Dodaj do ulubionych

Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zalecany

16.02.10, 13:04
witam,

właśnie się przeprowadziliśmy do nowego mieszkania i jest tu tak
suche powietrze, że spac się nie da, wszyscy mamy już wysuszone
śluzówki i bolące co noc gardła. Mimo ciągle rozszczelnionych okien
wilgotnośc wynosi tylko 30%, a więc za mało.

Dla starszego synka (który ma astmę! teraz już w miarę opanowaną,
ale nadal na lekach jest) od dawna mam ventę, nie wiem co kupic dla
reszty domowników. Trudno mi się tez wypowiadac na temat
skuteczności samej venty, bo stoi w odległym pokoju i nie wiem czy
faktycznie tam w nocy się lepiej śpi.

Czy ktoś mógłby polecic jakieś konkretne urządzenie do nawilżania
i/lub oczyszczania? Może lekarze Wam coś doradzali? Wiem, że wilgoc
w mieszkaniu jest niewskazana dla alergików, ale u mnie jest
zdecydowanie zbyt suche powietrze i naprawdę odczuwamy to jako
dyskomfort, a jednocześnie nie chciałabym nam zaszkodzic, opinie o
nawilżaczach są skrajnie różne i nie wiem na który się zdecydowac.

będę wdzieczna za pomoc w wyborze konkretnego produktu.
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 16.02.10, 16:50
      Wilgotnosc w okresie zimowym za warunki optymalne uznaje ona
      wilgotność w zakresie 40-60 proc., ale dopuszcza także minimalnie 30
      proc.

Większość nawilżaczy spełnia oprócz tej głównej nawilżającej, bardzo
      ważną rolę - eliminuje ładunki elektrostatyczne. Fachowe opisy na
      pudełkach głoszą, że "jonizują powietrze, czyli generują (produkują)
      korzystne dla nas jony ujemne w powietrzu" - tłumacząc na nasze po
      prostu naturalnie oczyszczają powietrze z kurzu, dymu papierosowego,
      roztoczy, bakterii beztlenowych itp. takze fajne dla alergikow -
      jesli juz _musza_ miec te nawilzacze wink
    • lidek0 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 16.02.10, 19:35
      Lekarze odradzają nawilżacze bo sprzyjają namnażaniu się roztoczy,
      wystarczy mokry ręcznik. Próbowałaś? Przy alergikach rozotcza to
      niezbyt dobry pomysł.
      • inka650 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 08.12.10, 14:04
        Ja mam w domu alergika/astmatyka i właśnie nawilżam mieszkanie nawilżaczem. Jednak nie stosuję do tego zwykłej wody, gdyż ona faktycznie może powodować powstawanie grzyba i pleśni, dodatkowo kamienia.
        Kupiłam coś takiego :
        cislog.istore.pl/pl/antyalergiczny-nawilzacz-powietrza-family-care-79510-oraz-zablocka-mgielka-solankowa-950-ml.html
        Na szczególne wyróżnienie zasługuje załączona Mgiełka solankowa. Bardzo dobrze nawilża mieszkanie, wg producenta oczyszcza powietrze z roztoczy i pyłów. Po obserwacji muszę się z tym zgodzić, gdyż moja córka lepiej przesypia nocki. Teraz właśnie zakatarzyła się i więcej nawilżam, gdyż ta solanka działa na nos jak sól morska i łatwiej jej się oddycha.
        • oliwkawawa Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 08.12.10, 15:25
          Jeśli tylko zadbasz o regularne wietrzenie pomieszczeń i temp. w mieszkaniu nie będzie wyższa niż 22 stopni to możesz być spokojna o grzyby, pleśnie czy roztocza. Nie powinno to być wtedy problemem.
          My używamy nawilżacza powietrza z jonizacją. Nie wyobrażam sobie przeżyć sezonu grzewczego bez niego. A mamy w domu alergika i astmatyka.
          Przy wilgotności poniżej 40% synek ma już zawalony nos, my zresztą też.
          A jeśli chodzi o roztocza-tak jak mówię-często wietrzyć i sprzątać, i problemu nie będzie. U nas okno jest rozszczelnione non stop.
      • znowu.to.samo Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 30.03.18, 18:59
        Ja potwierdzam, u nas mąż wpadł na pomysł zakupu nawilżacza, na dodatek używał go okrągły rok. Efekt był taki że dzieci co miesiąc miały "ciągi kaszlowe" które wyglądały tak że dziecko przez tydzień kaszlało suchym, uciążliwym kaszlem. Mnie natomiast zaczęła spływać jakaś gęsta wydzielina z zatok do gardła i to prawie non stop. Było to strasznie uciążliwe tak że próbowałam płukać zatoki ale bez efektu.
        Poszłam do laryngloga a ten zapytał czy czasem nir mamy nawilżacza powietrza. Okazało sie że nawilżacz zaostrzył moje i dzieci uczulenie na roztocza bo ta wilgoć którą on wytwarza powoduje namnażanie rozroczy i ogólnie ta sztucznie wytworzona wilgoć bardziej szkodzi niż pomaga
        Ogólnie dowiedziałam sie że świerze powietrze z dworu jest lepsze, dlatego trzeba wietrzyć kiedy to możliwe.
        Po wyrzuceniu nawilżacza tej zimy dzieci ani razu nie miały epizodów kaszlowych a mnie przestało lecieć z zatok.
    • asik37 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 09.12.10, 12:26
      Co do oczyszczacza już 5 lat używamy Daikin MC 707 VM - jest b. dobry,.....ale drogi, myślę że kosztuje ok 1500 zł. Moj mąż, maga alergik na roztocza - twierdzi , że jest rewelacyjny. Aha przy zakupie dołączali filtry na wymianę, ale kiedy sie skończą i trzeba wymieniać...też są dosyć drogie. Mają też filtry przeciwbakteryjne-ale tych już nie dokupujemy.
      Ten sprzęt naprawde polecam....aha tyle, że jak go kupowaliśmy był produkowany w Japonii, i jest naprawdę dobrze zrobiony, teraz sprawdziłaby czy nie produkują go Chiny, Indie lub Tajwan, bo to już dobrze nie wróży smile.
      Nawilżacz, mamy Boneco 7135- jako urządzenie jest dobry, ale nie uzywamy za radą naszej alergolog. Lepiej postawić pojemnik z woda na kaloryferze, czy wilgotny recznik oraz obniżyć temp do 20 st, niż stosowac nawilżacze. Przy niskiej temp, raczej nie powinnaś mieć kłopotów z wilgotnością. Pozdrawiam
      • kasia-8222 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 14.12.10, 13:02
        Ja mogę ci polecić nawilżacz TRIADA. Cenowo ok 300-400zł. Poza funkcja nawilżania urządzenie to oczyszcza powietrze z alergenów, pyłków, kurzu. Dodatkowo posiada funkcję jonizacji, aromaterapii oraz klimatyzacji. Poleciła nam je nasza dermatolog. Podobno to innowacyjne urządzenie, które było testowane w szpitalnych warunkach. Używamy go od kilku miesięcy i mogę je z czystym sumieniem polecić. Ja triadę kupiłam tu:alergia.med.pl/oczyszczacznawilzacz-pochlaniacz-pylkow-kurzu-triada-turbo-p-1040.html
        • pusz3k Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 07.01.11, 14:47
          Hmm jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego smile U mnie w domu stoi oczyszczacz powietrza Daikina, który też ma funkcję usuwania alergenów (mamy w domu alergiczkę...). Sprawdza się świetnie, przede wszystkim jeśli chodzi o kurz i sierść. Można o nim poczytać tutaj: Oczyszczacz

Powiem tylko że dzięki temu urządzonku nie musieliśmy przesiedlać kota do znajomych... big_grin
          • tiptop5 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 11.01.11, 08:56
            pusz3k napisała:

> Hmm jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego smile U mnie w domu stoi oczysz
            > czacz powietrza Daikina, który też ma funkcję usuwania alergenów (mamy w domu a
            > lergiczkę...). Sprawdza się świetnie, przede wszystkim jeśli chodzi o kurz i si
            > erść. Można o nim poczytać tutaj: Oczyszczacz
            >
            > Powiem tylko że dzięki temu urządzonku nie musieliśmy przesiedlać kota do znajo
            > mych... big_grin

Mam w domu ogrzewanie gazowe i to przyczyna moich wielu kłopotów.
            W dzieciństwie miałam problemy z układem oddechowym. Jestem studentką i zakup oczyszczacza wydawał mi się zbędnym wydatkiem. Zdrowie jednak ważniejsze i dlatego zdecydowałam się poświęcić stypendium na zakup oczyszczacza. Polecam wink
            • musmusmus Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 12.01.11, 11:01
              Fajnie jest pomyśleć o czymś takim. Zwłaszcza, że wirusy szaleją, dodatkowo wciąż głośno o świńskiej grypie. Mój partner choruje na astmę i to pewnie będzie dla niego źródło ulgi wink
              • dammma Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 14.01.11, 13:43
                czy ten oczyszczacz Daikina sprawdza się również przy uczuleniach na grzyby i pleśnie? A na pyłki? Jak go stosujecie? Macie pozamykane okna? Stosujecie cały rok? Sorry za pyt, ale nie wiem a mam dzieci uczulone na wiele rzeczy.
                • tiptop5 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 18.01.11, 10:50
                  dammma napisała:

> czy ten oczyszczacz Daikina sprawdza się również przy uczuleniach na grzyby i p
                  > leśnie? A na pyłki? Jak go stosujecie? Macie pozamykane okna? Stosujecie cały r
                  > ok? Sorry za pyt, ale nie wiem a mam dzieci uczulone na wiele rzeczy.

najczęściej zamykam okno, gdy oczyszczacz jest włączony. usuwa pleśnie, roztocza, pyłki...przynajmniej przekonuje o tym producent wink chyba spokojnie można tez przy otwartym oknie i generalnie cały rok, w końcu kurz i inne drobnoustroje grasują bez względu na porę roku, szczególnie jednak wiosną, gdy wszystko kwitnie wokół. ważne, żeby czuć satysfakcję z zakupu. ja jestem zadowolona, nawet bardzo
                  • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 19.01.11, 12:01
                    Jestem alergikiem/astmatykiem i właścicielem dwóch cudownych kotków i uważam, że żaden jonizator, nawilżacz czy oczyszczacz powietrza nie poradzi sobie z roztoczami, pyłkami, grzybami i pleśniami jak ozonowanie mieszkania. Jest to usługa dość droga, ale dezynfekuje wszystko od ubrań po dywany, zasłony, materace, pościel itd. Nawilżacze powietrza sprzyjają rozwojowi grzyba! Oczyszczacze nie są w stanie usunąć roztoczy z materaca na którym śpimy. Stosując ozonowanie mam pewność, że całe mieszkanie jest sterylne a nie tylko 2 metry od urządzenia. Poza tym nic mi nie chodzi w nocy, bo usługa wykonywana jest w ciągu dnia, raz na 2/m-ce. Polecam
                    • musmusmus Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 20.01.11, 10:01
                      jaką masz wiedzę odnośnie wpływu takiego zabiegu na zdrowie człowieka? nie sądzę, by sam zabieg nie pozostawał bez skutku na organizm ludzki.
                      • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 20.01.11, 13:48
                        Sam zabieg ozonowania mieszkania wykonywany jest po kolei dla każdego z pokoi. Pokój po zabiegu trzeba wywietrzyć przez około pół godziny. Ozon jest gazem szybko utleniającym się i wyjątkowo skutecznym środkiem biobójczym (około 50 razy skuteczniejszy i 3000 razy szybszy niż chlor). Zabieg nie powoduje efektów ubocznych u ludzi i zwierząt gdyż nie przebywają oni w danym pomieszczeniu podczas jego trwania. Po zabiegu w pomieszczeniu pozostaje czyste powietrze 'jak po burzy'. Ja się przekonałem gdyż próbowałem wielu urządzeń i środków i żadne nie przyniosły takich efektów jak ozonowanie. Dla niedowiarków i sceptyków powiem, że w niektórych przypadkach klinicznych ozonowana jest krew i jelita osób przewlekle chorych. Pozdrawiam.
                        • tiptop5 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 25.01.11, 11:43
                          tomekdy napisał:

> Sam zabieg ozonowania mieszkania wykonywany jest po kolei dla każdego z pokoi.
                          > Pokój po zabiegu trzeba wywietrzyć przez około pół godziny. Ozon jest gazem szy
                          > bko utleniającym się i wyjątkowo skutecznym środkiem biobójczym (około 50 razy
                          > skuteczniejszy i 3000 razy szybszy niż chlor). Zabieg nie powoduje efektów uboc
                          > znych u ludzi i zwierząt gdyż nie przebywają oni w danym pomieszczeniu podczas
                          > jego trwania. Po zabiegu w pomieszczeniu pozostaje czyste powietrze 'jak po bur
                          > zy'. Ja się przekonałem gdyż próbowałem wielu urządzeń i środków i żadne nie pr
                          > zyniosły takich efektów jak ozonowanie. Dla niedowiarków i sceptyków powiem, że
                          > w niektórych przypadkach klinicznych ozonowana jest krew i jelita osób przewle
                          > kle chorych. Pozdrawiam.

generalnie większość oczyszczaczy ma wbudowany jonizator, co pozwala na uzyskanie efektu zbliżonego do zabiegu wspomnianego przez Ciebie. z reguły jednak decydujemy się na opcje pozwalające na łączenie kilku funkcji. po co w takim razie mam pokrywać koszty zabiegu, którego efekt utrzymuje się krótka, zamiast zakupić oczyszczacz o 7 etapach filtracji z dodatkową opcja jonizatora? wolę kalkulować koszty. Pozdrawiam wink
                          • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 25.01.11, 15:55
                            Jonizacja powietrza wpływa korzystnie na nasze samopoczucie ale nie usuwa groźnych dla alergika roztoczy, pleśni czy pyłków kwiatowych. Jonizator z filtrami po prostu wessie to co w powietrzu. Jeżeli mieszkanie jest zawilgocone jonizator na wiele się nie zda. Jeżeli chodzi o usunięcie roztoczy z materaca - gdzie spędzamy 1/3 życia - również się nie sprawdzi. Poza tym większość jonizatorów jest skuteczna tylko w danej odległości od urządzenia i w jednym pomieszczeniu. Usługa ozonowania wykonywana jest dla całego mieszkania osoby chorej, po którym całe mieszkanie jest zdezynfekowane (łącznie z łazienką i kuchnią). Opieka nad jednym pomieszczeniem - np. sypialnią nie usuwa problemów gdyż alergeny, zarodniki grzybów i pleśni, roztocze i pyłki będą przynoszone z innych pomieszczeń, które nie zostały potraktowane ozonem. Ozonowanie dodatkowo zwiększa zawartość tlenu w powietrzu dzięki czemu astmatycy oddychają swobodnie i równomiernie. Jeżeli chodzi o koszty to nie wiem czy ciągła praca jonizatora nie odzwierciedla się na waszych rachunkach, ale ja różnicę w kieszeni czułem.
                            • anna-3456 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 25.01.11, 18:07
                              Ja dla córki kupiłam Turbo triade www.alergika.net/nawilzacz-oczyszczacz-jonizator-turbo-triada-funkcji-urzadzeniu-p-1.html . Oprócz funkcji nawilżania i oczyszczania również jonizuje powietrze (ma tez kilka innych funkcji). Odkąd mamy ten oczyszczacz/nawilżacz córci o wile lepiej sie oddycha. W sumie polecam, jak za ta cenę super urządzenie smile Jedyną wadą jest to że trochę głośno chodzi, ale mozna się przyzwyczaić.
                            • 45graz Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 26.01.11, 11:46
                              tomekdy napisał:

> Jonizacja powietrza wpływa korzystnie na nasze samopoczucie ale nie usuwa groźn
                              > ych dla alergika roztoczy, pleśni czy pyłków kwiatowych. Jonizator z filtrami p
                              > o prostu wessie to co w powietrzu. Jeżeli mieszkanie jest zawilgocone jonizator
                              > na wiele się nie zda. Jeżeli chodzi o usunięcie roztoczy z materaca - gdzie sp
                              > ędzamy 1/3 życia - również się nie sprawdzi. Poza tym większość jonizatorów jes
                              > t skuteczna tylko w danej odległości od urządzenia i w jednym pomieszczeniu. Us
                              > ługa ozonowania wykonywana jest dla całego mieszkania osoby chorej, po którym c
                              > ałe mieszkanie jest zdezynfekowane (łącznie z łazienką i kuchnią). Opieka nad j
                              > ednym pomieszczeniem - np. sypialnią nie usuwa problemów gdyż alergeny, zarodni
                              > ki grzybów i pleśni, roztocze i pyłki będą przynoszone z innych pomieszczeń, kt
                              > óre nie zostały potraktowane ozonem. Ozonowanie dodatkowo zwiększa zawartość tl
                              > enu w powietrzu dzięki czemu astmatycy oddychają swobodnie i równomiernie. Jeże
                              > li chodzi o koszty to nie wiem czy ciągła praca jonizatora nie odzwierciedla si
                              > ę na waszych rachunkach, ale ja różnicę w kieszeni czułem.

zgodzę się z Tobą, co do kosztów eksploatacji oczyszczaczy. jednak ja z kolei należałem do fanów ozonowania i przyznaję, że mocno się zawiodłem na tym zabiegu. zrezygnowaliśmy z zabiegu tuż po powiększeniu rodziny. żona zaczęła mieć poważne bóle głowy i martwiliśmy się również, czy nie ma to bezpośredniego wpływu na dziecko. oczywiście jako domownicy nie byliśmy obecni w trakcie samego zabiegu. w zasadzie ciężko wytłumaczyć zależność i nie jestem mimo wszystko przeciwnikiem tego zabiegu, jednak odnoszę się sceptycznie.
                              natomiast co do oczyszczaczy, skorzystaliśmy z japońskiego produktu dystrybuowanego w Polsce przez klima-top. fakt, to nie lada zakup. jednak wolę ponieść jednorazowy koszt i dbać jedynie o flirty. poza tym takie urządzenie jest najczęściej energooszczędne, więc nie przesadzałbym też z wysokością rachunków.
                              • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 26.01.11, 12:11
                                Hmm z tego co rozmawiałem z osobą, która przeprowadzała zabieg to ewentualne bóle głowy czy swędzenie oczu mogą wystąpić tylko w przypadku gdy dana osoba wejdzie do pokoju zbyt wcześnie po wykonaniu zabiegu (jest zakaz wchodzenia do pokoju przez min 30 minut po zabiegu). Tutaj też są przeciwwskazania przy ozonowaniu jak nadciśnienie itd. stąd nakaz 30 minutowej banicji z pokoju aby tego uniknąć. Mnie jak dotąd nic takiego nie spotkało i z czystym sercem polecam taki zabieg. A zapytam z ciekawości, ozonowałeś całe mieszkanie czy tylko jeden pokój? Czy odczuwałeś różnicę przed i po? Jeżeli chodzi o rachunki za oczyszczacz to u mnie były wysokie. Czy to ze względu na to, że działał blisko 20h na dobę czy z innych, po prostu to odczułem.
                                • tiptop5 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 01.02.11, 13:32
                                  tomekdy napisał:

> Hmm z tego co rozmawiałem z osobą, która przeprowadzała zabieg to ewentualne bó
                                  > le głowy czy swędzenie oczu mogą wystąpić tylko w przypadku gdy dana osoba wejd
                                  > zie do pokoju zbyt wcześnie po wykonaniu zabiegu (jest zakaz wchodzenia do poko
                                  > ju przez min 30 minut po zabiegu). Tutaj też są przeciwwskazania przy ozonowani
                                  > u jak nadciśnienie itd. stąd nakaz 30 minutowej banicji z pokoju aby tego unikn
                                  > ąć. Mnie jak dotąd nic takiego nie spotkało i z czystym sercem polecam taki zab
                                  > ieg. A zapytam z ciekawości, ozonowałeś całe mieszkanie czy tylko jeden pokój?
                                  > Czy odczuwałeś różnicę przed i po? Jeżeli chodzi o rachunki za oczyszczacz to u
                                  > mnie były wysokie. Czy to ze względu na to, że działał blisko 20h na dobę czy
                                  > z innych, po prostu to odczułem.

rachunki są porównywalne mniej więcej z kosztem podłączenia detektora tlenku węgla czy suszarki trzy razy w tygodniu na 10 minut. Nie przesadzałbym z tym zużyciem prądu. ile płaciłeś za ten zabieg i jak często go powtarzasz?
                                  • b.bujak Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 01.02.11, 13:54
                                    tiptop5 napisał:

> ile płaciłeś za ten zabieg i jak często go powtarzasz?

nie wiem, czemu kolega pisze o usługowym ozonowaniu... ceny ozonatorów są podobne do cen innych oczyszczaczy - i ozonujesz ile chcesz (oczywiście w granicach rozsądku bo co za dużo to niezdrowo smile);
                                    przy inwestycji w ozonator oszczędzasz też na czyszczeniu klimy w aucie smile
                                    • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 01.02.11, 16:29
                                      b.bujak napisała:

> tiptop5 napisał:
                                      >
                                      > > ile płaciłeś za ten zabieg i jak często go powtarzasz?
                                      >
                                      > nie wiem, czemu kolega pisze o usługowym ozonowaniu... ceny ozonatorów są podob
                                      > ne do cen innych oczyszczaczy - i ozonujesz ile chcesz (oczywiście w granicach
                                      > rozsądku bo co za dużo to niezdrowo smile);
                                      > przy inwestycji w ozonator oszczędzasz też na czyszczeniu klimy w aucie smile

Ozonatory z Allegro za 300-500zł to kpina na sali i nikt mi nie wmówi, że wydajność rzędu 400mg/h wystarczy do pozbycia się przetrwalnikowych form bakterii, roztoczy etc. Ozonatory o których mowa kosztują po kilka tys zł, są przystosowane do dużych pomieszczeń i ich wydajność sięga 30g/h. Wystarczająco by pozbyć się tego ustrojstwa. Jeżeli chodzi o klimatyzację aut też uważam, że są to za słabe wydajności. Takim ozonatorem za 300-500zł możemy sobie jedynie w domu wodę lub oliwę wyozonować.
                                      • b.bujak Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 01.02.11, 18:41
                                        tomekdy napisał:
                                        nikt mi nie wmówi, że wydaj
                                        > ność rzędu 400mg/h wystarczy do pozbycia się przetrwalnikowych form bakterii, r
                                        > oztoczy etc.

ja też nie lubię, jak mi ktoś coś wmawia smile
                                        podaj jakieś wiarygodne źródło, jakieś wyniki badań - na potwierdzenie swoich teorii - z chęcią poczytam;
                                        pytanie jest krótkie: jakie potrzebujemy stężenie ozonu, żeby unicestwić najoodporniejszego mikroba bytującego w przeciętnym mieszkaniu? i operujmy stężeniami ozonu, bo wydajność urządzenia to kwestia wtórna...
                                      • tiptop5 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 03.02.11, 14:24
                                        > Ozonatory z Allegro za 300-500zł to kpina na sali i nikt mi nie wmówi, że wydaj
                                        > ność rzędu 400mg/h wystarczy do pozbycia się przetrwalnikowych form bakterii, r
                                        > oztoczy etc. Ozonatory o których mowa kosztują po kilka tys zł, są przystosowan
                                        > e do dużych pomieszczeń i ich wydajność sięga 30g/h. Wystarczająco by pozbyć si
                                        > ę tego ustrojstwa. Jeżeli chodzi o klimatyzację aut też uważam, że są to za sła
                                        > be wydajności. Takim ozonatorem za 300-500zł możemy sobie jedynie w domu wodę l
                                        > ub oliwę wyozonować.

dziękuję za odpowiedź, nie zadaję tych, żeby wykazać się złośliwością. jestem przekonany do oczyszczaczy, co nie zmienia faktu, że z chęcią skorzystam z tego zabiegu, choćby na próbę.
                                        Pozdrawiam wink
                                  • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 01.02.11, 16:23
                                    Za zabieg zapłaciłem 350zł. W około 3h zostało wszystko potraktowane ozonem, gdyż rozstawione było 5 urządzeń dla każdego pokoju z osobna. Zabieg powtarzam profilaktycznie raz na 2-mce. Dzięki temu nie zdążą rozwinąć się roztocza a znikome ilości grzybów, pleśni czy pyłków nie kumulują się w domu.
                                    • musmusmus Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 02.02.11, 13:19
                                      tomekdy napisał:

> Za zabieg zapłaciłem 350zł. W około 3h zostało wszystko potraktowane ozonem, gd
                                      > yż rozstawione było 5 urządzeń dla każdego pokoju z osobna. Zabieg powtarzam pr
                                      > ofilaktycznie raz na 2-mce. Dzięki temu nie zdążą rozwinąć się roztocza a zniko
                                      > me ilości grzybów, pleśni czy pyłków nie kumulują się w domu.

zdecydowałam się jednak na zakup oczyszczacza, jednak pan przekonał mnie do zabiegu ozonowania i wydaje mi się, że jedno drugiego nie wyklucza??? dlatego pozostanę przy daikinie i zamówię dwa razy do roku taki zabieg. tylko zastanawiam się, czy nie dajemy się zwariować z parciem na czyste powietrze ;-(
                                    • tiptop5 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 03.02.11, 14:33
                                      odpowiedź mnie zadowala, w zasadzie fajnie jest próbować nowych rzeczy, jak już wspomniałem zostanę przy opcji oczyszczacza i jednocześnie skorzystam z polecanego zabiegu ;-D
                                      • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 04.02.11, 08:45
                                        Więc jeżeli chodzi o medyczne dowody na działanie ozonu na człowieka to w większości badanie zostały przeprowadzone przez Polskie Towarzystwo Ozonoterapii i dr. Antoszewskiego. Na internecie znaleźć można wiele jego publikacji od ozonowania krwi, jelit itd do wpływu ozonowania na środowisko w którym znajduje się człowiek. Jeżeli zdecydujesz się na usługę ozonowania to sugeruję na wstępie zapytać się jaka jest wydajność urządzenia i zwrócić uwagę by każde pomieszczenie było ozonowane z osobna lub we wszystkich na raz pozostawić ozonatory. Jeżeli chodzi o wydajność to sprawa się ma tylko i wyłącznie do m3 danego pomieszczenia. Ozon zaczyna niszczyć bakteria już w stężeniu 13 mikrogramów/dm3, jednakże dezynfekcja i deakaryzacja (usuwanie bakterii i roztoczy) zaczyna się po przekroczeniu 1g/10m3. Przeprowadzone testy sugerują za pomocą jakich urządzeń można wyozonować dane pomieszczenie o danej wielkości. Chodzi o to by ozon dotarł w każdy zakątek pokoju z równą siłą. U mnie stosowali ozonatory 13.5g/h. Ostatnio również wyczytałem o tzw. efekcie czarnej ściany. Jonizator wytwarza ujemne jony, które łączą się z elementami np kurzu i potem przyciągnięte zostają do powierzchni w naszym mieszkaniu. Wniosek był taki, że zamiast oczyszczać powietrze odpychają np kurz w kierunku ścian na których pozostają na zasadzie przyciągania magnetycznego.
                                        • kareno Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 14.02.11, 12:52
                                          mam oczyszczacz daikin z funkcją jonizacji. wydaje mi się, że ozonowanie nie jest szkodliwe, jeśli przestrzega się zasad dotyczących zabiegu, tak samo można powiedzieć o każdym urządzeniu elektrycznym wink
                                          • kolonme Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 21.02.11, 15:24
                                            wszyscy mówią o oczyszczaczu powietrza w domu, zapoznając jednak o miejscu pracy, potem jest jak jest. polecam:
                                            lazyhours.pl/articles,1795,1.html
                                            • tomekdy Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 26.02.11, 14:42
                                              Zgadza się, miejsce pracy jest równie jak nie bardziej sprzyjającym miejscem do rozwoju bakterii czy grzybów. I tutaj staję po raz kolejny po stronie ozonowania. Ostatnio oglądałem program na discovery odnośnie nieproszonych gości w naszych domach. Człowiek 'zrzuca' około 10gram naskórka tygodniowo. Okazało się, że w przeciętnej sypialni na 1m2 pościeli lub dywanu znajduje się około 100tys roztoczy... Odkurzanie i trzepanie pościeli pogarsza sytuację, bo roznosi je po całym mieszkaniu. Co więcej usłyszałem, że około 1/10 wagi naszych poduszek to waga roztoczy i ich odchodów... Ciężko jest mi w to uwierzyć, ale wydaje mi się, że naukowcy nie kłamią. I teraz moje pytanie. Jaki jonizator, oczyszczacz czy nawilżacz sobie z tym poradzi? ... Żaden... Jak dla mnie jest to kolejny punkt dla ozonowania, bo ten zniszczy wszystko, łącznie z formami przetrwalnikowymi.
                                        • ewa-zag Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 16.11.15, 12:08
                                          witam, poszukuję nawilżacza i oczyszczacza powietrza w jednym ... czy ktoś mógłby mi polecić coś sensownego max do 1tyś pln
                                          z góry dziękuję smile
        • aura1508 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 22.06.12, 17:57
          Ja również polecam Triadę smile U mnie spisuje się od 5 lat smile W razie problemów a miałam ich kilka z własnej głupoty (spaliłam silnik, wyparzyłam plastikowy element, który się niestety powyginał), przemiły właściciel naprawił mi za darmo smile Szczerze polecam smile
    • kasica19840605 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 30.03.11, 15:39
      Nawilżacz:
      - bierz ultradźwiękowy, najlepiej taki żeby miał wybór ciepłej i zimnej mgiełki
      - dobrze żeby miał dyszę do ustawiania kierunku wylatywania mgiełki
      - mgiełka może osadzać się na meblach w postaci białego proszku. Żeby tego uniknąć - zwróć uwagę zeby nawilżacz miał filtr jonowy.
      - opcjonalnie może mieć jonizator
      Oczyszczacz:
      - powinien mieć przynajmniej filtry HEPA
      - mile widziane też filtry fotokatalityczne + lampa UV
      - jeśli chcesz do pokoju dziecięcego dobrze by było sprawdzić jego głośność

Ja mam i oczyszczacz i nawilżacz firmy NScessity i bardzo je polecam smile
      • mama_mloda2 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 31.03.11, 09:01
        Ja kupiłam na allegro oczyszczacz AIR PURIFIER firmy NScessity allegro.pl/oczyszczacz-powietrza-air-purifier-jonizator-hepa-i1528785851.html . Posiada on filtr HEPA, jonizator, filtry węglowe. Jest bardzo cichy i był tani! Kosztował 165 zł ( a widzialam oczyszczacze i po kilka tysięcy). Myślę, że doskonale spełnia swoją funkcję i z czystym sumieniem mogę go polecić jako idealny do małych pomieszczeń smile
        • isabe11e Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 07.07.11, 13:53
          My mamy Boneco 2055D, ktory podobno jest jednym z najczesciej polecanych nawilzaczy/oczyszczaczy dla alergikow. Wychwytuje zanieczyszczenia od 0,5 mikrona. Nawilżanie powietrza odbywa się według samoregulującej zasady parowania wody na zimno.
          Mozna sobie ustawic pozadana wilgotnosc w pomieszczaniu i urzadzenie bedzie sie wlaczac/wylaczac samoczynnie ciagle dostosowaujac obecna wilgotnosc do pozadanej.
          Specjalnie dobrany system ochrony antybakteryjnej ISS ® - srebrna elektroda jonizująca, zapobiega powstawaniu w wodzie glonów oraz zarodników bakterii. Dzięki temu do dezynfekcji wody nie są potrzebne żadne dodatkowe środki chemiczne.
          W systemie tym wykorzystuje się antybakteryjne właściwości srebra (srebro oddziaływuje na ponad 650 rodzajów bakterii i różnego rodzaju wirusy).
          System Ionic Silver Stick przekazuje do wody jony srebra przez długi okres czasu (wymiana elektrody zalecana jest 1 raz w roku)
          Mi sie podoba - jest tylko troche duzy uncertain

www.sklepmedyczny.net/towar/2/boneco-2055d-air-washer-oczyszczacz-powietrza-z-filtrem-wodnym.html
      • ada1707 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 07.10.11, 20:53
        Ja też polecam ultradźwiękowy. Ostatnio jestem w temacie (sezon grzewczy temu sprzyja smile), poczytałam trochę na ten temat w necie i polecam jak najbardziej te ultradźwiękowe. Ja już zdecydowałam się na Topcom, w Entliczku znalazłam. Wygląda fajnie, parametry OK, ustawiasz sobie w nim poziom wilgotności, cichy- przynajmniej tak opisują, zacznę używać, to się przekonam. smile
    • domitka Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 15.09.11, 10:26
      witam,

miałam ten sam problem, mąż jest astmatyk a synek alergiczny na pyłki i kurz. zakupiliśmy wiec urzdzenie firmy Airbi: www.bibetus.pl/pl/oczyszczacze-powietrza/10-airbi-pure.html
      Jestem z nim bardzo zawodolona, jest bezgłośny i pasuje nawet do mieszkania.

Natomiast na temat nawilżacza kóry zakupiliśmy babci, ponieważ ma także bardzo suche powietrze w mieszkaniu zakupiliśmy ten oto nawilżacz: www.bibetus.pl/pl/nawilzacze-powietrza/14-avair-cube.html

Mam nadzieje że pani jakś pomogłam i że wybór urządzenia i decyzja bedzie łatwiejsza.
      • toskaaaa Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 16.09.11, 10:49
        Lepiej kupić coś sprawdzonego. Najlepsze na rynku są oczyszczacze Airfree, niestety kosztują majątek i nie mogłam sobie na taki pozwolić. Za zdecydowanie mniejszą kasę (ok 350 zł) można kupić Triadę. Nie ma super designu ale się sprawdza i generalnie jest ok.
    • neoklima Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 20.09.12, 13:56
      Witam

Polecam oczyszczacz powietrza samsung z wbudowanym nawilżaczem ( 4 litry).
      ompleksowy system oczyszczania powietrza 3 w 1 firmy SAMUSNG chroni skórę i zdrowie Twojej Rodziny przed szeroką gamą chorób usuwając z powietrza bakterie i wirusy, roztocza oraz cząstki pleśni i innych czynników wywołujących alergie. Ponadto urządzenie chroni przed grypą: jonizator S-Plama Ion usuwa 99,9% wirusów podtypu H1N1.

Oczyszczacz AU-A23QNWA/EO charakteryzuje się nowoczesnym wzornictwem i jest wykonany z materiałów wysokiej jakości. Urządzenie cechuje łatwość obsługi i czytelność funkcji na dotykowym panelu sterowania.

Zespół filtrów (wstępny, antyalergiczny i dezodorujący) zainstalowanych w oczyszczaczu, skutecznie usuwa z powietrza pyłki, alergeny i nieprzyjemne zapachy.

Z poważaniem

Grzegorz Grabowski
      • dorinka4 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 18.02.13, 16:00
        Witam
        Z czystym sumieniem polecam polskiej produkcji nawilżacz/oczyszczacz powietrza sprawdzony przez moją rodzinę: progsm.pl/nawilzacz-oczyszczacz-powietrza-pochlaniacz-pylkow-kurzu-p-10945.html tu zakupiłam i jestem z niego bardzo zadowolonasmile
        Pozdrawiam
    • dorinka4 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 18.02.13, 12:21
      Witam
      Z czystym sumieniem polecam polskiej produkcji nawilżacz/oczyszczacz powietrza sprawdzony przez moją rodzinę: progsm.pl/nawilzacz-oczyszczacz-powietrza-pochlaniacz-pylkow-kurzu-p-10945.html tu zakupiłam i jestem z niego bardzo zadowolonasmile
      Pozdrawiam
    • danusia5656 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 23.07.13, 18:36
      Jeżeli chodzi o nawilżacz powietrza to dla alergików najlepszym rozwiązaniem będzie nawilżacz ewaporacyjny który dodatkowo oczyszcza nam trochę powietrze z kurzu i pyłków. Istnieją tez oczyszczacze powietrza wodne oraz oczyszczacze powietrza z funkcja nawilżania. Sprawdź sobie tutaj maja wszystko podzielone i potrafią doradzić
      www.oczyszczacze-powietrza.pl
      Dl alergików polecam jednak oczyszczacze z filtrem hpp lub hepa a osobno nawilżacz ewaporacyjny
    • graza125 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 17.11.15, 19:24
      Witaj, jeśli chodzi o nawilżacz powietrza to uważam, że może się sprawdzić. To innowacyjne urządzenie. Możesz również spróbować położyć mokre ręczniki albo wodę koło gorących grzejników. Duzo wietrz. U nas nawilżacz się sprawdził także polecam. A jeśli chodzi o firmę to najlepiej poszukać w sieci.
    • mama-martaa Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 17.11.15, 19:50
      Zauważyłam sama ze mój synek zaczyna strasznie kasłać i tak ciężko mu się oddycha jeśli w domu mamy za suche powietrze. Próbowałam różnych metod ale nie sprawdzały się na dłuższą metę. Trzeba było pilnować poziomu wody,włącznika ,filtrów itp. a ciężko przy 3 dzieci ;p Znajoma lekarka podpowiedziała mi aby najpierw oczyścić dokładnie dom. Ściany,meble,dywany -wszystko aby się pozbyć tych wszystkich paskuctw i dopiero potem zacząć nawilżać. Poczytałam i znalazłam firmę która oczyszcza za pomocą ozonu. Jest taki specjalny sprzęt który ozonuje wszystko w domu i nie ma skutków ubocznych, a nawet czuć taki fajny zapach jak po burzy.

Polecam o3freshair z siedzibą chyba w Poznaniu. Pracuje tam taki młody chłopak który przyjechał do nas szybko i wszystko nam dokładnie wytłumaczył .Fajnie bo od razu poczuliśmy efekty ozonowania.
      Niestety nadal nie znalazłam nic godnego polecenie odnośnie nawilżania.
    • asiorekpe Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 17.11.16, 15:45
      a czytałaś o firmie Stadler Form? Mają świetne nawilżacze/oczyszczacze powietrza. Używam od ponad pół roku (sprawdzają się szczególnie na jesień/zimę czyli w sezonie grzewczym) i jestem bardzo zadowolona. Gwarantuję, że będzie się lepiej spać a oczyszczenie powietrza będzie zauważalne wink
      • angia89 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 17.11.16, 19:59
        podpisuję sie pod tym, jest cichy i fajny ładny mebel w salonie, matowy elegancki, tyle ze troche droższy no ale warto
    • daniel34lata Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 20.11.16, 19:49
      ja polecam zadzwonic do kogos kto o oczyszczaniu powietrza wie wszystko. chyba moge wkleic numer bo i tak widnieje w internecie 570773377 Dariusz Ożug. na wszystkie pytania chetnie odpowiada, przynajmniej w moim przypadku tak było
    • angia89 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 26.12.16, 12:32
      no własnie, bo jak źle nawilżysz to powstają roztocza jak w doniczkach i to może zaszkodzic wiem. ja sie wymądrze tylko do oczyszczacza to mam taki z 3 filtrów Viktor, jest barrdzo cichutki
    • piwnikaks Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 26.12.16, 12:51
      zoabcz sobie viktora dla mnie wygląda ponad skalą, poza tym ma 3 filtry i noca Ci nie będzie przeszkadzał
    • monika.wilekolas Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 29.12.16, 22:36
      Ja polecam nawilżacz z DrCare. Swietnie daje sobie rade wink
      drcare.eu/produkt/nawilzacz-powietrza-aeri-2-0/
    • mossen79 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 07.02.17, 09:14
      Tutaj mam bardzo fajne urządzenie do oczyszczania powietrza. usuwa wszystkie pyłki, kurz i to co lata w powietrzu. Nam najlepiej się sprawdził po narodzeniu dziecka ponieważ bardzo delikatnie nawilża powietrze. Co prawda cena zakupu jest dość wysoka, około 700 zł, ale z tego co wiem producent rozdawał te oczyszczacze za darmo. Wygląda to tak
      https://systemrainbow.pl/fabryczny-serwis-rainbow/rainmate-1-2/ Gdyby ktoś chciał to tutaj podaję namiary oczyszczacz powietrza od producenta Udało mi się ustalić że trzeba tam zadzwonić i umówić się na badanie rynku.
    • tigerxlpx Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 10.02.17, 16:18
      Na www.airvitai.pl można dostać urządzenia oczyszczające powietrze ze smogu, alergenów i roztoczy, które utrzymuje prawidłowe nawilżenie powietrza oraz dodatkowo wzbogacające je o JOD i kilka innych minerałów bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest niemozliwe. Obecnie ok 1/3 populacji polski cierpi na niedobory jodu których następstwem są m. in. choroby tarczycy.
    • dddd777 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 21.03.17, 20:03
      widziałam na goodair.pl/ całkiem spory wybór fajnego sprzętu. A niektóre to z filtrami nawilżającymi więc wybór jest całkiem całkiem!
      • jagga46 Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 14.09.17, 22:27
        jak nie wiecie jaki wybrać oczyszczacz to zerknijcie na poradniki jak www.komputronik.pl/informacje/doradzamy-przed-zakupem-jaki-oczyszczacz-powietrza/
    • freshairshop Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 20.09.17, 14:18
      Jeśli chodzi o alergików, najbardziej polecamy oczyszczacze powietrza z filtrem hepa, bo świetnie oczyszczają powietrze z alergenów, roztoczy i grzybów. Mamy nadzieję, że ten wpis pomoże przy wybraniu oczyszczacza: freshairshop.pl/pl/blog/4 W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu pod numerem 739 001 729. Doradzimy który oczyszczacz wybrać.
      Pozdrawiamy, FreshAirShop
    • tebciak Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 05.10.17, 21:11
      Mi na alergie na pyłki i pleśnie z powietrza pomogły filtry Grefe, które zakłada się na nos. Po kilku dniach stosowania wszystkie objawy znikły a po miesiącu i stany zapalne zatok odeszły smile
    • kornelizowany Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 19.12.17, 09:43
      Jeśli chodzi o oczyszczacze to pamiętajcie że to wentylator przepychający powietrze przez filtr. Nie ma więc co przepłacać. Osobiście zakupiłem Xiaomi Air Purifier 2 i jestem mega zadowolony. Proste urządzenie z opcjami smart.
      Jeśli ktoś by się zdecydował na zakup to uczulam by nie brać z Polskiej dystrybucji bo jest to bezsensowne przepłacanie. Bierzcie prosto z Chin, najlepiej z kodem promocyjnym i wyrwiecie dobry oczyszczacz a nie całe 400zł.

Nie polecam kupowania 2w1 (miałem sharpa) bo nawilżacz jest cieżki do czyszczenia, odkamieniania i w dodatku szybko się tam glon hoduje jeśli nie czyścimy co 2 dni. Więcej z tym roboty niż to warte. Lepiej kupić dwa osobne urządzenia.
    • fanrob Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 13.07.18, 15:15
      Bardzo dobre nawilżacze mają ma stronie www.ecofanet.com.pl/
      Polecam model
      www.ecofanet.com.pl/nawilzacz-ultradz wiekowy-boneco-ultrasonic-u200-p-4264.html
      Sprawdza się świetnie
      • anna33op Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 26.09.18, 16:13
        Hej,
        Ja polecam oczyszczacze powietrza z filtrem hepa. Sprawdza się w warunkach domowych.
    • anna33op Re: Jaki nawilżacz/oczyszczacz powietrza jest zal 28.09.18, 10:18
      Hej polecam sprawdzone oczyszczacze powietrza z filtrami HEPA. Ja swój kupiłam za 529 zł i jestem mega zadowolona do domku jednorodzinnego wystarcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka