Dodaj do ulubionych

6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemniaków

09.12.10, 17:51
Witam się na tym forum po raz pierwszy chociaż już od jakiegoś czasu poczytuję Wasze wypowiedzi.
Jestem mamą półrocznej dziewczynki z której jadłospisu konieczne było wyeliminowanie mleka,glutenu,kukurydzy i ziemniaków wraz z pochodnymi. Powodem były bardzo silne dolegliwości bólowe,biegunki i wysypka które pojawiły się już trzeciego dnia życia. Córka pomogła zakończyć laktację bardzo szybko ponieważ zaczęła łączyć ból z jedzeniem. Dieta eliminacyjna nie była do końca możliwa ponieważ ja miałam dosyć poważne problemy zdrowotne po ciąży. Mała miała więc podawane mleko mm ale zwykłe ponieważ nikt nie uwzględnił skazy mojego męża i ogólnej naszej skłonności do alergii. Dopiero w trzecim miesiącu życia przeszłą na bebilon pepti i wszelkie dolegliwości ustąpiły. Niestety w tym samym czasie okazało się że córka ma problemy hematologiczne (skaza płytkowa,skaza naczyniowa i anemia) i zalecono podawanie witaminy b6 i kwasu foliowego. Problemy wróciły. Po 30min od podania dziecko zwijało się z bólu. Koszmarny widok dla rodziców. Lekarze twierdzili że witaminy należy podawać bo na bank nic w nich nie może dawać takich objawów. Mogło. Skrobia kukurydziana i skrobia ziemniaczana.
Przyszedł czas na rozszerzanie diety i znowu problemy. Wszędzie jest skrobia i ziemniaki. Żeby nie było to próbowaliśmy. Niestety reakcja zawsze ta sama. Lekarze nie chcąc już bardziej osłabiać organizmu odroczyli wprowadzanie glutenu. Dodam że w moim przypadku też przerabiano problem celiaki - jeden lekarz stwierdził,drugi wykluczył i tak żyję sobie z wykluczoną celiakią chociaż nawet nie mogę dotykać mąki wink Jestem też uczulona na ziemniaki.
Strasznie się opisałam ale mam nadzieję że mi to wybaczycie.
Przejdę więc do pytania zasadniczego - jak żywić dziecko z takimi problemami? Co gotować ? Jak zorganizować posiłki mleczne żeby nie były tylko butelką ? Nie mogę zrobić nawet kisielku czy budyniu bo skrobia. Jak zorganizować coś w formie pieczywa skoro inna mąka się nie klei ?A! Zapomniałam smile Ryż też daje małe dolegliwości ale coś to dziecko musi jeść...
Pozdrawiam Was serdecznie i jeszcze raz proszę o pomoc i wyrozumiałość i dziękuję za cierpliwość w czytaniu.
Kaśka
Obserwuj wątek
    • katarzynadudek7 Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 09.12.10, 17:58
      Zapomniałam jeszcze dopisać że córka ma niedobory witaminowe i mineralne więc ma sztuczną suplementację.
      • roosihana Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 09.12.10, 22:32
        A jak stwierdzono te niedobory? Sztuczne witaminy potrafią nieźle uczulić. Masz dobrego alergologa który mądrze poprowadzi dziecko?
        Jeśli chodzi o budynie i kisielki to doradzę ci tapiokę. Daje taki sam efekt a jest bezglutenowa.
    • halszka111 Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 09.12.10, 22:36
      No moment, jak we wszystkim jest skrobia kukurydziana i ziemniaczana? Tzn. pewnie w gotowych obiadkach jest ale jak ugotujesz sama to przecież kontrolujesz, co wrzucasz do garnka. Masz kaszę jaglaną, ryzu bym nie dawała skoro juz wiesz, że trochę uczula. Chleba dziecko jeść nie musi, zwłaszcza w tym wieku, nie wiem jak z bezglutenowym ale tam tez skrobia kukurydziana chyba wszechobecna. Możesz gotować zupki z kaszą jaglaną i warzywami które dziecko może, dawać same warzywa z mięsem, no trochę pokombinować. Podobno jest tez jaglanka błyskawiczna Holle. Kisiel mozesz ewentualnie z tapioki zrobic, o ile dziecko musi go jeść.
    • e-kasia27 Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 10.12.10, 00:54
      A Ty co jesz zamiast chleba?
      Po co martwisz się o chleb, jeśli dziecko go nie będzie jadło, to mu go brakować nie będzie.

Jak żywić dziecko?
      Spróbować kaszę gryczana białą i krakowską, potem paloną, kaszę jaglaną(zmiksowana na gorąco zaraz po ugotowaniu może zastąpić budyń), amarantus, quinoa - wszystko to można też kupić w postaci mąki(jest dużo sklepów w internecie, w których można to kupić) . Mąkę możesz wykorzystać zamiast kleików i kaszek do zagęszczania mleka, możesz też gotować kaszę i miksować. Jest jeszcze do kupienia tapioka i mąka z tapioki oraz mąka z maranty trzcinowatej - z tego można zrobić kisiel, bo to w zasadzie czysta skrobia, ale wartości odżywczych wielkich nie ma. No i jeszcze karob(mączka chleba świętojańskiego), mąka kasztanowa i kasztany, oraz mąka z cieciorki i sojowa. Sojowej nie polecam, ale mąka z cieciorki jest bardzo smaczna i można nią zagęszczać zupy i sosy, zamiast pszennej(do kupienia w internecie i sklepach indyjskich).

Jeśli uczulenie na ziemniaki, to najprawdopodobniej też na paprykę, pomidory, bakłażany, bo to rośliny blisko ze sobą spokrewnione.(A jak z tym jest u Ciebie?) - więc tego unikać, sprawdzisz to jak dziecko podrośnie.

Niestety gotowych słoiczków nie kupisz, więc musisz sama gotować.
      Dla alergików dobre na początek są bataty, dynia, cukinia ,szpinak, buraki, fasolka szparagowa, czarne jagody, banany, borówki amerykańskie, arbuz, melon,winogrona, figi, awokado,mango, brokuł, kalafior, soczewica czerwona - chyba, że sama jesteś na coś z tego uczulona, to wtedy odpada. W ogóle na ogół dziecko też jest uczulone na to samo, co matka, bo uczula się jeszcze będąc w brzuchu.

Dodatkiem do warzyw może być olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy(są w bebilonie, więc nie powinny szkodzić).
      Potem możesz zacząć wprowadzać takie dodatki jak siemię lniane, mleko kokosowe(bardzo zdrowe - ja dawałam od szóstego miesiąca do kaszek), sezam, słonecznik, pestki z dyni, makadamia, orzechy brazylijskie, daktyle, figi, rodzynki - na początek zmiksowane.
      No i mięso, ryby.
      Jeśli nikt w domu nie ma alergii na ryby, to ryby mogą być jako pierwsze(pstrąg, sola).
      Z mięsa najrzadziej uczula indyk, przepiórka, wieprzowina.
      Kurczak, jajka, wołowina, cielęcina, baranina - odpadają ze względu na alergię na mleko krowie.
      Jak już ustalisz jakiś nieszkodzący jadłospis, to można spróbować jajka przepiórcze.

• katarzynadudek7 Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 10.12.10, 11:14
      Dzięki dobre kobiety za odzew smile
      U Madzi niedobory potwierdzono badaniami ale objawy były już widoczne . Trzymam się sprawdzonego zestawu i nigdy nie kupuję innego tak samo probiotyku.
      Alergolog jak alergolog-trafiliśmy do niej późno no bo przecież noworodki mają kolki i to jest normalne wink Na chwilę obecną mamy czekać.
      Na chwilę obecną gotuję obiadki sama właśnie na bazie marchewki,pietruszki,cukini,mięska i kaszki jaglanej.Do tego dochodzi teraz żółtko (jest ok). Niestety mieszkam w małym mieście i w jedynym sklepie ze zdrową żywnością niewiele można kupić. Nie mam nawet dostępu do głupiej jagnięciny. Muszę wybrać się na większe zakupy. Ale dzięki Wam mam chociaż listę zakupów smile Przeraża mnie monotonność...Będziemy ekspoerymentować.Ale mam nadzieję że to wszystko jest przejściowe smile
      Jeszcze raz Wam dziękuję i będę pytać dalej smile
      Pozdrawiam
      • ma_niusia Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 10.12.10, 13:56
        U nas jest całkiem inny zestaw alergenów (poza glutenem, którego nie toleruje do dziś a ma półtora roku, ale obywamy się, na rynku jest pieczywo i mąki bezglutenowe, można piec samemu). Ale z zakupami podpowiem.
        Po pierwsze można w internecie (ja akurat zaopatruję się we freedelikatesy.pl ale jest pełno sklepów innych), po drugie jak kupisz większą ilość, przetworzysz (ugotujesz, upieczesz, rozdrobnisz) zamrażaj w małych porcjach i potem dowolnie łącz - łatwo, wygodnie i bezpiecznie! Powodzenia!
    • pomarancza-1 Re: 6m- dieta bez mleka,glutenu,kukurydzy i ziemn 10.12.10, 11:22
      Hej,

mój w tym okresie też nie jadł białka mleka, glutenu, ziemniaków, jabłek (mógł za to kleik ryżowy i kukurydziany więc o tyle było łatwiej z urozmawiceniem posiłków mlecznych) i na pocieszenie Ci powiem, że wcale nie było aż tak źle, a chleba nie je do dziś i to żaden problem poza koniecznością większego kombinowania z posiłkami:
      - jadł dużo warzywnych papek z mięsem, słoiki też znajdziesz przy takich ograniczeniach - chociażby same warzywne bez ziemniaków: dynia, brokuły, marchew. Ja oddzielnie gotowałam mięso - miksowałam i zamrażałam w kostkach do lodu. Potem do ugotowanych warzyw (lub słoikowych) dodawałam mrożone mięcho i bardzo mi to ułatwiało komopnowanie posiłów.
      - szukałam warzyw i owoców, które może jeść: okazało się, że pomimo alergii na inne produkty dobrze przyswaja banany, gruszki (w słoikach tez dostępne bez łączeń z niedozwolonymi) smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka