Dodaj do ulubionych

zakątek kulinarny

15.06.07, 10:28
tak przyszło mi do głosy
że fajnie by było zrobić sobie spis wypróbowanych przepisów
czasami nic nie przychodzi do głowy to wtedy pyk, czytamy i juz wiemy
wpisujcie swoje ulubione/popisowe/codzienne dania
jak bedzie neko to nam to wrzuci gdzieś na górę żeby znaleźć było łatwiej
Obserwuj wątek
    • thaigirl Re: zakątek kulinarny 15.06.07, 10:41
      O ja się podpisuję swoimi i Jasia rękami pod pomysłem! sama niestety mam dwie
      lewe ręce do gotowania, to może jak takie cuś stworzą forumki gotujące to bym
      poczuła powiew inspiracji??
      Dziewczyny pochwalcie się tym co robicie najlepiej!
    • ankapo7 uwielbiam gotować :) 15.06.07, 10:50
      ale ja jestem z tych co mięsa wogóle nie jedzą.. więc moje przepisy się pewnie
      nie przydadzą... owszem, mięcho też ugotuję bo muszę dla męża i starszego...
      • zuzbar Re: uwielbiam gotować :) 15.06.07, 11:34
        a ja z kolei nie lubię gotować potraw mięsnych (bo jeść to i owszem). Więc
        chętnie poznam Twoje bezmięsne przepisy. Dawaj, dawaj!
    • ankapo7 ROLADA SZPINAKOWA Z BROKUŁAMI I SEREM MOZARELLA 15.06.07, 12:12
      ROLADA SZPINAKOWA
      składniki: 2-3 opakowania szpinaku mrożonego, 4 jajka, 1/2 łyżeczki gałki
      muszkatołowej, sól i pieprz.
      nadzienie: opakowanie brokółów mrożonych, 3 małe opakowania mozarelli < zetrzeć
      na tarce>
      Szpinak rozmrozić i odparować na patelni/ w garnku, ostudzić. W misce wymieszać
      szpinak z żółtkami z przyprawami i dodac ubite na sztywno białka.
      Na największej blasze jaka zmieści się w piekarniku wink rozłożyć papier
      pergaminowy i rozsmarować na nim masę i wygładzić powierzchnię, włozyc do
      rozgrzanego piekarnika(220 stopni) i piec ok 10 15 minut, aż będzie zarumienione
      i sztywne.
      W między czasie ugotować brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i trzymać w "cieple"
      Upieczone ciasto posypać stratą mozarrelą (zostawić trochę na posypanie rolady)
      i małymi rózyczkami brokułów, zawinąć w roladę, posypać resztą sera i wstawić na
      moment do piekarnika, aż ser się rozstopi.

      Do tego ugotowałam sos śmietanowy i kaszkę kuskus

      PYCHA!!

      smacznego

    • zuzbar Chłodnik mojej mamy 15.06.07, 12:25
      Ponieważ w innym wątku sama sobie narobiłam smaku na chłodnik to podaję przepis.
      Może Wam zasmakuje. U nas nadal podejrzenie o skazę białkową więc obejdę się
      smakiem.

      - 3/4 litra zsiadłego mleka (dobrze roztrzepać)
      - 1-2 ogórki zielone (pokroić w kostkę)
      - 1 p. botwinki + ewentualnie buraki, suszone są "intensywniejsze" ale mogą być
      też ugotowane (drobno posiekać)
      - koperek + ewentualnie szczypiorek (drobno posiekać)
      - sok z cytryny lub kwasek, cukier, sól do smaku

      Botwinkę wrzucić na wrzącą wodę (ok 3 szkl wody). Gdy miękka, ostudzić (nie
      odcedzać). Do zimnej dodać wszystkie składniki zaczynając od zsiadłego mleka.
      Można dodać pokrojone ugotowane jajko.
      Najlepsze z młodymi ziemniaczkami!

      Pycha!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka