Dodaj do ulubionych

alegia-obiawy jelitowe

11.02.10, 15:58
Moje dziecko ma 16 mies i prawdopodobnie alergie pokrmowa która obiawia sie
brzydkimi sluzowatymi czesto zielonymi kupkmi.Z testów wyszła alergi n
mleko,jajko,wieprzowine i jabłko.dziecko na wiele innych rzeczy tez zle
toleruje.Mam pytanie do mam których dzieci maja taka postac alergi.Jaka kupke
uznac za norme?czy moze byc zółta papkowat i 3 razy dziennie.Czy musi byc
uformowana?????????
Obserwuj wątek
    • misiaczekmoj Re: alegia-obiawy jelitowe 11.02.10, 17:45
      Niby tak powinno byc ze po kazdym posilku powinien byc stolec u zdroego czlowieka i ja sie tego trzymalam jak moja corka potrafila nawet i piec dziennie zrobic.
      Wprowadzilam diete:bez jaj , bez bleka, ograniczylam gluten bo przy takich jelitkach gluten tylko przyszkadza i przeciaza je,bez kury,kostki rosolwej , cytrusy na ktore ma nietolerancje tez.
      Juz nie robii tyle kup i sa normalne ,uformowane o normalnym kolorze.
      A moim zdaniem na alergie pokarmowa powinno sie mowic nietolerancja pokarmowa ,bo to dwie rozne rzeczy moim zdaniem.Nietolerancja minie jak jelitka dojda do zdrowia poprzez diete.Co Twoje dziecko je?Ma diete?
      Ja robilam testy z krwi i nie wyszlo nic procz roztoczy bo wlasnie ona nie ma alergi tylko nietoerancje i to nie wykarze test z krwi na alergie.
      • chalsia Re: alegia-obiawy jelitowe 11.02.10, 23:14
        > Ja robilam testy z krwi i nie wyszlo nic procz roztoczy bo wlasnie ona nie ma a
        > lergi tylko nietoerancje i to nie wykarze test z krwi na alergie.

bzdura.
        To jedynie oznacza, że ma alergię pokarmową IgE-niezlaeżną, której typowe testy
        z krwi (badające właśnie poziom IgE) nie wykażą.
        Nietolerancja jest wtedy, gdy brak (lub za mało) enzymów trawiących dany
        składnik pokarmowy.
      • chalsia Re: alegia-obiawy jelitowe 11.02.10, 23:14
        > Niby tak powinno byc ze po kazdym posilku powinien byc stolec u zdroego czlowie

kolejna bzdura
        • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 17:34
          Robiłas dziecku badanie na grzyby,bakterie,lambie,pasozyty?ja czekam na wynik
          kału na bakterie i lambie.Do tej pory było ok z tymi badaniami.A jaki olej
          dajesz dziecku do posiłku?byliscie z tym u alergologa i gastrologa ile twoje
          dziecko ma i ile wazy?
    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 11.02.10, 19:50
      Je marchew,ziemniak,królik,kalafior,ryz,indyk i nutramigen i wtedy kupy sa
      papkowate zółte ale nie uformowane.Jak dołaze cos innego to kupy sa
      zielone,luzne alba zółte sluzowate.dziecko nie toleruje
      jajka,mleka,wieprzowiny,jabłka tak wykazały testy z krwi.Tego oczywiscie nie
      je.Ale dziecko duzo rzeczy nie toleruje buraków,kukurydzy,brokułów itd...Wiec
      pytam jaka jest norma tych kup bo moje dziecko jak jest nawet na marchewce i
      ziemniaku to robi je papkowate zółte3-5dziennie a nie robi uformowanych.Jego
      diete jest raczej płynna.Mleko zupki wiec moze to wpływa na takie kupki.
      • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 11.02.10, 19:55
        u dziecka tez testy z krwi wyszły w klasie 0 ale alergolog miała racje ze jak
        juz jest blisko klasy 1 to alergia.I rzeczywiscie po
        jabłku,mleku,jajku,wieprzowinie sie pogarszaja strasznie.Tego mu nie podaje
        juz.Moja b.dobra Pani alergolog twierdzi ze tak małe dziecko(16miesiecy)nie
        bedzie miało wysokich wartosci.Znajomej dziecku nic nie wyszło z testów z krwi
        dopiero z jakis specjalnych płatkowych i dziewczynka ma na wiekszosc rzeczy
        alergie i to w wysokiej klasie4.A z krwi nic nie wykazało.
      • chalsia Re: alegia-obiawy jelitowe 11.02.10, 23:17
        > jajka,mleka,wieprzowiny,jabłka tak wykazały testy z krwi.Tego oczywiscie nie
        > je.Ale dziecko duzo rzeczy nie toleruje buraków,kukurydzy,brokułów itd...

a Twoja dobra (??) pani alergolog nie wie, że testy skórne i z krwi u dzieci do
        3-go roku życia są niemiarodajne? Tzn. dają wyniki fałszywie ujemne, co po
        ludzku znaczy, że wynik dodatni oznacza alergię na dany alergen, ale wynik
        ujemny NIE OZNACZA braku alergii.
        • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 12:03
          własnie u nas z krwi wyszło wszystko w klasie 0 a Pani alergolog mówi ze mimo to
          dziecko ma alergie na mleko,jajka,wieprzowine jabłka i po obiawach obserwujac
          wszystko sie zgadza tylko ze jeszcze dziecko na wiekszosc rzeczy zle reaguje
          których nie miało sprawdzanych z testów.Zobaczymy co zaproponuje przy nastepnej
          wizycie.Moze połoza nas na oddzial alergologi tam zrobia małemy szczegółowe
          badania.Bo dziecko niz prawie nie je a kupy bez zmian.Dostanie wkoncu anemi.Wiem
          ze wszystko moze uczulac.Juz jest za duzy by go na samym mleku zostawic i
          wprowadzac od poczatku po jesdym produkcie.Jeszcze cos mi ten zyrtec chodzi po
          głowie odstawie na tydz by sprawdzic czy sie poprawi.
          • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 13:11
            Mamy podobny problem, moje dziecko ma prawie 15 miesięcy i też problemy z
            kupkami. Był czas że były już przez miesiąc ładne, uformowane (grudzień) a teraz
            robi 2 luźne kupy dziennie, czasem z delikatnym śluzem. Do tego ostatnio chyba
            jej brzuszek pobolewa ale tylko w nocy. Czasem też zdarzy się uformowana, ale
            rzadko i ostatnio coraz rzadziej.
            Wczoraj i dziś do tego zauważyłam jakby dziurki w kupkach.

Najgorsze że ja wiem że takie być nie powinny, bo przecież robiła już ładne. Ale
            nie mogę dojść co robimy teraz źle.
            Wczoraj odstawiłam na próbę jedną porcję sinlacu (jadła dwie dziennie) bo tam
            jest sacharoza, może to przez to. Sama już nie wiem.

U nas z krwi nic nie wyszło. A u małej podejrzewam bardziej nietolerancję niż
            alergię.
            • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 13:13
              A i kupy są częściowo zielonkawe, pomimo że odstawiłam na tydzień fasolkę zieloną.
              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 13:36
                u mnie niestety teraz kupki cały czas luzne 3-5dziennie, było tak ze brzydkie
                przepltały z z w miare uformowanymi.Zapisuj co dziecko jakie kupki robi itd moze
                to Ci pomoze.Ja zapisuje i guzik z tego.U nas tez ostatnio w nocy ból brzuch
                dochodzi.Dziecko jest mies po antybiotyku i teraz jescze gorzej choc dostaje
                dicoflor.Moje dziecko je tylko ryz,nutramigen,marchew ,klafior,królik,ziemniak i
                ciagle stoimy w miejscu ,kupy i tak brzydkie a to wczesniej jadło i było ok moze
                to od antybiotyku.Idziemy na kolejna wizyte do gastrologa,wezme ze soba kupy do
                badania poprosze o skierowanie na grzyby,lambie ,bakterie.Nie bede znowu płacic
                co chwile robie jakies badania na własna reke i guzik wychodzi wszystko ok.>moze
                u ws zeby ida?u nas niby nie.Mi rece opadaja dziecko ma tak uboga diete a i tak
                poprawy brk,jak dołoze cos innego to juz biegunki na całego.Boje sie by dziecko
                nie dostał zapaleni jelit.Podejrzewm u nas nietolerancje jakis cukrów le
                zobaczymy co badnia pokarza jak nas ddz na oddział pwnie po rz kolejny.
                • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 14:13
                  Może być u Was po antybiotyku. Jelitka niestety wolno się regenerują.
                  Ja zapisuje wszystko już od roku, a potem siedzę nad tymi notatkami i próbuję
                  znaleźć w tym jakiś sens.
                  Moja ma podobnie ubogą dietę. Je Sinlac, indyka, ryż, ziemniaki, dynie, fasolkę
                  szparagową, kaszę jaglaną, Teraz wprowadzamy marchewkę, ale to ciężkie jak kupy
                  są jakie są. Dietę jednak muszę zacząć rozszerzać. I jest jeszcze na piersi to
                  dodatkowo dochodzą błędy w mojej diecie.
                  Też zaczęłam podejrzewać nietolerancję cukrów, dlatego próbuję zmniejszyć ilość
                  sinlacu, zobaczymy co będzie. Daję też dicoflor. Wczoraj przeszliśmy na kapsułki
                  bo w saszetkach dużo maltodekstryny a to też jakiś rodzaj cukru czy słodziku.
                  Idę bo mała wstała.
                  U nas zęby idą, ale nigdy wcześniej na zęby nie reagowała kupą, więc to na pewno
                  nie to.
                  • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 17:39
                    ile Twoje dziecko wazy?moje tez nie toleruje sinlacu.Ja czekam na wynik posiewu
                    kału i wynik lambi.Jestescie pod opieka gastrologa i alergologa?czy te obiawy u
                    wasz sa od zawsze czy od niedawna?Jesli od niedawna to stawiam na zeby poniewaz
                    jak ida te dalsze 4,5 to moga byc tkie silniejsze obiawy jak wczesniej nie
                    było.A moze cos w diecie moje nie moze kaszy jaglanej.
                    • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 12.02.10, 22:10
                      Z wagą to u nas problem, bo waży za mało. Teraz 8300. I od początku roku nic nie
                      przybrała. W grudniu jak jadła ładnie i kupy ładne to podskoczyła na wadze, a
                      wcześniej też z wagą w miejscu stała, bo była okropnym niejadkiem, tylko pierś i
                      pierś a na widok łyżeczki krzyk.

Wcześniej długo był problem z nietolerancją laktozy. Pół roku odciągałam mleko
                      początkowe, bo jak tylko przestawałam to kupy były rzadkie i spienione. W między
                      czasie pojawiał się też śluz i krew też przez jakiś czas była. (krew i śluz
                      między innymi po marchewce)

Do alergologa chodzimy, ale nie jestem zadowolona.

Na trop nietolerancji cukrów wpadłam wczoraj, bo drugi dzień zrobiła kupę z
                      takimi jakby dziurkami, co skojarzyło mi się z kupami jak laktozy nie trawiła.
                      Nie dostała wczoraj wieczorem porcji sinlacu i dziś zrobiła co prawda rano
                      brzydką kupkę trochę z dziurkami, trochę rzadkiej papki, ale potem już do końca
                      dnia żadnej kupy, więc może to właściwy trop. Dziś sinlac dostała tylko 6 miarek
                      do rannej kaszki.(ostatnio dostawała 2x8 miarek). Mam nadzieję że jutro będzie
                      lepiej.
                      Z zębów idzie nam górna dwójka i dolna dwójka i trójka. Wszystkie z lewej strony.

A jak Twoje dziecko z wagą stoi? Przybiera na wadze. A gluten próbowałaś dawać?
                      Przed antybiotykiem miała normalne, zbite kupki? Bo jeśli tak to ma biegunkę
                      polekową. A na to najlepszy czas i probiotyki. Podobno probiotyki trzeba co
                      jakiś czas zmieniać. My dajemy dicoflor i wiem że nie szkodzi. Chciałabym
                      spróbować biogaję, ale ona w kropelkach i nie wiem czy nie uczuli. (wit D uczula).

U nas problemy z kupami są wynikiem mojej głupoty, niestety. Przeczytałam na
                      forum o zbawiennym wpływie tłuszczy na alergie i postanowiłam spróbować.
                      Zwiększyłam ilość tłuszczy w swojej diecie i skóra małej zaczęła się poprawiać,
                      tak się tym zachwyciłam że zaczęłam jeść ich więcej i więcej. Zmiany na ciałku
                      pięknie się goiły, ale ani mój organizm ani małej nie poradził sobie z dużą
                      ilością tłuszczy. Zaczęły się biegunki. I do tej pory nie możemy sobie z nimi
                      poradzić, choć teraz tłuszczy jemy naprawdę niewiele. Z dwojga złego to już wolę
                      brzydką skórę niż brzydkie kupy.
                      • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 13.02.10, 10:57
                        Kochana u nas brzydkie kupki od 6 mies zycia dziecka od kiedy zaczełam
                        rozszerzac diete.Teraz coraz to gorsze choc wiele produktów odstawiłam.Jestesmy
                        pod opieka gastrologa i alergologa do tej pory podstawowe badania ok.U nas trwa
                        to juz 10 mies.Dziecko wazy 11kg ma 16mies dlatego lekarze nic nie robia zadnych
                        szczegółowych badan tylko podstawowe.Moje dziecko ma apetyt.Ale to tak byc nie
                        moze cos musi byc jak ograniczenia diety nie pomagaja.Na wizycie wyprosze o
                        połozenie nas po raz kolejny na odział o gastroskopie,itd na badania w kierunku
                        nietolerancji cukrów.Moje dziecko jadło bułki i nie było specjalnego pogorszenia
                        po glutenie.Ale drozdze mu chyba nie odpowiadaja.Pozdrawiam...potem jeszcze sie
                        odezwe teraz musze zmykac
    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 13.02.10, 13:26
      jesli nadal karmisz piersia to podejrzewam u was jednak ta nietolerancje laktozy
      albo zeby.Moze obiawy by sie skonczyły jakbys przeszła na mleko bezlaktozowe np
      nutramigen.Moje dziecko tydzien sie do niego przyzwyczajało nie miał innego
      wyjscia i zaczał pic.Teraz za mleko by wszystko oddał.Moze jakis olej wam nie
      słuzy którego uzywacie.Cukry sa w owocach i wiekszosci
      warzyw(glukoze,fruktoza)dlatego to podejrzewam u dziecka bo dziecko wiekszosci
      warzyw,owoców nie toleruje.Takich mamy lekarzy ze niewiele potrafia pomóc.ja juz
      sie pogubiłam.U nas jak kupy były bardzo przydkie to wracałam do punktu
      wyjsciatzn indyk,kalafior,marchew i ziemniak i kupy wracały do normy teraz jak
      do tego wracam kupki nadal brzydkie.Albo dziecko sie uczuliło na to co do tej
      pory nie szkodziło albo cos nie tak z tymi cukrami,moze cos w kle siedzi sama
      nie wiem rece opadaja.A dziecko płacze i wyciaga rece ze chce bułe czy cos
      innego.Zastanawialiscie sie co jest powodem braku apetytu u waszego
      dziecka?miało dziecko podstawowe badania robione.Według mnie cos tu nie gra.Moze
      warto wybrac sie do gastrologa?My skier.dostalismy od pediatry.Pamietaj ze
      lepiej zrobic za duzo niz za mało jesli chodzi o diagnotyke dzieka.My czekamy
      tez na wynik z mukowiscydozy,pierwszy był ok.Jak masz gg to daj namiar,razem
      zawsze łatwiej i razniej.
    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 13.02.10, 14:44
      A moze warto by zrobic testy z krwi u nas troszke pomogły lecz nie dokonca nie
      wszystko niestety da sie sprwdzic,nie wszystkie produkty.
      • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 13.02.10, 17:37
        U nas testy z krwi wyszły super. Zero alergii. Dlatego skłaniam się bardziej do
        nietolerancji, może braku enzymów.
        Teraz u nas nie ma problemu z apetytem. Mała zjada wszystko aż uszy się trzęsą i
        chce więcej. Problem był zanim roczku nie skończyła. Jak zaczęłam dietę jej
        rozszerzać to też brzydkie kupy były przy wprowadzaniu nowości, wiec odstawiałam
        daną rzecz i próbowałam kolejną. Ale pomiędzy kupy były ok, tzn nie zbite, ale
        ładne papki.
        Twoje dziecko ładnie waży, u nas to główny problem.

