Dodaj do ulubionych

Jak rozwijać wyobraźnię dziecka

06.11.08, 11:38
Najlepiej chyba uczestniczyć jakoś w wyobrażeniach dziecka, starać się je
zrozumieć, pobawić się, zapytać - to zrozumiałe. Sama dzieci nie mam, ale moja
koleżanka gra z córka na przykład i stara się rozwijać jej fantazję - mają
taką grę (fabryka stworów?) do tworzenia różnych stworów i mała bawi się
bardzo dobrze podobno ze swoja mamą, która pomaga jej urzeczywistniać
fantazje, kreować bajkowe stworki. To chyba dobre rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • latino-lover Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 10.11.08, 12:41
      racja karolci4000 spore jest gra ktoa napewno rozwjia wyobraznie dziecka smile
      bardzo kolorowa do tego bardzo ładnei wydladajaca smile
      • adam.1974 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 27.08.09, 12:39
        Znalazłem fajny artykuł o wybieraniu zabawki dla dziecka: klocki.
    • gloss78 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 10.09.09, 20:52
      a ja polecam cos takiego ...bardzo fajnie bawia sie przy tym dzieciaki dodatkowo
      rozwijajac wyobraznie
      gogotaka.pl/product_info.php?cPath=1_7&products_id=60
    • centrumklm Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 21.02.11, 21:44
      Centrum KLM zaprasza wszystkich rodziców, którzy chcą rozwijać umiejętność logicznego myślenia u swoich dzieci i zatroszczyć się o ich ogólny rozwoj.

Zapewniamy dobrą opiekę pod kierunkiem psychologów i pedagogów oraz trenerów gier logicznych.

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

ZAJRZYJ NA STRONĘ centrumKLM.pl
    • bemkag Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 14.03.11, 09:14
      Polecam zabawki Fisher Price
      oprócz normalnych trybów pracy (np j.polski,j.angielski, melodie i piosenki)
      mają tryb wyobraźnia.
      W trybie tym można posłuchać prawdziwych odgłosów,
      np szum wody z kranu itp
      My mamy kuchenkę fisher price oraz telefonik i bardzo je sobie chwalimy smile
      • magdalenna224 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 15.04.11, 15:06
        Wyobraźnie dziecka mozna cwiczyc i rozwijac wlasciwie za pomoca wszyskiego. Zabawy kreatywne w kuchni - wspolne gotowanie i na przyklad przygotowywanie wiosennych kanapek, myszek z sera białego, potem np. malowanie pisanek (zbliżaja się święta), wszelkie prace plastyczne - z plasteliny, modeliny, czy zwykle malowanie kredą na asfalcie. Mozna też rozwijac kreatywnie za pomoca zabaw na komputerze. Na na przyklad Ciufci jest kreatywna kraina: [url=http://ciufcia.pl/gry-i-zabawy-dla-starszakow/kolorowy-swiat]http://ciufcia.pl/gry-i-zabawy-dla-starszakow/kolorowy-swiat[/url] no i oczywiscie kolorowanki ... nie ma nic lepszego smile
    • rebeka1983 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 05.04.12, 11:52
      Zaprenumerowałam na IMP ilustrowaną encyklopedię W świecie wiedzy, którą czytamy razem i poznajemy świat,wiem że dzięki temu moje dziecko poznaje wiele nowych interesujących rzeczy, których jako rodzice moglibyśmy tak dobrze nie wytłumaczyć. Czytanie bardzo rozwija wyobraźnię co widać na późniejszych rysunkach Janka.
    • Gość: Pat Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka IP: *.net.stream.pl 01.05.12, 22:03
      Bawić się we wszystkie gry, w którym dziecko samo podejmuje decyzje, opisuje sytuacje czy widziane obrazy, słowem: tworzy. Tworzyć może zarówno rysunki czy prace manualne, ale też przestrzenne figury i zróżnicowane sytuacje. Masa pomysłów na blogu:
      radosnaedukacjalaury.blogspot.com
    • anka_smietanka1 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 18.05.12, 11:37
      dobrym pomysłem na rozwinięcie wyobraźni dzieci są różne kreatywne kolorowanki, które można wyszukać w internecie. Ja często korzystam z tych:
      kolorowankidodrukowania.pl/
      kolorowankigry.pl/
      www.malowankidodruku.pl/
      istnieją też różne stronki, z których można za darmo pobrać szablony do nauki pisania literek i cyferek smile
      e-literki.pl/
      naukapisaniadladzieci.pl/
    • sieciarz_jaskinowy Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 21.06.12, 17:47
      chyba nikt nie napisał o książkach !! a to przecież podstawa. czytanie dziecku, przeglądanie, słuchanie bajek odtwarzanych z płyt CD, bądz gramofonów (jeśli jeszcze takie posiadacie).
      KSIĄŻKI KSIĄŻKI KSIĄŻKI i jeszcze raz książki
      potem zabawa w teatrzyk itp...
    • ann8338 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 17.07.12, 11:52
      dzieci rozwijają swoją wyobraźnię poprzez różne aktywne zabawy, np. kolorowanki, które mają otwartą formę - dziecko musi wtedy samo dorysować jakieś elementy. warto również przy każdej okazji rozmawiać z dzieckiem o tym, co narysowało, wypytywać o różne rzeczy. Ja bardzo często koloruję razem ze swoją córeczką smile W sieci można znaleźć wiele pomocnych stron. Ostatnio znajoma poleciła mi serwis www.bazgroszyt.pl/ gdzie można za darmo drukować różne karty do kolorowania.
      • mobi-lna Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 17.09.12, 11:36
        Wyobraźnię dziecka możesz rozwijać poprzez różnego typu zabawy gdzie coś trzeba stworzyć. Ja dla córki kupowałam takie urzadzenie, gdzie przy pomocy plastikowych szablonów układało sie jakąś stylizację, a później na kartce położonej na szablonie sie pocierało ołówkiem i powstawał obrazek. Tworzyłyśmy też wspólnie biżuterię i kolorowałyśmy torebkę we własne wzory. wtedy też dziecko ma takie poczucie indywidualności.zobacz sobie tutaj w asortymencie mają troche wypisane produktów
        Na wyobraźnie tez jest dobra gra w kalambury smile
        • annniul Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 17.09.12, 18:44
          fajne pomysły, ile może kosztowac taki zestaw do robienia biżuterii??
    • zielonytata Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 14.09.12, 21:44
      eee. ja proponuję troszkę gimnastyki. Popatrzcie na to co zrobili tutaj:
      ekologiczna zabawa dla dzieci. Przetestowałem ze swoją dwójką maluchów i byli zachwycenismile
    • pracowniaemocji Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 04.03.13, 15:34
      Ważne jest też to, aby nie przestymulować dziecka!
      Lepiej proponować zabawki/zabawy proste takie jak drewniane klocki, czy zwykłe butelki (maluszek będzie miał okazję ćwiczyć chwytność rączki odręcając i zakręcając, a starszak może stworzyć z takiej butelki autko albo pojazd kosmiczny smile
      niż kolorowe stoły, które naraz grają, śpiewają, migają na kolorowo itp czy gry na komputerze.
      To wcale nie są najlepsze pomoce edukacyjne, pomimo napisów na pudełkach wink

Jeśli mamy mało pomysłów, warto zapisać dziecko na zajęcia ogólnorozwojowe, kreatywne, uspołeczniające (wspieranie inteligencji społecznej).
    • Gość: www.klocus.com Jak rozwijać wyobraźnię dziecka IP: *.nplay.net.pl 11.03.13, 09:33
      Witam serdecznie. Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z klockami LEGO DUPLO jak i dla małych koneserów wink zapraszam do naszego sklepu z używanymi klockami duplo. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ogromny wybór, zestawy i pojedyncze klocki (można wybrać kształt, a nawet kolor klocka), rzadko spotykane elementy. Przystępne ceny i jeden koszt wysyłki.
      Nie czekaj i sprawdź:

www.klocus.com

Zapraszamy

Artur
    • brendaa Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 21.03.13, 18:38
      Zabawa prostymi zabawkami które bardzo wpływają na rozwój wyobraźni dzieci. Najlepsze to te, produkowane z ekologicznych materiałów, klocki czy puzzle drewniane, pojazdy drewniane, super są też popularne ostatnio zabawki kartonowe np. domki do samodzielnego pomalowania.
      Poniżej przykłady.
      tektoora.com/pl/Oferta/Swiat-dziecka/Zabawki-edukacyjne
      www.planeco.pl/galeria.html
    • Gość: happyplanet Jak rozwijać wyobraźnię dziecka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.13, 16:35
      Dzieci są zawsze w centrum naszej uwagi, bo są najważniejszymi ludźmi na świecie. Wierzymy w to, że mogą zmienić nasz świat na lepsze. Tak jak wierzymy w dziecko, które jest w każdym z nas, dorosłych. "Dziecko może nauczyć nas trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie…”, a my ciężko pracujemy na to by zadowolić każdego, kto podziela tę wizję i to motywuje nas do jeszcze wydajniejszej pracy.
      Zapraszam na stronę

www.happyplanet.com.pl

• gabbia56 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 22.04.13, 09:32
        Jest wiele możliwości pozwalających na prawidłowy rozwój naszych pociech, m.in. na rozwój wyobraźni, najlepszy sposób to rozwój przez zabawę. Na rynku jest moc zabawek interaktywnych, które uczą dziecko wyobraźni, opieki, empatii, kreatywności. Trzeba tylko wybrać odpowiednio do wieku i predyspozycji dziecka. Oczywiście, najlepiej włączyć się do tej zabawy smile
    • wszyscy.sa.inni.86 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 29.09.13, 00:14
      Drodzy Rodzice!
      Zapraszam na kreatywne warsztaty dla dzieci w Krakowie "Wszyscy są inni"
      „Wszyscy są inni” to nie tylko warsztaty plastyczne, na których tworzymy konkretne przedmioty. To możliwość wyrażenia swojej indywidualności, odrębności i fantazji. Dajemy dzieciom pomysł, ale niczym nie ograniczamy ich wyobraźni, nie mówimy im co jest ładne, a co brzydkie.
      MOŻLIWOŚĆ PRZEPROWADZENIA WARSZTATÓW PODCZAS URODZIN!!!!!

Te warsztaty mają nauczyć dzieci odwagi w pokazywaniu tego, jakie są naprawdę, co mają w środku, jak kształtuje się ich poczucie estetyki.

Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie www.wszyscy-sa-inni.cba.pl/

i na fb www.facebook.com/Wszyscy.sa.inni
    • handmadeanddiy Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 09.07.14, 16:42
      Zróbcie samodzielnie zabawki i później zabawcie się w teatrzyksmile Dziecku na pewno spodobają się domowe instrumenty czy zabawki tworzone ze skarpet, resztek tkanin etc.
      • ewa4635 Re: Jak rozwijać wyobraźnię dziecka 10.07.14, 23:47
        Na ekodzieciaki.mos.gov.pl jest teraz taki fajny konkurs, w którym do filmików ze zwierzakami wpisuje się wierszyki, rymowanki, napisy smile Wydaje mi się, że to świetna sprawa na rozwijanie wyobraźni maluchów smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka