bluea.nne 07.07.12, 22:36 jak uwazacie- lepiej zeby dzieci siedzialy razem czy osobno?i jak radzicie sobie z porownywaniem dzieci? klawiatura mi sie psuje...przepraszam za pismo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciri_77 Re: bliznieta w szkole 08.07.12, 19:17 Jeśli już będą w jednej klasie - to na pewno do osobnych ławek a z porównywaniem nie mam problemów - moje sa jak ogień i woda, totalnie różne Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: bliznieta w szkole 08.07.12, 20:22 no ja nawet nie wysylam corek do jednej klasy wiec ten problem mam z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: bliznieta w szkole 08.07.12, 22:36 klasa bedzie jedna moje tez rozne i dlatego obawiam sie porownan... a panny chca siedziec razem... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: bliznieta w szkole 09.07.12, 09:17 Moje dziewczynki wprzedszkolu siedzą przy dwóch różnych stolikach podczas posiłków i zabaw. Na prezdstawieniach też osobne role mają i występują w parze z innymi dziećmi, nawet nie stoją koło siebie i bardzo, bardzo jestem z tego zadowolona. Zwróciłam również uwagę, abt panie nie mówiły do nich "bliźniaczki", tylko po imieniu. Są bardzo ze sobą związnae, ale nie chcę, żeby wyrosły na klony W szkole też będę chciała je posadzić osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: bliznieta w szkole 09.07.12, 16:44 u nas tez tak bylo i bardzo mi sie to podobalo ale obawiam sie ze w szkole moze byc np. siostra to umie a ty nie Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: bliznieta w szkole 10.07.12, 22:29 porównywanie do czego kogo?? Do innych dzieci czy między nimi samymi? Ja nie porównuję, już dawno zaakceptowałam, że są różni i wiem, że jednemu z nich będę musiała poświęcić więcej czasu na lekcje. A co do siedzenia razem. Moi jeszcze do zerówki idą (6 lat), ale wątpię by siedzieli razem, bo dzieli ich 7cm. Już teraz w przedszkolu każdy przy innym stoliku siedzi, bo muszą stosować się do wymogów jakichś tam i dopasowywać im wysokość stolików i krzeseł do wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: bliznieta w szkole 13.07.12, 12:46 ja też nie porównuję; a jak pisałam, chodzi o porównywanie ich do siebie- typu "siostra umie a ty nie"; tak z ciekawości pytam, jak to jest; może ktoś już przeszedł klasy I-III z bliźniakami; a zwłaszcza klasę 1, bo potem to się chyba uodparniają Odpowiedz Link Zgłoś
rianon Re: bliznieta w szkole 23.07.12, 22:41 To ja z pkt posiadania brata w tej samej klasie (chociaż parę lat temu to było): co za różnica czy porównują do brata czy do innego ucznia? Nam nie robiło różnicy. Nie siedzieliśmy co prawda w 1 ławce ale blisko siebie. Wiesz jeśli chodzi o I klasę to właśnie skończyła ją moja córka i na początku pozwoliłabym im siedzieć razem. Z regóły dzieci, które się znają siadają razem. Później niech decyduje wychowawczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: bliznieta w szkole 29.07.12, 09:00 Przeszłam już klasy 1-3 nie porównują absolutnie. Pierwszy miesiąc dzieci siedziały jak chcą (czyli moje razem)-potem nastąpiło przesadzanie(u nas dzieci przesadza się w młodszych klasach co miesiąc aby mogły zawierać nowe znajomości z kolegą z ławki). Miały na początku identyfikatory(wszystkie dzieci) -moje trochę dłużej, ale nawet tego nie zauważyły. Nauczycielka pilnowała się, aby nie używać słowa bliźniaczki-nawet jeśli chciała czegoś od obydwu. W pierwszej klasie byłam w trójce klasowej, więc obserwowałam naocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: bliznieta w szkole 23.08.12, 22:44 Moje "weteranki" obecnie idą do 4 klasy. Odkąd pamiętam na początku roku szkolnego siedziały razem, po około 2 miesiącach pani je rozdzielała (ponoć bardzo się kłóciły) a na końcu roku szkolnego i tak siedziały razem bo Pani stwierdzała że z dwojga złego lepiej jednak jak siedzą razem). Moje są jednojajeczne ale różne charakterologicznie, wizualnie (ponoć) identyczne choć dla mnie całkiem inne. Odpowiedz Link Zgłoś
justa75 Re: bliznieta w szkole 04.09.12, 12:00 Ja żeby uniknąć wszelkich nieporozumień, porównań, nierozróżniania a przede wszystkim by chłopcy mieli swoje światy - namówiłam ich by poszli do oddzielnych klas. Minęły już 3 lata, teraz zaczęli czwartą klasę. Uważam, że to była trafna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: bliznieta w szkole 21.09.12, 12:27 moje pierwszoklasistki siedza osobno, bo sa w dwoch roznych klasach, ale panie zdecydowaly ze beda zadawac takie same prace domowe, zebym miala latwiej jestemy w belgii i jestem pod wrazeniem rygoru jaki tu panuje... od pierwszego dnia dzieci przepisuja temat lekcji z tablicy, mimo ze nie znaja jeszcze liter.. Odpowiedz Link Zgłoś