Ja myślę że wasze kupy to problem po antybiotyku.

Później jeszcze napiszę bo muszę zmykać/
        • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 13.02.10, 21:35
          GG nie używałam już od długiego czasu i nr mi przepadł.
          Myślę że jeśli wcześniej miałaś pewny zestaw produktów po którym kupki były ok,
          a teraz i na nim są złe i jedyną rzeczą jaka ostatnio się zmieniła był
          antybiotyk to mała/y ma polekowe uszkodzenie jelit.

U nas mleko nie jest problemem, bo dostaje go cały czas a kupy przez jakiś czas
          były ładne.
          Częściowe odstawienie sinlacu chyba pomogło, ale nie chcę zapeszyć. Rano zrobiła
          ciut ładniejszą kupkę niż wczoraj, ale wieczorem zrobiła też drugą, co prawda
          ładną zbitą, ale u niej druga kupa tego samego dnia zwiastuje zazwyczaj rzadką
          kupę z rana. Mam nadzieję że tak nie będzie.

U nas żadne owoce nie przeszły, ona chyba toleruje cukry do pewnej granicy, tak
          myślę. A że dostaje laktozę w moim mleku codziennie to i nie ma już miejsca na
          inne cukry.

Dałam też dziś na próbę herbatkę z majeranku na lepsze trawienie.
          Lekarz zapisał nam kreon - takie enzymy trawienne, ale po nich liczba kup
          zwiększyła się dwukrotnie, a dałam i tak mniej niż zalecił lekarz.

Do gastrologa na razie nie chcę, mam dość lekarzy bo jak dotąd to bardziej
          szkodzą niż pomagają. Myśmy mieli duże problemy skórne i lekarze doprowadzili
          małą do takiego stanu że nawet teraz jak o tym myślę to mam łzy w oczach. I do
          tego zwalali winę na mnie że to niby ja coś zjadłam, a ja trzymałam dietę ostro
          i jadłam kilka składników bez żadnego podjadania.

A w jaki sposób rozszerzasz dietę? Myśmy wcześniej dawali co dzień dany produkt
          zwiększając jego ilość. A teraz wypróbowuję inną metodę na marchewce. Od
          tygodnia ją daję, ale co drugi dzień. Doszliśmy na razie do 4 łyżeczek i jest
          ok. Nie będę dalej zwiększać jej ilości, na razie zostanie 4 łyżeczki co drugi
          dzień do zupki i biorę się za kalafiorek. A wcześniej po marchewce miała śluz i
          krew w kupie.

Spróbuj może ograniczyć cukry jeśli jakieś dajesz.
          A jaki tłuszcz mała dostaje? My dajemy olej słonecznikowy dwa razy dziennie po
          łyżeczce.
          • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 14.02.10, 10:54
            U nas napewno nie jest to po antybiotyku,choc napewno ma wpływ na te kupki
            teraz.U nas takie brzydkie kupki sa od6mies od kiedy diete zaczełam rozszerzac.U
            nas nie ma juz uformowanych cały czs luzne,papkowate.Najgorsze to ze az
            3-5dziennie.Narazie odstawiłam zyrtec na tydzien w celu sprawdzenia czy sie
            polepszy.Dziecko do zupki dostawało oliwe z oliwek,teraz ja odstawiłm i daje
            olej ryzowy.U nas nie wiem co szkodzi bo kupki ciagle brzydkie.A wy jakich leków
            uzywacie?Cropoz G wycofali a był na jelita teraz zostały tylko probiotyki.U was
            chyba jest problem z cukrami,jak zadnych owoców dziecko nie toleruje.Ja tez nie
            daje owoców czasem raz na tydz na 10 dni banana.My zadnych cukrów nie jemy tylko
            te w warzywach.Juz nie wiem gdzie szukac przyczyny.Braliscie kiedys debridat?ja
            moze pójde do pediatry po recepte,moze usprawni jelita po antybiotyku
            troszke.Alergolog twierdzi ze tak byc nie moze,wysyła do gastrologa.Jak na
            gastrologi po raz kolejny nic nie wykryja(chodzi o te cukry,gastroskopie)to
            powiedziała ze połozy nas na oddział alergologi i tam potwierdza czy dziecko ma
            alergie.W szpitalu moga zrobic wiekszy zakres badan w kierunku alergi.Juz czekam
            kiedy to wszystko sie skonczy.Moze nstapi cud i brzydkie kupy same znikną.A u
            was jeszcze chodzi po po głowie taka sprawa ze jak dziecko jest karmione piersia
            to moze robic takie kupki jak opisujesz tylko oczywiscie bez krwi,ale musisz
            jesc tylko to co dziecko toleruje.My wprowadzamy nowy produkt po troszke,jak sie
            kupy bardzo pogarszaja to odstawiam.U nas sa tylko brzydkie kupy co skłania mnie
            raczej do myslenia o nietolerancji,cos z jelitami itd...rece opadaja.
            • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 14.02.10, 11:06
              Ja bym odstawiła na tydz sinlac na Twoim miejscu.Moje dziecko jego nie trawi
              chyba za słodki.Obiawy alergi tez moga byc duzo pózniej na poczatku moze byc ok
              a za 4,5razem moze zaczac uczulac.Dlatego to wszystko takie dziwne,pokrecone i
              ciezko dojsc do równowagi.Mi szczerze juz sił brakuje.Dziecko upomina sie o
              bułke,ciascio itd......
              • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 14.02.10, 16:01
                Oliwa z oliwek jest ciężko strawna i może to ona jest przyczyną problemów z
                jelitami. Dobrze że zmieniliście, spróbuj też słonecznikowego u nas się
                sprawdza, chcę teraz wprowadzić też oliwę z pestek winogron.

U nas po zyrteku byly zielone śluzowate kupki. Ale wiadomo, każde dziecko
                inaczej reaguje.

Debridat brała jak miała miesiąc na kolki.

Teraz żadnych leków nie dajemy. Kreon pogorszył biegunkę. Cropoz G mam w szafce,
                czeka nie wiem na co. Bałam się go podać bo generalnie moje dziecko źle na leki
                reaguje.I chyba miałam rację bo tam jest dużo sacharozy.

Co do tego że kupy na piersi mogą być rzadkie to tak, ale o ile dziecko jest na
                samej piersi. Ja oczywiście trzymam dietę, podobnie jak dziecko
                kilkuskładnikową. Ale mogę więcej rzeczy niż mała jeść, np do tej pory cały czas
                marchewkę jadłam a ona nie mogła.
                Też mamy ten problem że dziecku trzeba jedzenia odmawiać, mąż się po kątach
                chowa z jedzeniem. A ona jak widzi że ktoś je to biegnie z otwartą buzią. Też
                już mam dość sytuacji i sił mi brak.

Ale u nas lepiej. Dziś rano znów zrobiła ładną kupę, jeszcze się nie ciesze bo
                wiadomo, wszystko się może zdarzyć. Mam nadzieję że ta poprawa to po tym że
                odstawiliśmy tą porcję sinlaku. Poranną porcję muszę dawać bo mała nie zje samej
                kaszy jaglanej, czy kleiku ryżowego.

Ja myślę że do tej pory za szybko wprowadzałam nowości, teraz już wiem że trzeba
                wolniej, żeby organizm nauczył się trawić. Już tak dawno nic do diety małej nie
                udało się wprowadzić, a tu 4 łyżeczki marchewki co drugi dzień toleruje. Dobre i
                to, choć to niewiele, ale i tak więcej niż nic.

Spróbuj może dać dziecku herbatkę z majeranku, ona jest dobra na biegunki.
                Poczytaj o tym w internecie. Ja piję od 2 tygodni i mi super pomogła bo też
                miałam ostatnio podobne problemy. A teraz jest ok. Wczoraj dałam taką herbatkę
                małej i na razie nie ma wysypki więc może będzie dobrze, a smakowała jej bardzo.
                Dziś też dostanie.

A nie dajesz dziecku witamin, lub innych preparatów, też mogą wpływać źle na
                kupy. Moja nawet wit D nie mogła przyjmować.

A napisz jeszcze czas jaki mija od posiłku do zrobienia kupy. I czy po każdym
                posiłku jest kupa?
                • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 14.02.10, 20:09
                  No i klops. Wieczorem zrobiła brzydką kupkę - rzadką papkowąsad

No niestety nie jest to takie proste, że odstawisz jedną rzecz i już jest
                  wszystko cacy. To bardziej złożony problem te nasze jelitka i alergie i kto tam
                  wie co jeszcze.
                  Ręce naprawdę opadają, przydał by się doktor House bo ja już nie mam siły.
                • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 14.02.10, 20:11
                  moje dziecko bierze z leków tylko dicoflor,zastanawiam sie nad odstawieniem na
                  dwa tyg w celu sprawdenia bo juz nie wiem co robic jak po wszystkim zle.Dziecko
                  je 5posiłków a po 3 posiłkach robi kupke to róznie nie codziennie o tej samej
                  porze czy konktetnym posiłku.Jak sie robi te herbatke majerankowa?Narazie
                  czekamy na wynik lambi i wizyte u gastrologa innego zobaczymy co dalej.Najgorsze
                  jest to ze u nas nie ma juz ładnych kup.Kiedys raz na jakis czas trafiła sie w
                  miare normalna.
                  • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 07:48
                    Witam Dziewczyny
                    Jak tak was czytam to tak jak bym o swoim dziecku ( 18 miesięcy) odkąd
                    zaczelismy rozszerzac dietę zaczęły sie problemy kupkowe ,najpierw nie mogł
                    zrobic przez kilka dni a jak juz zrobił to wtedy bardzo dużą ,śmierdzącą i dosyc
                    luzną ,potem zaczęło sie kilka dziennnie luznych ,niestrawione resztki i
                    cuchnące ,czasem jedna czasem kilka na dzien ale juz od kilku dobrych miesiecy
                    nie miał ani jednej normalnej ,pediatra nic na to nie mówi nie daje zadnego
                    skierowania sama zrobiłam badanie kału na wszystko co mozliwe ale nic nie wyszło
                    ,priobotyki bierze juz od 4 miesięcy najpierw dicoflor 30 teraz biogaja w
                    kropelkach , Wiem ze ma alergie na białko mleka krowiego bo po jogurcie
                    naturalnym go wysypało i na kiwi równiez ,wiecej zadnych produktów
                    alergizujących nie dostaje ,no chyba że to po glutenie ale te problemy kupkowe
                    były jeszcze przed jego wprowadzeniem ,pije bebilon pepti 2 ,dieta podobnie jak
                    u was i nic ręce opadają , 10 dni temu pierwszy raz dosał biegunki ze śluzem ( 5
                    kup było ) i od tamtej pory kupy sa jeszcze gorsze .Bylismy u pediatry dostał
                    Nifuroksazyd (ale mielismy mu to dopiero dac jak bedzie więcej niz 7 kup ) a on
                    od tamtej pory robi albo 5 zaraz po kazdym posiłku ,albo tylko 1 a raz nawet nie
                    zrobił ) i tak co drugi dzien.Ostatnio wyczytałam że moze ma nietolerancje
                    laktozy ,a on pije bebilon pepti moze zmiecic na inne mleko ,dzis chce się
                    gdzies prywatnie zapisac ale nie wiem czy do alergologa czy pediatry ,niestety
                    gastrologa nie ma musz jechac do Gdanska ,najpierw sprubuje jeszcze tu jak nie
                    trzeba jechac.Dziewczyny napiszcie co myslicie o moim synku co moge jescze
                    zrobic ,acha testów z krwi nie robilismy ,bardzo chce ale boje się bo synek ma
                    troche teraz przejsc dodatkowo ze stuleją i bardzo sie teraz boi lekarzy wyrywa
                    się ,szarpie ,ale mysle ze trzba bedzie zrobic bo chce zobaczyc jego morfologie
                    ,nie mam dobrego pediatry zeby mi cos doradził ,ale mam juz namiary i dzis chce
                    do niej zadzwonic .A jakie wasze dzieci są moje jest strasznie niespokojne
                    ruchliwe ,nawet bym powidział nadpobudliwe moze to z alaergii.
                    Pozdrawiam
                    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 09:38
                      Kochana niestety najbardziej kompetentna osoba był by w tej sytuacji
                      gastroenterolog tylko on moze zlecic bardziej szczegółowe badania.Jesli chcesz
                      do tego czasu to sama mozesz zrobic mocz badanie ogólne i posiew,morfologie z
                      rozmazem.Posiew kału,na grzyby,lambie i pasozyty 3razy.Napisz co dziecko
                      je?spróbuj podac dicoflor zamiast biogai,i ja bym zmieniła mleko z bebilon pepti
                      na nutramigen,ono jest lzejszy dla alergików i nie ma laktozy moje dziecko go
                      pije.Odstaw cukry,owoce.Zostaw mleko ale nutramigen, ryz,ziemniak,indyk i
                      marchew(indyk z wody bez wywaru)i przetyrzymaj te diete przez tydz zobaczysz czy
                      bedzie zmiana.Zrób te badania koniecznie,zmien mleko i w miedzy czasie
                      zarejstruj dziecko do gastroenterologa i alergologa.Moje dziecko niestety tez
                      bardzo niespokojne ale bardzo mi go zal bo moze go brzuszek boli jak ciagle te
                      kupki okropne.(puszke nutramigenu mozesz na próbe bez recepty kupic za 100% ceny)
                    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 09:39
                      jak masz gg to podaj,odstaw biogaje bo ona czesto powoduje biegunki.
                    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 09:41
                      odstaw gluten i zmien mleczko koniecznie!!!!!!
                      • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 12:38
                        Hetbatka majrankowa: łyzeczka majeranku ze sklepu spożywczego do kubka i
                        zalewasz wrzątkiem, parzysz 10 min. Ja dawałam w sobotę 40 ml, wczoraj 60 ml.
                        Mi super pomogło, ale dziecku chyba nie bardzo bo dziś znów brzydką kupę
                        zrobiła, co prawda ładniejsza niż wczorajsza wieczorna, ale jednak.
                        Tak sobie myśle że to chyba po indyku. Bo w sobotę dostała, a od około 3 tyg nie
                        dostawała wcale. Dokładnie od czasu kiedy przez dwa dni dostawała kreon, po nim
                        albo raczej po biegunce jaką spowodował, przestała trawić indyka. Przedtem jadła
                        około 4-5 klopsików, a teraz dostała tylko jeden. Może jelita jeszcze nie doszły
                        do siebie, sama juz nie wiem, kręcę się w miejscu i mam już dość.

Finka - nas na początku stycznia dopadł jakiś wirus i dużo śluzu w kupach się
                        pojawiło i też kupy zepsuły się jeszcze bardziej po tym.

Moja nie jest jakoś specjalnie nadpobudliwa, raczej taka normalna jak to
                        dziecko. A jak dziecko stoi z wagą? bo u nas to duży problem, ma mocną niedowagę.

Dziewczyny nie wiem czy wiecie ale nadmiar probiotyków też powoduje biegunki o
                        czym boleśnie przekonałam się na jelitkach swojego dziecka.

U nas jest o tyle lepsza sytuacja że ładne kupki są naprzemiennie z brzydkimi,
                        ale są.

A jak ze szczepieniami?, u nas zawsze się po szczepieniu kupy pogarszały. Czeka
                        nas teraz opóźniona Odra świnka różyczka, ale w takim stanie jelit nawet się na
                        nią nie wybieram.
                        • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 12:53
                          Finka jeszcze jedno nie dawaj dziecku zadnych herbatek tzn bobovity czy hippa
                          tylko wode przegotowana i przejdz przez tydz a nawet dwa na diete o której
                          pisałam.I najwazniejsze jak koleznka wyzej pisała czy dziecko przybiera na wadze
                          ile wazy?Mam nadzieje ze to pomoze Twojemu dziecku.
                    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 15.02.10, 12:56
                      Jeszcze jedno Fink mi sie rzuciło w oczy jkdziecko m alergie na mleko nie dwj
                      chleba ,bułek,zadnych szynek(odstaw gluten jak pisałam)bo w tych produktach
                      siedzi ukryte mleko w proszku albo serwatka.Najlepiej wypróbuj nutramigen tam
                      nie ma serwatki i biłko jest bardziej zhydralizowane.
                      • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 16.02.10, 07:18
                        Dziewczyny dzięki ,synus waży prawie 11,5 kg tak więc ładnie dlatego pediatra
                        nic nie reaguje ,ale chyba jednak wymusze skierowanie do gastrologa ,alergologa
                        mamy prywatnie byłam juz raz i chce isc znowu.
                        Od 10 dni nie je glutenu ,je tylko ryż, indyk ,marchew ,ziemniaki ,czasem banan
                        ,mleko bebilon pepti ,kleik ryzowy .
                        Piszesz woda przegotowana ,ja daje mu żywiec lub mama i ja to musze ja
                        przegotowac ,robiłam tak do roku ale teraz juz nie gotuje,a Ty gotujesz tak
                        kazał Ci lekarz .
                        A czy fasolka szparagowa może uczuloac bo 2 dni wczesniej przed biegunka dostał
                        ja pierwszy raz .
                        A jak z bączkami u waszych dzieci ,moj synus duzo ich robi i syrasznie
                        smierdzące że az musz sprawdzac czy to nie kupa ,ma tez czesto czkawki a pare
                        razy jakas dziwna bo jakby z brzucha ,i ogólnie często mu się tam przelewa .
                        Ja dalej uwazam ze to nietolerancja laktozy ,moze miał ja juz od urodzenia miał
                        straszne kolki ,dosc długo do około 6 miesięcy ,duzo ulewał ,chlustał ,kupki
                        wtedy były niby ładne takie jak na piersi ale strzelające i duzo pierdków było .
                        A czym mozna zastąpic gluten czy takie dziecko moze jesc chleb bezglutenowy
                        kupiony w sklepie ze zdrowa żywnoscia czy trzeba samemu piec ,a makaron
                        bezglutenowy ,czy te produkty co mozna kupic w tych sklepach ze zdr żywnościa
                        mozna dac takiemu dziecku.i czy mozna tak nie dawac glutenu czy nie bedzie jakis
                        konsekwencji ,ja oczywiscie poradze się lekarza ale narazie ze wzglęgu na diete
                        sama odstawiłam.

A czemu dajesz zyrtec czy dziecko ma jakies zmiany na skórze ,bo jesli nie to ja
                        by nie dawała ,moj mały 2 razy brał zyrtec ale jak go wysypało bral tak około 6
                        tyg ,miałam zaprzestac tak po 2 jak przejdzie wysypka, ten lek jest
                        przeciwhistaminowy ,przeciwświądowy ,i jak nie ma objawów skórnych ,to nie bierz
                        go .
                        Ja nie sądze żeby to było po antybiotyku u Ciebie ,to znaczy napewno troszke
                        poidrazniło jelitka dodatkowo ale to cos innego ,od kiedy stosujesz diete i
                        kiedy ma byc poprawa ,kurcze synus juz bardzo duzo potraw jadł ,oczywiscie nic
                        uczulającego nie dawałam oprucz tego kiwi ,bo mnie mama namówiła ,nie wiedziałam
                        że to cytrus i ze uczula ,nie je zadnych ryb ,jogurtów, czekolady ,kakao ,
                        białka jaj ,żółtko jadł i nie wiem czy mu nadal dawac za jakis czas jak znowu
                        zaczne rozrzerzac diete.
                        A gdzie ty leczysz synka .A zapomniałam badania na pasozyty i grzyby były
                        robione 3 razy (lisopad ,grudzien ) moze jeszcze raz powtórzyc ,oczywiscie sama
                        robiłam prywatnie .
                        Pozdrawiam
                        • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 16.02.10, 09:47
                          Kochana finko zostaw odstaw gluten cały w chlebie bułkach sa drozdze i mleko
                          które czesto uczulaja.Ja mysle ze u was jest problem z laktoza,jesli tak jest to
                          zadna dieta nie pomoze trzeba przejsc na nutramigen.Kup na próbe mysle ze pomoze
                          mój tez pije to mleczko.Tez miał okropne kolki i moze ma nietolerancje laktozy
                          bo mleka nie toleruje.Ja nie odwazyłam sie podac dziecku bebilon pepti który
                          zawiera laktoze.Zmien mleko to podstawa a zobaczysz podejrzewam ze wszystko sie
                          poprawi.Mój maluch wazy podobnie do twojego 11,200 ma 16miesiecy.Tez jest
                          niespokojne,ciagle mrudzi,płacze.A fasolke odstaw u na powoduje biegunki.Przez
                          dwa tyg zostaw małego na indyku,marchwi,ryzu,ziemniaku i koniecznie
                          nutramigen.Mozesz z tych rzeczy robic zupke,Ja mojemu daje 3razy nutramigen z
                          kleikiem ryzowym oraz 2razy zupke z mieskiem z łyzeczka oleju
                          słonecznikowego.Mozesz dawac dziecku wafle ryzowe naturalne.Mozesz robic
                          klopsiki z indyka ale zmiel indyka(fileta z indyka sama)bo w tym kupnym mielonym
                          moze wszystko byc.Ja daje dziecku wode z kranu tylko przegotowana.Zrób tak i
                          zobaczysz czy kupy sie uspokoja a potem dalej bedziemy myslec nad rozszerzaniem
                          diety.Zyrtec daje,choc dziecko nie ma próblemów skórnych poniewaz lek ten
                          blokuje wydzielanie histaminy która odpowiada za reakcje alergiczne nie tylko
                          skórne.A Bebilon Pepti odstaw zawiera laktoze.Daj znac czy sie cos
                          poprawiło.Pozdrawiam i pamietaj wszystko moze uczulac kazde dziecko jest
                          inne.Nie ma bezpiecznych produktów.Mojego kuzyna ryz silnie uczula.Zółtko jest
                          silnym alergenem dla mojego dziecka
                          • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 16.02.10, 11:00
                            dzięki odstawie mleko i przejdziemy na nutramigen ,a jak długo masz nie dawac
                            glutenu .Ja nigdy nie dawałam mu przegotowanej wody z kranu tylko do 1 roku
                            zywiec gotowałam a potem juz jej nie gotowałam ja czytałam że przy biegunkach to
                            woda żródlana niegazowana .Ale sprubuje dac taka jak Ty.A jak myslisz o tych
                            bączkach i czkawkach u mojego synka Twoj tez tak ma i zapomniałam napisac ma tez
                            dosyc duzy brzuch taki wydęty nie wiem moze dzieci taki w tym wieku maja teraz
                            nie mam jak zaobserwowac bo dzieci grubo poubierane.
                            A mozna dac kasze jaglana ,ugotowac z niej krupnik jak myslisz .
                            Nie daje mu juz fasolki na razie długo nie dam ,zaobserwowałam że po kalafiorze
                            tez nie zadobrze się czuje ma bardzo duzo gazów .
                            A wiesz moj synek ma problemy z stuleja robi mu sie balonik jak robi siku i
                            ostatnio bylismy u chirurga i dał masc dertomycyna chyba dobrze napisałam na
                            ulotce napisane jest nie stosowac u dzieci uczulonych na orzechy , a tej
                            biegunki dostał na nastepny dzien ,moze to przez ta masc ,oczywiscie cos innego
                            jeszcze szkodzi bo luzne kup[ki sa od dawna ale sluz dopiero był pierwszy raz .
                            Ja do zupki dodaje oliwe z oliwek ale zmienie na co innego.I gotuje mięsko
                            oddzielnie w innym garnku.
                            A jesli chodzi o biogaje to dał mi ja alergolog ,bo moj synek nie chce pic nic
                            innego .
                            Ja jednak nie dawałabym zyrtecu dziecku jak nie ma wysypki jak długo masz go dawac .
                            A zapomniałam nie mam gg .
                            Pozdrawiam
                            • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 16.02.10, 13:07
                              Jak przejdziesz na nutramigen moze kupki sie poprawia,glutenu nie daje sie takim
                              dzieciom poniewaz bardziej podraznia układ pokarmowy i moze dojsc do wtórnej
                              nietolerancji glutenu wiec go odstaw.Mozesz spróboawac podc kasze jaglana ale
                              nie na wywarze miesnym.Odstaw biogaje tak ci radze,wiem ze duzo dzieci dostaje
                              od tych kropelek biegunki a lekarz to tylko lekarz moze sie mylic.Kup kapsułki
                              dicoflor dla dzieci i wsyp do kubka z woda która pije maluch wypije nawet nie
                              poczuje innego smaku.Codzien jedna kapsułke.Nam lekarze do tej pory nie pomagaja
                              a tylko mieszaja i nawet szkodz wiec z nimi trzeba ostroznie i oko przymykacna
                              to co mówia.Trzeba dziecko obserwowac.Zostan na nutramigenie,ryzu,marchwi,kaszy
                              jaglanej,indyku,ziemniaku,oleju słonecznikowym.Nie wydaje mi sie by po tej pasci
                              dostał biegunki,rczej nie doszło to do układu pokarmowego.odstaw oliwe z oliwek
                              i zakup olej słonecznikowy taki zwkły w plastikowej butelce u nas po oliwie było
                              gorzej jest zbyt ciezkostrawna jak kolezanka wyzej pisała.Narazie przejdz na
                              taka diete a mysle ze wszystko wróci do normy.Mysle ze u was te baczki sa po
                              fasolce a nawet po tym mleku z laktoza.U nas baczków nie ma,brzuch tez jest
                              wydety tak mi sie wydaje.Daj znac co tam po zmianie diety.
                              • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 16.02.10, 14:50
                                Finka a przypadkiem mały nie jest przeziębiony, lub ktoś w otoczeniu nie jest chory?
                                Bo jeśli tak to może być to powodem śluzu w kupie. U nas tak zawsze jest i
                                ekspert z forum karmienia piersią mówiła że to normalne.

Anet moja też miała brzydkie kupy po fasolce, dostaje ją co drugi dzień i jakieś
                                2 tyg temu zauważyłam że co drugi dzień kupa jest zdecydowanie brzydsza i widać
                                w niej fasolkę. Odstawiłam ją na tydzień i teraz w niedzielę dałam trochę, i
                                dziś trochę dostanie.

U nas dziś powrót ładnej kupy, tylko ciekawe na jak długo. Mięska na razie nie
                                daję, żeby się jelitka podreperowały trochę. Mięsko podobnie jak fasolka są
                                ciężkostrawne.
                                • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 16.02.10, 15:51
                                  Wilgga wiesz co u nas rano była w miare ładna kupke a w południe gorsza
                                  sluzowata.Albo po tym oleju słonecznikowym który dostał 2gi dzien po łyzeczce
                                  albo cos juz mi sie zdaje ze po tych pieprzonych waflach ryzowych.Juz sił nie
                                  mam.Pisze sam ryz 100% ale co tam naprawde jet nikt nie wie.Mam dosc
                                  wszystkiego.Dziecko bidne o marchewce i mleku.Moze te mleko mu nie odpowiada ale
                                  jesli tak to dlaczego czasem kupka ładna?to jest zagadkasmilesmileacha i zabek sie
                                  wyrzyna co moze miec tez ogromny wpływ.Jak długo te nasze dzieciaczki beda
                                  tak,,głodowały''a raczej posciły.Czy one wogóle kiedys beda mogły jesc w miare
                                  normalnie.Mi rece opadaja.
                                  • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 17.02.10, 12:13
                                    Ja daje małej chrupaczki ryzowe bobowity, bo np na chrupaczkach
                                    hippa pisze że może zawierać śladowe ilości innych rzeczy.

U nas zauważyłam też taką prawidłowość, że kupki rano były lepsze
                                    niż wieczorem jak miała nietolerancję laktozy. Lekarz tak mi to
                                    ładnie wytłumaczył że w nocy dziecko mniej je, a w dzień wiecej
                                    jedzenia dostaje i enzymy jak ma ich za mało po prostu mu się
                                    kończąsmile

A ja wczoraj małej do zupki zapomiałam dodać łyżeczki oliwy. I co?
                                    Dziś kupa rzadka, ale pod tą rzadką ładny klocek. Ta rzadka to ta
                                    zupka wieczorna. Za mało tłuszczu biegunka, za dużo tłuszczu
                                    biegunka, oszaleć można.
                                    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 17.02.10, 13:12
                                      Ja chyba niedługo zwariuje.u nas ciagle luzne placki,jak nie sa zielone i jak
                                      nie ma duzo sluzu to chyba zaczne zostawiac dany produkt.Bo jak nie zaczne tak
                                      robic to moje dziecko w wieku 4,6lt bedzie o samej marchewce i króliku.Mam to
                                      juz w nosie.Mam tylko nadzieje ze wkoncu nas porzadnie przebadaja.mam cos na
                                      pocieszenie.Mój kuzyn jk był mały teraz ma 37lt moj ciotka opowiadała ze robił
                                      okropne kupy i kilka dziennie.Potem kupy wróciły do normy ale policzki mił
                                      czerwone.Nikt wtedy nie mówił ze to alergia.Dzieciak jadł wszystko ido terz je
                                      wszystko ze skóra nie ma problemów,dobrze wyglada,gruby,brzuch nie boli.Tylko
                                      prawda jest tak ze po kzdym posiłku lata do toalety,ale chyba mu to nie
                                      przeszkadza bo moze za to jesc wszystko.Nie leczy sie nie widzi nic złego w
                                      tym.Samo mineło?czy co?moze to nie duza alergia i dlatego?moze tylko na
                                      jeden,dwa produkty.Jak był mały,do roku płakał cały czas moze z winy laktozy?To
                                      tak na pocieszenie ze chyba mu minęło
                                      • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 17.02.10, 14:32
                                        Witam
                                        U nas juz drugi dzien bez kupki ale za to duzo bączków strasznie śmierdzących
                                        ,chyba dieta skutkuje ,tylko jeszcze nie zmieniłam mleka ,chce dopiero od soboty .
                                        anet
                                        U nas tez czesto zielone a czy one nie sa przypadkiem od mleka u mnie na
                                        opakowaniu b pepti jest napisane ze moga by moze po tym co pije twoj synek tez
                                        takie są .na forum zdrowie małego dziecka
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,907,106931089,106931089,Zespol_zlego_wchlaniania_prosze_o_pomoc_P_doktor.html
                                        dziewczyny miały podobny problem mozesz poczytac tam dziewczyna pisze że jej
                                        dziecko pije pregestimil bo nie moze b pepti i nutramigenu .
                                        A czy Twoje dziecko jadło wczesniej gluten ,u Ciebie chyba nie wyszło że ma
                                        alergie na gluten ale moze nietolerancje glutenu ,jak dawałas to od kiedy nie
                                        dajesz juz go ,trzeba kilku tyg zeby jelitka wróciły do normy i kupy sie
                                        unormowały moze to gluten szkodził ,
                                        Ja podejrzewam ze u mnie oprucz alergii na białko mleka krowiego i cytrusy moze
                                        byc na gluten ,no i ta niet laktozy .Czekam na wizyte u alergologa narazie
                                        wyjechał na narty.
                                        A co mówi gastrolog .
                                        Pozdrawiam
                                        • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 17.02.10, 14:35
                                          wilgga
                                          synek jest zdrowy oprucz tych luznych kupek nie choruje raz tylko miał katar z
                                          rok temu ,my tez zdrowi.
                                          Moj synek tez czasem ma takie kupki ze na początku normalna twarda( bardzo mała)
                                          a na koncu luzna i dosyc duza.
                                          U was dobrze ze chociaz sa czasem normalne .
                                          Pozdrawiam
                                • tymunia Re: alegia-obiawy jelitowe 24.02.10, 16:02
                                  Jak moje dziecko miało oste biegunki wróciłam do zupek ze słoiczka
                                  (dla 5,6 i 7 miesięczniaków). Ponieważ były w formie papki, to
                                  szybciej się trawily. Póżniej zaczęłam wprowadzać małe ilości
                                  gotowanego mięska. Teraz po miesiacu wsuwa całe udko kurczaka.
                        • tymunia Re: alegia-obiawy jelitowe 24.02.10, 15:54
                          Finka,

Ja kupuję wszystkie produkty bezglutenowe w sklepie ze zdrową
                          żywnością (biszkopty, makaron, makę). Co do chleba, to piekę go sama
                          (kupny chleb bezglutenowy nie jest dobry i moje dziecko nie chciało
                          go jeść). Dobra jest mąka Scheara. Do omlecików używam mąki
                          kukurydzianej.
            • tymunia Re: alegia-obiawy jelitowe 24.02.10, 15:40
              zapomniałam dodać, iż przechdząc na dietę bezglutenowa wróciłam co
              Sinlacu. Daję go małemy na śniadanko lub kolację. Co do probiotyków,
              to podawałam Lacidofil, Acidolac. Obecnie daję raz dziennie Dicoflor
              30.
              Co do tłuszczy, do zupek dodaję łyżeczke oliwy z oliwek.
    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 17.02.10, 17:30
      Finka-jesli dieta poskutkuje to fajno,poczekaj do soboty ze zmiana mleka.Jesli
      kupki beda oki do soboty to mleka nie zmieniaj.Jesli nie to zmien.Ja gluten
      podawałam i pogorszenia nie było ale nie daje narazie poniewaz nie chce
      dodatkowo synkowi jelit podrazniac podobno gluten bardzo podraznia.A chleba
      bułek dziecku nie moge podawac bo sa tam drozdze albo tez mieszanka maki
      pszennej z zytnia której synek nie toleruje.My jutro mamy wizyte u innego
      gastrologa zapytm o progestimil,teraz mam podejrzenie do ziemniaka chyba go na
      tydz odstawie.Bo niedługo oszaleje z tej niewiedzy.Jakby u was była poprawa to
      dwa tyg trzymaj malucha na takiej diecie po 2 tyg dołóż inne warzywko badz
      kasze.z nowosciami sie nie spiesz raz na 2tyg wprowadzaj 1 nowosc wtedy szybko
      zaobserwujesz co dziecku szkodzi.Jaki dajesz dziecku teraz olej?ja juz wariuje
      nie wiem co dawac jk wszystko szkodzi.Moze przez to cholerne mleko,albo oleje mu
      nie odpowiadaja(dawałam oliwe z oliwek,ryzowy a teraz słonecznikowy ciagle
      zle.Teraz padło podejrzenie na ziemniaki.I zab wychodzi to napewno moze odbijac
      sie w kupkach.
      • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 18.02.10, 08:05
        Ja daje oliwe z oliwek ale chce zmienic bo pisałyscie ze jest ciężko strawna
        myslałam nad słonecznikowym albo rzepakowym.
        Wczoraj wieczorem zrobił kupke wiesz była luzna ale nawet nie brzydka ,az tak
        bardzo nie smierdziała ,ale te bączki są praktycznie cały czas .A czy Twoje
        dziecko ma czasem jakies zmany skórne bo moje 2 razy było po jogurcie naturalnym
        i kiwi dosłownie był cały w krostkach ,alergolog powiedział że to Atopowe zap
        skóry .
        To odstaw tego ziemniaka na tydz.Pozdrawiam
        • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 18.02.10, 09:15
          jak będziesz wybierać sie do gastroenterologa zabierz ze sobą
          pieluszkę z kupą(ew.zdięcia kupek)pierwsze pytanie naszej pani
          doktor było właśnie na temat kupek.miałam ze sobą pieluszkę i kilka
          fotek(chwyciłam kupkę wykałaczką ,a że był to jeden wielki glut,to
          p.doktor nie miała wątpliwości że jest nieprawidłowa)Badania też
          miałam ze sobą takie jak już tu wymieniałyście,do tego jeszcze
          robiłam próby wątrobowe(ASPAT i ALAT)i IGE całkowite,posiew kału na
          bakterie i wirusy.
          • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 18.02.10, 21:09
            Finka to super że kupka ładniejsza. Jelitka potrzebują czasu na regeneracje, jak
            juz kupa ładniejsza, to znaczy że w dobrym kierunku idziesz.

U nas też stopniowo się kupy poprawiają. Coraz więcej jest ładnych, coraz mniej
            brzydkich. I oby tak dalej. Dziś mamy na koncie 2 ładne zbite kupki. Ale jeszcze
            niedawno wcale zbitych nie było, tylko papki to rzadsza to gęstsza.
            • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 14:02
              wilgga a co zmieniłas/odstawiłas ze kupki sa ok?
              • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 14:55
                Witajcie
                piszę, bo widzę, ze ekspertki z Was są i chciałabym prosić o
                poradęsmile.
                Młody ma 11 m-cy i jest na B. Pepti, do końca 6 m-ca miała silne
                wzdęcia a teraz jezeli mu dam coś nieodpowiedniego do zjedzenia
                (chrupki kukurydziane, żółtko, coś z pomidorem, kalafiorem...), to
                rzuca się w nocy i popłakuje. Nie może jeśc nic słodkiego, odpadają -
                owoce w słoiczkach, kaszki dosładzane, ostatnio nawet odstawiłam
                Sinlaca. Nie wiedziałam poczym robi takie śmierdząe , kwaśne kupy i
                odstawiłam Sinlaca-kupy nie śmierdzą i nie wiercił się tle w nocy.
                Gluten podawałam przed ukończeniem 6 m-ca , ale po m-cy wydawało mi
                się, ze niespokojniej śpi i odstawiłam.
                Chciałam podać teraz, ale 3 tyg. temu dostawał antybiotyk i do teraz
                jelitka chyba nie moga "dojśc do siebie" , bo noce są koszmarne-bóle
                brzucza, płacz, rzucanie się.
                Konsultowałam to wszystko z p. prof.,dr, hab,n. specjalistą
                gastroenterologiem, alergologiem dziecięcym i ona każe podawać
                gluten i wszystkie inne dziwne(dla mnie)pokarmy, bo nie mam
                dzieciaka męczyć taką restrykcyjną dietą a to, że się w nocy
                powierci to pikuśsad.
                Ja tam zawsze myślałam, że jezeli dziecku coś niesłuży to podać za
                jakiś czas ponownie.
                Co o tym myślicie, co mam zrobić z glutenem?
                Na testy idziemy niedługo.

• kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 14:58
                  Przepraszam za błędy, ale młody się zaraz obudzi i musiałam się
                  spieszyć.
                  • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 17:47
                    kwasne kupy sa charakterys. dla nietolerancji laktozy.Jesli dziecko ma alergie
                    na mleko nie podawaj mu bułek,wedlin ze sklepu,biszkoptów itd bo zawieraja
                    ukryte czesto mleko w proszku.A czy lekarz zleciał jakies badania by wyjasnic
                    dlaczego dziecko spi niespokojnie.Tzn.mocz,morfologie,posiew kału itd....Jesli
                    dziecko pije pepti które zawiera laktoze moze porozmawiaj na temt zmiany mleka
                    na nutramigen który jest bezlaktozowy?Sama mozesz tez kupic na próbe puszke.
                    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 17:49
                      Moze to zeby sa powodem nocnego krecenia sie w nocy ale brzydkie kupki wskazuja
                      raczej na problemy brzuszne(moze z winy laktozy)
                      • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 18:47
                        Dzisiaj zleciła morfologię i mocz, mleko zmieniła na Isomil.
                        Nie daję takich wynalazków, o których pisałaś, tylko słoiczki
                        bezmleczne, bezglutenowe, bezjajeczne, bez pomidorów, kaszę
                        jaglaną,wybrane warzywka, puree ryżowe (niesłodkie)i ciasteczka
                        ryżowe. Teraz wprowadziłam chlebek bezglutenowy i bezjajeczny, bo
                        dzieciak ciągle się domaga , jak my jemy a ja już nie wiem , co mu
                        dać, juz tych ciasteczek ryżowych ma dość.
                        To są ewidentnie boleści brzuszka, zęby przechodzi dośc łagodnie.
                        Po odstawieniu Sinlaca (koniec kwaśnych kup i mniej wiercenia w
                        nocy), nawet spał na plecach(tak zawsze na brzuszku z nóżkami
                        podkórczonymi), jednak po antybiotykach już trzy tygodnie jest
                        masakra w nocy.
                        Zobaczymy co da zmiana mleka (ja chciałam Nutra) no, ale zobaczymy
                        ten Isomil.
                        Nie wiem, czy podawać gluten.
                        • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 19:31
                          a co je słodkiego? może nie toleruje cukrów?
                          Moja córka do tego stopnia nietoleruje cukrów(różnych)że nie je
                          owoców,warzyw,słodyczy,herbatek,a nawet nutramigenu który zawiera
                          cukier.
                          Też dokuczały jej częste luźne i kwaśne kupy ze śluzem,pobudki nocne
                          (lub wiercenie)niepokój,brak apetytu.
                          Też trafiłyśmy do p.doktor,która mimo tych objawów kazała dziecko
                          karmić różnymi dziwnymi rzeczami(moim zdaniem szkodliwymi)ale szybko
                          udało nam się znależć DOBREGO gastroenterologa,który zlecił dietę na
                          podstawie wywiadu i obserwacji kupki(na pierwszej wizycie)i po
                          miesiącu mieliśmy wrażenie że dziecko jest zupełnie zdrowe(!!!!!!)

mam jeszcze pytanie...czy dałaś dziecku chrupki kukurydziane które w
                          składzie mają tylko mąkę kukurydzianą?bo takie są rzadko w sprzedazy
                          przynajmniej w naszym rejonie.moja miała po nich biegunkę(wystarczył
                          jeden mały)i jak nowa p.doktor zaleciła by podać,zaprzeczyłam
                          wystraszona a ona wytłumaczyła mi by spróbować właśnie takich z samą
                          mąka kuk.różnica kolosalna!jedne powodują biegunkę a te drugie
                          dzialają zestalająco.
                          • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 20:10
                            moje tez nie toleruje cukrów po sinlacu ma biegunki itd....a jakie mleczko pije
                            Twój maluch bo piszesz ze nutry nie toleruje z powodu cukrów?Mozesz napisac jak
                            i czym karmisz dziecko bo mamy podobny problem.Prosze pomóz choc troszke.....
                            • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 21:36
                              Anett - ja jak widzę że po czymś rzadsza kupka to odstawiam to na tydzień i
                              próbuję potem od mniejszych ilości. Odstawić na dłużej nie mogę bo bym dziecko
                              zagłodziła.
                              Ale myślę że głównym powodem obecnej poprawy jest to że zwiekszyłam ilość oleju.
                              Bo było u nas tak, że w grudniu przedobrzyłam z tłuszczami i mieliśmy biegunki
                              tłuszczowe, wtedy zmniejszyłam ilość tłuszczu do poziomu jaki był wcześniej i
                              już zaczynało być ok ale przyszła jelitówka i biegunki. Po jelitówce daliśmy
                              kreon - wielki błąd bo wywołał wielkie biegunki(a czytałam że taki dobry, i
                              lekarz zalecał że pomoże). Po tym było już bardzo źle, brzydkie kupy więc
                              zmniejszyłam ilość oliwy o połowę, żeby jelitkom łatwiej się trawiło. I to chyba
                              był błąd. Tydzień temu zaczełam stopniowo zwiększać oliwę i kupy są coraz
                              ładniejsze, ale też odstawiłam jedną porcję sinlacu, odstawiliśmy też na razie
                              mięsko bo po nim brzydkie kupy. I teraz patrzę też że jak za dużo kleiku
                              ryżowego to też kupy rzadsze.

Kupiłam dziś karob, jest to składnik sinlacu i ma fajne właściwości:
                              zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=471 będę po trochu go dodawać.
                              I chcę jeszcze wprowadzić amarantusa żeby mniej kleiku i ryżu jadła. Ale na
                              razie od niedzieli wprowadzamy kalafiora, dziś dostała już 4 łyżeczki, zobaczymy
                              co będzie.

Kocio - daj sobie na razie spokój z glutenem, on podrażnia jelita. Tym bardziej
                              że jesteście po antybiotyku, więc jelitom nieźle się oberwało. Daj im czas na
                              zagojenie. Ja wiem jak to jest jak dziecko chce jeść a tu dać nie można, nigdy
                              nie sądziłam że będę dziecku jedzenia odmawiać, ale taka to nasza przykra
                              rzeczywistość.
                              • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe 19.02.10, 23:41
                                Witam,
                                ja też proszę o radę bo ręce mi opadają. Mała ma prawie 14 miesiecy.
                                Waży jakieś 9 kg i od 2 miesięcy waga stoi. Właściwie od zawsze robi
                                dużo kup tzn min 2-3 dziennie, czasem dochodzi do 5 nawet.

Do zeszłego tygodnia jadła jeszcze pierś, od 6 miesiąca ja i ona na
                                diecie bezmlecznej, non stop jakaś wysypka.Nie jadła nigdy mleka
                                modyfikowanego ani sinlacu. Teraz mleka nie je wogóle.

Mniej więcej od początku grudnia po zatruciu robi cały czas brzydkie
                                kupy na zmianę z trochę lepszymi. Od prawie dwóch miesięcy koszmarna
                                swędząca wysypka,na całym ciele, że musiałam do dermatologa po maść
                                iść.

Testy z krwi wyszło że uczulona na orzech laskowy i soję. Badania
                                kału na grzyby i posiew ok. W przyszłym tygodniu robię na pasożyty.

Mała uwielbia bułki i szynkę niestety. Po za tym pije dużo herbatek
                                owocowych-może to to? Od tygodnia odstawiona tez marchewka.
                                Zaczełam zapisywac co je. Wczoraj i dziś dostała zupę ogórkową po
                                której nigdy nic nie było a tu dziś 6 zielonyh kwaśnych kup.

A powiedzcie mi co z ta nietolerancją laktozy jakie typowe objawy?
                                Aha pediatra zasugerował badanie na krew utajoną bo może mieć
                                zapalenie jelita. Czy któraś z was robiła może?
                                • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 07:30
                                  Zaraz wyjaśniam co z tymi chrupkami bo poczarowałam cośsmile
                                  chrupki zawierające samą mąkę kuk,lub grys kuk. lub kaszkę kukur.są
                                  dobre,działają zestalająco.Natomiast często mają jeszcze coś w
                                  składzie(sól,tłuszcze roślinne itd.)i wtedy powodują biegunki u nas.
                                  Mała pije Pregestimil z kleikiem ryżowym BoboVita,wodę,je homogenat
                                  mięsny(ryż,mięso,glukoza i oliwa z oliwek,wszystko w odpowiednich
                                  proporcjach,zmiksowane)i chrupki kukur.
                                  wiem że to niewiele ale jej to służy.mamy regularnie 1 kupke
                                  dziennie,prawidłową.
                                  co 6-8 tygodni próbujemy rozszeżyć dietę o nowe produkty,narazie bez
                                  skutku(biegunka)za ok 2 tygodnie,może tydzień kolejna próba i jeśli
                                  się nie powiedzie to idziemy na wodorowy test oddechowy.

Do supermania: to że testy z krwi wykazały że jest alergia na soję i
                                  orzech laskowy nie znaczy że na inne produkty nie jest
                                  uczulona.testy są u małych dzieci niemiarodajne.najważniejsza jest
                                  obserwacja.piszesz że robisz notatki,to dobrze.Ja robię od 6mcy i
                                  wiele się dowiedziałam dzięki nim.Pamiętaj że wysypka może pojawić
                                  się kilka dni po zjedzeniu alergenu,lub zaraz po.
                          • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 09:24
                            Je tylko produkty ryżowe-niesłodkie, warzywa, kaszę jaglaną. Sinlac
                            odpadł, owoce też, słodyczy nawet nie próbowałam.Teraz kupiłam
                            chlebek bezmleczny, bezglutenowy żeby chociaż coś jemu dać, jak my
                            jemy, ale tam jest troszkę cukru. Dawałam herbatkę uspokajającą i
                            rumiankową z Hippa, taką bardzo rozcieńczoną, bo wodą gardził, ale
                            teraz ograniczam.Od jutra zamiast BP dostanie Isomil-bezlaktozowe
                            mleko.
                            Jak Wam nowy astroenterolog zalecił karmić?
                            Dawać po troszeczku nowego składnika i obserwować reakcję dziecka i
                            jego kupy, jeżeli dzieje się źle to odstawić na jakiś czas?
                            Sprawdziłam ten skład chrupek i rzeczywiście są tam jesszcze inne
                            świństwa, tylko on już jak miał 5 m-cy dostał troszeczkę kleiku
                            kukurydzianego i był szał w nocy , później powtórzyłam i to samo
                            było.
                            Gluten odstawię , dopóki jelitka się nie zregeneruję po antybiotyku.
                            DZięki.
                            • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 09:46
                              U nas np.kaszka kukurydziana ugotowana na wodzie też odpada bo po
                              niej kupa ze śluzem była.moja pije trochę wody,tak po łyczku,więc za
                              cały dzień się uzbiera.Jak odmawia całkiem wody to daję jej na 120ml
                              jedną miarkę mleka,ale rzadko,tylko jak nic nie pije(np.jak cały
                              dzień je homogenat a mleka nie)rozszerzanie wg lekarza,czyli jeszcze
                              nie wiem co będziemy próbować.pojedziemy na wizytę,zbada małą
                              zmierzy,zwarzy i zdecyduje czy już pora coś podać i co.ostatnio
                              robiłam takie danie:makaron ryżowy,mięso ugotowane,3plasterki
                              marchwi i pietruszki,ugotować i zmielić na maszynce.po
                              ok4dniach,mała stała się niespokojna,marudna,płaczliwa więc
                              odstawiłam a na piąty dzień dostała ostrej biegunki,sama woda z niej
                              leciała.Zrobiłam wtedy posiew kału by się upewnić czy się jakiś
                              wirus nie przyplątał,ale wynik był ok.
                              • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 16:54
                                Kurcze ja to nie wiem po czym mała ma te całe problemy z brzuszkiem.
                                Muszę zrobić naprawdę ostrą dietę.
                                Wczoraj po biegunce w ciągu dnia w nocy obudziła się z płaczem i
                                okazało sie że pupa cała odparzona, trzy warstwy grubo różnych maści
                                pomogły dopiero. To już drugi taki przypadek wcześniej na początku
                                stycznia jakoś tak.
                                Do teraz znów trzy kupy a rano bardzo nieładna w dodatku taka z
                                białymi kulkami w środku? Jadła wczoraj ryż ale to nie to, wyglądało
                                raczej jak małe kulki styropianowe tylko twarde. Czy to objaw
                                pasożytów? Ma lekki stan podgorączkowy tak 37,2 może to jelitówka bo
                                od niedzieli ma katar?
                                A jak długo u was trwa biegunka po podaniu jakiegoś podejrzanego
                                produktu?
                              • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 17:00
                                Aha co do testów to wiem że nie są miarodajne. U mojej małej własnie
                                róznie z objawami czasem już po kilkunastu godzinach wysypka i
                                swędzenie głównie na szyi np. tak miała po pomarańczach więc wiem że
                                to to. Ale objawy jelitowe to właśnie po kilku dniach i trudno wtedy
                                ustalić od czego to.
                                Nie mam na razie żadnego punktu zaczepienia. Muszę najpierw
                                sprawdzić pasożyty jeśli to nie to to będę szukac dalej.
                                • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 21:58
                                  Moja kukurydzy też jeść nie może. U nas objawy jelitowe są w ciągu kilku godzin.
                                  Jeśli coś jej nie pasuje to następnego dnia widać w kupie. Albo rzadka, albo śluz.
                                  Skóra też dosyć szybko reaguje, najlepiej widać po około 24 godzinach.
                                  Teraz inaczej rozszerzam, daje nowość co dwa dni zaczynając od małych ilości.
                                  Tak wprowadziliśmy marchewkę, (jak dawałam codziennie to nie przechodziła), a
                                  teraz próbujemy kalafior, ale dziś ma leciutkie zmiany na skórze więc sama już
                                  nie wiem bo są to pojedyncze krostki. Dam jeszcze jutro i zobaczymy. I trochę
                                  dziś w nocy brzuszek ją pobolewał, ale może temu że nie dałam majeranku.
                                  Normalnie zgadywanka.

Supermania - jak jest wysypka to ja bym najpierw odstawiła tą bułkę i szynkę niż
                                  marchewkę. W bułkach jest mleko, pszenica, gluten; w szynce wszystko być może i
                                  przede wszystkim dużo chemii. I soja często jest.

Uważajcie bo w herbatkach dla dzieci jest bardzo dużo cukru.

I jeszcze z moich obserwacji: Jak dawałam za mało oliwy to miała brzydkie kupy,
                                  jak zwiększyłam ilość sinlacu w którym jest cukier to całkiem katastrofa.
                                  Ograniczyłam sinlac trochę lepiej, zwiększyłam ilość oliwy (oczywiście
                                  stopniowo) i tu większa poprawa. Słowem trzeba znaleść odpowiednie dla dziecka
                                  proporcje.
                                  Dziś kupa nie brzydka, klocek ale taki lużniejszy.
                                  • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 20.02.10, 22:38
                                    kocio54
                                    Moj synek tez ma takie luzne ,kwasne kupy i do tego duzo bączkow bardzo
                                    smierdzących , odstawiłam mu gluten bo boje sie że on podraznia jelitka i
                                    podejzewam nietolerancje laktozy ,przejd na diete na pewien czas tam wyzej
                                    napisane było co dzieci jedzą , u nas 2 tyg temu była biegunka z duza iloscia
                                    śluzu ,a kupy w sumie luzne sa od kilku miesięcy .
                                    Napisz co to za chlebek dokłanie ,gdzie go kupujesz i czy wogóle dzieci moga
                                    jesc taki chleb.

mama 0303
                                    co to za badanie ten test ,czy to jest na nietolerancje laktozy ,super ze wam
                                    juz kupy sie poprawiły ,a czy Twoje dziecko jadło gluten wczesniej czy lekarz
                                    podejzewał że to od glutenu moze byc ,bo ja u swoejego synka podejzewam ze to
                                    gluten lub nietolerancja laktozy ,niestety pediatra bagatelizuje te luzne kupki
                                    ,wybieram sie do alergologa i szukam gastrologa .

supermania
                                    odstaw bułki szynke i herbatki

wilgga
                                    niestety kupek jest znowu kilka (luzne smierdzące) dieta jest juz 2 tyg i nic
                                    się nie poprawia podejzewam że to od glutenu ,jelitka niestety potrzebuja tyg do
                                    regeneracji ,lub nietolerancja laktozy bo dalej pije bebilon pepti .
                                    • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 21.02.10, 13:59
                                      Wodorowy test oddechowy potwiedzi lub wykluczy niet.laktozy ale z
                                      tego co wiem to również innych cukrów nam najbardziej zależy na
                                      fruktozie.Nie wiem dokładnie,ale chyba w szpitalu podaje się tą
                                      fruktozę lub cos co ją zawiera i monitoruje się oddech u starszych
                                      dzieci a u niemowląt poziom cukru we krwi.
                                      Nie wiem co u nas z glutenem bo mała w zasadzie ledwo go
                                      spróbowała,nie miałam okazji jej na dobre wprowadzić,bo po
                                      wprowadzeniu jabłka i marchewki,mała czuła się fatalnie i sama
                                      wprowadziłam dietę,którą potem nasza gastroenterolog zmodyfikowała.
                                      Odpada też alergia na marchew i jabłko bo źle jest również po
                                      zwykłym cukrze,lekach,z jakimkolwiek cukrem,glukozie ze sklepu,tą z
                                      apteki uzywam do homogenatu-6łyżeczek na dwa dni,i jest ok,ale gdy
                                      posłodziłam wodę to już nie.Sama już nie wiem.Jestem zdecydowana na
                                      badania nawet te inwazyjne,bo mała ma już roczek i nie je prawie
                                      nic.Po badaniach wiedzielibyśmy czego niemożemy jej dać a z czym
                                      możemy próbować.
                                      A może nie ma ani nietolerancji ani alergi,tylko chore jelitka,które
                                      z niczym sobie nie radzą,tylko z tym super zmiksowanym daniem.(???)
                                    • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 21.02.10, 17:07
                                      Napisz co to za chlebek dokłanie ,gdzie go kupujesz i czy wogóle
                                      dzieci moga
                                      jesc taki chleb.

Chleb poznański, bezglutenowy, bezmleczny, bez dodatku soi
                                      firmy 'Glutenex"-nie stosują surowców modyfikowanych genetycznie,
                                      środków konserwujących i antypleśniowych.
                                      On jest dość twardy, taki jakby czerstwy, smaruję trochę oliwą lub
                                      bardziej gęstym obiadkiem żeby zmiękczyć, daję skibkę dziennie
                                      (zazwyczaj , gdy my coś jemysmile, kruszy się bardzo.
                                      Kupuję w Realu.
                                      Nie jest napisane , czy dla dzieci może być, ale właściwie na żadnym
                                      chlebie nie piszą.
                                      • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 21.02.10, 21:26
                                        U nas na razie poprawa. Ostatnia brzydka kupa była w środę. Teraz są zbite, raz
                                        wiecej raz mniej, bardziej luźne, ale w kawałku.

Zastanawia mnie rola tłuszczy w diecie. Od tygodnia zwiększyłam ich ilość do
                                        wielkości z grudnia kiedy mała miała ładne kupy i kupki się poprawiły.
                                        Pogrzebałam dziś trochę w internecie i to nawet ma fachową nazwę: Biegunka
                                        pędraków, występuje wtedy gdy w diecie za dużo węglowodanów lub za mało
                                        tłuszczy. Wrzućcie w google i poczytajcie.
                                        Może nasze dzieciaki wcale nie mają nietolerancji cukrów (cukier to węglowodany
                                        w czystej postaci), a po prostu za mało tłuszczu w diecie dostają.

Przestrzegam jednak przed gwałtownym zwiększeniem ich ilości w diecie, bo
                                        organizm nie przyzwyczajony może ich nie strawić, lepiej zwiększać stopniowo.
                                    • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 09:06
                                      Nie wiem , czy ten chleb to dobry pomysł, ponieważ wczoraj dostał
                                      1,5 skibki (wielkośc tosta), pól rano, całą wieczorem i nocka
                                      koszmarna.
                                      Mały całą noc się wiercił, popłakiwal, budził się, łaził a rano
                                      rzadka, żółta , śmierdząca kupa.
                                      Dałam o pół kawałka więcej niż zawsze i taki skecz, odstawiam na
                                      jakiś czas. Niedługo to dzieciak będzie dostawał na śniadanie obiad
                                      i kolację same przetwory z ryżu, bo reszta kolejno odpada.
                                      Miałam od dziś podać Isomil-mleko sojowe, ale aż sie boję.
                                      Tymbardziej, że wyczytałam , iż zaiera ono zhydrolizowany syrop
                                      kukurydzuany a młody nie trawi kukurydzy.
                                      • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 09:37
                                        u nas to napewno nie jest biegunka pedraków.Dziecko dostaje duzo oliwy do
                                        zupki.Zwiekszenie nic nie pomaga u was byc moze to jest to.A Pozatym jak dziecko
                                        ma wysypke to raczej alergia.Albo moga sie dwie rzeczy u was nakładac biegunka
                                        pedraków oraz alergia.Ja juz mam dosc.....
                                        • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 10:27
                                          mama 0303
                                          a jak by to były chore jelitka to czy z tego wyrosnie ,jakie badanie to
                                          stwierdzi i jaka to moze byc choroba .

kocio 54
                                          u nas niestety nie dostane takiego chleba , moze i w nim sa jakies składniki co
                                          szkodzą ze była nie ładna kupka nie dawaj go narazie .

U nas tez mysle ze to nie biegunka pędraków ,juz wczesniej o tym czytałam i
                                          myslałam że to moze byc bo w sumie jadł duzo kaszek słodkich , soczków , oliwy
                                          mu nie dawałam bo jadł słoiczki ale tam niby jest .Tylko u nas od listopada nie
                                          je juz słodkich kaszek soczek raz na tydz i zawsze dodaje oliwy z oliwek do
                                          zupki a ile wy dziennie jej dajecie .I kupki nadal brzydkie.
                                          • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 12:11
                                            Anet u nas na pewno się nakłada alergia z biegunką pędraków. Kupka dziś znów
                                            ładna, ale od wczoraj mamy wysypkę po kalafiorze, po 1 łyżeczce kalafiora nic,
                                            po 2 nic, a po 4 wysypkasad

Finka ja daję rano do kaszki łyżeczkę oleju słonecznikowego i wieczorem do zupki
                                            łyżeczkę. Poza tym moje dziecko jeszcze 5 razy pierś dostaje, a w mleku kobiecym
                                            jest dużo tłuszczu.

Dziś damy mięsko - pół klopsika, może już da radę strawić, bo ostatnio za
                                            każdym razem jak dawałam to potem rzadka kupa.
                                            • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 13:01
                                              Nie wiem jaka choroba jelit,narazie sama tak gdybam.dziś dzwoniłam
                                              do lekarki i za dwa tygodnie mamy wizytę,i zaczynamy próby.
                                              Ja daję 2 łyżki oliwy z oliwek na porcję homogenatu(odpowiednie
                                              proporcje oliwy,mięsa,ryżu,i glukozy)i ta porcja wystarcza jej na 2
                                              dni,czasem na 1,5dnia.U nas można wziąć pod uwagę biegunkę pędraków
                                              bo wcześniej,chyba mniej tej oliwy było.ale nie czytałam o tym za
                                              bardzo.Zdaje się na lekarza bo mam nadzieję że po nieudanej próbie
                                              zrobi ten test na tolerancję fruktozy,chyba że małej przeszło i
                                              zacznie tolerować.
                                              Wspomniała też coś o kolonoskopi,ale to później jak to badanie nic
                                              nie wykarze.
                                              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 13:45
                                                wilgga-moze u ws ten indyk uczula?próbowałas z królikiem.U nas od piatku z nutry
                                                przeszlismy na pepti dziecko ma lekka wysypke ale nie wiem czy po mleku czy po
                                                kaszy jaglanej czy oliwie,czy marchwi.Do cholery nie moge wszystkiego odstawic
                                                cos maluch musi jesc bo wkoncu skonczy sie to anemia zamiast dokładac nowe
                                                produkty to ciagle cos sie odstawia.
                                                A zeby zobczyc jelitka potrzebna jest biopsja jelit.Wiem ze robi sie
                                                gastroskopie tez i kolonoskopie.Musicie poczytac cos o tym sama sie nie
                                                orientuje w tym.A u nas lekka wysypka na policzkach wskazuje na alergie i to
                                                chyba mleko.Niewiem co moje dziecko bedzie pic na neocate za 150zł puszka mnie
                                                nie stac!Lepiej zrobic biopsje dziewczyny i sprwdzic co jestgrane-mozebyc tylko
                                                alergia oby,a moze gluten który jest paskudny i potrafinamieszac i uszkadzac
                                                jelitka.Pozdrawiam.....chyba sie wykonczealbo przejde na mleko kozie jak sie
                                                wkurze.A mozecie mi napisac jk sie ten homogenat robi ile czego dodaje?i i jakie
                                                sa oleje i cukry i dodatki w tym pregetsimil?
                                                • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 15:28
                                                  Homogenat:
                                                  20dkg mięsa ugotować(kurczak,indyk,baranina,jagnię,królik)
                                                  1 litr kleiku(ja daję 10 miarek (z mleka) ryżu na 1l.wody-tyle ma
                                                  być,zmierzyłam to wagowo)
                                                  2łyżki oliwy z oliwek
                                                  6 łyżeczek glukozy(polecam z apteki)
                                                  do kleiku dodać mięso bez wywaru,oliwę i glukozę,zmiksować na
                                                  gładko,zagotować(2min.)i gotowe.ja wlewam do słoiczków,daję do
                                                  lodówki,i wyciągam pokolei.Polecam,małą to wyciągło z biegunek.
                                                  Pregestimil nie zawiera fruktozy ani sacharozy,ani laktozy.Widzę
                                                  skrobię kuk.modyfikowaną ale u nas jest ok.a inne cukry pogarszają
                                                  natychmiastowo sytuację.nie wiem jakie dodatki was interesują.jest
                                                  tego sporo ale jak wam zalezy to wypiszę wszystko.

Moja po bebilonie pepti miała wysypkę,taką kaszkę głównie na brzuchu.
                                                  p.doktor mówiła że taka wysypka to od serwatki,po odstawieniu zaraz
                                                  zeszła,
                                                  • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 16:03
                                                    Ja prosiłam moją dr o Nutramigen a ona dała mi Isomil, który zawiera
                                                    sacharozę (fruktoza i glukoza). Po słoiczkach, w których jest
                                                    fruktoza bolał go brzuch, pierdział i miał wzdęcia,kwaśne kupy tak
                                                    samo po kaszkach, w których jest zwykły cukier(sacharoza).
                                                    Ona chyba nie słuchała co ja do niej mówię i po czym dziecko cierpi.
                                                    Nie dam tego Isomilu, bo dzieciakowi jelita rozsadzi jak ten cukier
                                                    zacznie fermentować.
                                                    Progestimil to apteczne mleczko, tak?
                                                  • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 16:20
                                                    Tak,Pregestimil to apteczne mleko,płacę połowę ceny czyli ok
                                                    15.00.Może powinnaś poszukać innego lekarza? chodzisz do specjalisty?
                                                  • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 16:07
                                                    Napiszcie skąd jesteście? ja jestem z okolic Żywca a małą leczę w
                                                    Zabrzu u pani doktor Sikory.
                                                  • kocio54 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 16:21
                                                    Bydgoszcz.
                                                    Młody ma kupy raczej zbite-gliniaste, zielone , chyba, że cos zje
                                                    niewłaściwego, to jest problem i są rzadkie.
                                                    Nas męcza raczej nocne bóle brzucha ze wzdęciami, płaczem, podnosi
                                                    się , wstaje,raczkuje, masakra jakaś (11 miesięcy ma), on źle sypia
                                                    a my przy nim.
                                                  • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 16:27
                                                    To właśnie ten nieszczęsny niepokój dziecka,nam też często
                                                    towarzyszy.to jest najbardziej nielubiany objaw (jak dla mnie)bo
                                                    nieraz zastanawiam się że może tym razem to coś innego jej
                                                    dokucza,może ząbki?zawsze jednak zostaje na nietolerancji.Też
                                                    potrafi bardzo żle spać,budzić się po kilka razy a na dobitkę to
                                                    jeszcze nie ma smoczka który mógłby ją nieraz uspokoić.
                                  • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe 22.02.10, 22:50
                                    Hejsmile
                                    Dziś dopiero jestem bo biegunka u małej za wielka sie zrobiła i
                                    gorączka 38 stopni, wczoraj pojechałam do szpitala, mała po trzech
                                    dniach biegunki już trochę odwodniona, CRP 28 - dostała trzy
                                    kroplówki i antybiotyk dożylnie, byłam dziś i jutro tez jeszcze
                                    kroplówkasad

Dzięki za rady - będzie problem bo bułka i szynka to podstawa czasem
                                    tylko to by jadła, szynkę staram się kupować ze sprawdzonego źródła
                                    w bułkach podobno nie ma mleka tak twierdząsmile
                                    Wiem że herbatki nie za dobre ale moja nic innego nie chce pić.
                                    Czasem troche wody, sok nie przejdzie żaden. Rumianek raz dziennie,
                                    więcej nie da rady.

Teraz musze poczekać aż mała się wyleczy i będę startować od zera.
                                    Od tygodnia nie ma zadnej nowej wysypki, je wkółko to samo, a bułki
                                    i szynka czały czas na topiesmile Spróbuję z tym tłuszczem bo
                                    faktycznie kiedys dawałam więcej jak miała zaparcia przy
                                    rozszerzaniu diety, ( może przesadziłam?) potem przestałam bo
                                    myślałam że to on sprawcą biegunek a może własnie odwrotnie.
                                    • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 09:18
                                      Anet pisałaś że dajesz kaszę jaglaną. Dziś gotowałam tą kaszę małej i w niej są
                                      ziarenka innych kasz, prawdopodobnie glutenowych. Ja mam firmy sante. Tych
                                      ziarenek nie ma dużo, ale jeśli dziecko ma problem z glutenem to nawet taka
                                      ilość może szkodzić. Sprawdź swoją kaszę, czy nic tam niema dodatkowego.
                                      • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 14:02
                                        oki,tez mam taka z sante.Ale to nic nie zmieni,moje dziecko je gluten kasze
                                        manne lekarz kazal dawc bo inaczej badania n gluten nie wyjda.Moje dziecko nie
                                        ma problemu z glutenem,przez pół roku nie jadł glutenu i kupy brzydkie.Jestem
                                        coraz bardziej pewna ze o mleko sie rozchodzi pił nutramigen terz pepti i
                                        dostaje krostek na policzkach delikatnych jkbym nie dała zyrtecu to pewnie
                                        wysypka byłaby ze ho ho...ile mozna sie meczyc,przeciez dzieci musza cos jesc,sa
                                        coraz starsze i sie domagaja a nie tylko odstawiac produkty.Moze królik,moze cos
                                        innego zgaduj-zgadula a dziecko nie je.Chyba zaczne dziecku wprowdzac wiecej
                                        rzeczy dopóki nie bedzie typowej biegunki i dopóki kupy nie beda bardzo
                                        brzydkie,a sluz niech sobie bedzie zamkne oczy najwyzej.Brak mi juz sił ze nie
                                        mozna zbadac konkretnie dziecka chocby jakies inne testy alergiczne.Sa płatkowe
                                        jakies które ponoc sa dobre jak z krwi nic nie wychodzi.Ale po co jak na
                                        wszystkim w tej cholernej polsce sie oszczedza,najgorsze ze nawet na
                                        zdrowiu.Zeby mleka innego nie było(bebilon amino,cropoz g wycofali)skandal!!!!!!!!!!
                                      • oliwkawawa Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 14:10
                                        to nie są ziarenka innych kaszwink to jaglana tak wygląda, ma takie
                                        ciemne kuleczki. Sante jest ok. Nie ma tam innych kasz poza jaglaną.

Apropo bułek. W bułkach właśnie bardzo często jest mleko! Trzeba
                                        kupować pieczywo paczkowane, gdzie możesz odczytać skład. Innym wyrobom
                                        nie ufam.
                                        • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 15:02
                                          Cropoz G kupiłam w czechach pod nazwą nalcrom.trochę tańsze niż w
                                          polsce.ale to fakt skandal.
                                          • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 18:21
                                            jak kupiłas ten nalcrom na recepte polską?jaki jest dokładny skład?czy działanie
                                            takie same jak cropoz?
                                            • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 18:38
                                              Odpowiednik cropozu G,na polską receptę,tylko jest w kapsułkach
                                              zamiast saszetkach.miałam na recepcie 1 opakowanie,i dostałam 1
                                              tylko że 100szt,bo tak tam jest pakowane.wogóle to dziwnie tam
                                              jest,bo farmaceutka powiedziała mi żebym sobie sprawdziła czy to ta
                                              sama dawka(a jakbym ją w konia zrobiła?)pojechałam do Polski do
                                              znajomych,bo bliżej,weszłam na internet,sprawdziłam,pojechałam znów
                                              i wystarczyło jej moje słowo że wszystko jest ok.Mało tego na
                                              recepcie było napisane cropoz G i nie mieli,nie wiedzieli jaki jest
                                              zamiennik,więc im powiedziałam że nalcrom,powiedziałam jeszcze że to
                                              dla dziecka,i że na jelita,żeby wiarygodne było.

Nam pomogło.
                                              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 18:42
                                                mozesz mi napisac dokładny skład bo wiem ze cropoz g zawierał sacharoze
                                                • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 18:56
                                                  ja pokazałam lek naszej dokt.więc nie musiałam czytać po czeskusmile
                                                  ale mam w ręku ulotke i opakowanie i pisze tam:Zlozienie
                                                  lieku:dinatrii cromoglicas(kromoglykan sodny)100mg. v 1 źelatinovej
                                                  kapsule
                                                  Nie widzę tu nic innego co by przypominało skład(w nazwie)
                                                  • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe 23.02.10, 20:02
                                                    Oliwka u mnie w jaglanej oprócz czarnych kulek są też takie ziarna, jakby
                                                    pszenica? podobne wyglądem do pęczaku.
    • tymunia Re: alegia-obiawy jelitowe 24.02.10, 15:32
      Witaj,

Przeczytałam ponizsze komentarze i widzę, że nie jestem osamotniona
      z moim problemem. Moje dziecko ma 16 miesięcy. Odkąd skończył rok
      regularnie pojawiały się klopoty żoładkowe. Początkowo brałam to na
      kark wirusów (synek chodzi do żłobka) i taka równiez była diagnoza
      pediatry. Często (co 2 tygodnie) wymiotował, miał wodniste biegunki.
      Raz nawet wylądowaliśmy w szpitalu ponieważ w ciągu nocy nabawił się
      odwodnienia. Potem łapało nas zapalenie ucha, przeziębienia i w
      rezultacie majac 13/14 miesięcy ważył 7 kilo. Byłam załamana, nie
      wiedziałam co robić. Co do diety, generalnie wszystko już jadł, pił
      mleko NAN H.A. W styczniu już az tak się nie przeziębiał, ale cały
      czas robił 5-7 kupek dziennie i były one raczej rzadkie i
      śmierdziałay takim fermentowaniem (żółte i czasami pojawiał się
      śluz). U alergologa byliśmy jak miał 8 miesięcy, bo wtedy na ciele
      pojawiło AZS. Arelgolog stwierdził, iz dziecku nic nie dolega i AZS
      może być od alergii wziewnej, bo alergie pokarmowa ma tylko 30%
      dzieci. Więc wszelkie dolegliwości przypisałam chodzeniem do żłobka,
      wirusom tam złapanym, a nie alergii. W styczniu br. był w żlóbku
      tylko 2 dni, a problemy z kupkami nadal się pojawiały, no i waga
      była ok. 8 kg. Od 1 lutego odstawiłam całkowicie gluten, przeszłam
      na Bebilon Pepti. Na śniadanie zamiast kaszki z mlekiem dawałam
      dynię ze słoiczka, na II śniadanię makaron bezglutenowy, na obiadki
      gotowanego kurczaka lub łopatkę wieprzową. No i oczywiście dużo
      gotowanych warzyw (marchewka, brokuły, kalafior, ziemniaczki, itp.).
      Je nadal jajka. Zaczęłam robić omleciki z maki kukurydzianej z
      warzywami, aby trochę urozmaicic jadłospis. Obecnie mamy koniec
      lutego, a moje dziecko robi normalne kupy (plastelinki), waży
      powyżej 10 kg i chodzi codziennie do żłobka. Nie tylko przytył, ale
      sporo urósł przez ten miesiac. Teraz widzę, iż nasze problemy były
      na skutek złej diety - gluten i mleko. Nie byłam jeszcze u lekarza
      (wiem iż zaleciłby mi odstawienie glutenu i mleka). Poczekam jeszcze
      miesiac na tej diecie i zacznę małymi porcjami wprowadzać gluten.
      Jeżeli nie będzie problemów żoładkowych, to całkowicie do niego
      wrócimy. Natomiast co do mleka, to pozostanę raczej przy Biebilon
      Pepti. Teraz żałuję, iz nie przeszłam na dietę wcześniej, ale
      pediatrzy przypisywali dolegliwości mojego dziecka wirusom.
      jak ktoś będzie chaciał więcej szczegółów mogę służyć pomocą

• mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 24.02.10, 16:01
        bardzo proszę dopisywać sie na końcu pod listą bo taki post może nie
        zostać przeczytany(w środku słupka)bo go trudno znaleśćsmilea szkoda,bo
        może pomóc.
    • tymunia Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 09:14
      Witajcie,

Wczoraj zbyt szybko się pochwaliłam, iż wyszlismy juz na prostą.
      Wczoraj daliśmy mu jogurcik dla dzieci i dziś rano dostał biegunki,
      kupki były ze śluzem i pachniały fermentacją. Chyba znaleźliśmy
      winowajce. odstawiamy wszelkie produktu mleczne i zobaczymy, jak to
      sie odbije na jego organizmie
      • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 12:36
        czy podajecie dzieciom witaminy?my tylko d3,kiedyś cebionmulti ale
        kazano nam odstawić.
        • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 13:52
          Ja nie podaje witamin nas cebionmulti uczulał,vibovit bobas rówiniez,cebion
          tez..........
    • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 13:57
      mama0303
      z jakiego powodu pije twoje dziecko pregestimil?u nas nutramigen nie przeszedł
      teraz po pepti troszke dostje mały krostek wiec zastanawiamy sie nad tym
      mleczkiem.A na co twój maluch uczulony?moj na wiekszosc rzeczy,w tym na
      kukurydze a wiem ze w tym mleczku jest syrop kukurydziany,skrobia
      kukurydziana.Mozesz zobaczyc jakie cukry ma te mleczko?i czy bez problemu jest
      dostepne w aptece?
      • aljoszka Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 15:43
        Pregestimil Zawiera polimery glukozy z syropu kukurydzy oraz skrobi
        kukurydzianej. Masz w necie skład podany.
        Musiałam z ciekawosci sprawdzić, bo pierwsze słysze o tym mleku wink
        • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 17:25
          tymunia
          moj synek ma AZS właśnie przez alergie pokarmową , my tez mamy ten problem z
          kupkami od dawna i ciągle lekarz bagatelizował ,ja sama myslałam ze moze to
          biegunka pedraków a moze jakies grzyby czy pasozyty (ale sa wykluczone) no ale
          jakos sama doszłam ze to pewnie przez gluten , albo nietolerancja laktozy ,nie
          dawaj jogurtów nawet tych dla dzieci skoro pije b pepti .
          Moj synek tez tak gdzies od lutego nie je glutenu .A powiedz mi czy wogóle mozna
          dawac dziecku te makarony bezglutenowe ,dzis kupiłam (firmy bezgluten) i chce
          małemu jutro dac .

mama
          ja nie daje witamin ,d3 tez juz gdzies od miesiąca ,ale tak się zastanawiam czy
          te nasze dzieci nie powinny cos dostawac w sumie nie jedza duzo rzeczy ,a można
          podawac tran .

• mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 17:57
            Najpierw piła pepti ale dostala wysypkę,potem nutrę ale po miesiącu
            dalej nie ustępowały kupy ze śluzem,zelżały ale nie do końca,i wtedy
            gastroenterolog przepisała pregestimil.Smak taki jak nutry,mała
            różnicy nie zauważyła,kupy bardzo szybko się zmieniły,teraz są takie
            dorosłe,klocuszki.
            Nasza pani doktor mówi że mamy nie brać witamin,że to co je mała
            dostarcza jej to czego potrzebuje.Myślę że trzeba wybrać mniejsze
            zło.co z tego że damy witaminy,jak dzieci dostaną rozwolnienia,a
            wtedy to chyba i tak się nie zdążą wchłaniać i takie błędne koło.Ja
            dawałam małej wit.D3 a i tak przebyła krzywicę,o czym się dopiero
            dowiedziałam po fakcie.przy biegunkach vIGANTOL ŹLE SIĘ WCHŁANIA.
            • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 18:06
              Są makarony ryżowe,które mają w składzie tylko mąkę ryżową i wodę.
              Spróbujcie dziewczyny z tym homogenatem mięsnym,w szpitalu dzieci z
              ostrymi biegunkami są czasem tylko tym karmione. same dozwolone
              składniki a dostarczają organizmowi wszystkiego,tłuszcze,białko i
              węglowodany.Gdyby nie to to ja nie wiem...
              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 04.03.10, 22:22
                wilgga
                Jak mrozisz dziecku dynie,kalafior,cukinie?surowe?
              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 09.03.10, 13:39
                Nie mam pojeciasad
            • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 18:19
              wiesz u małego wysypka na policzkach jest ledwowidoczna trzeba sie przyjrzec by
              zauwazyc,dlatego nie wiem czy to juz powód do zmartwien i do zmiany mleka.A czy
              twoje dziecko nie jest na kukurydze uczulone?moje jest dlatego bo9je sie tego
              pregistimil.Zobaczymy co na to lekarz,u nas kupki sa 2dziennie papkowate nie
              uformowane nie wodniste i nie zawieraja duzo sluzu,czasem troszeczke.Nie wiem co
              robic czy tak moze byc?dla lekarzy to ok dopóki nie ma typowej wodnistej biegunki
              • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe 25.02.10, 18:39
                Z tą kukurydzą to jest tak że zawsze myślałam że nie może,bo po
                chrupkach była biegunka,i po kaszce na wodzie też,ale jak mi gastro
                powiedziała żeby podać chrupki bo działają zestalająco na kupę to
                znów dałam ale mało i z wielkim strachem że mała zaraz będzie miała
                pełnego pampersa,ale nie ,miała po nich piękną zbitą kupkę!!!
                Chrupki muszą być ze samej mąki kukurydzianej bo jak mają cokolwiek
                to biegunka pewna!!!jak nie jesteście pewne kukurydzy to kupcie
                chrupki ze samej kukurydzy,wtedy się okaże na pewno czy może czy
                nie,no chyba że wiecie już na 100%.

Pregestimil jest dostępny bez problemu.Ja mieszkam na wsi i muszę go
                zamówić,ale rano zamawiam a popołudniu jest,więc spoko.
          • tymunia Re: alegia-obiawy jelitowe 03.03.10, 12:11
            Finka,
            Tak, makarony możesz spokojnie dawać. Mój maluszek bardzo je lubi.
            Kupowałam firmy Bezgluten. Poza tym możesz kupić biszkopty
            bezglutenowe.

Mama,
            co do witamin, to daję 2 razy dziennie Cebion 5 kropli.
    • supermania alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 02.03.10, 13:40
      Pisałam wcześniej o problemach z brzuchem u mojej córki do tego
      okropna wysypka i ciągłe infekcje. No i u małej jednak wyszły
      pasożytysad Lamblie plus candida.
      Dobrze że zrobiłam badania bo lekarze uznali że to na bank alergia.
      Teraz walka z pasożytami i zobaczymy co będzie.

Przy okazji ostatniej wirusówki i badań okazało się, że mała ma
      słabe mięśnie i przez to nie chodzi jeszcze. Lekarkam stwierdziła że
      to przez odwodnienie po biegunkach, ale poczytałam i już wiadomo od
      czego, ma niedobór węglowodanów i witamin bo wszystko zjadły
      robale!!!
      Jestem w szoku ile szkody może to zrobić tak małemu dziecku i
      dziękuję za to forum, które podsunęło mi myśl o pasożytach i swoją
      intuicję.

Na lekarzy nie ma co liczyć, pediatrze powiedziałam że mam wyniki
      badań ( robiłam w Felixie ), a on do mnie że to jakaś bzdura,
      niemożliwe i mam powtórzyć gdzie indziej, bo napewno się pomylili.
      • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 02.03.10, 14:13
        To przynajmniej wiesz na czym stoisz. Oby leczenie pomogło, grunt to znaleźć
        dobrego lekarza który wierzy że lamblie mogą dawać takie objawy. Kiedyś sama
        miałam wysypkę od lambli.
        I pamiętaj że musisz cały cukier wyeliminować z diety, więc herbatki owocowe
        granulowane odpadają bo to sam cukier.
        • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 02.03.10, 18:26
          jak wysłałas do feliksa próbki kału?ile tych próbek sie daje?ile kosztuje badanie?
          • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 03.03.10, 13:06
            Tymunia nie za dużo tych witamin???my(jak jeszcze dawałam)miałyśmy
            podawać 1raz dziennie 3 krople.
            • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 03.03.10, 17:49
              Dziewczyny od około tyg synek ma lepsze kupy , zazwyczaj normalne tylko na końcu
              troszke lużne ale mało ,sa koloru brązowego juz nie zielone i nie smierdzą tak
              jak wczesniej ,tylko tak normalnie kupą , dzis pierwszy raz była normalna kupka
              synek az płakał jak ja robił bo była dosyc zbita taka okrągła duża kulka.Nie
              wiem co mu tak naprawde szkodziło czy mógł byc to gluten mozliwe to żeby juz
              była poprawa po miesiącu od diety bezglutenowej a może jednak jakies inne
              składniki ,konserwanty jadł tez szynkę . Przez około 3 tyg stosowalismy dietke
              ryz ,indyk ,marchew ,kleik ryzowy ,kasza jaglana ,bebilon pepti . A tak od tyg
              zaczęłam mu powoli wprowadzac te produkty które juz jadł jajko kurze zamieniłam
              na przepiórcze zjadł żółtko i nic mu nie było ,jadł juz jabłko gotowane z kasza
              jaglaną i pieczone z ryzem , i tyez wszystko dobrze .chrupki kukurydziane tez je
              tak więc u nas to chyba nie jest nietolerancja laktozy bo mleka nie zmieniałam
              nie chciałam wszystkiego naraz zmieniac bo bym nie wiedziała od czego te luzne
              kupki ,dalej daje biogaja bo nic innego nie chce , i do zupki oliwa z oliwek tez
              nie zmieniałam .
              Wyczytałam że jest taka ksiązka Moje dziecko jest na diecie duzo fajnych
              przepisów (bezglutenowych) zamówiłam ja na allegro .

tymunia
              kupiłam juz ten makaron choc przyznam ze troszke sie boje dac ,boje się tych
              składników ,narazie nie daje ale za jakis czas spróbuje .

Dziewczyny a wasze dzieci jedza kaszki holle myslałam żeby kupic przez internet
              bo innego dostępu do nich nie mam .

anett
              ja tez chciałam tam wysłac kupe na badanie ale nie wiem kurcze ja mam do
              warszawy 500 km ,ja robiłam w swoim miescie w laboratorium ,czy dobre to tez nie
              wiem ale facetowi co stał przedemna w kolejce wyszły lambrie.
              A czy dalej twoje dziecko ma takie kupki luzne i kiedy idziecie do szpitala .

My dawalismy multicebion rok temu 5 kropli teraz nic nie dostaje.
              Pozdrawiam
              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 03.03.10, 18:58
                Finka
                U nas przeszlismy z nutry na pepti i zmienilismy diete i jest troszke lepiej ale
                nie dokonca.Dziecko robi dwie kupki dziennie sa papkowate ale bez sluzu.Dziecko
                tez dostaje krostek na policzkach nie wiem od czego podejrzewam teraz kasze
                jaglana.Nadal nie mam czym malucha karmic.Je marchew,kasze manna,ryz i krulika i
                dalej w miejscu stoimy.Jadł kasze jaglana ale cos podejrzewam ze te krosty od
                tej kaszy lub kalafiora którego jadł.Teraz testujemy płatki owsiane.Zastanawiam
                sie nad mlekiem kokosowym tez
          • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 03.03.10, 22:02
            Na stronie Felixa wszystko pisze jak wysłać.
            Zapakowałam trzy próbki i szkiełka do torby na mrożonki z wkładem
            lodowym i wysłałam kurierem. (Polecam DHL)
            Ja robiłam badania na wszystko co możliwe zaplaciłam 136 zł.
            Aha jakby ktoś nie wiedział gdzie szkiełka to można dostać w
            sklepach zaopatrzenia medycznego.
            • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 03.03.10, 22:07
              Byłam dziś u jakiegoś pediatry ze specjalizacją gastrologiczną.
              Wrażenia na mnie nie zrobił jako pediatra bo nawet małej nie zbadał,
              wypytał tylko o objawy i powiedział że jak najbardziej potwierdzają
              lamblie. Kazal zrobic badania wszystkim i dopiero podejmie decycję o
              leczeniu.
              Kupiła zwykła herbatę malinową będę parzyć i zobaczę może będzie
              piła. Mleka jej nie daję więc nie będzie problemu, tylko muszę chyba
              jakiś chleb razowy sama piec na zakwasie bo bez tego ani rusz.
              • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 05.03.10, 09:15
                wilgga
                jak mrozisz dziecku dynie i cukienie?surowe?
                a kalafior jak mozna mrozic?
                • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 05.03.10, 12:29
                  Anet cukienie mroziłam surową. Po wyjęciu rozmrażałam i gotowałam. Dynię
                  obierałam ze skórki i wyjmowałam to coś ze środka z pestkami i duże kawałki
                  wkładałam na 20 min do piekarnika i po ostudzeniu mroziłam. Surową też można ale
                  taka smaczniejsza.
                  Kalafiora nie mroziłam kupowałam hortexu.

A można widzeieć gdzie o tej porze roku dostałaś dynie i cukinie? Cukinia dawno
                  się nam skończyła, dynia też, tyle że moja mama zdobyła dynię mrożoną od
                  znajomych i stąd mamy. Starczy jeszcze na jakieś 2 miesiące a później to nie
                  wiem co będzie.
                  • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 05.03.10, 13:23
                    Dyni nie kupowałam bo nie ma ale jak bedzie zakupie.Cukinie wczoraj kupiłam u
                    nas w warzywniku.(wrocław he)Narazie nie podaje bo dzieciaka dzis czysci po
                    płatkach owsianych.U nas ciagle zle nic nie przechodzi boje sie jak bedzie z
                    dynia i cukinia.Jak u was marechew przeszła i amarantus?
                    • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 05.03.10, 13:35
                      Co do cukinii to moja jadła taką od babci z ogródka i ta była ok. Jak się
                      skończyła to kupiłam taką z warzywniaka - sprzedawczyni mówiła że hiszpańska. Po
                      ugotowaniu miała taki dziwny chemiczny posmak. Raz dałam małej do zupki, nie
                      pamiętam ale chyba nie wysypało mocno, ale ze względu na ten chemiczny posmak
                      bałam się dawać jej więcej.

Spróbuj tej cukinii po ugotowaniu, nie powinno być żadnego obcego posmaku.

Szkoda mi dzieciaczka że dalej się męczy. Mam nadzieję że i u Was niedługo się
                      poprawi.
                      U nas kupy ok. Czasem zdarzy jej się jeszcze zrobić rzadszą, lub luźniejszy
                      klocek, ale tak to wszystkie kupki ok.
                      Marchewka przeszła ale nie daję więcej niż 4 łyżeczki co 2 dzień. Z czasem zwiększę.
                      Amarantus też przeszedł. 4 łyżeczki suchego gotuję, dodaję 5 łyżeczek sinlacu i
                      łyżeczkę oliwy i co drugi dzień taką kaszkę dostaje.

Teraz testujemy bób zielony -mrożony hortexu. W poniedziałek dostała łyżeczkę, w
                      środę dwie, a dziś dostanie 4. Oby nic po nim nie było.

Metoda dawania nowości co drugi dzień zaczynając od małej ilości u nas się
                      sprawdza. Może i Ty tak spróbuj. Co prawda wiecej czasu pochłania wprowadzenie
                      nowości, ale przynajmniej udaje się co nieco wprowadzić.
                      • mama0303 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 05.03.10, 15:17
                        A co powiecie na Test na antygeny lambli?
                        Taki miała robiony moja córka,i wyszło że nie ma.Czy on jest
                        wiarygodny?
                        • supermania Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 09.03.10, 16:47
                          No ja też taki robiłam własnie po tym jak w Felixie wyszły lamblie i
                          test na antygen ujemny wyszedł. Sama nie wiem co myśleć.
                          • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 09.03.10, 18:01
                            Ja tez myślałam o dyni ,ale teraz jej nie ma pytałam w warzywniaku wiem że mozna
                            kupic w sklepie wysyłkowym ze zdrowa żywnością amarantus bo ostatnio kupywałam
                            tam kaszki holle i widziałam ze jest .
                            wilga
                            a Ty cos juz zamawiałas w takim sklepie chodzi o warzywa bo wyczytałam że
                            pytałas na forum ja jakos boje sie ,najgorszy ten transport w paczce .A bob nie
                            jest ciężkostrawny ,ja bym chyba nie dała małemu dziecku .
                            anet
                            płatki owsiane chyba maja gluten , wysłałas do felixa te próbki ja tez zamierzam
                            ,bo jakos nie ufam mojemu laboratorium .

Dziewczyny a co to za test na te lambie ,ja nie robiłam tego testu tylko badanie
                            na lambie i wyszło negatywne.

A u nas kupy na zmiane raz ładne raz gorsze ,dzis dałam synkowi barszczyk
                            czerony i chyba po nim miał luzna kupe ,jak myslice moze uczulac burak .
                            Po jakim czasie od zjedzenia czegos uczulającego u waszych dzieci obserwujecie
                            luzniejsze kupy czy jeszcze w ten sam dzien.
                            • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 09.03.10, 20:56
                              Finka - po buraczku kupa zawsze będzie luźniejsza bo on ją rozluźnia. Takie ma
                              właściwości, dlatego dobry jest na zaparcia. U nas po buraczku też luźniejsze
                              kupy były. Niestety po szczepieniu się na niego uczuliła.

Co do zakupów w sklepie eko - to właśnie usiadłam do kompa żeby złożyć pierwsze
                              zamówienie. Dzwoniłam dziś do tego sklepu. Jak dziś zamówię to w poniedziałek
                              wyślą bo tak mają dostawy. Pytałam o źródło pochodzenia cukinii jest w Włoch lub
                              Hiszpanii z gospodarstw ekologicznych. Zamawiam cukinie i kalafior, bo taki
                              mrożony uczulał delikatnie to może eko będzie ok. Się okaże.
                              Co do transportu to wybieram kuriera, więc powinno dotrzeć szybko i w dobrym
                              stanie, niewiele droższy od poczty.

Bób masz rację jest zbyt ciężko strawny - bolał ją brzuszek więc wycofałam.

Nas dopadło choróbsko a tym samym powrót brzydkich kup sad
                            • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 10.03.10, 09:18
                              Finka
                              moje dziecko ma alergie na buraka i to masakryczna.Ja jutro wysyłam do feliksa
                              próbki dzis ma mi przyjsc wkład chłodzacy do lodówek.A we wtorek idziemy do
                              szpitala.Zobaczymy co w feliksie wyjdzie i szpitalu i porównamy.Mysle ze warto
                              wysłac kupke do feliksa dla pewnoscie poprostu.Dziewczyny bardzo sobie to
                              labolat. chwala.Czesto lekarze nic nie widza zwykłe labolat.również a tam
                              wychodza cuda i po leczeniu objawy mijaja.
                              • sahara5 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 10.03.10, 11:27
                                Wtrącę się do rozmowy o warzywkachwink
                                Ja zamówiłam w Amarantusie kolejny raz. Synek (13 m-cy)jadał moje
                                mrożonki, aż wyjadł, więc dynię, kalarepkę, cukinię, bataty i
                                bakłażan zamówiłam przez net. Jestem zachwycona bo znów zamrażalka
                                pełnasmile Mrożone warzywa nawet renomowanych firm wysypują małego, a
                                te internetowe eko -nie.
                                Cukinia z Hiszpani z warzywniaka to sama chemia. Nawet uczciwa
                                sprzedawczyni sama odradza przed podawaniem dziecku.
                                Przesyłkę zamawiam przez kuriera DHL, więc warzywa transportowane są
                                krótko i nie narażone na uszkodzenie. Zresztą są tak slicznie
                                zapakowane, owiniete i zabezpieczone, że nie mają szansy obić się.
                                W moim przypadku te internetowe eko to jedyne rozwiązanie dopóki
                                znów nie wyrosną własne smile
                                • finka77 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 20.03.10, 21:11
                                  anet
                                  jak badania masz juz ,a w szpitalu byliście .

sahara5
                                  ja ostatnio zamawiałam kaszki w Amarantusie i tak myslałam o warzywkach ale
                                  jakos się bałam ,ale chyba sprobuje nastepnym razem jak bede zamawiac głownie
                                  chodzi mi o dynie ,bo innych jakos boje sie dac ze znowu zle zareaguje.

willga
                                  A Ty masz juz warzywka z jakiego sklepu zamawiasz

U nas kupki na zmiane raz ładne takie nowmalne raz troszke luzne ale juz lepsze
                                  jak zawsze ,zauważyłam ze jak dam zmiksowaną zupke to kupka jest luzniejsza ,a
                                  jak sobie sam pogryzie ziemniaczki czy marchewke to kupka jest lepsza .
                                  • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 20.03.10, 21:37
                                    Finka warzywa przyszły w środę wieczorem. Zamawiałam w sklepie Amarantus, ten
                                    sklep ktoś mi na forum polecił więc zaufałam i tam zamówiłam.

Na razie dostała w czwartek 2 łyżeczki cukinii, w piątek łyżeczkę kalafiora, a
                                    dziś 4 łyżeczki cukinii. Jutro będzie 2 łyżeczki kalafiora.
                                    Powinnam wprawdzie wprowadzać oddzielnie. Ale myślę że cukinia nie uczuli.
                                    Próbowałam i nie ma żadnego obcego posmaku tak jak to było z cukinią z
                                    warzywniaka. A że szkoda mi czasu na wprowadzanie oddzielnie to zaryzykowałam i
                                    wprowadzam razem.

U nas też ostatnio było pogorszenie kup, przez chorobę - podłapaliśmy jakiegoś
                                    wirusa. U niej to zawsze się na jelitach odbija. 2 tygodnie dochodziły do
                                    siebie. A dziś już 2 dzień ładnej kupy więc może już będzie ok. Do kolejnego
                                    choróbska pewnie. Na razie unikamy chorych.
                                    • sahara5 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 21.03.10, 10:32
                                      To ja tak zachwalałam warzywa eko zamawiane przez net. Ale teraz już
                                      sama nie wiem........ Z drugiej strony nie miałam innego wyjścia.
                                      Zakładam też, że mam wyjątkowo wrażliwe dziecię.
                                      Od jakiegoś czasu jest niedobrze z moim synkiem. Szukamy przyczyny i
                                      jakoś tak podejrzenie pada na te warzywa niestety sad
                                      Do tej pory jadł moje czyli 100% natury, a teraz te same z netu i
                                      mamy wysypkę.
                                      One są takie idealne, że mnie to troszkę martwi. Cukinia z Włoch,
                                      kalarepa - Niemcy i pomimo transportu...ehhh.One pewnie są eko tylko
                                      ciekawe jakie mają normy na zachodzie??Pewnie jak na możliwości mego
                                      synka zbyt liberalne.....sad
                                      • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 21.03.10, 13:56
                                        Sahara a od jak dawna dajesz te warzywa eko?
                                        Faktycznie warzywa ładne, ale kalafior malutki, cukinie też małe, na nawozach
                                        byłyby większe. Może i tam są nawozy ale na pewno w mniejszych ilościach. Tyle
                                        że nawet mało może uczulać niestetysad
                                        Ciekawe jakie są te normy eko, muszę poszukać w sieci.

Moja oprócz eko dostaje marchew dynię i fasolkę szparagową z własnego ogródka.
                                        Coś dziś nad kolankami zaczyna się dziać. Tzn jeszcze do końca nie zeszła
                                        wysypka po groszku hortexu, była już niewidoczna tylko lekko wyczuwalna w
                                        dotyku, a dziś jakby gorzej.
                                        Ale to może być też po ziemniakach. Kupowałam sobie ziemniaki w małym
                                        warzywniaku gdzie sprzedawca miał zaufanego dostawce rolnika i zapewniał że bez
                                        nawozów, i bylo ok. Ale ostatnio zauważyłam że te ziemniaki jakieś inne. Wczoraj
                                        zaszłam tam i się okazało że tamte się skończyły a te nowe są z giełdy więc z
                                        nawozami. Czyli tak jak dobrze pamiętam to od czwartku zajadam się nawozami.
                                        Dziś przywieźliśmy swoje ziemniaki od mojej mamy a pochodzące z pola mojego wujka.
                                        Na razie dalej będę wprowadzała warzywa eko i będę obserwować.
                                        Tak bym chciała żeby przeszły.
                                        • wilgga Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 21.03.10, 14:04
                                          Tu coś znalazłam na szybko bo dziecko wstało i na spacer idziemy.
                                          www.ppr.pl/dzial-jak-uzyskac-status-gospodarstwa-ekologicznego-3103.php
                                          Wynika z tego że nie można żadnych nawozów sztucznych. Ciekawe tylko czy na
                                          drogę czymś nie pryskają żeby dobrze przetrwały.
                                          • anet01 Re: alegia-obiawy jelitowe-jednak pasożyty 22.03.10, 09:38
                                            Dziewczyny bylismy tydz w szpitalu7 i poraz kolejny na darmo.Rozpoznanie alergia
                                            choc z testów z krwi,płatkowych oraz skórnych nic nie wyszło a jeszcze wypisałam
                                            sie na własne żadanie poniewaz moje dziecko dostało goraczki i zapalenia
                                            gardła.W szpitalu był na samym mleku elecare i było wszystko ok kupki prawidłowe
                                            tylko ze az 3-4dziennie.Jutro jade wnioski odebrac ze szpitala by starac sie o
                                            import tego mleka narazie mąż musiał wydac 900zł na bebilon neocate(to samo co
                                            elecare,tylko dostepne w polsce za 150złpuszka)No i dziecko jest chore i kupki
                                            od leków sie pogorszyły dlatego dalej je wszystko co do tej pory przed
                                            szpitalem.Po wyleczeniu przejdziemy na same mleko i powoli bedziemy dokładac
                                            nowe produkty.Ale czarno to widze,znowu sie zacznie jak zaczniemy diete
                                            rozszerzac.Na nutrze chyba było ok ale kazali przejsc na elecere by była dobra
                                            podstawa.Lekarka powiedziałaz ze dziecko moze byc na 4,6 produktach idobrze sie
                                            rozwijac miec dobre wyniki itd by na siłe nie wprowadzac.Jak dziecko bedzie na
                                            składnikach które toleruje i nie bedziemy przeciazac układu pokarmowego to jest
                                            szansa ze jelita sle zregeneruja i bedzie coraz lepiej.Takze wrócilismy bez
                                            konkretnej diagnozy a jeszcze na antybiotyku.A i przyszły mi wyniki z feliksa
                                            candida++ powiedziałam o tym lekarce zaczeła sie smiac ze tego absolutnie sie
                                            nie leczy i ona nie jest powodem alergi itd...ze kazdy z nas ma jakiegos grzyba
                                            itd....ja jednak mysle ze moze po wyleczeniu tego grzyba alergia by zmalała o
                                            połowe.Mam namiary na podobno dobra lekarke pediata alergolog i spróbuje
                                            wyleczyc tego grzyba.Tylko ze jak odstawie ryz,marchew to moje dziecko nie
                                            bedzie miało co jesc.Powalczymy z tym.A i dziecko miało test oddechowy na
                                            laktoze.Ma nietolerancje czesciowa.Wszystko wyszło na 0 ale po kilku godzinach
                                            dziecko dostało biegunki.Na pepti nie było biegunek ale straszne wzdecia i
                                            gazy.Na nutrze było lepiej.Pozdrawiam.......jakos to bedzie
      • wilgga