulubionych

co zamiast bebilon pepti

29.06.05, 11:05
Dziewczyny juz tyle razy mi pomoglyscie wiec znow mam pytanko. Moj maly ma
pol roczku. Niestety jest alergikiem choc wydaje mi sie ze wyrasta z tego bo
wysypki "wychodza" rzadziej i w mniejszym nasileniu. Karmie go piersia ale
niedlugo wracam do pracy wiec zaczelam mu dawac sztuczne mleczko. Lekarka
przepisala nam bebilon pepti. Moj synek pluje nim na odleglosc. Juz
probowalam mieszac go z moim pokarmem itp i tak maly spryciula wyczuje i nie
wypije. Jak zrobie kaszke na bebilonie tez nie zje. Zastanawiam sie czy kupic
inne mleko i sprobowac, moze jakies hipoalergiczne. Jakie polecacie?.
Ostatnio na rynek weszlo mleko bebilon HA. Ale skoro bebilon pepti mu nie
smakuje to moze kupic bebiko albo NAN. Jak myslicie? Z gory dziekuje i
pozdrawiam
PS. sorki ze nie uzywam polskich znakow ale sie spiesze ... wiecie jak to
jest z dziecmi
Obserwuj wątek
    • ikaes Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 11:13
      jeżeli ma już alergię, to może pić tylko mleko dla alergików, czyli bebilon
      pepti lub nutramigen, który jest jeszcze gorszy od poprzdniego. Mleko HA jest
      dla dzieci, u których istnieje podejrzenie, że mogą mieć alergię (nmp rodzice
      są alergikami), ale ta alergia jeszcze się nie objawiła. Podaje się je, żeby
      zapobiec wystąpieniu objawów. Natomiast zwykły bebilon jest dla dzieci, które
      nie mają alergii na mleko.
    • ap_30 Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 11:24
      Miałam ten sam problem. Nie chciał pić berbilonu pepti. Ja nawet kupiłam bebiko
      omneo i dałam raz. Wyszły mu "piękne" krostki i pomysł upadł. W międzyczasie
      zczęłam mu też dawać obiadki słoiczkowe, które mu smakowały. Dawałam je jak
      siedział na leżaczku i postanowiłam spróbować tak też dać mleczko. Tylko nie ja
      dawałam mleko ale osoba, która będzie z małym jak pójdę do pracy. Posadziliśmy
      go na leżaczku, ja zeszłam mu z widoku i .... zaczął pić bebilon pepti. Dziś
      rano początkowo odmówił (pluł i nie łykał) ale wystarczyło trochę bardziej
      podgrzać mleczko i zjadł. Wszyscy mówią, żeby podawać sztuczne mleko tak jak
      pierś trzymając dziecko na kolanach ale u nas to się w ogóle nie sprawdziło.
      Mały szukał piersi, wykręcał głowę itp. Może u Ciebie też zmiana miejsca
      karmienia lub manewrowanie temepraturą pomoże. Ja się jeszcze zastanawiam co
      robić w weekendy - czy dawać cały dzień pierś czy lepiej utrzymać taki rytm jak
      w tygodniu. Przepraszam że tak trochę chaotycznie piszę ale jednocześnie ściągam
      pokarm smile))
    • bea-ta Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 11:45
      Rozwiązaniem jest mleko sojowe o wiele smacznejsze - bebilon sojowy, prosobe,
      isomil itp.Beata
    • bogna28 Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 11:51
      moja mała też nie chciała jeść bebilonu pepti. Jak tylko poczuła jego smak
      natychmiast przestawała ciągnąć (a nutramigen wyczuwała z daleka i nawet nie
      chciała raz pociągnąć). Ale siostra poradziła mi wypróbować Isomil - to też
      jest mleko sojowe dla alergików, ale ma dość ładny zapach i całkiem dobry smak.
      Poza tym jest tanie, bo na receptę kosztuje 7zł (nutrmigen 15, a pepti chyba
      13zł). Moja mała polubiła Isomil od pierwszego podania wcale nie musiałam go
      mieszać ze swoim pokarmem. Pozdrawiam
    • anikwaw Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 11:59
      Skoro synek jest alergikiem to inne mleczko nie wchodzi raczej w gre...masz
      jeszcze do wyboru Nutramigen,ale podobno jest jeszcze gorszy w smaku i dzieci
      chetniej akceptuja pepti. Przechodzenie na inne mleko moze potrwac...musisz
      probowac mieszania w mniejszych proporcjach stopniowo zwiekszajac dawke mleczka
      modyfikowanego. Skoro dziecko jest alergikiem to zadne mleko HA nie wchodzi w
      gre a ewentualna prowokacje lekarze zalecaja nie wczesniej niz po skonczeniu
      roczku!

Powodzenia,
      Ania i Kuba (1,5 roczku)
    • abit26 Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 12:05
      dzieki dziewczyny za odzew. Kurcze a mialam nadzieje, ze HA pomoze! Tak jak
      radzicie narazie nie zmienie mleka. Sprobuje ze zmiana miejsca, temperatura i
      dalej bede mieszac. No i musze uzbroic sie w cierpliwosc
    • atopik Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 12:26
      Jeżeli mały nie jest uczulony na ryż to może Sinlac ?
      dziecko.nestle.pl/
    • justa78 Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 12:34
      u nas Nutramigen sprawdza się świetnie
    • abit26 Re: co zamiast bebilon pepti 29.06.05, 13:14
      A czy ten Isomil jest tylko na receptę? Jesli nie to zaraz bym poszla do
      apteki. U pediatry bede w lipcu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka