Dodaj do ulubionych

Kolonie - gry i zabawy ?!

17.06.07, 10:16
Jadę w tym roku nad morze po raz pierwszy jako wychowawca. Będę zajmowała sie
grupą 11-12 lat - 11 dziewczynek i 8 chłopców smile Z tego względu, że nie mam
żadnego doświadczenia proszę o rady, a także pomysły na zabawy, wypełnienie
jakoś czasu tym dzieciakom smile Nie wiem czego mam sie spodziewać po takiej
grupie, wiec im bliżej tym bardziej sie stresuje. Za wszystkie rady i pomysły
będę wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • mala.filipinka Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 09:13
      troszkę z innej beczki, ale przeczytałam Twój post i jako mama 12 latki mogę
      powiedzieć, że trochę się dziwię, że nie masz sama pomysłów. Szkoda mi tej
      grupy, jeśli na forum szukasz dla nich atrakcji.
      O takie rzeczy wg mnie może pytać mama, organizując urodziny, ale osoba, która
      powinna być po kursach na wychowawcę? Chyba że masz już spory pakiet zabaw, a
      szukasz uzupełnienia.

Jedno mogę napisać - w tym wieku dziewczyny na 99 proc. będą się trzymać z dala
      od chłopców, a oni od dziewczyn. Tak więc polecam dwa rodzaje zajęć, zależnie
      od płci.

mf
      • make_a_wish Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 12:55
        hmm a powiedz mi czy ktos po 3 dniowym kursie angielskiego umie mowic płynnie w
        tym jezyku ? suspicious mi potrzeba doswiadczenia, pomysły mam ale oczekiwałam innych
        byc moze ciekawych gier czy zabaw.

> O takie rzeczy wg mnie może pytać mama, organizując urodziny, ale osoba, która
        > powinna być po kursach na wychowawcę?

Mama caly czas obserwuje swoje dziecko wiec wie co sprawi radosc jej corce czy
        synowi a ja jako nieplanujaca jeszcze rodziny studentka po 3 dniowym kursie nie
        wiem czego moge sie spodziewac po dzisiejszych 11-12 latkach.
        • trojakowamama Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 14:33
          Po pierwsze kurs na wychowawcę kolonijnego nie uczy zabaw - mamo 12 latki - to
          przede wszystkim nauka podstaw prawnych, uzupełniania dokumentacji, zapewnienia
          bezpieczeństwa kolonistom. Make_a_wish, polecam zakup jakiejść książeczki z
          propozycją gier i zabaw grupowych, przyda się. Często kierownik kolonii
          sugeruje jakie konkursy mogą być zorganizowane, jakimi nagrodami dysponuje,
          miej kilka swoich pozycji. Konkurs znajomości miasta w którym wypoczywacie,
          wybory miss, randka w ciemno, konkurs na najciekawszy strój, na najładniejszą
          fryzurę, śluby kolonijne, konkurs na "hymn" grupy, konkursy plastyczne - zawsze
          sprawdzały się na moich koloniach. Weź ze sobą jakąś ciekawą ksiażkę -
          przygodową, w razie niepogody, możesz dzieciom głośno czytać (ja trafiłam na
          grupę, która wyjątkowo lubiła słuchać) Na pewno Twoi koloniści będą mieli
          tysiące pomysłów na zabicie nudy. Pozdrawiam.
          • nauczycielka_przedszkola Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 14:38
            Polecam książke "Na koloniach wesolo -Czeslaw Kunkiewicz-Waligora",korzystalam
            dawno temu jak bylam "świeżynką" w tej dziedzinie,zawiera mnostwo pomyslow,moze
            uda Ci sie kupic na Allegro lub w necie .
            Pozdrawiam
            • nauczycielka_przedszkola Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 14:44
              Przypomnialy mi sie jeszcze dosyc dobre ksiazki:
              "Gry i zabawy ruchowe "-Roman Trzesniowski
              "Gry i zabawy na koloniach i zimowiskach"- Borowiecki
              Zerknij rowniez tutaj:
              poradnik.kolonia.waw.pl/spis.htm

Zapraszam nauczycielki i mamy przedszkolaków na forum
              "Nauczycielki Przedszkola"
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47465
        • mala.filipinka Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 14:45
          przepraszam, że nie wiem, na czym polegają kursy wychowawców kolonijnych.

Po Twoim zdaniu:
          "Mama caly czas obserwuje swoje dziecko wiec wie co sprawi radosc jej corce czy
          synowi a ja jako nieplanujaca jeszcze rodziny studentka po 3 dniowym kursie nie
          wiem czego moge sie spodziewac po dzisiejszych 11-12 latkach"

tym bardziej cieszę się, że nie korzystam z przypadkowych kolonii czy obozów
          dla naszych dzieci. Nie gniewaj się, ale nie czułabym się chyba bardzo
          bezpieczna posyłając dzieci z osobą, która ma zajmować się dziećmi w dość
          trudnym wieku, nie wiedząc, czego można się po takiej grupie wiekowej
          spodziewać.

mf
          • make_a_wish Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 15:41
            nauczycielko_przedszkola serdecznie dziekuje Ci za rady smile z pewnoscia sie
            przydadza wink a z kursami to dokladnie jest tak jak powiedziałas ;] nikt nas nie
            uczy zabaw z dziecmi.

do mala.filipinka :
            moze mi powiesz jaki wiek nie jest trudny ? moze z 16 latkami jest łatwiej ?

> tym bardziej cieszę się, że nie korzystam z przypadkowych kolonii czy obozów
            > dla naszych dzieci

a co ma do tego przypadkowosc ? ;> chyba kazdy z wychowawców musiał pojechac
            kiedys ten pierwszy raz. Jezeli chodzi o bezpieczenstwo to rodzice dzieci
            powinni byc spokojni bo jestem odpowiedzialną osobą poza tym nie tylko ja tam
            bede. Ja tylko chce sprawic, aby te dzieci dobrze sie bawiły i mile wspominały
            czas spedzony na kolonii i dlatego tez napisałam ten post.
            Wiec moze to ja przeprosze ze nie mam doswiadczenia . gdyby wszyscy mieli takie
            poglady jak Ty to nikt po jakimkolwiek kursie a nawet studiach nie znalazłby
            pracy no bo jak to mozliwe ? bez doswiadczenia ? nie moze byc !
            • make_a_wish Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 15:45
              trojakowamama - rowniez dziekuje , przepraszam uciekło mi jakos w mojej
              odpowiedzi wyzej ;] pozdrawiam
            • hipopotamama Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 28.10.07, 18:25
              To kiepskie kursy robiłaś albo nie uważałaś bo mnie tego uczyli uncertain
    • mamapinezki Do mala.filipinka 18.06.07, 17:21
      Rozumiem, że Ty nie poszukujesz pomysłów, dzięki którym zapewnić możesz swojej
      córce trochę atrakcji i pozytywnej stymulacji: poradniki, literatura
      popularnonaukowa, strony internetowe. Nie czytasz, prawda? Twój problem. Chwali
      się, że make-a-wish właśnie tak robi, szuka pomysłów, inspiracji, żeby na
      kolonii było weselej, oryginalniej, atrakcyjniej.
    • mala.filipinka Re: przepraszam 18.06.07, 19:42
      przejrzałam swoje posty. Chociaż nie byłam chyba jakoś wyjątkowo niegrzeczna,
      ale chciałam przeprosić za ton wypowiedzi.

Życzę Ci powodzenia w wyjeździe.

mf
    • 4y Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 18.06.07, 23:09
      Sprawdź gry i zabawy dla dzieci na tej stronie. Może coś Ci sie przyda:
      www.cauchy.pl/zabawy/index.php
      Pozdrawiam,
      Marek
      • make_a_wish Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 20.06.07, 11:53
        dziekuje smile zobacze moze cos sie przyda wink
    • mamatymka5 Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 21.06.07, 21:05
      A zobacz jeszcze "Rymowana gimnastyka dla smyka" i do zabaw
      plastycznych "Arterapia- szczęśliwy świat tworzenia", poszukaj na
      www.ksiazkiedukacyjne.pl, ostatnio kupowałam kilka książek dla swoich maluchów
      i polecam.
      • trojakowamama Do mamatymka5 28.06.07, 20:26
        A jakie książki z www.ksiazkiedukacyjne.pl możesz jeszcze polecić? "Rymowana
        gimnastyka dla smyka" rzeczywiście jest warta zakupienia?
        • mamatymka5 Re: Do mamatymka5 01.07.07, 21:38
          Witam, miałam małą przerwę w dostępie do komputerka; co do książki polecam link:
          www.ksiazkiedukacyjne.pl/prod_1435__Rymowana_gimnastyka_dla_smyka_%2B_CD_gratis.html
          mój synek i córeczka przyjaciółki nieźle ćwiczą po swojemu przy tych
          rymowankach, mamy ubaw po pachy a dzieciaki radochę.
    • marteczka07 Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 28.06.07, 12:23
      sprawdź poczte smile .
    • lorenca Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 01.07.07, 21:57
      Witam!!! Uważam, że świetnie robisz szukając pomocy od osób, które maja już
      jakieś doświadczenie…ja jeżdżę jako wychowawca już bardzo długo, ale jak tylko
      mogę szukam nowych zabaw i pomysłów na zajęcia dla moich grup. Podglądam
      i „podkradam” pomysły zabaw, które mam okazje obserwować. Powiem Ci, że dużo
      pomysłów na pewno wpadnie Ci do głowy jak już poznasz swoich podopiecznych,
      inni wychowawcy i kierownik na pewno Ci pomogą, bo zawsze się tak robi. Ja sama
      często jeżdżę z młodą kadrą i zawsze pomagam takim ludziom jak mogę wiec nie
      martw się na zapas. A tylko jeżdżąc nabierzesz doświadczenia i zobaczysz, że to
      fajna praca… życzę udanego wyjazdu super grupy i kadry. Nie daj dzieciakom
      wejść sobie na głowę.
    • marteczka07 Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 02.07.07, 12:01
      A macie jakies ciekawe pomysly na zajecia plastyczne? Ja jakos nigdy nie moge
      nic fajnego wymyslic..A moze jakas fajna ksiazke mozecie polecic?gdzie jedziecie
      w tym roku?Ja do Ostrowa, nad morze smile. Mam dzieci 12-13 lat. pozdro.
      • 26magda3 Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 02.07.07, 20:53
        polecam autora zabaw dla dzieci pana Vopel "Zabawy, które łączą" - jest kilka
        części - w pierwszej znajdziesz dużo zabaw integrujących grupę!!!

a zajęcia plastyczne: tak na szybko proponuję konkurs na karykaturę lub portret
        kogoś z opiekunów - u mnie się to sprawdziło smile

i mała rada w kwestii zajęć plastycznych - korzystać z ciekawych metod, bo
        malowanie farbami i kredkami to dzieciaki mają w szkole!! proponuję: masę
        solną, masę papierową, malowanie kamieni, odciskanie na papierze liści i innych
        roslin, malowanie na gigantycznych arkuszach, rysowanie kredą po chodniku,
        wyplatanie z "wikliny" - wejdź do dobrej księgarni i popatrz w dziale
        dziecięcym i pedagogicznym!!
      • mamatymka5 Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 02.07.07, 23:10
        Witam
        ciekawe zabawy dla twórczych mam zobacz w książeczce
        www.ksiazkiedukacyjne.pl/prod_k_0_0_76_Arteterapia_-
        _szczesliwy_swiat_tworzenia.html albo w fajnej serii Do dzieła:
        www.ksiazkiedukacyjne.pl/ksiazki.php?a=search&szukaj[is_box]=1&szukaj[name]=do+dzieła+-&but_ok=.&pr_page=0
        Z resztą sama możesz wymyślić ciekawe zabawy z dziećmi; byłam kiedyś na fajnych
        warsztatach z arteterapii; grunt to uruchomić wyobraźnię, wykorzystać do zabawy
        można wszystko, najlepiej jak są to materiały tanie; np. masa solna (1 kg mąki
        + 1 kg soli + około szklanki wody) i zabawa gotowa; albo zrób klej (mąka +
        woda), podziel ten klej na 2 części, dolej do nich farbę niebieską i zieloną;
        posmaruj tym klajstrem kartkę góra na niebiesko, dół na zielono; do kolorowego
        kleju przyklej u góry słonko z resztki włóczki, chmury itp. na dole suszone
        listki, kwiatki ze starego makaronu....powodzenia
        • plisek86 Re: Kolonie - gry i zabawy ?! 24.06.08, 22:50
          Hej
          Ja rowniez popieram to, ze szukasz tutaj pomocy w sprawie kolonii... sama tutaj
          tak trafilam, poniewaz uwazam, ze wszelkie pomysly mi sie przydadza bo takze
          wyjezdzam na kolonie co nie swiadczy o tym, ze nie wiem jak sie zajac dziecmi i
          ich czasem wolnym. Wyjezdzam juz 7 raz i mysle, ze kazde nowe pomysly sie
          przydadza smile Polecam rzezbe z piasku, konkurs na piosenke o danej rzeczy,
          zwierzatku na czas, lub wierszyka o kazdej osobie z kadry, karaoke, konkursy
          miedzy zespolami, wiedza o miescie, o osobach z druzyny, konkurs: kim jestem
          (polegajacy na tym ze dzieciaczki kogos nasladuja, reszta zgaduje kto to),
          kalambury... i tak jak pisali poprzednicy... na takich koloniach zawsze jest
          plan i wiele zabaw dla dzieci przygotowanych ma kierownik wiec nie masz sie co
          zamarwiac smile zycze powodzenia i przyjaznej grupy oraz kadry pozdrawiam smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka