Dodaj do ulubionych

Z czego gotujecie zupki.

21.09.07, 14:53
No własnie jak w temacie.
Obserwuj wątek
    • thaigirl Re: Z czego gotujecie zupki. 21.09.07, 15:00
      Ja pierwszy raz ugotowałam synkowi zupe z marchewy, ziemniaka,
      pietruchy i troszku selera tez dodałam. Ale jakby wiedział jak sie
      pluje (bo tego jeszcze nie umie) to by pluł dalej niż widział. A tak
      to sie tylko wzdrygał. Nie posmakowało.
      Musze jakąs inna ugotowac.
      No wlasnie pochwalcie sie jakie zupki najlepiej wchodza waszym
      dzieciomsmile
    • dziubasek_ona Re: Z czego gotujecie zupki. 21.09.07, 15:16
      Ja robię różne zupki Maksowi z tych składników:
      ziemniak
      makaron
      ryż
      marchew
      pietruszka
      seler
      brokuły
      szpinak
      mięso mielone z indyka
      płaty drobiowe albo indycze
      • dragonflyyy Re: Z czego gotujecie zupki. 21.09.07, 15:38
        Moja nie lubi jak jej gotuje uncertain woli sloiczki
    • dakota123 ze wszystkiego co sie do tego nadaje:)) serio!! 21.09.07, 16:44
      akurat trafil mi sie taki wszystkozerny egzemplarzsmile (to zadoscuczynienie za
      niejadkowanie Julki)
      a najlepiej mu wchodza przepisy od sennen - te co je kiedys dziubasek-ona
      rozsylala, uwielbia wprost to niby spagettismile
      w poniedzialek musze pomyslec nad jakims dankiem z kasza - ostatnio jak mielismy
      na obiad to mi wyjadal z talerzasmile
      • marysiowamama Re: ze wszystkiego co sie do tego nadaje:)) serio 21.09.07, 17:38

      • malbab Re: zwykłe - z warzyw i mięsa 21.09.07, 17:44
        ja różnie: kurczacze + marchewka
        kurczak + ziemniak
        ryba (tuńczyk) gotowany + ryż
        zielony groszek (u nas jest zawsze zielony) + marchewka + gotowane żółtko
        nie dawałam mu jeszcze kaszy, ale spróbuję, pewnie mu posmakuje
    • marysiowamama Ja do tej pory robie zestawy: 21.09.07, 17:43
      ZUPA I:
      marchew(najwiecej)
      kawałek selera
      mała pietrucha
      troszke ryżu
      jabłko (żeby była słodsza)
      ziemniak

      po ugotowaniu dodaje połowe słoiczka mieska gerbera (indyk lub
      kurczak) bezposrednio do zupy(z drugiej połowy gotuje nast. zupe)

      I wszystko przecieram, do słoiczków i mroze.

      ZUPA II:

      ziemniak
      szpinak (kawałek takiej paczki mrożonej)
      czasami kawałeczek selera i marchewki
      na koniec miesko ze słoiczka i miksuje

      Problem w tym że boję się dawać nowe rzeczy bo moja z tych
      wrazliwców. Ost. np po surowym bananie rozchorowała się brzuszkowasad
    • agawikk ziemniak, marchewka, burak, fasolka szparagowa. 21.09.07, 20:04
    • karina.82 Re: Z czego gotujecie zupki. 21.09.07, 21:45
      U mnie podstawa to:
      ziemniak, marchew, pietrucha,
      seler lub por lub cebulka
      a do tego dodaje kalafior lub brokul lub burak (buraczek smakuje
      najbardziej)
      czasami dodaje kasze jaglana, troszke groszku zielonego lub fasolke
      szparagowa, odrobine kapustki.
      Generalnie gdybym sie nie bala mies ze sklepow ( dziecku daje
      sloiczki gerbera) to juz bym gotowala to samo dla calej rodziny.
      Pozdrawiam
      • marysiowamama to możę ja wkleje te przepisy od dziubaski co? 21.09.07, 21:59
        Które ona dostała od kogoś ja od dakoty...
        Mam nadziję że sie nie pogniewają, a wielu pomoga:

        Cześć podaje w takiej formie jak sama dostałam:

        Zupka numer 1sadwyjdzie zielony jak pesto)
        Skladniki:
        -szpinak swierzy 250 g(to sa dosc duze liscie, mozesz poodcienal
        lodygi,ja
        tak zrobilam, w co 2 lisciusmile
        -3 slodkie ziemniaki (u mnie to takie duze, jakby rozowe, a w srodku
        pomaranczowy kolor, b szybko sie gotuja)ale mozesz dac obojetnie
        jakie, byle
        slodkie smaku, dobre jakies
        - 2 avocado

