Dodaj do ulubionych

co alergizuje najmniej?

10.03.16, 18:13
Mam pytanie, córka ma 5 miesięcy, karmie wyłącznie piersią. Ma alergie na pewno na mleko i jajka, pomidory. Na cos jeszcze ale ciężko mi stwierdzić na co. Chciałabym troche zaszaleć i wprowadzić docdiety inne produkty niz tylko indyk, burak i cukinia.
Jakie produkty alergizuja najmniej, wiem, ze wszystko moze uczulac, ale co najmniej?
Słyszałam, ze migdaly nie alergizują? A co z kokosem, pieczarkami, papryką?
Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: co alergizuje najmniej? 10.03.16, 18:45
      Wielokrotnie wklejałam w różnych wątkach dietę dla alergika, ale wkleję za chwile jeszcze raz.
      W tej diecie są rzeczy, które alergizują najrzadziej, co nie znaczy, że nigdy i nikogo, ale u zdecydowanej większości alergików dieta się sprawdza.

      Migdały są bardzo alergizujące z uwagi na fakt, że to silny alergen krzyżowy dla pyłków brzozy, a praktycznie wszyscy alergicy są mniej lub bardziej uczuleni na pyłki drzew brzozowatych, bo to u nas najsilniejszy i najbardziej powszechny alergen.
      Z kokosem różnie bywa, niektórych może uczulać, ale nie jest to powszechny alergen.
      Pieczarki? - nie spotkałam się z tym, aby kogoś uczulały pieczarki.
      Raz czytałam o przypadku uczulenia po pieczarkach ze względu na silne uczulenie na konia(hodowla pieczarek na nawozie końskim).
      Papryka - jeśli dziecko jest uczulone na pomidory, to papryka, ziemniaki, bakłażan, tytoń i wszystkie inne rośliny psiankowate(także hodowane w doniczkach i ogrodzie rośliny ozdobne z tej rodziny) będą mniej lub bardziej uczulać, może nie na 100%, ale na 90% na pewno. Z rzeczy jadalnych najsilniej z tej grupy uczulają papryka i pomidory.
      • audrey2 Re: co alergizuje najmniej? 15.03.16, 08:08
        Papryka - jeśli dziecko jest uczulone na pomidory, to papryka, ziemniaki, bakłażan, tytoń i wszystkie inne rośliny psiankowate(także hodowane w doniczkach i ogrodzie rośliny ozdobne z tej rodziny) będą mniej lub bardziej uczulać, może nie na 100%, ale na 90% na pewno.

        To jest bardzo ładne, zwłaszcza tekst, że coś tam na 90% uczuli, na bank. Ilu rodziców wywaliło z diety swoich dzieci mnóstwo pokarmów, bo poczytało na forum, ze coś "na pewno" uczuli. A jak się nie wywali pierdyliarda pokarmow, można się spodziewać wszystkiego, z zapaleniem mózgu włącznie. Trzeba się też bać, bo co na skórze, to i w mózgu- azs, czyli alergiczne zapalenie skóry, w prosty sposób przekłada się na zaburzenia rozwojowe i psychiczne. Słabe...
    • e-kasia27 Dieta eliminacyjna dla mati karmiącej alergika 10.03.16, 18:50
      Dozwolone do jedzenia są:

      -mięso indyka, kaczki, gęsi, strusia, przepiórki, gołębia, wieprzowina, może też być dziczyzna: sarna, jeleń, dzik - mięso można jeść gotowane, pieczone, smażone, ale nie w postaci wędlin i konserw, gotować, piec, smażyć można tylko z dodatkami napisanymi poniżej

      - ryż, kasza gryczana biała i palona, kasza krakowska, kasza jaglana, amarantus, quinoa, tapioka, kasza i mąka kukurydziana,
      jeśli nie zamierzamy wyłączać z diety glutenu, to dozwolone jeszcze są kasza manna, kuskus, makaron bez jajeczny, kasza jęczmienna i płatki owsiane oraz mąka pszenna, orkiszowa, żytnia

      - olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, ryżowy, oliwa z oliwek. sojowy, "masło" bez mleka,serwatki, margaryna zwykła(bezmleczna), smalec wieprzowy, tłuszcz kokosowy i palmowy

      - jajka przepiórcze, kacze, gęsie, indycze - można sobie pozwolić zjeść, nie częściej niż raz w tygodniu i bacznie obserwować po tym dziecko

      - bataty, buraki, szpinak, szczaw, rabarbar, sałata, cykoria, ogórki(tylko świeże i mrożone; kwaszone i marynowane są niedopuszczalne!), cukinia i wszystkie dynie, brokuły, kalafior, rzodkiewka(rzadko!), kapusta pekińska (rzadko!), kukurydza, groszek, bób, fasolka szparagowa, soczewica, cieciorka i wszystkie fasole i soja(soja czasem może uczulać, gdy jest uczulenie na mleko, trzeba to mieć na uwadze i obserwować dziecko)( mogą też być z puszki, ale tylko takie o składzie woda, sól, cukier, kwasek cytrynowy, lub kwas askorbinowy), oliwki(ale tylko takie które nie mają w składzie kwasu mlekowego i octu winnego), pieczarki, boczniaki i inne grzyby świeże, mrożone lub suszone. Jeśli ktoś ma dostęp to topinambur, salsefia, skorzonera, portulaka.

      - czarne jagody, borówki amerykańskie i brusznica, żurawina, banany, winogrona, figi, mango, liczi, arbuz, melon, porzeczki, agrest, ananas, daktyle, flaszowce, granaty, karambola, papaja, tamaryndowiec, marakuja, rambutan, hurma(khaki), gujawa, ale nie w postaci gotowych dżemów i bez dodatku żelfiksów i cukru żelującego, mogą być z puszki o składzie woda, cukier, kwas cytrynowy, askorbinowy.

      -sól, cukier, fruktoza, majeranek, cząber, oregano, bazylia, pieprz, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, mięta, rumianek, melisa, skrzyp, rozmaryn, herbata czarna i zielona, mączka chleba świętojańskiego(karob), rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina, mango, melon, wiórki kokosowe, orzechy makadamia, brazylijskie, nerkowce, pistacje, kasztany, sezam, siemię lniane, wiesiołek, słonecznik, pestki dyni

      - wafle ryżowe, kukurydziane, maca, chlebki sonko, chrupki kukurydziane(czytać skład, żeby mleka, serwatki i kazeinianu nie było), kajzerki zwykłe, chleb, ale tylko paczkowany z wypisanym pełnym składem na opakowaniu(bez mleka, serwatki, margaryny mlecznej), bułka tarta, ale tylko domowa z kajzerek bez mleka, chleb tostowy(bez mleka, serwatki) - to oczywiście jeśli nie wyłączamy glutenu

      - mleko ryżowe, owsiane, jaglane, sojowe(zwykłe i waniliowe, ale żeby nie miało w składzie marchwi), kukurydziane, orkiszowe, kokosowe(dobry zamiennik mleka i śmietany), jogurty i desery sojowe naturalne i waniliowe, karmelowe, jagodowe(ale bez pektyny, jabłek i marchwi! i innych soków i owoców), serek sojowy naturalny(tofu), kawałki, kulki sojowe(ale tylko o składzie; soja, bez dodatków smakowych i przypraw), miód akacjowy, gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy, mniszkowy, koniczynowy(miody w małych ilościach i rzadko, bo mogą uczulać ), miód sztuczny, słody wszystkie, cukier trzcinowy

      - dużo wody mineralnej średnio i wysoko zmineralizowanej

      Jeśli na takiej diecie wszystko będzie OK, to następnie włączyć do diety ziemniaki, pomidory, paprykę, bakłażan oraz ryby, ale nie wędzone i nie z puszki. Z puszki dopuszczalny jest tuńczyk w oleju i sosie własnym oraz łosoś, makrela, śledź - filety gotowane (w oleju), nie wędzone! i nie w żadnej zalewie, i nie w pomidorach(nawet wtedy, gdy już bezkarnie będzie się jadło pomidory)!

      Potem można spróbować wprowadzać do diety inne(normalne!) rzeczy, ale pojedynczo raz na tydzień jedną nową rzecz.
    • mata_haari Re: co alergizuje najmniej? 12.03.16, 16:38
      Ja dzięki mojemu dziecku nauczyłam się, że niczego nie można uważać za bezpieczne i niealergizujące.
      Obaliliśmy razem kilka tez, a mianowicie te mówiące, że:
      1. niemożliwym jest, aby dziecko kilkumiesięczne miało alergię wziewną
      2. jabłko jest najbezpieczniejszym owocem (g... prawda - mamy alergię jak stąd do kosmosu)
      3. ryż nie jest alergogenny
      4. alergia na kukurydzę się raczej nie zdarza.

      Syn ma obecnie 12 lat - alergie pokarmową, wziewną i AZS od urodzenia, a od 6 lat jeszcze astmę.
      Właśnie stwierdzono u niego nietolerancję laktozy, a do tego ma alergię na gluten, ryż, kukurydzę, marchew, ziemniaki, jabłka, selera, jajko, mąkę pszenną, mąkę żytnią, mączkę chleba świętojańskiego, orzechy ziemne i laskowe. Wszystkie te alergeny ma powyżej drugiej klasy (kukurydza klasa 4). W pierwszej natomiast ma m.in. soję, pomidora, morele.

      Syn ma być na diecie bezmlecznej, bezglutenowej i eliminującej wszystkie alergeny pokarmowe od drugiej klasy w zwyż.
      Sprawa wygląda tak, że nie mam co dziecku dawać do jedzenia, bo praktycznie we wszystkim jest coś, czego nie może. Sprawę wędlin można obejść, z serami też jakoś sobie poradzimy, ale brak nam dozwolonego pieczywa na którym do tej pory się opieraliśmy. No i brak pomysłów na to, co można dać do zjedzenia.
      Przepraszam, wiem, że troszkę odbiegłam od tematu, ale dla nas jest to faktyczny problem.
      • lee-aa Re: co alergizuje najmniej? 12.04.16, 15:50
        spróbuj może mąki teff, mąki gryczanej, jaglanej i z komosy ryżowej (nie mylić z ryzem, nic wspólnego)- u nas przechodziły, alergik miał wtedy niecałe dwa lata wink teraz ma ponad 3 wink U nas dodatkowo mięso kurze i jajko, wszystkie białka krowie i bardzo silna soja.
        Radzimy sobie przy pomocy pasternaku, batatów i dyni, perliczki, przepiórki, naleśniki gryczane na mleku kokosowym lub komosowym, klopsiki, wrappy, chlebek bananowy, placki z jaglanki -itd

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka