magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 21.01.06, 17:13 Pilne;/bardzo prosze o jakiekolwiek informacje,mieszkam wBielsku ale u nas nie ma za bardzo laboratoriow dobrych,a na pewno nie znam zadnego godnego polecenia,a tutaj na forum jest chyba tylko1osoba zBBPoza tym nie znalazlam zadnego lab.ktore by robilo badanie mykologiczne kalu,jestem sklonna zawiezc to co moja corka naprodukuje do innego miasta-ale nie wiem gdzie?POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś
akastel Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 21.01.06, 17:32 Ja też jestem z Bielska, ale niestety w sprawie laboratoriów nie umiem Ci pomóc. Może w jakiejś innej sprawie w przyszłości . Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 21.01.06, 21:53 Wrzuć hasło "Zabrze" w wyszukiwarkę tego forum. Coś mi się kojarzy, że dziewczyny podawały sobie tam namiary. A jest dobre, bo mojej mamie wyszły właśnie w jakimś labie w Zabrzu pozytywnie badania. Niestety moja mama nie pamięta adresu już ją pytałam kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 22.01.06, 11:38 dobre labolatorium jest w Katowicach na ul Wolnosci nazywa sie Fryda, jeszcze jest na ulicy Koszarowej 3 nazywa sie ABIM Odpowiedz Link Zgłoś
edorotas Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 23.01.06, 13:47 Witam. Czytam tu sobie od niedawna, ale z tego, co wyczytałam wynika, że laboratorium Frydy nie jest najlepsze - badania robią tam raczej powierzchownie i krótko, np. na grzyby i pleśnie w kale zwykle 4 dni (tak mnie dziś poinformowano przez telefon). Poza tym od paru lekarzy słyszałam już radę, żeby badania wykonywać gdzie indziej. Pojawiało się tu w licznych postach hasło Zabrze - dodzwoniłam się dziś do Biura Obsługi Pacjentów przy Szpitalu Klinicznym nr 1 (tam jest też Śląskie Centrum Pediatrii) i otrzymałam takie informacje: - wykonują testy na obecność pasożytów metodą tradycyjną (twierdzą, że immunoenzymatyczna daje wynik tylko w 30%) i mają dużo pozytywnych wyników, - od niedawna wykonują badania kału na grzyby i gronkowca, ale nie mogę się dodzwonić do ich laboratorium bakteriologicznego, więc nie wiem, jak długo hodują próbki, - nie mają już umów podpisanych z placówkami z innych miast - była na forum mowa o laboratorium z Będzina, które wysyłało próbki do Zabrza, tak więc jest to już nieaktualne. Będę dzwonić do skutku, napiszę, czego się dowiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: BRAWO!!!!!!!!!!! 23.01.06, 14:50 Dziewczyny, to jest to laboratorium chyba! Jeśli mówią o 30% wykrywalności przy Elisie, znaczy przeczytali dwie książki o lamblii i testach - to już rokuje genialnie! Patrz, a ja nie wiedząc o tym poście też przed chwilą wpisałam Ci owe 30% w innym wątku... Jedna uwaga. Grzyby i pleśnie trzeba hodowac do 14 -17 dni. Bakterie można mieć wynik z posiewu wcześniej, niestety nie wiem dokładnie ile wcześniej, ale wcześniej napewno od pleśni, bo to one i mucory rosną najdłużej. Bakterie jak są, to na dobrej pożywce i wzrost jest szybki. Warto chyba wozić im kał do badań, ale oczywiście jeszcze możesz dopytać. Zabrze to nie koniec świata na Śląsku i Zagłębiu. Tak myślę. Dwie noce i proszę. Jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
magi32 Re: BRAWO!!!!!!!!!!! 23.01.06, 16:55 Dziekuje za informacje,zanioslam dzis kupke do frydy ale cos mi mowi ze to byl bladbylo tego niewiele,bo akurat tak wyszlo,ze tylko tyle i zadzwonilam czy moze byc a kobieta powiedziala ze na lamblie wystarczy tylko na tej lopatce z pojemniczka z apteki ...to juz mnie zdziwilo,w koncu zawiozlam troche wiecej,ale nie pol pojemnika i stwierdzili ze to wystarczy na wszystkie badania-tzn na "na pasozyty",na lamblie i grzyby,bo owsiki pobieraja z tasmy i dali specjalne szkielko na ktore mam przykleic(to akurat chyba dobry znak)a u nas posiew mozna tylko w sanepidzie i trzeba miec skierowanie,niestety na grzyby-pytalam to badanie nie obejmuje plesni(?)i trzymaja je tylko72godziny,tylko na pasozyty kazali powtorzyc 3 razy ,jest metoda mikroskopowa,a co najdziwniejsze,wyniki wszystkie beda juz jutro(?)tylko grzyby pozniej,a lamblie metodaElisa..powiedzcie prosze co o tym sadzicie?Sigvaris,pomoz,czy zrobic jeszcze raz badania w innym lab.jak nic nie wyjdzie?Moze np tylko na lamblie?;/ Odpowiedz Link Zgłoś
magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 23.01.06, 16:56 aha zapomnialam,powiedzieli ze pozytywne wyniki bywaja,ale nie czesto.. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 23.01.06, 17:41 Z tego co piszesz Magi, to szara, laboratoryjna rzeczywistość. I tzw. trgiczna norma. Poczekaj na wyniki. Cóż pewnie i tak zapłaciłaś. Zobaczymy. Jeśli nic im nie wyjdzie może powtórzysz badania w tym Zabrzu. Ciekawa jestem czy drogie. Moja mama wtedy płaciła 15 zł za lamblie? I w tym był "wywóz" próbki z Będzina do Zabrza! Ale nie wiadomo jak to jest teraz. Daj znać jak będą wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 15:33 wlasnie odebralam wyniki z kalu i z krwi na gliste z labol. fryda i wyszly ujemne hmm jeszcze sobie zrobie za tydzien w innym labo.. Odpowiedz Link Zgłoś
magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 18:46 u Frydy -lamblie(-), pasozyty nieobecne Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 20:51 Własnie mnie też tam nic nie wyszło, jedynie w tym labolatorium ABIM wyszła nam za pierwszym razem glista i teraz robie i robie żeby miec pewność Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Megi, Bambusko 24.01.06, 21:11 Może to kawałek od Was, ale próbujcie to Zabrze (jest namiar w tym atku powyżej). Z tego co zrozumiałam robią tam metodą mikroskopową badania - to JUŻ dobrze rokuje. WIEDZĄ, ze Elis nie wychodzi! To już b. dużo. Bambusko testy z krwi są najmniej zalecanymi badaniami przez parazytologów. A drugie trafienie w cykl rozwojowy glisty to byłby super fart. Glistę leczy się tymi samymi lekami co owsiki. Nie jest to tak strasznie trujące dla organizmu jak trujące są toksyny glisty i działalność jej larw. Albo szybko Zabrze (choć do szukania robaków trzeba mieć nie tylko dobre laboratorium, ale też super farta), albo decyzja. Jeżeli jakiś laborant znalazł jaja glisty choć raz, to ciężko je pomylic z czymś innym... Cysty lamblii łatwiej, ale jajko robaka trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Megi, Bambusko 24.01.06, 21:23 tak masz racje, my jesteśmy juz po przelczeniu teraz tylko ciagle badam co jakiś czas bo nie daje mi to spokoju wszedzie głosze miedzy koleżankami a jeszcze się skusze na to labolatorium w Zabrzu jak będzie troche chwili, dzisiaj jak byłam u dermatologa i powiedzialam jej o pasożytach to robila rozdziabioną gębe Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: rozdziawiona gęba! 25.01.06, 11:16 ale się uśmiałam, ale też to znam! Odpowiedz Link Zgłoś
magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:26 Co to takiego to ABIM??Bambussko,jestes z Bielska moze???!! Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:31 nie jestem z Siemianowic to labolatorium poleciła mi doktor miesci sie w katowicach robia tam duzo badań Odpowiedz Link Zgłoś
magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:33 A jak to sie nazywa,mozesz cala nazwe podac,bo ja doZabrza raczej nie dam rady a doKatowic predzej? Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 22:53 to sie nazywa labolatorium ABIM ul Koszarowa 3 jutro podam ci telefon bo dalam ulotke koleżance a tam był zapisany Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 24.01.06, 23:02 ale juz znalazłam w googlach (32) 2513769 Odpowiedz Link Zgłoś
edorotas Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 10:50 Dzwoniłam wczoraj do ABIMU w Katowicach i jeśli chodzi o robale, to chyba rzeczywiście są OK, natomiast grzyby i pleśnie hodują krótko (ale może to ja źle zapytałam?). W Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu w Laboratorium bakteriologicznym (tel. 032/3704484) zajmują się raczej bakteriami (gronkowiec), mniej specjalistycznie grzybami, ale i tak ogólnie wydaje mi się, że to chyba dobry lab. Jeżdżą tam ludzie nawet ze Starego Sącza! Znalazłam jeszcze coś - jestem z Dąbrowy Górniczej i jest tu lab, w którym twierdzą, że cysty lamblii wykrywają pod mikroskopem!!! (ewentement na skalę obdzwonionych przeze mnie labów; tel.032/2628490, DG ul. Adamieckiego), a posiewy obserwują nawet dwa tygodnie jeśli coś rośnie. Brzmi nieźle, jak zelżeją mrozy zaczynamy akcję Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 11:17 Bingo! Ta Dąbrowa Górnicza też dobrze rokuje. Kawał dobrej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
magi32 Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 12:36 Dziekuje bardzoBambusska!;D Odpowiedz Link Zgłoś
bambusska Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 14:20 nie ma za co do usług jak dałam w ABIM na grzyby to musiałam czekac 12 dni i wyszła flora naturalna a dalam do frydy i po 2 dniach wyszlo ze liczny candida sp. i bydz tu mądrym Odpowiedz Link Zgłoś
akastel Re: Badania kalu na Slasku-gdzie jest sens robic? 25.01.06, 14:38 Czy wiecie może, ile kosztują takie badania? Robiłyście wszystkie na wszelkie pasożyty? Odpowiedz Link Zgłoś