        Najpierw obieram ziemniaka i kroje w kostke, wrzucam do wrzatku i
        gotuje do
        miekkosci. zalezy od ziemniaka, jak sie ugotuje przekladam do
        jakiegos
        wysokiego naczynia(wazne) bo jak bedziesz meleksowac to moze pryskac
        na boki

        Pozniej biore inny maly rondelek z przykrywka i do wrzatku wrzucam na
        doslownie 8 minut liscie szpinaku i pod przykryciem , na malutkim
        ogniu
        dusze z 8-10 min.(niedluzej!!)
        pozniej ten szpinak przekladam do tego naczynia, w ktorym juz czekaja
        ziemniaki , ale WAZNE wode od szpinaku(bedzie zielona)zostawiam, bo
        jest ona
        niezbedna do wymiksowania warzyw.musi zawsze byc troche wody(nawet na
        kurscie zywienia to mowili)bo inaczej nie zrobi sie papka.
        No takze do tego szpinaku ugot i ziemniakow dorzucasz surowe,
        pokrojone z
        kostke avocado, dolewasz mniej wiecej z 2-3 cm od dnia gara ten wody
        od
        szpinaka i miksujesz(wazne jest to, aby miksowac papke kiedy jest
        CIEPLA-zimna sie Tobie nie wymiksuje)
        . jesli papka za gesta dodajesz wiecej szpinakowej wody, ale nie rob
        za
        zadkiej bo jak pozniej bedziesz to odmrazala to zawsze bedzie trzeba
        dodac
        troche wody.(juz niestey przegotowanej)
        i juz mam uszykowane pojemniczki aventu(umylam je tylko,nie
        sterylizowalam)
        czekam az papka ostygnie i przekladam do pudelek w proporcji-obiadek
        dzienny
        I po robocie.
        Oczywcie przed wsadzeniem do zamrazalki pudelka musza byc zimne nie
        cieple
        bo sie popsuje smile

        zasada mielenia i przekladania jest zawsze taka sama

        Zupka nr2 zrobilismy ja z 2 tyg temu, jeszcze mam zapasy, ta byla
        troche
        bogatszasadwyjdzie kolor pomaranczowo-zielony)

        -3 marchewki(generalnie unikam ale dalam do smaku, boje sie,ze
        zatwardza
        chociaz narazie jest wszytsko ok)
        -maly kalafior
        -brokuly -tyle samo wagowo co kalafiora
        -groszek swierzy ! tak z 200g takie kulki zielone
        -troche szpinaku z 100gr max
        -z 2 max ziemniaki

        Tutaj juz gotowalam z wojtkiem , ktory mnie nauczyl jak nie robic
        sobie
        klopotu i gotowac wszytsko w jedbym garze, w ktorym pozniej miele.
        No wiec najpierw zagotuje wode, wrzucam w kolejnosci:
        -marchew pokrojona w talarki z ziemniakami !
        jak to lekko zmieknie dodaje
        -kalafiora takie kawalki tez male jak roze
        po okolo 5-7 minu(to sie gotuje na malym ogniu pod przykryciem)
        dodaje groszek
        po 2-3 minutach
        brokuly i gotuje z 8 minut calosc, na koniec dodaje szpinak i dusze
        gdzies
        z 5 minut.
        No i teraz biore hochle (tak to sie pisze?) taka od zupy i jakis
        osobny
        garnek lub dzban i odlewam wode do tego dzbana, ale zostawiam gdzies
        tak z
        4-5 cm od dna bo tych warzyw wiecej i miele, jak trzeba dodaje.
        Uwaga! to bedzie wygaldac dziwnie, taka papa, sama zobaczysz jak
        latwo sie
        miksuje, oczywscie zanim zaczniesz miksowac, ponakluwaj kazde
        warzywo z
        osobna czy jest miekknie, jesli nie to pogotuj z 3-4 min dluzej na
        malym
        ogniu, te warzywa beda sie szybko gotowaly, po to kroimy je w male
        kawalki,
        przeciez i tak pozniej idzie pod meleks smile

        i znow przekladam do pudelek.

