Dodaj do ulubionych

zupy, zupy, zupy :))

25.02.05, 11:20
słuchajcie
Chce mi się zup takich jakie są w torebkach knorra - za krem ze szparag
dałabym sie pokroić.. za brokułową, cebulową czy porową równiez.... macie
jakies dobre
przepisy na takie kremy??
Będziemy wdzięczni smile
Obserwuj wątek
    • aniapatryk POROWA 25.02.05, 13:55
      składniki:
      3-4 pory
      2 cebule
      4 łyżki masła
      4 szklanki bulionu (może być z kostki)
      kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
      10 dag łagodnego serka topionego
      1/2 szklanki gęstej śmietany
      sól
      pieprz
      szczypta gałki muszkatałowej(szczypta, bo da się za dużo i po zupie)
      pół szklanki startego żółtego sera
      pół garście posiekanej natki pietruszki


      sposób przygotowania:
      Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na
      skośne plastry o grubości 0,5 cm.
      Cebule obieram i siekam na drobną kostkę.
      Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając
      doprowadzam do ich zeszklenia.

      Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski
      szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie,
      dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem
      i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar
      może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio
      jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy
      śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania.

      Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
      Podaję z grzankami lub z bagietką.


      SMACZNEGO
    • aniapatryk ZUPA KREM Z HOTELU RITZ 25.02.05, 13:56
      Zupa-krem z hotelu Ritz-Carlton w Nowym Jorku, zwana inaczej sos Vichy (jeszcze
      nie robiłam ale na mniamie było dużo pochlebnych opinii, no i wydaje się bardzo
      proste)

      składniki
      2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
      2 średnie pory pokrojone w krążki
      3 szklanki bulionu z kury
      1 szklanka mleka
      1/5 kostki masła
      kwaśna, gęsta śmietana
      szczypiorek

      sposób przygotowania
      W garnku rozgrzewam masło - dobrze rozgrzewam, wrzucam pory i smażę, aż się
      pięknie zeszklą, następnie dokładam ziemniaki i wlewam bulion.
      Wszystko to gotuję przez 15-20 minut.
      Na końcu gotowania dodaję mleko, sól i pieprz. Jeszcze ze 2 minutki gotuję,
      odstawiam, aby trochę przestygło i miksuję na gładką jedwabistą masę.

      W lato podaję na zimno, to znaczy w temp. pokojowej, z dużym kleksem kwaśnej
      śmietany posypanej szczypiorkiem, w zimie podaję na gorąco.
    • aniapatryk KABACZKOWO-SEROWA 25.02.05, 13:57
      Zupa kabaczkowo-serowa silnie syta i jedwabista

      Syta o zdecydowanym smaku żółtego sera. Doskonała na obiad po ciężkim dniu
      pracy.


      składniki

      duży kabaczek - około 0,7 kg
      4 ziemniaki
      pół litra wywaru z jarzyn (może być z kostki)
      średnia cebula
      ząbek czosnku
      szklanka startego, ostrego żółtego sera
      świeżo zmielony czarny pieprz
      sól
      łyżka oliwy




      sposób przygotowania

      Kabaczka myję (jeśli ma twardą skórę - obieram) i kroję w ćwierćplasterki, a
      jeśli zauważę twarde pestki, usuwam je.

      Ziemniaki obieram, myję i kroję w grubą kostkę.

      Siekam obraną cebulę, ząbek czosnku kroję w cieniutkie plasterki.

      W dużym garnku o grubym dnie, rozgrzewam oliwę, podsmażam w niej cebulę i
      czosnek.
      Gdy lekko rumiane dodaję cukinię oraz ziemniaki.
      Ciągle mieszając wszystko razem smażę przez 5 minut. Teraz dolewam wywar z
      jarzyn, zagotowuję, zmniejszam ogień i pozwalam by zupa dochodziła lekko
      bulgocząc.

      Sprawdzam, czy warzywa są już gotowe. Jeśli tak, wyłączam ogień, czekam chwilę,
      żeby zupa lekko ostygła, dodaję ser i mieszam, aż się rozpuści.
    • aniapatryk WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA 25.02.05, 13:59
      1 mała zielona cukinia
      1 mała żółta cukinia
      1/4 małego kalafiora
      1/2 małej papryki
      2 marchewki
      garść fasolki szparagowej
      1 pietruszka
      2 ziemniaki
      1 łyżka masła
      1 łyżeczka oregano
      1 łyżeczka bazylii
      2 szklanki soku pomidorowego
      szczypta cukru
      ew. 4 łyżki śmietanki

      Wszystkie warzywa umyj, ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w
      drobną kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki, paprykę pokrój na drobne
      paseczki, cukinie w kostkę, a każdą fasolkę po usunięciu ogonków na 3 części.
      Zalej warzywa w garnku 3 litrami wody i gotuj wraz z masłem i połową suszonych
      ziół 30-40 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie dodaj sok
      pomidorowy, resztę ziół, 2 łyżeczki soli. Jeżeli lubisz zupy zabielone,
      wymieszaj śmietanę z 4 łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Zupę jeszcze raz
      zagotuj.

      Zupą można zalewać ugotowany makaron lub ryż. Oryginalny aromat nada jej
      łyżeczka oliwy z oliwek oraz świeże gałązki bazylii, oregano i tymianku dodane
      pod koniec gotowania
    • aniapatryk CUKINIOWA 25.02.05, 14:03
      Wysłany: Pią Lis 26, 2004 1:27 pm Temat postu: zupa krem z cukini

      --------------------------------------------------------------------------------

      Cukinie można jeszcze nabyć, choć coraz droższe są
      Jedna duża cukinia lub kilka małych( ja wolę małę bo nie trzeba wykrawać
      pestek)
      Szatkujemy jedną cebulke , dosyć drobno, szklimy na łyżce masła, dodajemy
      pokrojoną cukinię( kroimy w dużą kostkę.) W tym samym czasie wstawiamy obrane
      trzy ziemniaki. Jak cukinia i cebulka się podduszą dolewamy 1/2 lirtra
      rosołu ,ja daje warzywny Knorra. Całoś doprawiamy ( tymianek lub rozmaryn ,
      odrobina gałki- trza uważać żeby nie przesadzic, oczywiście sól pieprz. Kiedy
      ziemniaki zmiękną , odlewamy dodajemy do zupy i wszystko miksujemy. Można
      podawac z tartym żółtym serem i grzankami, jak to lubi ze śmietaną.
      Ot cały przepis , robi się bardzo szybko.
      Aha , można dodać nie rozgotowaną marchewkę, na koniec do ozdoby pokrojoną w
      cienkie plasterki
    • aniapatryk SEROWO-POROWA Z ŁOSOSIEM 25.02.05, 14:04
      Zupa serowo-porowa z łososiem
      (skł. na 4 porcje)

      200g ziemniaków
      250g pora
      1 cebula
      1 łyżka masla
      500ml bulionu drobiowego
      1 opak. topionego serka pomidorowo-paprykowego
      sól, pieprz
      100g wedzonego łososia
      4 łyżki gestej smietany

      Roztopić masło. Dodac pokrojone ziemniaki, por i cebulę. Wlać bulion i
      zagotować. Zmniejszyc ogien i gotowac 20 minut. Zupę zmiksować, dodać pokrojony
      topiony serek, mocno podgrzać często mieszając. Przyprawić. Zupę rozlać na
      talerze, dodać pokrojonego w paski łososia i łyżkę śmietany.
      _________________
    • kika_kika a czy por nie będzie męczył jak cebula?? 25.02.05, 14:06
      o, dzięki sliczne dziewczyny, ta z hotelu ritz i porowa fajnie wyglądają smile) a
      raczej brzmią. Coś chyba dziś spłodze... tym razem w kuchni hihi
      Aha... a czy porowa mi nie zaszkodzi?? (źle się czuję po cebuli - smażonej,
      duszonej i surowej)?? Jak myślicie??
    • aniapatryk SZPINAKOWA 25.02.05, 14:10
      szpinakowa - lea

      składniki:
      400g szpinaku mrożonego
      1 cebula
      2 łyżki masła
      2 łyzki mąki
      1,5 l wywaru ( może być z kostki rosołowej )
      200ml śmietany
      1 żółtko
      2 jaja na twardo
      sól

      mrożony szpinak włożyć do rondelka i pozostawic do rozmrozenia, następnie zalać
      wywarem i pozostawić na ogniu do gotowania. Cebulke skroic w drobna kosteczkę i
      podsmazyć na maśle, dodac do niej mąkę wymieszać z cebulką i dodać do wywaru ze
      szpinakiem, dodac sól i pogotować, dodać rozbite żółtko. Przed podaniem dodać
      śmietany i pokrojone w drobno jajka.
    • aniapatryk OGÓRKOWA-KREM 25.02.05, 14:11
      1l wody
      2 kostki rosołowe
      duży serek topiony (10 dkg)
      300g zielonego ogórka
      2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
      1 łyżka posiekanego koperku
      kubek słodkiej śmietany

      Ogórek (można ze skórką można bez) zmiksowac , zalać wodą, zagotować, dodać
      kostki rosołowe, połamany ser topiony, śmietanę i pogotować kilka minut
      mieszając, na koniec dodać koperek, śmietanę oraz zagęścić wszystko mąką
      ziemniaczaną.

      Ja podaję tę zupę albo z groszkiem ptysiowym albo z lanymi kluseczkami.
    • aniapatryk CEBULOWA Z TYMIANKIEM I TWAROGIEM 25.02.05, 14:12
      5 cebuli 2 ząbki czosnku , pokroić i zrumienić lekko na 3 łyżkach masła
      dodać do 1,4l itra rosołu z kostki
      dodać tymianek i pieprz i gotować około 25-30minut
      połowe cebuli ( lub jeśli ktoswoli zupę -krem całość ) zmiksować i spowrotem
      dodać do rosołu i doprowadzić do wrzenia
      zaciągnąć śmietaną
      20dkg twarogu pokroić w kostkę i ułożyć na dnie talerzy, zalać gorącą zupą

      Cały urok tej zupy polega na tymianku i twarogu. Wiem, ze tradycjonalistom
      twaróg w cebulowej możę się wydawać dziwny, zwykle dodajemy do niej ser żółty,
      ale wierzcie mi , twaróg zalany taką gorącą zupą zmienia nieco konsystencję i
      smak i jest idealnym, niebanalnym dodatkiem.
    • aniapatryk BAZYLIOWA 25.02.05, 14:13
      70 dkg ziemniaków
      Bazylia - 3 - 4 peczki (doniczki) - mozew byc więcejsmile
      1 serek kanapkowy (np. Twój smak)
      1 cebula
      sok z 1 cytryny
      biały pieprz
      pomidory - moga, ale nie muszą, byc koktajlowe
      rosól, wywar....
      łyzka masła
      sol

      Robimy wywar (moze byc z kostki, co kto lubi...)
      Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w sporą kostkę ,
      odkładamy, niech sobie czekają (koktajlowych radze nie obierać -straszna
      babranina )
      Zrywamy wszystkie listki bazylii i myjemy.
      Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle.
      Ziemnieki kroimy w kostke, wrzucamy na lekko zrumienioioną cebulke, smażymy 2
      minutki (uwaga, zeby nie przypalić - mozna podlac odrobiną wody).
      Wlewamy wywar.
      Wrzucamy listki bazylii (kilka mozna odłożyć do dekoracji)
      Gotujemy 20 minut.
      Miksujemy z dodatkiem serka, sokiem z cytryny i przyprawami.
      Dekorujemy bazylią i podajemy z pomidorkami
    • aniapatryk PIECZARKOWA-KREMOWA 25.02.05, 14:14
      25-30 dag pieczarek;
      - bulion grzybowy;
      - łyżka oleju do smażenia;
      - sól i pieprz;
      - 3 serki topione stugramowe (Hochland śmietankowe lub zwykłe polskie
      prostokątne bez dodatków, np. gouda, ementaler) absolutnie NIE MOGĄ być tzw.
      kiełbaski;
      - 2 litry wody;
      - ugotowany makaron typu świderki.

      Wodę zagotować, rozpuścić bulion i trzymać na niewielkim ogniu.
      Pieczarki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, podsmażyć na złoty kolor na
      łyżce oleju, posolić i popieprzyć. Usmażone grzyby dodać do bulionu, gotować do
      miekkości, ok. 20 minut.
      Do garnka dodawać stopniowo dość małe kawałki sera topionego, mieszać do
      całkowitego rozpuszczenia. Dodając serki należy próbować zupę, czy smakuje, w
      razie potrzeby ilość serka można zmniejszyć.
      Podawać z ugotowanym makaronem
      • aniapatryk BROKUŁOWA 25.02.05, 14:17
        25-30 dag pieczarek;
        - bulion grzybowy;
        - łyżka oleju do smażenia;
        - sól i pieprz;
        - 3 serki topione stugramowe (Hochland śmietankowe lub zwykłe polskie
        prostokątne bez dodatków, np. gouda, ementaler) absolutnie NIE MOGĄ być tzw.
        kiełbaski;
        - 2 litry wody;
        - ugotowany makaron typu świderki.

        Wodę zagotować, rozpuścić bulion i trzymać na niewielkim ogniu.
        Pieczarki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, podsmażyć na złoty kolor na
        łyżce oleju, posolić i popieprzyć. Usmażone grzyby dodać do bulionu, gotować do
        miekkości, ok. 20 minut.
        Do garnka dodawać stopniowo dość małe kawałki sera topionego, mieszać do
        całkowitego rozpuszczenia. Dodając serki należy próbować zupę, czy smakuje, w
        razie potrzeby ilość serka można zmniejszyć.
        Podawać z ugotowanym makaronem
      • aniapatryk SEROWA 25.02.05, 14:18
        300 g sera żółtego ementalera
        3 żółtka
        łyżka masła
        2 szklanki mleka
        szklanka rosołu (bulionu)
        sól, pieprz
        gotowe grzanki lub 4 kromki pieczywa tostowego.

        Ser pokroić w plastry, następnie w paski, zalać zimnym mlekiem i odstawić na
        godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).
        Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą, gotować na parze, od czasu
        do czasu mieszając. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem dodać bulion i
        masło, wymieszać.
        Lekko wystudzić i cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku. Doprawić do
        smaku solą i pieprzem. Od razu podawać z grzankami.
      • aniapatryk MARCHEWKOWA-KREMOWA 25.02.05, 14:19
        4-5 marchewek
        3 ziemniaki
        pół selera

        Wszystko pokroić w grube plastry, zalać bulionem (ja dałam wołowy z kostki -
        ok. 1l) Zagotować, a potem gotować na małym ogniuz dobre 50 min, aż warzywa
        zaczną się rozłacić.

        Zmiksować na papkę...

        mała cebula
        majeranek
        zioła

        Wszystko podsmażyć na oleju na patelni (tak, żeby cebula się zezłociła, a nie
        przypaliła)

        Dorzucić do zupy. Przyprawić jeszcze do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem z
        cytryny.

        Na patelni podsmażyć ok. 0,5 kg pieczarek pokrojonych.

        Zrobić grzaneczki (chleb biały kroimy w kostkę, smażymy na oleju, wykładamy na
        ręcznik papierowy, żeby trochę je odsączyć).

        Podajemy zupę ozdobioną malowniczym zawijasem ze śmietany, z pieczarkami i
        grzankami, posypaną tartym żółtym serem i jakąś zieleninką
    • zuzannap3 Re: zupy, zupy, zupy :)) 25.02.05, 16:50
      hej!
      Podam bardzo szybki i prosty sposób na zupę-krem
      1/2kg cukini
      1 cebula
      1/2 litra mleka
      sól pieprz i sporo curry
      cukinie i cebule pokroić i podsmażyc na oliwce, nastepnie zmiksować dodać mleko
      i przyprawy i chwile pogotować
      przepis jest szybki i prosty, a całkiem nieźle smakuje
      Ja robiłam jeszcze z brokułami zamiast cukini i tez była dobra (chociaż nie
      jest taka lekkostrawna)
      Pozdrawiam
      • aniusza Re: zupy, zupy, zupy :)) 25.02.05, 19:46
        O jeny,
        ale narobiłyście smaku.
        Jest 19:45, a ja odmrazam pokrojoną jesienia dynię.
        Ugotuję, dodam pieprz,sól, cebulę, masełko, śmietanę.
        Na talerzu posypię płatkami kukurydzianymi albo tartym serem żółtym.
        Zupa-krem to wspaniły pomysł.
        Dzieki.
        Pozdrawiam
        Ania

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka