Dodaj do ulubionych

Jaka fajna gra dla siedmiolatka?

10.09.10, 15:05
Jest ktoś obeznany w temacie gier planszowych? Szukam czegoś fajnego dla chłopaka właśnie w tym wieku, ale najlepiej żeby to było coś, przy czym dorośli też się mogą dobrze bawić wink Myślałam o Monopoly, ale chyba jubilat jest jeszcze za mały, zresztą nie wiem czy dziś dzieci jeszcze w to grają w ogóle? Jestem zupełnie poza tym tematem jeszcze (u mnie na razie królują układanki z kilku częściwink , więc będę wdzięczna za radę, czasu na zakup prezentu nie wiele big_grin
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 10.09.10, 15:16
      Warcaby. Warcaby. Warcaby. To klasyka. Syn ma teraz 7 lat, grywamy od jakichś 2-3 lat okazjonalnie. Bardzo to lubi. Zwłaszcza, że tak się wycfanił, że mnie ogrywa.
    • georgyporgy Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 10.09.10, 15:24
      www.graal.waw.pl/?p=pl/left_menu/1/7
      A jesli jestes z Warszawy wybierz sie do ich sklepu osobiscie. Panowie swietnie potrafia doradzic smile
    • malgorzataa_32 Super Farmer! 10.09.10, 15:38
      To świetna gra, bardzo wciągająca, nawet rodziców smile hoduje się w niej zwierzątka, taka trochę ekonomiczna gra, ale dużo przy niej emocji, powinna się spodobać. Jak dla mnie jedna z fajniejszych gier dla dzieci, a mamy ich trochę wink Wyszła niedawno też wersja delux Farmera, widziałam w Smyku parę dni temu - smyk.com/sklep/przedmiot/superfarmer-wersja-deluxe1 z figurkami, więc w ogóle cudeńko, my mamy taką normalną z kartonikami, też gra się dobrze.

Monopoly teraz jest dużo wersji Junior - więc jeśli chcesz coś w tym klimacie to też się znajdzie, patrz po prostu po oznaczeniach na pudełkach od ilu lat. My mamy np wersję Disney Monopoly i dla dzieci w sam raz.
      • agusiah Re: Super Farmer! 10.09.10, 20:25
        Odpowiem, jako fanka planszówek.
        Farmer jest bardzo fajny, dzieci go lubią, ja osobiście nie mam do niego feelingu, ale doceniam walory edukacyjno-matematyczne.
        Świetne jest Carcasonne, klasyka. Na stole z kartoników tworzy się ciekawa mapa, są rycerze, lubię bo jest taka pozytywna, bez nadmiaru rywalizacji. Ma rozszerzenia, więc można potem dokupić kolejną czesć i prezent gotowy.
        Moje dzieciaki lubią też Osadników, też evergreen. Ja zresztą też lubię, pozytywna, ekonomiczna, z przygodą w tle. Ma rozszerzenia.
        Lubię też Dixit - gra słowno-skojarzeniowa, u mnie akurat woli to dziewczynka niż chłopak, ale gra nie jest "płciowa".
        Cytadela - karcianka, bardzo ok. Buduje się miasto. Dobrze, żeby dziecko czytało jednak.
        Wszystkie cztery - fajne dla dorosłych, innych nie kupuję odkąd wyrosły z tego cholernego Grzybobraniasmile.
        W Monopol, którego osobiście nienawidzę za brutalnośc i wykrwawianie, rżnie z zapałem właśnie trójca po mojej lewicy w wieku 7-13.
        • agusiah Re: Super Farmer! 10.09.10, 20:27
          A, jeszcze zręcznościówki:
          - Prawo dżungli. Kto szybszy.
          - Jenga - wieża z klocków. Kto większy fajtłapa.

Wszytskie naprawdę gwarantują zabawę.
          smile
        • anulka134 Re: Super Farmer! 13.09.10, 22:13
          też jestem fanką planszówek! fajnie że chcesz kupić coś takiego, bo według mnie to jedna z lepszych zabaw dla dzieciaków no i dorosłych. Super Farmer jest fajny, powinien się spodobać siedmiolatkowi rzeczywiście, możesz też poszukać mniej klasycznych planszówek, a bardziej zręcznościówek - są fajne dla dzieci typu Elefun albo Spadające Małpki.
          • mamba1234 Re: Super Farmer! 13.09.10, 22:17
            >Elefun albo Spadające Małpki

To raczej dla maluchów.
            • Gość: fj to jeszcze dodam IP: *.aster.pl 15.01.11, 23:25
              Pictureka
              Blockus
              Matematyczne safari
              Poszukiwacze zaginionych liczb
      • mamba1234 Re: Super Farmer! 10.09.10, 21:46
        Tak, Super Farmer koniecznie. Jeszcze "Wilk i owce" jest godne polecenia, niezłe "Hej, to moja ryba", Monopoly świat, Pictureka, Mali Powstańcy.
        • mamba1234 Re: Super Farmer! 10.09.10, 21:51
          A z karcianek, Arne - super! siedmiolatka świetnie już sobie z tym radziła, bardzo fajna gra.
    • asia_i_p Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 10.09.10, 20:43
      Popieram Super Farmera. I jeszcze Master Mind - w wieku siedmiu lat już mi się zdaje, że grałam i kapowałam coś nie coś, a potem zabawa jest coraz lepsza.
    • magdeczka77 Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 10.09.10, 21:33
      a czy może być nie-gra planszowa, ale także wymagająca skupienia i czasem pomocy dorosłego?
      Pojawiły się (moim zdaniem super) zestawy młodego archeologa, paleontologa itd. Dostajesz kawałek gipsu ze szkieletem gada w środku. Obstukujesz ten gips, składasz kostki i masz gotowy model. Kupiłam takie coś siostrzeńcowi (8l) i był mocno zadowolony.
      www.bystroglow.pl/category.php/1,10/-h4-Mlody-paleontolog-zabawki-dinozaury-h4-.html Są też w tradycyjnych sklepach, więc jeśli mało czasu, to leć do Świata Dziecka (ja kupiłam...w MarcPolusmile
      Magda
    • aurita Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 10.09.10, 23:01
      Moja pieciolatka dostala "kraby" , chyba jeszcze poczekamy z graniem ale podczas proby wygladala ta gra sympatyczniesmile
    • imasumak Monopoly? 10.09.10, 23:17
      Moja siedmiolatka gra z upodobaniem, poza tym jest też wersja dla maluchów - ale od razu mówię, siedmiolatek się przy niej znudzi smile
      Poza tym warcaby, chińczyk, mastermind , a jak dziecko rozgarnięte, to można mu kupić szachy smile
      • elske Re: Monopoly? 11.09.10, 00:01
        Lego wydało ostatnio chyba 10 gier . Z klocków układa się planszę .
        games.lego.com/pl-pl/products/3841.aspx
        • mamba1234 Re: Monopoly? 13.09.10, 22:21
          elske napisała:

> Lego wydało ostatnio chyba 10 gier . Z klocków układa się planszę .
          > rel="nofollow">games.lego.com/pl-pl/products/3841.aspx

Fajne to jest, mamy. Jednak to nie to samo co planszówki, a raczej miła odmiana dla samych klocków. Jednak klimatu gier planszowych nie oddaje.
          • magdazaw Re: Monopoly? 14.09.10, 09:01
            mój synek dostał właśnie na 7-me urodziny Lego Minotaurus. Jest bardzo zadowolony i gra wciągającasmile) gramy codziennie od dwóch tygodni i jeszcze się nie znudziłasmile0
    • clio_yaga Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 13.09.10, 22:29
      Rummikub jest świetny.
    • e_madziq Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 14.09.10, 08:49
      eurobiznes (coś jak monopoly), wilk i owce, scrabble, domino, wprawdzie to nie gra planszowa, ale mój syn uwielbia krzyzówki czasem kupuje, czasem sama mu tworzęwink
    • bea.bea Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 14.09.10, 10:49
      farmer
    • czarny_winetu Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 29.09.10, 12:08
      Monopoly? To już lepiej z planszówek wybrac Eurobusiness. Ja jestem starym prykiem, ale sam dalej chętnie gram w te planszówkę smile

Jednak co do innych gier.. A moze tak coś na komputer? tez wspólnie można zasiąść przed ekranem i naparzać w mario albo coś podobnego smile
      • s.ivona Re: farmer, nuuuuuda 19.10.10, 18:38
        hmm, a ja sie zastanawiam czy aby zrozumialam zasady tej gry bo jak w to gram z synem to oboje po chwili zasypiamy! W kolko rzucam kostka, zbieram te kroliki potem jak lis wypadnie to je trace i znow zaczynam od poczatku i znow...nigdy jeszcze nie udalo nam sie zebrac chocby krowy!
        a u Was jakie jest tempo grania?

• kuba1206 super farmer - ja tez polecam ;) 10.03.11, 08:16
          czasem may niezły ubaw!!!

i eurobiznes wink tez polecam.

oraz gry z legi LEGO - piramida , minotaur
    • Gość: jura Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.09.11, 01:25
      Szeroki wybór gier polecam na www.ezabawki24.pl dobrze dobrane i przyzwoite ceny.
    • stypkaa Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 23.11.11, 13:49
      Myślałam o Monopoly, ale chyba jubilat jest jeszcze za
      > mały, zresztą nie wiem czy dziś dzieci jeszcze w to grają w ogóle?

Moim zdaniem 7latek absolutnie nie jest za mały na Monopol. Mój 6latek gra w to z powodzeniem od roku conajmniej. I uwielbia!! Dzięki tej grze nauczył się liczyć pieniądze, dodaje w pamięci świetnie, odejmuje tez coraz lepiej. I ta gra mu się w ogóle nie nudzi.
      Więc jeśli Twój jubilat nie ma jeszcze tej gry to kupiłabym zupełnie w ciemno. My mamy bardzo starą wersję, jeszcze moja siostra w dzieciństwie na niej grała. Teraz są chyba takie fajne wypasione wersje z terminalem do kart smile

Poza tym siedmiolatek to też już mógłby sobie poradzić z szachami. Tylko musi być ktoś kto go tego nauczy.

• 1robert35 Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 15.09.12, 23:50
      Zgadzam się z przedmówcą. Dziecko w wieku 7 lat może się dobrze bawić przy Monopoly. Polecam grę opartą na podobnych zasadach "Biznes po polsku". Ta gra jest bardziej osadzona w polskich realiach finansowych i gospodarczych. Biznes po polsku to dobrze i solidnie wykonana gra. Taka strategia ekonomiczna a jednocześnie gra planszowa i gra rodzinna.
    • Gość: magda Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? IP: *.205.58.34.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.10.12, 20:36
      Mysle ze spokojnie mozecie poszukac równiez tutaj www.tmtoys.pl/pl/11-zabawki-interaktywne
      Tu wybór takich zabawek jak sami zobaczycie jest bardzo duzy.
    • Gość: Andrzej Nowak Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? IP: *.telpol.net.pl 26.10.12, 02:04
      Ja lubię gry, które rozwijają. Szczególnie gdy czegoś nauczą. Ostatnio widziałem świetną grę do nauki wydawania reszty. Właśnie dla 7 latka. Są dwa warianty tej gry. Jeden prostszy i drugi bardziej skomplikowany (resztę trzeba liczyć z groszami). Świetnie pomyślna i rozwijająca dziecko gra. Atrapy bilonu i banknotów bardzo realne. Dziecko czuje się tak jakby płaciło w prawdziwym sklepie. Ta gra to Kasa Edukacyjna. Szczerze polecam.
    • Gość: Elwira Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? IP: *.telpol.net.pl 26.10.12, 02:09
      Ja lubię gry edukacyjne. U mnie furorę zrobiła gra Supermatematyk Maxi. Jak ktoś chce, żeby gra rozwijała dzieci to to jest właściwy wybór. I przedział wiekowy taki jakiego szukasz czyli 7 lat.
      • marcinkosok Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 29.10.12, 18:53
        Jeśli dziecko lubi słowne łamigłówki to polecam Samogłoski i Spółgłoski Maxi. Idealne dla 7 letniego dziecka.
        • lidka1456 Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 05.11.12, 10:15
          A może szachy?
    • lukiluki93 Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 08.02.16, 15:10
      A ja poleca powrót do korzeni i grę w kalambury
    • torbacze.pl Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 12.09.16, 12:44
      zobaczcie gry firmy Haba dla 7 latków torbacze.pl/gry-edukacyjne-5-7-lat
    • martyna5463278 Re: Jaka fajna gra dla siedmiolatka? 10.04.18, 15:58
      to polecam:
      play.google.com/store/apps/details?id=com.gst.sandbox

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?