        Ja ugotowalam zupke nr 2 jak mialam jeszcze nr1 a to dlatego, aby
        dawac inna
        co 2 dzien, takie uromaicenie, pudelek aventu mialam za malo, ale ja
        kolekcjonowalam od poczatku sloiczki od owocow i papek jak jeszcze
        dawalam,
        uzbieralam ich z 20, wygotowalam umylam i tam tez sobie powkladalam,
        i do
        zamarazalnika.
        Aha i ponaklejalam sobie naklejki na pudelka co jest co, bo jak sie
        zmroci
        to nie mozna odroznic, albo naklejka na polce w zamrazalniku co
        gdzie stoi.

        a teraz zupka nr 3 ktora gotowalam 2 dni temu aktulanie daje, nie
        zamrozilam 2 opakowan, wczoraj zjadl i dzis tezsadkolor zielony)
        -2-3 marchweki
        -pietruszka wielka, albo 2 male
        -moj niesmiertleny szpinak 150 gr okolo
        -buraki z 5 kulek ugotowane, ja kupilam gotowe, ale jelsi u Ciebie
        sa surowe
        to kup, obierz i ugotuj jak ziemniaki, ale w osobym garnku wtedy niz
        cala
        zupa, jesli kupisz ugotowane, to tylko pokroic i dodac do ugotwanej
        papki
        -1 avocado
        -2 ziemniaki
        -brokuly dalam tez okolo 150 gr

        zasada gotowania ta sama:najpierw marchew i ziemniaki, pozniej
        piertucha(w
        talatki)pozniej brokuly i na koncu sparzamy szpinak.
        odlewany wode hochla
        avocado i buraki dalam pozniej pokroje w kostke
        miele i dodaje wody ktora zostala mi od zupy

        Ta zupa ma duzo skladnikow, ale to dlatego,ze marchw i piertuszka sa
        dobre,
        brokuly, buraki(sa b dobre na krew) i szpinak(ma zelazo) oraz
        avocado(bogactwo witamin,nawet nie wiedzialam ale tak jest, do
        sloiczkow nie
        daja bo jest dosc drogie jak na warzywo) pozywny tez a ten ziemniak
        to mi dr
        z Karmienia Butelka polecila,ze tez zdrowy.
        Bo te cale zupki to jak Ci napisalam wczoraj maja dawac witaminy a
        nie
        kalorie, wiec jelsi moj zjada okolo 140 ml takiej zupki na raz, to
        mysle,ze
        witamin ma pelno, na kurcie mowili,ze zamrazanie nie zabija
        wartosci, mam
        nadzieje,ale to jest wygdone szczegolnie u Ciebie, ja sie juz nie
        martwie,ze
        mi sie konca sloiki, mam ogotowane, pozatym co Twoje to twoje
        z miskiem to ja zaczne 2 6 tyg.
        Ugotuje narazie osobno, indora na wodzie(nozki albo cos takiego-ale
        bez
        skory!) i pokroje w kostke i zmiele.
        indora na wywarze dam od 7 ms, tzn ugotuje taki rosol jakby.ale to
        pozniej
        wymysle.
        z miesem nie ma sie co spieszyc, moze wywywolac sensacje


        Zupka z miesem (od 6 ms)

        Ugotowalam przedwczoraj, wyszlo mi dosc duzo, ale naprawde pycha w
        samku,
        dodatek miesa sprawil,ze te zupki nie sa juz takie jalowe jak same
        warzywa

        ->okolo 40 dkg filetow INDYKA-ja daje indyka, jest moim zdaniem
        lepszy niz
        kurczak, ale nie tak wyszukamy jak krolik.
        Indyk moim zdaniem jesy dobry jak na pierwsze miesko.Latwo sie
        gotuje i jest
        bardziej smakowy niz kurczak
        ->3-4 marchewki(tylko tyle, bo slyszalam,ze zatwardzaja i sie troche
        wystraszylam, bo moj maly ma tendencje, ale odkad wlasnie daje zupki
        i owoce
        to problemy sie skonczyly)
        ->2 pietruszki
        ->250gram szpinaku(obojetnie czy swierzy czy mrozony)
        ->3 brokuly, tzn takie 3 sporawe kawalki(takie kwiatki jakby)
        ->2-3 slodkie ziemniaki
        ->1 avocado(dodaje surowe)
        ->2 zoltka
        -> 3 kopiaste lyzki swierzego koperku(mozna od 6 ms juz) a daje
        dobry smak
        No i pozniej oliwa z oliwek

        Miesko kroje w kawalki i gotuje w osobnym garnku okolo 10 minut
        Pozniej
        odlewam wode zostawiam okolo 1 cm od drna i miele miesko na papke,
        bardzo
        dokladnie.
        Wazne aby pierwsze miesko bylo zmielone dokladnie, to nowosc dla
        zolodka
        dziecka.
        Wlasnie dlatego odradzam sloiki, one od 6-7 ms maja dosc spore
        kawalki np
        kurczaka albo cieleciny u mnie przynajmniej takie Hippy robia.Nie
        musi byc
        kompletny muss ale tekie kawaly raczej odpadaja.


        Moj nowy przepis na danie z makaronem-od 6 ms mozna gluten, chyba,ze
        znajdziecie w sklepie ekologicznym makaron bez gluta wink (trzeba b
        dokladnie
        zmielic)


        Wzielam 6-8 pomidorow, sparzylam wrzatkiem i obralam ze skorki
        Nastepnie pokroilam je w kostke i wrzucilam do rondelka, gdzie byla
        odrobina
        oliwy z oliwek
        Tak dusilam te pomidory na malym ogniu, wciaz mieszajac az zrobila
        sie papka
        (pestki-ja sie nimi nie przejmuje, przeciez one tez sie gotuja,
        pozatym
        pestki dobrze wsplywaja na przemiane materii i ruch jelitsmile
        No i z tych pomidorow zrobil sie taki gersty sos, taka papka.
        w osobyn garnki ugotowalam okolo 100 gr makaronu, swiderkow, ja
        akurat
        kupilam makaron kukurydziany, ale mozna obojetnie jaki
        z warzyw to wzielam 3 marchweki i 2 pietruszki i ugotowalam jak
        zawsze +
        troche zielonego groszku
        Indyka wziela
    • misia_75 Re: Z czego gotujecie zupki. 22.09.07, 00:42
      Mój mały narazie zjada tylko słoiczki .Przy córce gdy zaczełam
      gotować sama to korzystałam z mrożonek.Nidy nie bawiłam się
      przepisami(chyba mi się nie chciałosmile.Podstawą zupy była włoszczyzna
      + wymiennie inne
      warzywa:groszek,kalafior,brokuł,burak ,bób,brukselka,fasolka
      szparagowa(to mrożonki były),a także ziemniak,pomidor ,kalarepa
      itp.Do tego dawałam także wymiennie:ryż,kasze jaglaną,kluseczki i
      oczywiście mięsko.Wszystko zmiksowane(moja Anka długo jadła
      papki,jakieś 15 miesięcysmileGdy tylko poczuła jakieś drobinki,to miała
      odruch wymiotny, aż pewnego pięknego dnia odmówiła spożywania
      zmiksowanej papki.

      Mrożonki to fajna sprawa w zimie czy na wiosne,kiedy nie ma
      świerzych warzyw,albo są nowalijki(wiosna),wadą to to że takiej
      zupki nie można mrozić.
      Nigdy natomiast nie dawałam do zupy avokado,musze to spróbować,sama
      uwielbiam to warzywosmileKroje avokado na kawałeczki na każdy taki
      kawałek daje biały ser ,polewam ketchupem i posypuje
      oregano,pyyyychotkasmile,polecam
    • gosiak781 Re: Z czego gotujecie zupki. 22.09.07, 11:05
      J atez gotuje zupki, za drogie te sloiki.....za 1 taki zupy nagotuje i pomroze
      na tydzien, oczywiscie codzinnie albo co 2gi dzien synek dostaje inna zupke,
      zeby nie tak codzinnie to samo.

      nie probowalam jeszcze avocado ale kupilam i jutro otuje z avocadosmile

      przepisy co sa pozyzej od was powiiny chyba kazdemu wystarczycsmile) ja tez takie
      robie wiec powodzenia - do tych co sie bojasmile to naprawde sie szybko robi!
    • aminka70 Re: Z czego gotujecie zupki. 23.09.07, 11:01
      Również gotuje zupki młodemu właściwie od samego początku. Podstawą są zawsze
      ziemniak, marchewka, pietruszka lub seler. Do tego podobnie jak poprzedniczki
      różne warzywa, wymiennie, każdego dnia inne: kalafior, brokuł, fasolka
      szparagowa, groszek itp lub kalarepkę. Do podstawy dodaje również owoce;
      brzoskwinki, morele, jabłko lub sliwki, dodatek owoców dobrze wpływa na
      przyswajanie witamin. Do tego zawsze jakiś tłuszcz, np masło. Nie mam na razie
      odwagi sama gotować mięsa.
    • anhes Re: Z czego gotujecie zupki. 25.09.07, 09:36
      ło matko ja to monotematyczna jestem. Gotuję włoszczyznę z mięskiem
      i w jeden dzień robię lane kluski ( z samego żółtka) a w drugi na
      tym rosołku gotuję mannę ( tak by było gęstsze) no i do tego
      rozgniecione widelcem warzywa i posiekane drobniutko mięso...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka