cytruska1
25.07.14, 13:53
Żeby nie było, córki (7l i 4l.) leczyły się kilka m-cy na alergie

Może ktoś pamięta jak pisałam, że 4-latka w styczniu/lutym miała 3 zapal. oskrzeli z obturacja. Do maja brała flixotide, serevent, singulair 4, xyzal.
Od maja odstawialiśmy kolejno leki. Od m-ca jest tylko na Xzyzalu, jednak me matczyne serce nie dawało mi spokoju, w testach alergicznych wyszłą tylko bylica na 1. W marcu odrobaczane, w maju byliśmy 3 tyg. nad morzem. Poprawiło się trochę, ale okropnie zgrzytają zębami, podkrążone oczy, do tego nieświeży oddech, bóle brzucha, potliwe ręce i stopy, młodszej wypadają włosy, starsza często biega siku, zrobiła się znerwicowana np. jak miała pojechać na wycieczkę, bała się że nie będzie toalety. Obgryza pazurki (choć to już może nawykowe). Miała 2 razy zap. jamy ustnej (grzybiczne oczywiście, było to z rok temu), na co dostała nystatyne, bez jakichkolwiek zaleceń dietetycznych. Robią jej się czasem zajady, lub afty.
W końcu po lekturze internetowej, dałam kał na posiew i wyszła obydwóm candida obfita.
Do rzeczy czy są tu rodzice, którzy chcieliby się wymienić doświadczeniami?
Skonsultowałam się z 2 lekarzami, którzy potwierdzili dietę bezcukrową, bezmleczna i ograniczyć gluten (czy wystarczy ograniczyć? piekę swój chel żytni z mąki pełnoziarnistej 2000) + probiotyki, no i tyle. Za m-c zrobić badanie kontrolne jak to wygląda.
Od siebie podaję kapsułki z apteki z olejem oregano, czosnek w kaspułkach, citrodrop, tran, wit. C. Czy to wystarczy? Jemy dużo świeżego czosnku.
Jak robicie rotacje probiotyków?
Czy podawaliście w pierwszych tygodniach owoce?
Mam w ogrodzie poziomki, maliny i borówke, zjadają po kilka owoców na dzień- czy to zaszkodzi?