kacperka-mama 12.09.05, 17:44 mój synek dostał biegunki, i dawałam kiedyś mu nifuroksazyd ale niewiele dało, skończyło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 12.09.05, 17:45 kacperka-mama napisała: > mój synek dostał biegunki, i dawałam kiedyś mu nifuroksazyd ale niewiele > dało, skończyło się szpitalem, odwodnił się itd... a jak działa smecta, czy dać to, czy może to i to razem?.. Odpowiedz Link Zgłoś
ataeb11 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 20.09.05, 21:31 Na moją córkę też nifuroksazyd nie działa.Po smekcie chciało jej sie wymiotować . Po długiej drodze prób i błędów zakańczanych czasem w szpitalach trafiłam wreszcie na Loperamid. Działa fantastycznie 1/2 tabletki wystarczy by pohamować biegunkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chwojka Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 12.09.05, 23:06 Smecta działa powlekająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, ochrania ją przed działaniem czynników drażniących. Ma też działanie adsorbujące. Uwaga! może utrudniać wchłanianie się innych leków dlatego nie powinna być razem z nimi podawana. Radziłabym jednak zasięgnąć porady lekarskiej ( właśnie ze względu na możliwość odwodnienia dziecka ). Nie wiadomo jakie są przyczyny biegunki, czasem konieczne jest podanie sulfonamidów lub antybiotyków. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_oliwia Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 21.09.05, 21:07 co do smecty moja córcia wymiotowała po niej Odpowiedz Link Zgłoś
krzysbyk Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 08:01 nasz maluch po smekcie zwymiotował a niforoksazyd przyjął bez problemu i chyba to jest dobrym wykładnikiem dla każdego dziecka; to jest dobre co jest w stanie przyjąć; najważniejsze aby poić dziecko do oporu (inaczej to szpital); po jedzenie dziecko przyjdzie samo; Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 08:06 Smecta powodowala u mojego syna wymioty. Skuteczny (juz po pierwszej dawce) zawsze jest Enterol. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 08:37 Nifuroksazyd lek działa przeciwbakteryjnie w świetle przewodu pokarmowego (w żołądku i w jelitach). Smecta wykazuje właściwości powlekające błonę śluzową przewodu pokarmowego, działa ochronnie na śluzówkę poprzez izolowanie jej od działania kwasu solnego i innych substancji drażniących. Zamiast smecty można podawać Carbo medicinalis - jest to specjalnie przygotowany węgiel lekarski. Działanie leku polega na wiązaniu wielu substancji szkodliwych i leków oraz na działaniu zapierającym w przypadku biegunki. (informacje za: www.leki.med.pl). Nifuroksazydu nie można traktować wymiennie jako smecty. Ich mechanizm działania jest inny. Ja swojemu dwulatkowi zamiast smecty podawałam węgiel leczniczy (zalecenie lekarza) - o dziwo zasmakował mu Twierdził, że jest słodki i śmiał się ze swojego czarnego języka Uważam, że nifurksazyd powinien być na zalecenie lekarza. Jest nieskuteczny w przypadku infekcji wirusowych. Dodatkowo warto podawać wspomniany Enterol - są to specjalne drożdże. Bardzo dobry jest też Lakcid, Lacidofil bądź Trillac (to dla odmiany bakterie) - pozwolą one odbudować prawidłową florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 11:25 Są tabletki homeopatyczne -biegunki zapalenie żołądka i jelit-Diarrheel S i kropelki na zaburzenia zołądkowo jelitowe Nux vomica-homaccorad.Może spróbuj od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 12:19 Ja nie wiem co to biegunka od kiedy mam w domu Enterosol Ziołowy lek przeciwbakteryjny podaje sie go równiez przy zapaleniu jelit wzdęciach itp.Mój mały ma teraz 14 m-cy jak miał 10 m-cy dostał biegunki trwało to jakies dwa tygodnie nifuroksazyd nie pomógł, Enterol okazał się faktycznie lepszy od Smecty oczywiście był też i Lacidofil ale niestety nic nie działało dopiero przypadkiem werując encyklopedie leków natknełam sie na ten lek.W obliczu szpitala podałam małemu 4x10kropli bo dla starszych i dorosłych dawka jest 4x5ml i na drugi dzień było juz o całe niebo lepiej a po 3 dniach wszystko wróciło do normy dla pewności podawałam jeszcze raz dziennie po te 10 kropli przez 10dni i teraz mały je wszystko dosłownie wszysko a jak tylko widze że coś nie tak to daje mu na noc 10 kropelek i mam spokój.Dodam że moja lekarka nawet nie znała tego leku. A to że jest na alkoholu no cóz ważne ze skutkuje a taka ilośc alkoholu napewno nie zaszkodzi a okazuje sie pomocna(to opinia pediatry) pozdrawiam gorąco Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 17:45 dziękuję wszystkim za rady, dzisiaj zmieniłam nifuroksazyd(co za gó..., jeszcze gorsza po nim biegunka) na smecte, i na razie jest ok, ani jedenj kupki, wlewamy małemu z mężem napoje(horror!!!), tylko martwi mnie gorączka, bo się cały czas utrzymuje..boję się szpitala, już raz był, i piguły nie mogły nawet się wkłuć w żyłę, czy to minie samo......? Odpowiedz Link Zgłoś
beata118 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 13.09.05, 18:02 Nie można podawać ia potem przerywać branie leku. Nifuroksazyd to chemioterapeutyk pochodna nitrofuranu o ile wiem podaje sie ten lek nie krócej niż 5 dni ale o tym decyduje lekarz. Po twoich wypowiedziach sądzę że właśnie nim jesteś. Przerwać to mogłaś podawanie wegla. Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama do beaty 118 13.09.05, 21:19 no i tu się mylisz moja droga, po 1. lek przerwałam po konsultacji z lekarką, po 2 zawsze tak się robię(dziwne,że nie wiesz) jeśli jeden nie działa, zastępuje się innym, po 3. synek jak trafił do szpitala kiedyś zażywając właśnie nifuro.... od razu dostał co innego-akurat właśnie smecte.. tak,że moja droga posiadasz błędną troszkę wiedzę na ten temat. antybiotyk ,owszem, podaje się minimum 6,7 dni mimo ustąpienia objawów np wcześniej,chociaż jeśli jest zła reakcja organizmu, na zlecenie lekarza również można zmienić. pozdrawiam i życzę szerszej lektury.. Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: do beaty 118 13.09.05, 21:21 kacperka-mama napisała: > no i tu się mylisz moja droga, po 1. lek przerwałam po konsultacji z lekarką, > po 2 zawsze tak się robię(dziwne,że nie wiesz) jeśli jeden nie działa, > zastępuje się innym, po 3. synek jak trafił do szpitala kiedyś zażywając > właśnie nifuro.... od razu dostał co innego-akurat właśnie smecte.. tak,że moja > > droga posiadasz błędną troszkę wiedzę na ten temat. antybiotyk ,owszem, podaje > się minimum 6,7 dni mimo ustąpienia objawów np wcześniej,chociaż jeśli jest zła > > reakcja organizmu, na zlecenie lekarza również można zmienić. pozdrawiam i > życzę szerszej lektury.. a nifuro....to nie antybiotyk przecież!! Odpowiedz Link Zgłoś
michal.jagoda Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 14.09.05, 09:27 ja podałam dziecku nifuroksazyd przy biegunce ale następnego dnia dołączyły się wymioty i musiałam lek odstawić. Lekarka,która przyjechała na wizytę domową twierdziła, że muszę dokończyc podawanie nifuro.. bo infekcja jest tylko zaleczona i po kilku dniach powróci. Konsultowałam się z dr Albrechtem i przytaczałam zalecenia lekarki, usłyszałam :"eetam" I Dr miał rację. nic a nic nie dzialo się pomimo, że przerwałam nifuro po 2 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 14.09.05, 14:02 jasne, tez tak mysle, po co dawac do konca, jak nie dość ze nie działa, to jeszcze szkodzi.... moj synek własnie zdrowiutki, tylko jedna saszetka SMECTY i juz drugi dzien ani jednej kupki(rzadkiej) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 14.09.05, 14:53 Boze a ja sie tak martwie! Moj Kacperek juz od tygodnia ma biegunke! Dostawal Furazolidon i nic, od poniedzialku Nifuroksazyd i tez nic!!! do tego oczywiscie lakcid, gastrolit... I nic lepiej Chyba ide po ten Enterosol Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 14.09.05, 21:16 i jeszcze sie nie odwodnił?? to spróbuj smecte, u mnie natychmiast wstrzymała srakę i dużo picia Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 15.09.05, 16:12 Czesc! Kupilam wczoraj enterol (saszetki), podalam malemu juz 3 razy i choc nie skonczylo sie definitywnie to chyba jest lepiej. Cale szczescie on generalnie duuuuzo pije wiec teraz chyba dzieki temu tylko sie jeszcze nie odwodnil! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 16.09.05, 18:25 no to super, u mnie już po biegunce (ale był horror), a na to jeszcze złożyły się ząbki(trzonowce-straszne) więc moja bidula miała mękę nie lada. tak, picie to podstawa, gastrolit uzupełnia elektrolity (sód, potas), ale niech pije cokolwiek, chodzi o płyny ogólnie, można zrobic pomidorówkę(pomidor-dużo potasu).pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 16.09.05, 20:22 Boziu, wiesz chyba sie pospieszylam z ta radoscia (( ciagle ma ta cholerna biegunke, mimo smecty i wszystkiego innego juz nie wiem co robic pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka10 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 16.09.05, 21:05 Witam ponownie ! Nie chce byc namolna ale spróbujcie ten lek. Znam nastawienie niektórych z mam na zawarty alkohol w tych kroplach ale to jest naprawde bardzo skuteczny lek i jest ziołowy . Ponizej wkleiłam opis tego specyfiku. Enterosol® prep.złoż. (Chelidonium extr., Millefolium extr., Quercus extr., Salix extr., Salvia extr., Thymus extr) płyn doustny - prod. Phytopharm Klęka. Preparat zawiera: garbniki z kory dębu, kory wierzby, sok z ziela szałwi, , tymianku krwawnika i bylicy bożego drzewka. Preparat zawiera nie mniej niż 0,2% garbników. Zawiera 60-70% etanolu. Wykazuje skojarzone działanie substancji biologicznie aktywnych poszczególnych surowców roślinnych (garbnikowych, olejkowych, alkaloidowych). Podstawowe znaczenie mają garbniki zawarte w korze dębu, pochodne pirokatechiny i pirogalolu, a także kwasy fenolowe, flawonoidy i triterpeny. Garbniki kory dębu łączą się z białkowymi składnikami nabłonka jelitowego. Przy prawidłowej czynności przewodu pokarmowego mogą wywołać zaparcie, a przy biegunce przeciwdziałają odwodnieniu organizmu. Garbniki pirokatechinowe zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń włosowatych przewodu pokarmowego. Garbniki wiążą się również z białkiem komórek drobnoustrojów, dzięki czemu działają bakteriobójczo. Poza tym unieczynniają toksyny bakteryjne. Przeciwzapalnie działają również inne składniki preparatu, w tym kora wierzby oraz składniki olejku ziela szałwii, tymianku, krwawnika i bylicy bożego drzewka. Substancje czynne zawarte w zielu glistnika działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Wskazania; Pomocniczo w schorzeniach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach, nieżycie jelita grubego, stanach skurczowych jelit. Odpowiedz Link Zgłoś
raincloud Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 02.12.18, 07:17 Na wspomaganie trawienia, ok. Ale na biegunkę? Zawiera alkohol, więc niewskazany przy biegunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 17.09.05, 12:53 a co na to lekarz?? bo to juz trochę trwa, żeby Ci sie maleństwo nie odwodniło.... pozdrawiam.. mojemu juz przeszło... nastia1980 napisała: > Boziu, wiesz chyba sie pospieszylam z ta radoscia (( > ciagle ma ta cholerna biegunke, mimo smecty i wszystkiego innego > juz nie wiem co robic > pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 17.09.05, 14:19 nie chce zapeszyc, ale chyba... jest lepiej!!! mam nadzieje, ze teraz to juz na dobre i nie okaze sie, ze popoludniu bede go tylko myla i przebierala i tak w kolko! nie mowiac o tym, ze Kacper juz jest tym wykonczony! cchyba ta smecta pomogla bo wczesniej po niczym nie bylo zadnej poprawy. buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 17.09.05, 22:10 no to super, wszystko bedzie ok, dawaj mu jeszcze lakcid, niech mu się odbuduje flora baktereyjna, no i przez 2 3 dni dietka--zalecam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 18.09.05, 20:45 pozdrowionka i buziaczki jakos tak mi milo wiec... spokojnej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 19.09.05, 12:52 ) zapisałam, co zawiera dietka po--biegunkowca, na forum: ostra biegunka... nastia1980 napisała: > pozdrowionka i buziaczki > jakos tak mi milo wiec... > spokojnej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 19.09.05, 13:51 slicznie dziekuje! a i nie wiem czy juz wspominalam - ja tez jestem mama Kacperka Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 19.09.05, 14:14 )) no to nam po--biegunkowały te Kacperki, co...... ale dobrze,że już dobrze. a skąd jesteś?? i ile Twój Kacpuś ma latek (m-cy?) nastia1980 napisała: > slicznie dziekuje! > a i nie wiem czy juz wspominalam - ja tez jestem mama Kacperka Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 19.09.05, 19:40 mam na imie Sylwia i jestem z Piotrkowa Tryb., a Kacperek ma 20 miesiecy napisz cos o Was jak znajdziesz chwilke buziaki to moj nr gg 1561817 Odpowiedz Link Zgłoś
nastia1980 Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 20.09.05, 10:25 Renatko bardzo prosze napisz jeszcze raz do mnie bo w nocy jak sie przebudzilam odczytalam wiadomosc i nie wiem co dalej z tym zrobilam, ale dzis nie ma po niej zadnego sladu Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 20.09.05, 13:52 hej, hej, czasami tak jest, też, nieraz dostaję smsa w nocy np. i przez przypadek albo odruchowo go kasuję, a rano go nie ma i sie zastanawiam, czy to mi się śniło...: wyślę Ci to co napisałam, mam w archiwum. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamciamai Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 20.09.05, 19:31 dowiedziałam sie właśnie że na wszelkie schorzenia układu pokarmowego (biegunka, wymioty) rewelacyjnie działa ziele kobylaka vel końskie ziele. W niektórych aptekach jest dostepne, ale raczej w sklepach zielarskich. To sa takie farfocle, które zalewa sie wrzątkiem, potem przecedza i pije ten napar, malutkim dzieciom 2/3 łyzeczki, kilkulatkom juz wiecej, do pół szklanki. Jet to okropne w smaku, straszliwa gorycz, nawet posłodzone, ale działa rewelacyjnie, polecam! magda Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 21.09.05, 14:31 może i dobre (skuteczne), ale jeśli w smaku okropne, ...które dziecię to wypije...???? łyżeczkę , dwie...? a jak jest utrata płynów z wymiotami czy biegunką, to trzeba litry!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamciamai Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 21.09.05, 14:46 taka ilość może powstrzymać wymioty, tak było u mojej córki, a potem trzeba swoją drogą poić, nie miałam na mysli pojenia kobylakiem zeby sie maluch nie odwodnił Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 21.09.05, 14:51 aha, rozumiem, profilaktycznie tylko... ok Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_oliwia Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 21.09.05, 21:05 Mojej córci na biegunke pomogł i to bardzo szybko węgiel. Kup w aptece węgiel w kapsułkach lekarz kazał mi podać od razu trzy kapsułki. Można je bez problemu otworzyć i wysypac na łyżeczkę czy do herbatki, po 2 godzinach dac 2 kapsułki i potem profilaktycznie co 5 godzin az będzie normalna kupka. Nam pomogło od razu Odpowiedz Link Zgłoś
kacperka-mama Re: biegunka:nifuroksazyd, czy smecta?.. 22.09.05, 09:48 no, na szczęscie biegunka u nas to juz historia, i nie nifuro.... a smecta wyleczyła synka i to w ciągu kilku godzin!!!! tak,że polecam, chociaż wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś