Dodaj do ulubionych

Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić!

13.04.05, 11:47
Sprzeczałam się z moim ginem odnośnie ruchów Dziecka, bo ja twierdzę, że czuję (18tc), pokazywałam miejsca, gdzie mnie kłuje, a On stwierdził, że to jest intensywna praca jelit, bo nie są możliwe tak wyraźne ruchy w tym tygodniu, dopiero od 20 zaczniemy czuć.
Obserwuj wątek
    • nurich Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 11:53
      Glupota,
      ja jestem sierpniówka , pierwsza ciąża wyraźnie czulam ruchy od początku 18 tc,
      może i podobne do ruchow jelit były wtedy ale na pewno ich nie pomylilam, teraz
      czuje już silne fikołki i jestem pewna że to było to samo, tylko dzidzia byla
      jeszcze malutka.
      pozdrawiam i życzę nie bolesnych kopniakow
    • kaliaa Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 11:56
      No cóz jak ja powiedziałam swoejj ginekolog, tydzien temu ze czuje takie
      przelewanie sie jakby delikatne kopniecia czy przekrecanie sie dzidiolka to tez
      mnie wysmiała powiedziała tak czuje pani ruchy jelit a nie dziecko. Tez
      powiedziała ze dzieko w okresie 16-19 tygodni jest jeszcze za małe zebysmy je
      czuły ze zdarza sie to naprawde rzadko.
      • aniapatryk Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 12:04
        Ja przy drugim juz rozpoznaje prace jelit a ruchy dziecka, da sie odróżnic. Moj
        Gin mowil ze blizej 18tc(przy 2 dziecku) mozna czuc ruchy. I tak faktycznie
        jestsmile
        • ilonaak Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 12:37
          Ja jak sie mojej skarzylam na poczatku 19 tc ze nie czuje a tu prawie wszystkie
          czujecie w 16, to tez zrobila okragle oczy. Ruchy jelit to ja owszem czuje juz
          nawet moze wczesniej niz od 16tc wink, ale jak poczulam prawdziwego kopniaka to
          wiedzialam ze to to.
    • kaminia76 Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 12:39
      hej
      ja tez bede polemizowac z lekarzami..... po pierwsze moja cioaza jest z
      pecherzyka, ktory wg mojego gina nie mial prawa peknac bo byl za duzy i tzw
      przerastaly smile jak widac pekl i jego opinie sie nie sprawdzily hehe
      po drugie z cala stanowczoscia stwierdzam ze czuje ruchy mojego malenstwa od 17
      tc choiciaz jest to moje pierwsze dziecko.. moj maz tez nie wierzyl dopkoki nie
      zobaczyl jak w tymze 17tc maluszek tak kopnal ze az podskoczyl brzuch!!!! widac
      bylo golym okiem
      no moje drogie jelita tak nie podskakuja i to nisko przy spojeniu
      lonowym smile))))))
      teraz w 20 tc kopniaki sa juz intensywne a brzuch podskakuje bardziejsmile)) nie
      sluchajcie do konca lekarzy bo oni sa tylko ludzmi a oni maja to do siebie ze
      sa omylnismile
      pozdrawiamy
      kaminia i 20tygodniowy junioreksmile)))))))
      • mikrivigla Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 13:20
        A ja sie troche martwie bo chyba nic jeszcze nie czuję a termin mam na ok. 10
        września (czyli to chyba 18-19 tc). W dodatku to druga ciąża. Też mi się wydaje
        że sporadyczne ruchy w moim brzuchu to jelita bo są zbyt mało wyraziste żeby to
        na 100% było bobo.
        A dodatkowo strasznie kaszlę (szczegolnie w nocy) bo sie przeziebilam i ciagle
        uciskam malucha przeponą sad((
    • chelis Re: Praca jelit czy ruchy płodu? Mozna pomylić! 13.04.05, 13:34
      Hej Wam,

Przyznam, że u mnie (19 tydz.) to nawet bez lekarskiej opinii wydaje mi się, że
      mam wciąż ruchy jelit, a dzidzia może i lekko się tam przesuwa, ale odróżnić
      tego nie sposób (na razie). To że wcześniej jelita takich hec nie robiły może
      po prostu wynikać z tego, że nic im nie przeszkadzało i nie konkurowało o
      miejsce... A zresztą przecież dziecko rośnie stopniowo, więc wydaje mi się
      naturalne, że nie jest tak, że najpierw cisza a potem nagle łup (oczywiście
      wierzę Wam - tym, które jednak doznały tego "łup" smile ). Jest czas przejściowy,
      w którym nie do końca jesteśmy pewne czy to "już to".
      Bardzo bym chciała już wyraźnie czuć ruchy, ale staram się być cierpliwa. Za
      tydzień idę do lekarki na kontrolę, więc na USg zobaczę, czy stworzonko jest
      ruchliwe. Jeśli tak, to nie ma znaczenia czy poczuję już zaraz czy tydzień-dwa
      później.
      Ale fajnie tak móc być z Wami w kontakcie i wiedzieć jak Wasze - prawie
      rówieśnicze dzieciaczki.
      Pozdrawiam ciepło,
      Chelis + 19tyg. Mały Ktoś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka