Dodaj do ulubionych

Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, ryżu

23.04.04, 08:50
Dzień Dobry,
po testach wiemy juz czego nie mozemy jeść. Ze zbóż są to: żyto, pszenica,
ryż, ponadto białko mleka krowiego itd. Ponieważ karmię piersią dieta dotyczy
również mnie. W związku z tym, czy macie drogie mamy jakiś przepis na pieczywo
bez tych trzech zbóż. Nawet nie chodzi tu o gluten, po prostu nie możemy tych
zbóż jeść, więc chyba skrobia pszenna też odpada. Możemy kukurydzę, soję, mąkę
gryczaną.
Dużo jest chlebków o nazwie pieczywo kukurydziane, ale niestety z domieszką
mąki pszennej. Znalazłam jeden w Tesco, ale to tylko jeden.
A może jeszcze jakiś przpisik na ciasto niedzielne np. z mąką kukurydzianą,
żółtkami i bananem, bo jabłek też nie możemy)
Jeżeli możecie mi pomóc, to będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam wiosennie
Gosia i Łukaszek 09.08.2003
Obserwuj wątek
      • pagosia1 Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 23.04.04, 11:14
        Wiesz, nie wiem co to takiego, w przyszłym tygodniu zapytam lekarza. Na pewno
        mogę mąkę kukurydzianę, gryczaną, sojową, żółtka, masło tak a mleka nie.
        Zapytam też o drożdże.
        Jestem na poczatku tej drogi, ale widze już poprawę u synka i to mnie bardzo
        cieszy.
        Pozdrawiam Gosia
        • morkisowie Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 26.04.04, 21:54
          mąki orkiszowe nie radzę bo to mąka pszenna tylko jej odmiana.
          W glutenexie jest chleb gryczany ale nie wiem czy nie ma w składzie skrobi
          pszennej.
          Na początek kupj zamiast chleba wafle kukurydziane tylko nie chrupkie pieczywo
          bo tam jest w składzie mąka pszenna .Są takie okrągłe wafle firmy chyba good
          food czy coś w tym rodzaju.
          Radzę zajrzeć do glutenexu bo oni mają produkty o różnym składzie .Niektóre są
          bez skrobi pszennej oczyszczonej i bez ryżu ale szczegółów teraz nie znam.Poza
          tym jak masz kontakt z kimś z Niemiec to radzę zajrzeć na stronę www.schaer.com
          bo tam mają wiele produktów na bazie mąki kukutydzianej np. super jest mąka MIX
          C na babeczki naleśniki itp.(Bez innych mąk)
          Pozdrawiam
        • szylwi Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 29.04.04, 11:34
          pagosia1 napisała:

          > Wiesz, nie wiem co to takiego, w przyszłym tygodniu zapytam lekarza. Na pewno
          > mogę mąkę kukurydzianę, gryczaną, sojową, żółtka, masło tak a mleka nie.
          > Zapytam też o drożdże.
          > Jestem na poczatku tej drogi, ale widze już poprawę u synka i to mnie bardzo
          > cieszy.
          > Pozdrawiam Gosia
          TO NIEPRAWDA ZE MOŻNA MASŁO KIEDY JEST ALERGIA NA MLEKO KROWIE!!!!!! mi też
          jeden beznadziejny lekarz tak powiedział- więc nie poszłam do niego więcej.
          Przeczytaj sobie cały wątek "Dieta matki karmiącej małego alergika" nawet jeśli
          tylko dziecko jest na diecie - a dowiesz się jak trzymać dietę- jeśli
          wyeliminujesz tylko mleko a masła nie to to nie ma sensu. PRZECZYTAJ KONIECZNIE
          TEN WATEK- gdybyś zapytała innych matek diagnoza byłaby okrutna- zmień lekarza
          • skarolina Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 29.04.04, 13:29
            Bez przesady - są przypadki alergii na białko mleka krowiego, w których masło
            nie szkodzi. Moja córka jest tego żywym dowodem. Ma prawie 5 lat, nadal ma
            skazę białkową, która powoli przechodzi, ale masło jadłam zawsze, potem ona
            jadła i NIGDY nie miała po tym najmniejszych problemów. Natomiast zjedzenie
            czegokolwiek innego zawierającego mleko skutkowało natychmiastowym pogorszeniem
            stanu skóry i wodnistym katarem.
            Tak więc bez paniki. Jeśli Pagosia przetestowała, że dziecko nie reaguje na
            masło, to nie rzucaj się na nią jak pantera. Nie każde dziecko ma takie same
            objawy alergii, więc to co szkodzi Twojemu dziecku niekoniecznie musi szkodzić
            innemu, choćby nawet mieli podobne z nazwy schorzenie.
            Sama mam alergiczne dzieci i spore doświadczenie w tym zakresie, a mimo
            wszystko uważam, że wątek "Dieta matki ...", aczkolwiek może być przydatny, nie
            jest biblią i jedynie słuszną drogą w walce z alergią, a wręcz może być dla
            niektórych szkodliwy.
            Więcej dystansu, moja droga.

            Pagosiu - skoro po zastosowaniu diety małemu się poprawia, to nie zmieniaj
            lekarza, bo widocznie wie co robi smile
            --
            skarolina z Gabrysią i Mają
    • agastaga Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 27.04.04, 07:22
      Cześć! Przesyłam przepis na drożdżówki. Niestety na chleb nie mam.

      DROŻDŻÓWKI KUKURYDZIANE

      500 g mąki kukurydzianej
      0,5 szkl. Mleka
      jajko
      0,5 kostki masła
      4 dag drożdży
      3 łyżki cukru
      0,5 łyżeczki soli

      Mleko zagrzej w garnuszku, by było ciepłe. Masło rozpuścić i przestudzić. Do
      miski wlej mleko, masło, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i jajko. Dobrze
      wymieszaj. Dosyp mąkę i wymieszaj ciasto (będzie dość luźne i mało lepiące).
      Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie wyłóż na
      stolnicę, podsyp mąką zagnieć i uformuj płaski kwadrat. Rozwałkuj i wykrawaj
      kwadraty ok.8x8cm. Na środek każdego nałóż troczę nadzienia i zawiń zlepiając
      wszystkie rogi razem. Każde ciastko odwróć na drugą stronę, ułóż na blaszce
      pozostaw na ok. 15 min. Piecz w temp. 200st. Przez ok. 15 min.
      Nadzieniem mogą być owoce, budyń, serek.

      Niestety moje drożdżówki wyszły bardzo kruche, choć dobre w smaku. Podobno
      najlepiej sparzyć połowę mąki kukurydzianej przeznaczonej do wypieku. Jako
      mleko używałam mleko sojowe lub Babilon pepti, bo u nas mleko też odpada.
      Robiłam je też bez nadzienia, może z dodatkami będą mniej kruche.
      Pozdrawiam Agnieszka
    • agastaga Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 27.04.04, 07:26
      To jeszcze raz ja bo nie "przykleiło" ciasta i ciasteczek

      PLACEK MORELOWY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

      1,5 l mleka
      0,25 łyżeczki soli
      375g mąki kukurydzianej
      3 jajka
      50 g cukru
      masło do formy
      850 ml kompotu morelowego
      cukier puder

      Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i
      doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do
      zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier
      utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
      Do wymieszanej mąki kukur. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do
      formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyc cukrem
      pudrem.
      Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. Ok.35min.

      Ciasto praktycznie nie rośnie, ma całkiem niezły smak, choć trochę „gotowany”


      KRUCHE CIASTKA KUKURYDZIANE

      15 dag mąki kukurydzianej
      15 dag kleiku ryżowego
      20 dag masła
      10 dag cukru pudru
      3 żółtka
      cukier waniliowy

      Masę i kleik wymieszaj na stolnicy, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z
      cukrem i cukrem waniliowym, surowymi żółtkami i szybko zagnieć. Wstaw do
      lodówki na ok. 15 min. Następnie ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ułóż na
      blasze, posmaruj białkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw na 10 min do nagrzanego
      piekarnika.

      Są całkiem smaczne. Piekłam wczoraj.
      Aha. Zamiast cukru używam fruktozy z której niestety nie da się zrobić posypki
      lub lukru.
        • agastaga Re: Prośba o przepis na chleb bez żyta, pszenicy, 27.04.04, 12:46
          Myślę, że można dać kleik kukurydziany lub wiórki kokosowe. Mam jeszcze jeden
          przepis na małe co nieco.
          3 jajka
          1 margaryna
          1 szkl.cukru
          1 opak. kleiku ryżowego
          Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną. Biąłka ubić na sztywno i dodawać na zmianę
          z kleikiem. Wymieszać dokładnie, formować kulki i do nagrzanego piekarnika
          160st. na ok 25min.
          Osobiście robiłam je z kleiku kukurydzianego, a 4 łyżki kleiku zastąpiłam 4
          łyżkami wiórków kokosowych. Wyszły bardzo dobre. Można do środka włożyć
          np.rodzynkę i jest ciasteczko z niespodzianką.
          KOKOSKI

          20 dag wiórków kokosowych
          4 białka
          1 szklanka cukru
          1 łyżka mąki ziemniaczanej

          Ubijać białka, dodając powoli na przemian cukier i wiórki. Przy końcu ubijania
          wsypać mąkę. Nakładac na blachę duża łyżką w ten sposób, aby powstawały
          babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku (do temp. 220 stopni) około 10-15 minut
          do uzyskania złocistego koloru.
          PIERNICZKI ZIEMNIACZANE

          szklanka miodu
          3 jajka
          1/4 kg mąki ziemniaczanej
          1 łyżeczka sody

          Ucierać w misce miód, dodawać po 1 żółtku, potem sodę, mąkę. Gdy masa jest
          jednolita, dodać sztywno ubitą pianę z białek. Nalewać ciasto do małych foremek
          wysmarowanych tłuszczem i piec w gorącym piekarniku.
          Biszkopt z mąki kukurydzianej i sojoweji

          4 jajka
          12 dag mąki kukurydzianej
          2 dag mąki sojowej
          cukier wanilinowy lub skórka z cytryny

          Ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając. Ostrożnie wymieszać
          z mąką, cukrem wanilinowym lub skórką z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy
          wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą - bezglutenową. Piec w gorącym
          piekarniku 35 - 40 minut.

          Keks z bakaliami

          2 duże jaja
          4 dag masła
          2 łyżki cukru
          14 dag mąki kukurydzianej (lub 8 dag kukurydzianej i 6 dag ziemniaczanej)
          3 łyżki mleka
          2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
          cukier wanilinowy
          3 dag rodzynek
          3 dag suszonych śliwek
          1 łyżka płatków migdałowych
          tłuszcz do wysmarowania formy
          grysik kukurydziany do wysypania formy

          Utrzeć masło z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Z białek ubić pianę.
          Połączyć utartą masę z pianą, dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
          Dodać mleko, bakalie, a następnie lekko wymieszać. Przełożyć do formy
          wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem. Piec w dobrze nagrzanym
          piekarniku około 40 minut.
          Załączam jeszcze inne wynalazki. Poszukam później jeszcze innych. Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka