Dodaj do ulubionych

Z jakiej mąki upiec chleb?

12.04.12, 11:17
i z jakiej zrobić zakwas?
Chleb ma być dla mnie bo karmię piersią ośmiomiesięczniaka. Mały jest uczulony m.in na pszenicę. Obecnie piekę chleb żytni. Mieszałam też mąki- żytnią, orkiszową, kukurydzianą. Ale teraz cały czas synek ma objawy alergii więc szukam co jeszcze w mojej diecie go uczula. Na pierwszy ogień sprawdzam jajka, które według moich obserwacji były ok. Teraz nie jem ich 9 dni a żadnej poprawy nie ma. Poczekam jeszcze około 5 dni żeby ostatecznie oczyścić je z zarzutów. Ale muszę szukać dalej. Pomyślałam, żeby sprawdzić teraz żyto - przestanę pić inke i jeść chleb z mąki żytniej oraz kupne pieczywo chrupkie żytnie. Ale jaki ten chleb sobie piec przez kolejne 2 tygodnie? Wolałabym nie orkiszowy (bo wiadomo, że to pierwotna pszenica) bo chcę mieć pewność, że nie zareaguje akurat na orkisz. Z jakich mąk upiec i wcześniej zrobić zakwas??
Obserwuj wątek
    • antyka Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 12.04.12, 12:29
      Podaje przepis na pyszny chleb bezglutenowy, ktory od dawna pieke moim dzieciom

      0,5 kg mix B firmy Schaer
      400 ml cieplej wody
      1 opakowanie suchych drozdzy dr Oether
      szczypta soli
      3 jajka (maja byc cieple - to do ciasta drozdzowego
      40 ml oleju

      forma keksowa - taka raczej kapke wieksza, ja uzywam takiej
      www.tchibo.pl/Forma-keksowa-z-pokrywka-p400012262.html

      przygotowanie

      do maki nasypac drozdzy, wymieszac, na bok dodac odrobine soli, wbic jajka, ciepla wode, olej i wszystko wymieszac mikserem (koncowki do urabiania ciasta),
      forme keksowa wysmarowac olejem, nadmiar oleju wylac,
      przelozyc ciasto do foremki, wygladzic woda wierzch ciasta i wstawic ciasto do piekarnika
      nastawic na sam spod (na najnizszy poziom), grzanie gora i dol bez termoobiegu,
      piekarnik nastawic na 50 stopni i poczekac ok. 45 minut, az wyrosnie.
      Ma podrosnac az pod brzegi, nastepnie zwiekszyc temp. do 200 stopnii i piec rowno 30 minut,
      nastepnie wyjac, ostudzic i jesc smile

      smaczego!

      Zasuszony chleb miele i mam bezglutenowa bulke tarta
    • kam4ka Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 13.04.12, 11:55
      Moja mala reaguje alergicznie na kukurydzę, trudno było mi do tego dojść (skrobia kukurydziana w obiadkach słoiczkowych np.). Ja na Twoim miejscu spróbowałabym kilka dni wytrzymać na pieczywie tylko chrupkim, najlepiej "kółeczkach ryżowych". U nas akurat poprawę widać już pierwszego dnia bez alergenu, zmiany skórne, zaczerwienienia, bledną i stopniowo powoli zanikają przez szereg kolejnych dni.
      • aleksa51 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 13.04.12, 14:16
        Co do żytniego pieczywa to właśnie takie teraz robię ale podejrzewam więc teraz chcę je na jakiś czas wykluczyć z mojej diety.
        Z tego co rozumiem jeśli małego karmię piersią to nie powinien reagować na sam gluten ale na pszenice reaguje.
        Jajka teraz testuję ale poprawy nie ma więc wrócą do diety.
        A dlatego chcę upiec jakieś pieczywo bo moja dieta tak jest uboga, że ja chuda i nieraz głodna, a tymi ryżowymi waflami za pieruna się nie najesz. Wiadomo, że jak nie będzie wyjścia to wytrwam..
        • asik37 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 13.04.12, 15:47
          ja sama kilka lat temu (syn ma juz 7 lat) stosowałam diete eliminacyjna w czasie karmienia piersią. Jadłam już dosłowanie kilka produktów, wszystko naprawdę eko....i co? Syn był maga uczulony, prawie cały czas. Teraz po latach dalej jest alergikiem i wielu rzeczy nie jada, ale przynajmiej wiadomo co go uczula. Nie wiem jaki jest wiek Twojego dziecka, ale ja około roku zrobiłam synkowi testy z krwi. Mimo, że sa ostro krytykowane jako niewiarygodne, ale już pokazały że np jest uczulony na jajo i mleko a na gluten nie jest....po latach, i wykonanych pozniej testach, oraz po obserwacjach...potwierdziły sie. Stąd o ile nie bedzie to dla Ciebie bariera finansową, to polecam. Lepiej wiedzieć coś niż nic.
          Na chwile obecną polecam Ci zrezygnowac z białka jaja kurzego (żółtko w rozsadnych ilościach bym jadła), mleka (kefir (bez dodatku mleka w proszku), twaróg, masło klarowane - pozostawiłabym w diecie), cytrusów , kakao i innych najsilniejszych alergenów. Zastanowiłabym się nad pieczywem zytnim, bo gluten mimo wszystko zawiera, a jest dużo bardziej cięzkostrawne niż mieszane, np pszenno-żytnie. Mojego syna np uczulał np ryż, powszechnie uznawany za nieuczulający, i dziś mimo, że jest okropnym żarłoczkiem, ryżu do ust nie weźmie smile. Z Kukurydzą i gryką też różnie bywa.
          Dlatego uważam, dieta eliminacyjna Ok, ale odstaw tylko najsilniejsze alergeny, resztę produktów jedz, inaczej dziecko i tak bedzie uczulone, a Ty nabawisz sie silnej anemi ...jak ja... i dopiero bedziesz miała kłopot. Pozdrawiam, głowa do góry i mimo wszystko namawiam na testy z krwi. smile
          • antyka Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 13.04.12, 17:16
            Bo wiekszosc zboz jest zanieczyszczona pszenica niestety. Mozesz tez wyprobowac platki owsiane firmy Prevena - owies jest uprawiany w b. bezpieczny sposob i nie ma stycznosci z pszenica.
            Mozna go kupic w sklepie Bezgluten
        • kam4ka Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 16.04.12, 08:16
          Najeść można się kaszą gryczaną, ryżem, kaszą jaglaną - niekoniecznie musi być to pieczywo i tradycyjna kanapka. Polecam kasze z warzywami, owocami, strączkowymi, mięsem... Takie posiłki są bardzo zdrowe i sycące.
          • aleksa51 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 16.04.12, 09:53
            Oczywiście tak jadam- najlepiej smakuje mi brązowy ryż z warzywami i kawałkami piersi z kurczaka. Jak siedzę w domu to nie problem. Ale jak mam wyjść na jakieś 9 godzin albo jechać z dzieckiem na kilka dni do szpitala (np od środy idziemy na kilka dni na badania) to wtedy jest problem. Jak to jakieś wyjścia planowane to mogę sobie coś przygotować np sałatkę warzywną, pastę z jajek (już wiem, że wyłączenie ich z diety nic nie zmieniło), naleśniki z dżemem, ale jak wypada coś w ostatniej chwili to mogę co najwyżej zabrać wafle ryżowe, jabłko, banana.
            I upiekłam przedwczoraj w pożyczonym automacie do chleba z mąki kukurydzianej z dodatkiem ryżowej. Porażka- opadło w trakcie pieczenia, jest strasznie zbite i nie smaczne. Myślałam, ze w automacie musi się udać sad
            • aleksandra1977 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 16.04.12, 11:09
              rozumiem, ze chleb kukurydziano-ryzowy byl bez drozdzy? Bo jesli z drozdzami to mnie nie dziwi, ze niezbyt sie udal.
              Ta zbita, ciezka konsystencja jest typowa dla polaczenia tych dwoch mak. Na pewno nie bedzie przypominala chleba z maki pszennej, czy chocby z jej dodatkiem. Samkowo tez jest zupelnie inny.
            • mammajowa Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 16.04.12, 12:04
              o automacie nie jestem najlepszego zdania, a pieczenie bezglutenowe wymaga pewnej wprawy. spróbuj przeżyć na pieczywie ryżowym. i poczytaj posty e-kasi o grupach alergenów uczulających krzyżowo. poszłabym tym tropem. a powiedz jak robisz naleśniki skoro nie na pszennej - na orkiszowej? i wodzie zamiast mleka?
          • aleksa51 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 16.04.12, 16:00
            Naleśniki robiłam z mąki kukurydzianej.
            Jeśli piszę, że wyłączam z diety jajka to wyłączam je całkiem całkowicie, a nie tylko nie jem jajecznicy (nie pamiętam kiedy ją jadłam, bo dawno to było) i mam pewność,bo gotowców kupnych żadnych nie mogę i tak, żadnych słodyczy itd. Po 10 dniach bez jajek ani odrobinkę małemu się nie poprawiło.

            Jeśli połączenie ryżowej i kukurydzianej zawsze skutkuje taką ciężką zbitą masą to może sam kukurydziany upiekę. Wyjdzie na drożdżach? Bo przed szpitalem nie zdążę sobie takowego zakwasu wychodować - właśnie mam gotowy ryżowy ale skoro nie piekę kukurydziano- ryżowego pieczywa to ryżowy chleb jakoś mi się wcale nie widzi.
            • aleksandra1977 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 16.04.12, 17:37
              z samej maki kukurydzianej bedzie sie kruszyl i szybko zrobi sie twardy jak kamien.
              Wspomniana przez kolezanke mieszanka B Schear u nas tez sie sprawdza, choc ja nie dodaje ani jajek, ani drozdzy.
              Najczesciej jednak uzywam takiej mieszanki mak jasnych:
              sklep.victualia.com.pl/component/page,shop.product_details/flypage,flypage-ask.tpl/product_id,98/category_id,16/keyword,chleb/option,com_virtuemart/Itemid,1/
              • aska80 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 22.04.12, 20:08
                Witam!
                Podejrzewam u córki alergię na gluten. Czy mogę prosić o przepis na ten chleb z mix-u B - bez jajek i drożdży oraz przepis na chleb z jasnej mąki z linku. Z góry serdecznie dziękuję. Joanna
              • aleksandra1977 Re: Z jakiej mąki upiec chleb? 23.04.12, 20:11
                pozyczylam kolezance swoj zeszyt z przepisami...
                Tak na szybko moge podac na chleb z maki teff
                (bezglutenowy, zawiera drozdze), bo ten przepis dobrze pamietam:

                500 g mąki teff 3 Pauly
                500 ml letniej wody
                1 opakowanie suchych drożdży (około 7 g), lub 20 g świeżych
                1 łyżeczka soli
                2 łyżeczki oleju, np. lniany

                Mąkę, sól, drożdże i olej wymieszać w misce. Stopniowo dodać 500 ml wody. Mieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wlać mieszaninę do formy (wykładam formę papierem do pieczenia, żeby się chleb nie przykleił), odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 50-60 min. w piekarniku rozgrzanym do 225 ° C. Przed włożeniem chleba do piekarnika, piekarnik powinien być lekko podgrzany.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka