justihusti13
12.01.21, 21:58
itam! u syna 3 letniego wyszła alergia na mleko w 3 klasie. Kazeina wyszła na 0. Syn do tej pory pił mleczka dużo : często z płatkami i kakao... wyszła też soja, żółtko jaja, ryż, marchew i mąka mix w 1 klasie. Alergolog kazał odstawić mleko i podawać napoje owsiane, kokosowe.... problem w tym że synek bardzo lubi mleko zwłaszcza jako córka pije lub inne dzieci w przedszkolu... co do objawów miewa wysypki na bazie wokół ust. ale nie jakieś mocno uciążliwe. innych objawów brak. martwię się co będzie gdy odstawie mleko, przecież w jego wieku nabiał jest ważny. Inną alergolog poleciła kupić Babilon Pepti który jest ponoć niedobry w smaku. moje pytanie czy ta 3 klasa jest faktycznie wskazaniem do całkowitego odstawienia mleka? co z przetworami mlecznymi typu jogurt, ser? Czy warto zrobić dokładne badania na które białka mleka jest uczulony skoro na kazeinę nie jest? znalazłam takie badanie :mleko, α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, kazeina, BSA, gluten. Bo może być tak że jakieś białko przestaje uczulać po przygotowaniu mleka... co z mlekiem Kozim? czy to badanie odpowie mi na te pytania?