Dodaj do ulubionych

Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca??

15.07.05, 07:18
Oliwka wczoraj skończyła 9 miesięcy. Chciałabym jej dawac coś więcej do
jedzenia, ale tak jak mozna. Czy dobrze pamiętam, że gluten daje się od 10
miesiąca? Czyli chleb i biszkopty? A czy Wy dajecie dzieciom w 10 m-cu chleb?
Jaki, pszenny? I z czym ten chlebek mozna zrobić?
I czy dajecie biszkopciki? Jakiej firmy?
Pozdrawiam.

Natalia
Obserwuj wątek
    • karina126 Re: Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca?? 15.07.05, 08:54
      Natalia wyluzuj się troszkę i po prostu zacznij dziecku podawać wszystkiego po
      trochu, tego co Wy jecie. Chleb, biszkopty, wędlina jak najbardziej, no chyba
      ze mała jest nacoś uczulona.
      Pozdrawiam
      • nataliamackowiak Re: Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca?? 15.07.05, 09:03
        Na co jest uczulona to nie wiem, narazie wysypke miała po tym, jak ja zjadłam
        truskawki. Ale ona reaguje brzuszkiem na "inne" rzeczy. Jak jej dałam kaszkę
        mleczno-ryżową(która zawiera sztuczne mleko, a Oli pije z piersi), to w nocy co
        godzinke pobudka, ból brzuszka, płacz. Jak jej dam deserek inny niz samo jabłko
        lub jabłko+marchew-to samo, brzuszek. I tak kilka innych przykładów.
        Dlatego nie jestem taka "do przodu" we wprowadzaniu nowości i nie mogę
        wyluzować.
        Pytałam od kiedy gluten można dawać normalnie?
        I z czym chleb na początek i jaki chleb?

Natalia
        • violkam Re: Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca?? 15.07.05, 09:24
          Tak od 10 miesiąca gluten. Ja swojej córce zaczęłam podawać już od 9 miesiąca
          zwykły chlebek z masełkiem, chudym twarożkiem i chudą szynką drobiową, pastą z
          żółtka. Uwielbia takie śniadanka. Jeżeli wcześniej nie podawałaś może spróbuj
          Miśkopty z Nestle, ostatnio Bobovita wprowadziła tez takie herbatniczki, ale są
          one twarde. Ja zaczęłam od zwykłych biszkoptów ze znanej cukierni i podawałam
          je rozpuszczone w mleku albo z utartym jabłuszkiem.
          -
          Wiolka
          OLIWIA MA DZIŚ
          A OTO ONA:
        • haika Re: Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca?? 15.07.05, 09:39
          Z tego co mi wiadomo - gluten właśnie od 10 m. więc Oliwka jest już w 10 -
          podaj chlebek lub biszkopta zwykłego. Niestety nie wiem jaki chlebek, jeśli ma
          wrażliwe jelitka, to może upiecz sama? Nic trudnego, a będziesz pewna co w
          chlebie jest, zero sztucznych dodatków. Link do wątku o pieczeniu chlebka:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=23822963&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=23526059&v=2&s=0
          Może inne mamy podpowiedzą jaki chlebek jest dobry na początek, bo u nas to
          jeszcze 2 miesiące do chleba smileNa chlebek możesz dac np. mięsko ze słoiczka
          (lub domowe, ale wiem, ze karmisz słoiczkami) mieszane z warzywkami - taka
          pasta, na słodko może marmoladkę z owoców, własnej roboty...
          Nie wiem do końca co z biszkoptami, ostatnio szukałam bezglutenowych, ale
          wszystkie były glutenowe, z jajkami, mlekiem, masłem... no i z konserwantami
          czy innymi cudami. Próbuj, innego sposobu nie ma smile
          • nataliamackowiak Re: Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca?? 15.07.05, 13:56
            Dziękuję za odp.

Nataliasmile
    • anucha57 Re: Gluten-chleb, biszkopty ito-od 10 miesiąca?? 15.07.05, 14:24
      moj kuba je juz praktycznie wszystko chleb z wedlinka ,pomidorem ,jajkiem
      jajecznice, biszkopty, obiady domowe takie jak my.Jedyne czego nie dostal
      jeszcze to czekolada
      • nataliamackowiak Re: Gluten-chleb, biszkopty...do:anucha57 15.07.05, 14:34
        Podziwiam Twoja odwagę. Oczy mi wyszły na wierzch jak czytałam Twój post-hihi.
        Ja tak nie robie, wszystko w swoim czasie, powolutku. Ale każda mama robi wg
        siebie, tak jak chce.

Pozdrawiam serdecznie.

Nataliasmile
        • anula64 Re: Gluten-chleb, biszkopty...do:anucha57 15.07.05, 15:18
          ja daje zamiast chlebka bułeczke kukurydzianą i martynka po niej nic nie ma a
          jak dalam zwykły chlebek była cała w krostkach takze ostroznie a pozatym na nic
          nie jest uczulona wcina paróweczke na śniadanko buleczke z wędlinką jajeczko na
          masełku usmazone i w granicach rozsadku nasze obiady ma 6 ząbków więc nie ma
          problemu z gryzieniem nie miksuje podziabie jedynie widelcem ziemniaczki ale
          mięsko w kawałeczkach dostaje a kaszke też daje ale ryżową nie mleczną bo po
          mlecznej tez dostaje krostki jest jeszce na piersi ale tylko rano i wieczorom w
          nocy śpi pozdrawiam anka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka