Dodaj do ulubionych

szukam przepisu na tort bezmleczy i bezglutenowy

10.10.04, 18:48
zbliżają się urodziny mojej córki - czy znacie może przepis na tort
bezmleczny i bezglutenowy? biszkopt bezglutenowy można kupić, ale może jakiś
przepis na smaczniejszy, bo muszę go dać do przedszkola i chce by smakowało
też innym smykom nie przyzwyczajonym do dietetycznych potraw.
Obserwuj wątek
    • hankam Re: szukam przepisu na tort bezmleczy i bezgluten 10.10.04, 19:31
      Znakomity tort zrobila moja mama w nastepujacy sposob:
      Spod z ciasta kruchego Celiko posmarowany dzemem (w moim przypadku z mirabelek)
      Na to kilka krazkow biszkoptu (tez Celiko), skropionych slodzona herbata,
      przelozonych waniliowym budyniem sojowym (byl kiedys taki gesty budyn i on sie
      lepiej nadawal niz ten, ktory jest teraz w sklepach, ale mozna sprobowac czyms
      zagescic).
      Polewa z deserowej czekolady. Przybranie dowolne.
      Smakowal i dzieciom, i rodzicom, i na dodatek swietnie sie trzymal.
      Powodzenia.
    • magda-lis Re: szukam przepisu na tort bezmleczy i bezgluten 10.10.04, 21:46
      Przepis na tort z jabłkiem - pycha.

      Potrzebny jeden krążek biszkopta bezglutenowego na bazie zaczynu celiko, albo
      poprostu na bazie skrobii kukurydzianej i mąki kukurydzianej , albo biszkopty
      bezglutenowe. Biszkopciki układamy na spód tortownicy i ponczujemy czym można.
      Osobno ucieramy ok 2-4 kg. (zależy od wielkości tortownicy i wysokości tortu)
      jabłek kwaskowych na masę (takich jak na szarlotkę), dosładzamy fruktozą i
      stabilizujemy galaretką (nie zalewamy!)o smaku jabłkowym albo cytrynowym, albo
      wg upodobań. Masa dobrze smakuje ze zmielonymi orzechami włoskimi. Wykładamy do
      tortownicy wygładzamy wierzch i do lodówki aż stwardnieje, dodatkowo można
      ozdobić i zalać warstwa galaretki.
      Smacznego
    • alkaaa Re: szukam przepisu na tort bezmleczy i bezgluten 13.10.04, 11:58
      Krem bezmleczny i bezglutenowy (na kiślu):
      Kremik taki może być waniliowy, kakaowy, kawowy lub owocowy. Ten ostatni
      zamiast na wodzie robimy na soku z owocu wybranego. Do zrobienia kiślu używamy
      mączki ziemniaczanej w ilości 20 g na 1 szklankę płynu (wody ze smakiem lub
      soku).
      Ja zawsze rozkładam sobie pracę z kremem na 2 dni. Pierwszego dnia gotuję ten
      kisiel. Można zrobić karmelowy (1 szkl. cukru upalić i w 1/2 l wody rozpuścić),
      może być kakaowy, może być kawowy, fajnie smakuje karmelowy z mąką chleba
      świętojańskiego, może być na dowolnym soku. Kisiel ten robimy z 1/2 litra
      płynu. Na taką ilość daję 3/4 szklanki cukru, nie jest to zbyt słodki krem, ale
      ja nie lubię słodkich ciast
      Jak już jest kisiel gotowy to stawiam go w kąciku a obok kładę margarynę -
      chodzi o to, żeby składniki miały tę samą temperaturę.
      Na drugi dzień wrzucam wszystko pocięte do wysokiego dość garnka i miksuję coś
      ok. 10 minut, tyle wystarczy by krem był puszysty, gładki i do przekładania
      ciasta gotowy

      Ostatnio moją ulubioną margaryną (bezmleczną) jest Margaryna Popularna, ale np.
      w Bydgoszczy niedostępna. Odradzam używanie Ramy di olivio do wypieków -
      myślałam, że tłuszcz szlachetniejszy to lepsze wypieki będą, MYLIŁAM się.
    • morkisowie Re: szukam przepisu na tort bezmleczy i bezgluten 22.10.04, 20:26
      Pyszny biszkopt który zawsze wychodzi ale nie jest zbyt wysoki (więc piekę 3
      cieńkie biszkopty )
      kostka margaryy bezmlecznej 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy i 5 łyżek wody-
      gotujemy.
      Po ostudzeniu dodajemy 4 lub 5 żółtek ok.1,5 szklanki mąki bezglutenowej(MIX
      GluteneX)3 łżeczki proszku do pieczenia celiko i na kńcu ubite białka. Wszystko
      mieeszamy i odstawiamy na około 15 minut bo wtedy ciasto zgęstnieje(Mąka
      bezglutenowa wolnij "nasiąka")
      Później pieczemy w temp.180 około 15 minut.
      Jak ktoś może to może być wersja kakaowa(na początku gotujemy razem z 3 łyżkami
      kakao
      Albo wersja jasna z wiórkami kokosowymi: pół paczki dpodajemy razem z mąką.
      Mój syn uwielbia to ciasto szczególnie z wiórkami kokosowymi.

      A krem: pyszny jest z kleiku kukurydzianego i soku bobofrut wieloowocowego z
      niewielką ilością margaryny.(Kaszkę rozrabiamy w soku).

      SMACZNEGO.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka