Dodaj do ulubionych

Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniaka

15.02.14, 17:30
witam
w skrócie przedstawię naszą historię-problemy skórne synka (dziś 15 mcy)zaczęły się równo rok temu;zmiany pojawiały się w takim tempie,że lekarze(alergolodzy) nie mogli nad nimi zapanować i tak trafiliśmy pierwszy raz do szpitala na hospitalizację (Oddział Dermatologii Dziecięcej);potem leżeliśmy tam jeszcze 2 razy, a w międzyczasie byliśmy pod opieką przychodni przyszpitalnej. Za KAŻDYM razem diagnozowano u synka Dziecięce Łojotokowe Zapalenie Skóry; Zalecano pielegnację(głównie maści robione, ale oczywiście nie obeszło się bez sterydów, protopicu), nie zalecano żadnej diety, wręcz przeciwnie , zachęcano do normalnego, tzn. wg kalendarza, rozszerzania diety;tak robiłam, wiedziona jednak intuicją nie podałam synowi nigdy:mleka i niczego od krowy, białka jajka kurzego, orzechów, ryb, kakao, owoców egzotycznych poza bananem;pół roku karmiam piersią, potem przeszedł na nutramigen;
na początku tego roku zrobiliśmy synowi panel alergologiczny z krwi i wyszło, że jest uczulony na prawie wszystkosad, ige (z zeszłego roku) 1100;
soja-kl 5
maka pszenna i żytnia kl 4
ziemniak, seler kl 4
dorsz kl 4
białko i żółtko jajka kl 3
mleko kl 3
ryż kl 3
orzechy kl 2
jabłko kl 2
kiwi kl 1
klasa 0 wyszła tylko dla: drożdzy, moreli, pomidora,
marchewki, kraba, i ccd marker(ale nie wiem co to jest)

wyeliminowałam z jego diety wszystko co wyszło, a co jadał(sporo ryżu, jabłek, ziemniaków, maki pszennej-durum, seler w zupie).po około 2 tygodniach nastąpiła znaczna poprawa stanu skóry, zmniejszył się świąd, ale na pewno jest jeszcze wiele alergenów w tym co je;
co je teraz:
ze zbóż:jaglankę, gryczaną, amarantus, komosę, kukurydzę- w różnych postaciach(płatki, kasze, makarony, chrupki)
z mięs:wieprzowinę, królika, indyka
z warzyw (mrożonki): kalafior, brokuły, fasolki szparagowe żółta i zielona, marchewka, cukinia, dynia, pasternak, sałata lodowa, ale to b. małe ilości-skubnie;
z owoców: i tu problem, bo za jabłkiem wywaliłam gruszkę, śliwkę i brzoskwinię i je tylko żurawinę i morelę suszone BIO, borówki amerykańskie, i gotowe deserki (banan+ malina, winogrono i czarna porzeczka);
pije nutramigen (2 razy na dobę)
do wszystkiego co się da dodaję olej rzepakowy;
dieta robi się monotonna , boję się niedoborów;

co myślicie?co z tego co je wyrzucić, co mu można jeszcze podać(nie lubi batatów i buraka), czy zrobić dodatkowe testy?
dziękuję z góry za ew. odzew.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 00:39
      darowoga napisała:

>
      > na początku tego roku zrobiliśmy synowi panel alergologiczny z krwi i wyszło, ż
      > e jest uczulony na prawie wszystkosad, ige (z zeszłego roku) 1100;
      > soja-kl 5
      > maka pszenna i żytnia kl 4
      > ziemniak, seler kl 4
      > dorsz kl 4
      > białko i żółtko jajka kl 3
      > mleko kl 3
      > ryż kl 3
      > orzechy kl 2
      > jabłko kl 2
      > kiwi kl 1
      > klasa 0 wyszła tylko dla: drożdzy, moreli, pomidora,
      > marchewki, kraba, i ccd marker(ale nie wiem co to jest)
      >

> co je teraz:
      > ze zbóż:jaglankę, gryczaną, amarantus, komosę, kukurydzę- w różnych postaciach(
      > płatki, kasze, makarony, chrupki)

Jaglanka i kukurydza mogą też uczulać - bo to też trawy, tak jak pszenica, żyto i ryż.

> z mięs:wieprzowinę, królika, indyka

Królik może uczalać przy uczuleniu na mleko krowie.

> z warzyw (mrożonki): kalafior, brokuły, fasolki szparagowe żółta i zielona, mar
      > chewka, cukinia, dynia, pasternak, sałata lodowa, ale to b. małe ilości-skubnie

Wszystkie fasole, cieciorka, soczewica, groszek - mogą uczulać przy uczuleniu na soję.
      Marchew, pasternak - przy selerze w 4 klasie, to niemal pewne alergeny.

> ;
      > z owoców: i tu problem, bo za jabłkiem wywaliłam gruszkę, śliwkę i brzoskwinię
      > i je tylko żurawinę i morelę suszone BIO, borówki amerykańskie, i gotowe deserk
      > i (banan+ malina, winogrono i czarna porzeczka);

No i bardzo słusznie, że wywaliłaś gruszkę, śliwkę i brzoskwinię, ale morelę i malinę też powinnaś wywalić.

> pije nutramigen (2 razy na dobę)
      > do wszystkiego co się da dodaję olej rzepakowy;
      > dieta robi się monotonna , boję się niedoborów;
      >
      > co myślicie?co z tego co je wyrzucić, co mu można jeszcze podać(nie lubi batató
      > w i buraka), czy zrobić dodatkowe testy?
      >

Przecież jak batata dasz do zupy zamiast marchewki, to się dziecko nie zorientuje.
      Szpinak, olej słonecznikowy, ziarna słonecznika, pestki dyni, czarne jagody, agrest, arbuz, melon, makadamia, rodzynki, kaczka, gęś, struś, topinambur, skorzonera, kiełki słonecznika, roszponka, figi, siemię lniane.
    • chalsia Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 10:07
      e-kasia już napisała co do diety, ja poruszę inny temat

to jest SKANDAL i GRANDA, że przez prawie rok nie przeprowadzono badań w kierunku alergii i postawiono błedną diagnozę - wszystko w warunkach szpitalnych/poradni przyszpitalnej

zupełnie na poważnie na Twoim miejscu pomyslałabym o pociągnięciu szpitala do odpowiedzialnosci finansowej (odszkodowanie, ew. renta) za popełnienie błędu w leczeniu (zalecenie normalnego żywienia) i diagnozie
      • audrey2 Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 10:49
        ale skąd wiadomo, ze jest bład w diagnozie? iluś tam lekarzy na raz się pomyliło??
        czy to był szpital w Wawie moze? bo wydaje mi się to bardzo prawdopodobne
        • chalsia Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 11:37
          nie iluś na raz się pomyliło, tylko przez rok nie przeprowadzono ogólnodostępnych badań potrzebnych do postawienia diagnozy i odpowiedniego leczenia
          • darowoga Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 12:32
            dziękuję Dziewczyny!
            co do diagnozy/leczenia/lekarzy to nie chcę tu pisać, mogę pogadać o tym ale na maila gazetowego;
            bardzo żałuję, że tak późno przejrzałam na oczy i zrobiłam te badania, to był rok koszmaru dla mojego synka i całej naszej rodzinysad
            co do diety, to podpowiedźcie mi proszę:
            1. czy jak marchewka wyszła w kl 0 to może jednak uczulać?
            2. syn jadał jęczmień i owies, teraz mu nie daję, słusznie?
            3. zupy robiłam mu na wywarze z indyka+cebula,marchewka, por i pietruszka, to chyba też muszę wywalić?
            4. zastanawia mnie też nutramigen zawierający syrop glukozowy i olej sojowy, czy przy 4 kl na ziemniaki i 5 na soję jest wskazany, może lepszy neocate?
            dzięki za rady
            • audrey2 Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 14:51
              hej, mogłabyś do mnie napisać na maila-zastanawia mnie, czy przypadkiem nie byłyśmy w tym samym szpitalu na dermatologii
              mojemu również 15miesieczniakowi postawili diagnoze łzs, na bank byli pewni, kazali normalnie karmić, choć wyniki testów pokazywały szereg uczuleń
              fajnie, że dieta eliminacyjna u Was przynosi efekty, u nas niestety nie, leczymy teraz objawowo, bo już nie dawaliśmy wszyscy rady
            • e-kasia27 Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 15:03
              darowoga napisała:

>
              > 1. czy jak marchewka wyszła w kl 0 to może jednak uczulać?

Może, ale nie musi - sprawdzisz ją ja uda się doprowadzic do zlikwidowana objawów.

> 2. syn jadał jęczmień i owies, teraz mu nie daję, słusznie?

Słusznie, będą do sprawdzenia, jak wyżej.

> 3. zupy robiłam mu na wywarze z indyka+cebula,marchewka, por i pietruszka, to c
              > hyba też muszę wywalić?

Zdecydowanie wywalic.

> 4. zastanawia mnie też nutramigen zawierający syrop glukozowy i olej sojowy, cz
              > y przy 4 kl na ziemniaki i 5 na soję jest wskazany, może lepszy neocate?

Teoretycznie ani syrop glukozowy, ani olej nie powinny uczlac, bo nie powinny zawierac białka, ale niektórych uczulają.
              Jeśli w neocate tego nie ma, to może i by było lepsze.

• darowoga Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 16.02.14, 16:47
                dziękuję raz jeszcze eKasiu;
                jakbyś mogłą spojrzeć raz jeszcze na to co zamierzam mu dawać (z moich i Twoich propozycji);pogrubiłam to, czego nigdy nie jadł
                mięsa:
                indyk, wieprzowina,gęś i kaczka
                zboża
                jaglana, na razie zostawiam, kukurydzę wyrzucam, komosa, amarantus, gryczana
                pestki orzechy
                słonecznik pestki, dynia pestki, siemię lniane, makadamia
                oleje
                rzepakowy, słonecznikowy
                warzywa
                brokuły
                kalafior
                cukinia
                dynia
                sałaty(roszponka lodowa pekińska)
                szpinak
                batat
                burak
                skorzonera
                topinambur

owoce
                żurawina suszona
                borówki amerykańskie
                jagody
                agrest
                melon
                arbuz
                figi suszone

no i zostaje na razie ten nutramigen;

teraz mam takie pytanie: czy to czego jeszcze nigdy nie jadł wprowadzać pojedynczo/raz na tydz?a resztę dawać jak dotąd;
                i jeszcze jedno, pewnie głupie, ale cóż:jak ugotować dobrą zupę z tego co powyżej, z zupami mam największy problem, bo syn nie chce jeść, pewnie gotowałam niesmaczne na tych indykach, a zupa przy tym jego skąpym menu musi być;
                i jeszcze pytanie o szpinak, jak przygotować bez czosnku, śmietany itp?
                pozdrawiam

Audrey, napiszę w wolnej chwili, podaj maila
                • audrey2 Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 17.02.14, 06:25
                  Hej
                  Pisz na poczte gazetowa, bede czekac
                  • darowoga Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 17.02.14, 20:18

audrey2 napisała:

> Hej
                    > Pisz na poczte gazetowa, bede czekac

hej
                    albo nie umiem, albo nie można do Ciebie wysłać na gazetowąsad
                    • audrey2 Re: Proszę, pomózcie ustawić dietę dla 15m-czniak 17.02.14, 22:53
                      mozna, mozna, mam aktywnasmile
                      jakby co: audrey2@gazeta.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka