majka.majka 29.01.06, 11:59 Dziewczyny! Mam ogromną ochotę na jakieś ciasto, tylko wszystkie jakie znam są z mlekiem lub śmietaną. Jestem na diecie bezmlecznej. Czy ktoś zna jakiś przepis na dobre ciasto. Pozdrawiamy (mamy 5,5 miesiąca) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luty71 Re: Przepis na ciasto bez mleka? 29.01.06, 16:25 w tradycyjnym drożdżowym cieście zamiast mleka możesz użyć wody a znowu kruche to np: 120g masła, 70g cukru, 1jajko, 3łyżki oliwy, 250g mąki, szczypta soli - zagnieść, schlodzić w lodówce i na blaszkę (ja nie wałkuję tylko wykładam blaszkę ciastem) a na górę np. Jabłuszka pokrojone w kawałeczki (najlepiej renety) i przesmażone z cukrem na patelni. Zamiast masła (które niestety też zawiera mleko) dodaj smalcu. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Przepis na ciasto bez mleka? 29.01.06, 16:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31962584&v=2&s=0 Oczywiście nie dajesz cukru waniliowego, a proszek najlepiej kupic dla bezglutenowców - Celiko - ma mniej dodatków. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś