Dodaj do ulubionych

przepisy na zupki, dania itp

05.10.05, 09:56
dziewczyny, napiszcie prosze Wasze przepisy na jedzonka dla bąbli. Zaczynam
wprowadzac stale posilki, no i chcialabym cos pogotwac malej....Asia skonczyla
pol roczku i do tje pory oprocz cyca to tylko okazjonalnie jadla sloiczek...a
ja chce, zeby zupki i danka zagoscily na stale w naszym menu, tak wiec..czekam
na Wasze przepisy (moze podajcie przepisy na najbardziej ulubione zarelka
Waszych pociech?).
buziackzi
Obserwuj wątek
    • sylraf Re: przepisy na zupki, dania itp 05.10.05, 11:04
      na początku proponuję dania jednowarzywne, żebys mogła wykluczyc ewentualne
      alergeny. Potem mozesz ugotowac zwykłą zupke warzywną. My robimy takie zupki z
      podanych poniżej składników:
      marchewka, pieruszka, seler, ziemniak, brokuły, dynia, cukinia.
      warzywa ugotować, zmiksować każdy produkt osobno. Potem wybierasz sobie
      składniki, i mieszając je (ja miksuje ponownie przez kilka sekund, szybciej sie
      miesza) robisz różne zupki, np marchew i ziemniak, lub marchew, pieruszka i
      brokuł itp. gdy jest za gęste, dodaję wody w której się warzywa gotowały.
      Ja od razu gotuje więcej warzyw, i zamrażam po kilka słoiczków, każdy różny. W
      ten sposób codziennie maluszek ma inny smak. Od 2 tygodni podaje mu zupki z
      mięskiem, tylko że miesko trzeba gotowac oddzielnie, wywar wylewasz, a miesko
      miksujesz, i dodajesz do zmiksowanych warzyw.

      do tego tez sama robię deserki, na bazie jabłek. Obieram jabłuszka (1,5 kg, tak
      na oko), kroje na kawałki, duszę na małym ogniu, czasami podleje trosze wody, by
      sie nie przypaliły - to zalezy d tego ile soku puszczą. W 2 garnku gotuje przez
      kilka minut dużą garść sliwek suszonych, kalifornjskich, sa najlepsze, potem
      zestawiam z gazu zeby namiekły w tej gorącej wodzie. To samo robie w 3 garnku z
      morelami suszonymi, tylko że je trzeba gotowac dłużej ok. 10 minut. Potem
      miksuję jabłka osobno, sliwki osobno i morele osobno. Czasem musze dodac wody w
      której się te owoce suszone gotowały, bo jest za gęste i mi mikser nie chce
      chodzicsmile
      Potem biorę 1/2 jabłkek, miksuje przez moment ze sliwkami, druga częśc jabłek
      miskuję z morelami, wkładam do słoiczkow, mrożę, i mam deserki na cały tydzień z
      glowy. A, do zupek nie dodaje soli, a do deserków cukru - są wystarczająco
      słodkie za przyczyną owoców suszonych
      Mały je uwielbia, zwłaszcza te z morelami. A te ze sliwkami mu podaję, gdy ma
      problemy z kupką, działaja błyskawiczniewink

      pozdrawiam, i mam nadzieję ze choc troszke ci pomogłam
      A, na maila gazetowego wysłałam Ci ksiązke kucharska dla niemowląt, trzeba tylko
      rozpakowac ten plik.

      przepraszam za literówkiwink
    • malaladypank Re: przepisy na zupki, dania itp 06.10.05, 23:06
      1) ZUPKA Z PIERSIA KURCZKA
      W jednym garnku ugotowalam marchewki (6) i ziemniaka (1) z odrobinka
      maselka.W
      drugim kawaleczek piersi z kurczaka z dodatkiem natki pietruszki i natki
      selera
      (bez przypraw).
      Po ugotowaniu zmiksowalam (w przystawce do robota kuchennego sluzacej do
      robienia koktaili) marchew,miesko i ziemniaczka,dolalam troche wywaru
      warzywnego (od gotowania marchwi i ziemniak) i troszke soczku jablkowego
      (dodaja go do zupek gerbera jako osladzacz naturalny).Nastepnie w wymyte i
      wyparzone sloiczki po Gerberkach wlozylam zupke na 3/4 sloiczka i zamknelam
      jeszce gorace.W sumie wyszly 4 sloiczki + dzisiejsza porcyjka na obiadek.Po
      wystygnieciu wlozylam do zamrazalnika.

      2)ZUPKA MACHWIANKA Z RYZEM
      W jednym garnku ugotowalam marchewke (6) i kalafior (odrobinke) na maselku.W
      drugim ryz (duzo,bo rowniez dla nas a troche dla malej ubralam potem,niestety
      my tez bez soli ryz mielismy).Zmiksowalam ryz z marchewka i kalafiorkiem +
      wywar warzywny + soczek jablkowy.I dalej tak samo jak przy poprzedniej zupce.
      Tez wyszly mi 4 sloiczki.

      3)DANIE: KURCZAK NA SLODKO
      Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzi.W drugim garnku wstawilam kasze
      jaglana i po 5 minutach dodalam obrane , pokrojone w kosteczke jabluskzo
      slodkie i rozgotowalam to.Nastepnie wszystko zmiksowalam.AMi to dzis miala na
      obiadek i byla zachwyconasmile

      4)ZUPKA DYNIOWA

      Nalej do garneczka troche wody i zagotuj na malym ogniu.Obierz dynie i pokroj
      w kawałeczki (wypestkowane).Wrzuc troche do garneczka i rozgotuj z maselkiem
      (reszte możesz przechowac w zamrażalniku poporcjowane na zime). Tak
      zamrozic.Po odmrożeniu i podgrzaniu dodac troche mleczka (swojego lub
      modyfikowanego)

      A drugi wariant bezmleczny to zmiksowac z piersia kurczaka lub innym miesem

      A trzeci warint to dodac żółtko i zmiksowac (1/2 zoltka co drugi dzien!!)

      Dynia również jest slodka i zdrowa

      5)ZUPKA Z CUKINII

      Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
      dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
      gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
      (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
      warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
      miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
      razem,miesna i bezmiesna

      Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
      smaku.

      6)ZUPKA JARZYNOWA Z MIESKIEM
      Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzie z natka selera,pora i
      pietruszki.W drugim garnku wstawilam
      marchewki,ziemniaczka,kalarepke,pietruszke i ugotowalam na miekko.Wszustko
      razem zmiksowalam.
      Dzis do jarzynowej dodalam buraczkasmile i tez jest pycha

      przyznam,ze zupeczki sa smaczne mimo iz bez przypraw.Duzo gestsze niz ze
      sloiczka i slodziutkie naturalnie (bo duzo marchwi)>mnie bardziej smakuje ta
      z
      ryzem a zobaczymy ktora AMi.Dzis miala ta z kurczakiem i zjdla z apetytem.A
      proporcje to ja na oko,sama sobie wymyslilam

      A i ja na sloiczkah podpisuje date sporzadzenia i skladnikismile

      7)DANIE Z RYZEM
      Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzi.W drugim garnku wstawilam ryz a
      w 3 garnku rozgotowałam obrane , pokrojone w kosteczke jabluskzo slodkie.
      Nastepnie wszystko zmiksowalam.


      przyznam,ze zupeczki sa smaczne mimo iz bez przypraw.Duzo gestsze niz ze
      sloiczka i slodziutkie naturalnie (bo duzo marchwi)>mnie bardziej smakuje ta
      z
      ryzem.

      A i ja na sloiczkah podpisuje date sporzadzenia i skladnikismile
    • malaladypank Re: przepisy na zupki, dania itp 06.10.05, 23:09
      deserki jakie robie to:
      - jablko
      - jablk+gruszka
      - jablko+brzoskwinia
      - jablko+banan
      - jablko+ryz/kasza kukurydzina/kaszka ryzowa
      - gruszka+ryz/kasza kukurydzina/kaszka ryzowa
      - brzoskwinia+ryz/kasza kukurydzina/kaszka ryzowa
      - susozne sliwki gotowane i zmiksowane
      - jagody (mam w zamrazalniku)
      - maliny (w sezonie)
      tez deserki jak zupki wkladam do zamrazalnika w sloiczach ale takich wiekszych
      po dzemie,bo moja Amelka duuuzo owockow zjada w ciagu dniasmile
    • pchliczek Re: przepisy na zupki, dania itp 14.10.05, 21:26
      desery

      deser morelowo-jabłkowy 1 średnie jabłko (80g) 1 morela (5og) 1 łyżeczka
      płaska mąki ziemniaczanej ( 5g) woda 50 g 1 porcja=150g Jabłko myjemy
      obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i
      usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzuć owoce i gotuj do miękkości.
      Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (upszedni rozprowadzonej
      w wodzie zimnej1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeni
      podajemy w salaterce.

      deser z soku typu Bobo Frut 1/2butelki Bobo Fruta z jabłek i marchwi (100g)
      łyżeczka cukru (5g) pełna łyżeczka mączki ziemniaczane (7 g) woda 50-60 ml 1
      porcja = 150g Wodę wymieszać starannie z cukrem i mączką ziemniaczaną dodać
      odmierzoną ilość soku mieszać następnie gotujemy powoli doprowadzając do
      wrzenia. Kisiel możemy podawać polany mlekiem przygotowanym zgodnie z
      zaleceniami producenta.

      kisiel z wiśni 1/2 szklanki wiśni (80g) 2 płaskie łyżeczki mączki
      ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru ( 5g) 50 ml wody 50 ml mleka następnego 1
      porcja=150g Wiśnie myjemy, płuczemy, drelujemy, a następnie wkładamy do
      wrzątku, dodajmy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mączki
      ziemniaczanej w 2ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Pamiętamy
      o ciągłym mieszaniu. Doprowadzamy do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polany
      mlekiem następnym ( przygotowanym zgodnie z instrukcją producenta).

      jarzynki

      papka z kalafiora lub buraków 6 łyżek kalafiora lub 23 gałązki bokułów 1
      łyżki mleka modyfikowanego następnego ( Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2) łyżeczka
      świeżego masła 1 porcja = 50-60 g. Świeże warzywa kalafior lub brokuły umyć
      oczyścić lub opłukać. Wodę zagotować. Kalafior lub brokuły włożyć do wrzątku
      i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić rozetrzeć lub rozgnieść
      dodać mleko i masło pogrzać mieszając. Papkę podawać z ugotowanym i drobno
      posiekanym chudym mięsem ( 2 łyżeczki ). Starszym niemowlętom (IV kwartał)
      należy podwoić ilość warzyw i mięsa

      zupa jarzynowa z buraczkiem 1/2 marchwi (30g) 1/2 ziemniaka (20g) 1/4
      pietruszki(20g) 1/4 buraka(20g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 płaskie
      łyżeczki kleiku ryżowego(5g) 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania 1
      porcja 150 mg Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy
      do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa
      przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania.
      Następnie dodajemy masło oraz studzimy.

      jarzynki z mięsem

      kalafiorowa z mięsem na rosole 90g obranych warzyw 1/4 marchewki (25 g) 1/2
      małego ziemniaka (18g) 1/4 pietruszki (9g) 1/4 małego pora (9g) 2 gałązki
      kalafiora (18 g) łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju
      słonecznikowego łyżeczka płatków ryżowych (5 g) 120 ml wody którą uzupełniamy
      w trakcie gotowania mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub
      cielęciny (20 g) 1 porcja = 180 g + 10 g mięsa Warzywa starannie umyć obrać i
      opłukać mięso opłukać warzywa i mięso pokroić włożyć do wrzącej wody oraz
      gotować przez około 15 min. Dodawać płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą.
      Gotować na małym ogniu do miękkości jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa
      mięso i ryż zmiksować. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać a warzywa i
      ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotować.
      Dodać oliwę lub olej. Wymieszać sprawdzić temperaturę podać dziecku

      Królik z kalarepą 1/2 marchewki 1/2 kalarepy 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki
      mięsa z królika (20g) Mięso gotujemy osobno i siekamy drobno. Warzywa
      obieramy, myjemy i kroimy na drobno. Do zagotowanej wody dodajemy warzywa i
      gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przecieramy przez sito dodajemy mieso i
      masło i gotujemy. Ostudzone podajemy dziecku

      papka warzywna z kurczęciem 1/2 marchewki 1/2 ziemniaka 2 różyczki brokuł 1
      łyzeczka oleju sojowego 20 g surowego mięsa 100 ml wody Warzywa myjemy,
      ziemniaki i marchew obieramy i płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do
      zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości (20min). Na koniec gotowania wrzucamy
      brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej ponownie doprowadzamy do
      zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.

      zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu 1/2 pietruszki (25g) 1/2 marchwi (15g)
      ziemniak (50g) łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g) 2 płaskie
      łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 100 ml. wody surowe chude mięso z piersi
      kurczaka lub indyka (20g) 1 porcja = 180g+10g gotowanego mięsa Warzywa należy
      umyć obrać i opłukać oraz włożyć do wrzącej wody i ugotować na wolnym ogniu
      do miękkości. miksujemy warzywa a następnie mieszamy z kleikiem . Mięso
      gotujemy osobno przez okres około 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno
      siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy
      oliwkę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

      z jajkiem

      kisiel mleczny z żółtkiem 20g mleko następne (Bebilon 2, Nan 2, Gerber 2)
      100ml wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g) 1 porcja =
      150ml Wodę należy zagotować po schłodzeniu wody rozprowadzić mleko. Następne
      w pozostałej ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając
      starannie doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem.
      Podajemy z sokiem owocowym.

      kleik ryżowy z żółtkiem i jabłkiem 56 łyżeczek kleiku ryżowego lub kaszki
      (1518g) obrane jabłko (50g) łyżeczka oliwy z oliwek pół żółtka (10g) 100 ml
      wody 1 porcja=150g Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Wkładamy do
      wrzącej wody i gotujemy. Następnie chłodzimy i dodajemy kleik ryżowy oraz 1/2
      żółtka mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy oliwkę lub świeże masło.

      lane kluski 100g mleka płynnego modyfikowanego 5g mąka kukurydziana 1 żółtko
      (5g) Mleko przygotować zgodnie z podanym przez producenta przepisem. Żółtko
      połączyć z mąka i 2 łyżeczkami wody na jednolita masę i wlewać cieniutkim
      strumieniem na wrzące mleko, zagotować. Kluseczki powinny być wielkości
      drobnej kaszy perłowej i bardzo miękkie

      papka warzywna z żółtkiem 1/2 marchewki 2 różyczki kalafiora 1/2 małego
      ziemniaka 1 łyżeczka masła 100 ml wody Warzywa przygotowujemy myjemy,
      ziemniak i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa
      doprowadzając do miękkości ( ok 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko i masło i
      miksujemy wszystko. Gotujemy i podajemy po schłodzeniu.

      zupa jarzynowa z żółtkiem 1/4 małej marchwi (30 g) 1/2 małego ziemniaka (20
      g) 1/4 korzenia pietruszki (20 g) plaster małego selera (20 g) łyżeczka
      świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 1/2 żółtka (10 g)
      120 ml wody (uzupełniać w trakcie gotowania) 1 porcja = 150g + 1/2 żółtka
      Warzywa umyć obrać opłukać. Jajko sparzyć wrzątkiem oddzielić białko od
      żółtka i podzielić żółtko na dwie porcje. Warzywa pokroić włożyć do wrzącej
      wody (120 ml) i gotować na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przetrzeć
      lub zmiksować, dodać kleik ryżowy masło i żółtko wymieszać zagotować. Przed
      podaniem sprawdzić temperaturę. Białko jaja i połowę żółtka użyć do innej
      potrawy nie przechowywać

      zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem 1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1
      łyżeczka posiekanego pora ( 78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1
      łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g) 1 porcja=180g + 10g żółtka
      Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy
      drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20
      min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając
      białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie.
      Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło mieszamy i gotujemy a po
      schłodzeniu podajemy dziecku

      mleczne

      herbatnik z mlekiem modyfikowanym 100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2,
      Nan2) Sucharek lub herbatnik (5g) Do przygotowanego płynnego mleka
      modyfikowanego mleka w proszku rozcieńczonego dodać ut
      • pchliczek Re: przepisy na zupki, dania itp 14.10.05, 21:26

        c.d.
        herbatnik z mlekiem modyfikowanym 100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2,
        Nan2) Sucharek lub herbatnik (5g) Do przygotowanego płynnego mleka
        modyfikowanego mleka w proszku rozcieńczonego dodać utarty sucharek
        (herbatnik). Po przygotowaniu powinno być 100 g mieszanki. Zamiast sucharka
        można utyć świeżo suszoną bułkę, która musi być pulchna, biała i dobrze
        wypieczona. Herbatniki przeznaczona dla niemowląt muszą pochodzić ze specjalnej
        produkcji albo z własnego wypieku.

        kaszka kukurydziana na mleku modyfikowan mleko następne płynne 150g
        (np.Bebiko2,Nan2, Gerber 2) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (ok. 9 g) 1/5
        szklanki wody (50 ml) 1 porcja=180gKaszkę pozostaw na godzinę aby nasiąkła w
        zimnej wodzie. Następnie gotuj przez 25-30 minut. Przygotuj porcję mleka
        zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodaj
        przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem
        dziecku.

        kaszka ryżowa z mlekiem mleko modyfikowane następne ( Bebilon 2, Nan 2, Gerber
        2) w postaci płynnej 180ml 5 łyżeczek kaszki ryżowej błyskawicznej (10-12g) 1
        porcja = 180ml.Mleko przygotować należy według zaleceń na opakowaniu. Po
        odmierzeniu kaszki ryżowej dodać do mleka i wymieszać. Ostudzone podajemy
        dziecku

        kisiel mleczny 80ml mleko modyfikowane następne 4g mączka ziemniaczana 1 żółtko
        Mleko modyfikowane, przygotować zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta.
        W części zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczana i żółtko, wlać na pozostała
        ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel możemy podać polany
        sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu.

        kisiel mleczny z żółtkiem 20g mleko następne (Bebilon 2 Nan 2 Gerber 2) 100 ml
        wody łyżeczka mączki ziemniaczanej (5g) 1/2 żółtka (10g) 1 porcja = 150ml Wodę
        należy zagotować i po schłodzeniu rozprowadzić mleko. Następne w pozostałej
        ilości wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną i żółtko mieszając starannie
        doprowadzić do gotowania się. Łączymy z rozprowadzonym mlekiem. Podajemy z
        sokiem owocowym.

        płatki kukurydziane na mleku 100 ml mleko modyfikowane następne (Bebilon2,
        Nan2) 5g płatki kukurydziane 1 porcja=100g Wszystkie naczynia potrzebne do
        przygotowania mleka musza być umyte i wyparzone. Mleko modyfikowane,
        ewentualnie mleko w proszku rozcieńczone przygotować zgodnie z zaleceniem
        producenta. Do mleka dodać płatki kukurydziane i zagotować. Podawać dziecku
        łyżeczka schłodzone zaraz po przygotowaniu.
        obiadki

        mięso z kurcząt z jabłkiem 1 średnie jabłko (80g) 1 łyżeczka kleiku ryżowego
        (3g) 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś) 1 łyżeczka świeżego masła (5g)
        6070ml wody porcja=150g + 20 g gotowanego mięsa (pierś z kurczaka) Jabłko
        płuczeny, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do
        zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy
        jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno
        siekamy i mieszmy z musem jabłkowym. Wszystko mieszmy z kleikiem ryżowym.
        Dodajemy masło i doprowdzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku
        łyżeczką.

        przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem 1 średnie jabłko 1 łyżeczka masła 3 łyżeczki
        kleiku ryżowego 15 g piersi kurczaka 20 ml wody Jabłko obieramy pozostawiając
        miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy
        mięso, po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso,
        kleik ryżowy, masło, wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania
        odpowiedniej konsystencji.

        przeciery owocowe

        kisiel żurawinowy 100g żurawin 20g cukru 10g mąki ziemniaczanej 200 ml wody
        Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem.
        Po krótkm czasie gotowania przeciermy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną
        rozprowadzamy w nirwielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do
        gotującej się wody. Gotujemy

        przecier z czarnych jagód 200 g czarnych jagód 34 łyżeczki przegotowanej wody
        (20 ml) 1 porcja=150g Jagody należy umyć, opłukać, następnie sparzyć wrzątkiem.
        Owoce rozcieramy na miazgę, dodajemy wodę mieszamy i przecieramy przez sitko

        przecier z jabłek 100g jabłek 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wody (10ml) 1
        porcja=100g Do przygotowania przecieru używajmy jabłek słodkich i soczystych.
        Myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz
        cukrem. Jest to wspaniałe danie deserowe.

        przecier z malin 1/2 szklanki malin 2 łyżeczki kleiku ryżowego Miękkie dojrzałe
        owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie
        mieszając.

        przecier z truskawek 5-7 dojrzałych truskawek 1 łyżeczka kleiku ryżowego 2-3
        łyżeczki przegotowanej wody Dojrzałe owoce przebierz, opłucz sparz wrzątkiem.
        Rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko i dodaj kleik ryżowy, 2
        łyżeczki wody. Rozmieszaj wszystko. Przecier podawaj dziecku zaraz po
        przygotowaniu.

        pure z jabłka i gruszki 1/3 dojrzałego jabłka (50g) 1/2 miękkiej gruszki (60g)
        2 łyżki przegotowanej wody 1 porcja=100g Owoce należy opłukać, obrać ze skórki,
        pozostawić jedynie miękisz i pokroić na cienkie plasterki. Po włożeniu do
        rondelka, dusić na wolnym ogniu z 2 łyżkami wody przez czas 10 minut. Po
        rozgotowaniu owoce rozetrzyj i zmiksuj. Podawane jako doskonały deser, jako
        dodatek do biszkopta lub kaszy manny.

        puree z jabłko i gruszki 1/3 jabłko (50g) 1/2 dojrzałej gruszki(50g) 12 łyżki
        przegotowanej wody 1 porcja=100 g Owoce myjemy, obieramy, oddzielamy miąższ.
        Jabłko kroimy w plasterki i z rozdrobnioną gruszką dusimy w niewielkiej ilości
        wody przez około 10 minut. Po rozgotowaniu owoce przetrzyj przez sitko lub
        zmiksuj. Ochłodzone podajemy dziecku jako deser. Możemy serwować z biszkoptem
        bądź jako dodatek do kaszy mannej.

        soki

        kompot owocowy 1/2 małego jabłka (50g) 1/2 średniej gruszki (50g) 2 płaskie
        łyżeczki cukru (10g) 80 ml wody 1 porcja=50g Owoce myjemy, obieramy i płuczemy
        a następnie kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do wrzącej wody z cukrem i
        doprowadzamy gotując do rozmiękczenia. Przecieramy przez sitko lub miksujemy.
        Możemy podawać jako dodatek do biszkopta.

        kompot z jabłek 1/2 średniego jabłka (75g) 2 płaskie łyżeczki cukru (10g) 100ml
        wody 1 porcja=150g Jabłko myjemy obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy z cukrem i
        dodajemy podrobione jabłko doprowadzając do rozmięknięcia. Następnie
        przecieramy przez sitko. Podajemy jako deser z biszkoptami do twarożku bądź
        jako napój gaszący pragnienie dziecka.

        sok marchwiowo- jabłkowy średnia marchew (80g) średnie jabłko (60g) 1
        porcja=50gMarchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na
        tarce (jabłko jedynie miąższ). Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

        sok pomidorowo jabłkowy soczyste słodkie jabłko (200g) 1/2 dużego dojrzałego
        pomidora (100g) 1 porcja=150g Po umyciu parzymy pomidor i zdejmujemy skórkę,
        kroimy w cząstki oraz przecieramy przez sitko. Jabłko myjemy obieramy i
        płuczemy, a następnie ścieramy na tarce. Przecier jabłkowy dodajemy do
        pomidorowego i mieszamy.

        ziołowa herbatka z kopru i rumianku łyżeczka kopru włoskiego i rumianku (3g)
        płaska łyżeczka cukru (5g) 200 ml wody 1 porcja=100ml Wymieszane zioła
        wsypujemy do kubka. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy do zaparzenia na około 15
        minut pamiętając o przykryciu. Przecedzamy napar otrzymując klarowny napój,
        który należy posłodzić do smaku. Napój doskonale gasi pragnienie a dodatkowo
        wspomaga trawienie i łagodzi objawy kolki.

        zupki

        pierwsza zupa marchwiowa 1/2 średniej marchwi (60g) mały ziemniak (30g)
        łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
        100g wody 1 porcja=150gWarzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy
        drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy najlepiej około 30 minut
        pod przykryciem. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub
        miksujemy
        • pchliczek Re: przepisy na zupki, dania itp 14.10.05, 21:29

          c.d.
          Następnie łączymy z wywarem i kleikiem i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy
          oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.

          pierwsza zupka jarzynowa obrane warzywa (90g) 1/2 małej marchwi ( 40g) jeden
          mały ziemniak (30g) 1/4 korzenia pietruszki (15g) łyżeczka oliwy z oliwek lub
          oleju sojowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g) 150200 ml wody 1
          porcja=150g Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i
          gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30min). Uzupełniamy wodą podczas
          gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z
          wywarem oraz kleikiem ryżowym . Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po
          schłodzeniu podajemy dziecku.

          zupa jarzynowa z cielęciną 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego (5g) 20g surowego
          mięsa chuda cielęcina (po gotowaniu około 10g) 100g wody 1/5 małej marchwi
          (20g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) brokuły (20g)
          gałązka pokrojony seler (10g) 1 łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek 1
          porcja=150g + 10g gotowanego mięsa Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy a
          następne drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości
          (20min). Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso cielęce drobno siekamy
          nożem. Następnie mięso kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z
          ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostudzeniu podajemy jako posiłek
          obiadowy.

          zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem 1/2 małej marchwi (50g) mały ziemniak
          (50g) 1/2 pietruszki (20g) 2 łyżeczki kleiku ryżowego (6g) łyżeczka świeżego
          masła (5g) 120 ml wody 20g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 10g) Warzywa
          myjemy, obieramy, płuczemy. Mięso cielęce czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej
          wody gotując do miękkości. Osobno ugotowane warzywa posłużą do dodania do
          kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Po dodaniu masła ponownie gotujemy. Po
          ostudzeniu podajemy dziecku.

          zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i marchwią 1/2 małej marchewki (50g) 1/2
          małego ziemniaka (20g) 1/2 małej pietruszki (20g) 12 gałązki mrożonych brokułów
          (30g) łyżeczka świeżego masła (5g) 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (10g) 120 ml
          wody 1 porcja=180g Kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą
          30ml . Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy
          kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu
          miksujemy, dodajemy masło i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu
          podajemy dziecku.

          zupa jarzynowo fasolowa 1/4 małej marchwi (20g) 1/2 małego ziemniaka (20g) 1/4
          małej pietruszki (20g) 5 strączków fasolki szparagowej (20g) łyżeczka oliwy z
          oliwek lub oleju słonecznikowego (5g) 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
          100-120 ml wody 1 porcja=180ml Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy
          końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wkładamy do wrzącej wody gotując
          do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy.
          Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy
          przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10g gotowanego dobrze posiekanego
          mięsa chudego, pierś indyka, kurczaka lub cielęciny.

          zupa marchwiowa z mlekiem modyfikowanym 1/2 małej marchwi (50 g) średni
          ziemniak (70 g) łyżeczka kiełku ryżowego (3 g) 60 g mleka modyfikowanego
          następnego 60 ml wody 1 porcja=180g Warzywa po umyciu i obraniu pokrój w drobną
          kostkę. Włóż je do wrzątku i gotuj okoto dwudziestu minut. Miękkie warzywa
          zmiksuj, lub przetrzyj przez sitko, dodaj kleik i zagotuj, mieszając. Przygotuj
          mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu Zmiksowane warzywa dokładnie wymieszaj
          z mlekiem modyfikowanym i podgrzej zupę. Sprawdź temperaturę przed podaniem.

          zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem 1/2 marchwi (60g) 1 ziemniak (50g) 1
          łyżeczka posiekanego pora (78g) 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g) 1
          łyżeczka masła (5g) 100 ml wody 1/2 żółtka (10g) 1 porcja=180g+10g żółtka
          Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno.
          Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko
          uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od
          żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do
          potrawy dodajemy kleik i masło, mieszamy i gotujemy a po schłodzeniu podajemy
          dziecku.

          deserki

          kisielek jablkowy lub bananowy (mozna max rozcienczyc przecier z owocow,
          nie bedzie wtedy tak intensywny).Gotujemy przetarte owoce i dodajemy
          rozcienczona w wodzie make ziemniaczana i kisielek gotowy.
          A moze deserki z ryzem lub kleikiem ryzowym.Wtedy deserek ma lagodniejszy smak.

          budyn
          przygotuj mleko wg przepisu w letniej wodzie, czesc zagotuj, a do drugiej
          czesci dodaj 2 lyzeczki maki ziemniaczanej, zoltko, rozmieszaj to dobrze i
          dodaj do gotujacego mleka. tak jak sie robi budyn, czy kisiel z proszku.
          zagotuj i juz.

          6 mirek mleka
          -180 ml wody
          -8g mąki ziemniaczanej
          -1/2 żółtka jajka
          -deserek owocowy
          Wodę ugotować i ostudzić. Mleko wymieszać z połową wody. Dodrugiej połowy dodać
          mąkę ziemniaczaną oraz żółtko i ciągle mięszając zagotować. Na koniec wlać
          mleko. Na wierzch położyć deserek owocowy.
          p.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka