Dodaj do ulubionych

przydzial na isomil

20.02.06, 17:58
witam, nie wiem o co chodzi, ale moja lekarka na recepcie pisze na ile
powinna mi starczyc 1 puszka mleka, raz pisze ze 5 dni, raz ze tydzien, moje
dziecko niestety nie miesci sie w schemacie i puszka starcza na jakies 4 dni,
czy was tez wydzielaja?
Obserwuj wątek
    • agular Re: przydzial na isomil 20.02.06, 22:15
      moj synek jest na Nutramigenie i na recepcie mam zawsze napisane ile razy
      dziennie jaka ilosc mleczkasmile ale i tak nie ma problemu z kolejnymi receptami
    • katsaj Re: przydzial na isomil 20.02.06, 22:33
      Dobry wieczór!
      Jeśli mogę się tak wyrazić, to kwestia "przepisów". Ustawy i rozporządzenia min.
      zdrowia określają, że wprzypadku chorób przewlekłych (nie tylko - ale tu akurat
      o to chodzi), na jednej recepcie można przepisać lek na maks. 3 miesiące
      kuracji, pod warunkiem podania szczegółowego dawkowania. Poza tym dawkowanie
      (zapisane przez lekarza) jest wymagane także wtedy, kiedy ilość opakowań jest
      większa niż dwa. Stąd konieczność podania dawkowania. Ale nie martw się...
      rzadko która pani (lub pan - ale to zawód mocno sfeminizowany smile)) będzie Ci to
      przeliczała na miarki smile)). Jeśli zapisano np. 6 opakowań i dawk. 1 puszka na
      tydzień, to po to, żeby każda z nas miała czyste sumienie wydając smile))). Bardzo
      rzadko wypisuje się preparaty mlekozastępcze na 3 miesiące : trudno, żeby tak
      dokładnie przewidzieć ile Maluch wetnie w tym czasie i czy nie wzrośnie mu
      potrzeba tankowania, poza tym to byłby duży wydatek.
      Tak więc nie przejmuj się za bardzo, chyba że masz za mało dla Bajtla, to weź
      dwie recepty. Tylko jest jeszcze jedna zasada (niezbyt mądra, ale co zrobić), że
      nie można w aptece zrealizować jednocześnie dwóch takich samych recept (ale
      różnie to bywa smile))) jedni bardziej inni mniej rygorystycznie do tego podchodzą
      Pozdrawiam
      Mama Wróbelki
      • pasmo30 Re: przydzial na isomil 20.02.06, 23:33
        Ja zawsze biore po dwie recepty. I udaje mi sie zrealizowac w aptece dwie takie
        same smile Ale najczesciej nie kupuje od razu 8 puszek bo to za duzy koszt.
        A dawkowanie lekarka sobie pisze jak chce (nawet mnie nie pyta), raz 5x150ml,
        nastepnym razem 3x200ml.
        U mnie mała zjada 2,5 puszki na tydzien to trudno abym latala co 1,5 tyg po
        recepte, a tym bardziej abym jej ograniczala ilosc mleka wink
      • izzunia1 Re: przydzial na isomil 21.02.06, 00:55
        To zalezy od apteki a przede wszystkim od osoby wydajacej i retaksujacej
        recepty smile
        U nas jest niestety przeliczana kazda recepta, wiec bez dawkowania albo z
        dawkowaniem przekraczajacym 3 miesiace nie przejdzie.
        Nie ma natomiast granicy okreslajacej ilosc zrealizowanych takich samych recept
        ( jest na to jakas norma prawna?). Przeciez to zalezy glownie od finansow osoby
        wykupujacej recepte.
        • katsaj Re: przydzial na isomil 21.02.06, 12:30
          Tak, jest na to jakieś rozporządzenie, ale naprawdę nie pamiętam numerków i z
          kiedy (nie jestem prawnikiem smile))). To zdaje się wytyczne z NFZ, ale tak jak
          napisałam - jedni to rygorystycznie przestrzegają a inni nieco mniej smile.
          Napisałm tylko dlatego, żebyście się nie zdziwiły, jeśli się z tym spotkacie. Z
          tego co wiem, to obchodzi się to i nie ma sprawy - z dawkowaniem jest inaczej -
          to łatwiej wyłapać w razie kontroli, więc musi być sprawdzane.
          Ale pytanie dotyczyło "dowolności" wpisywanego dawkowania - mam to samo smile. Nie
          wgłębiam się smile. Też biorę dwie recepty (moja Mała pije Nutramigen) i realizuję
          po jednej bo koszt jest dość dość... Pamiętajcie, że recepta jest ważna 30 dni
          od daty wydania (antybiotyki i recepty pogotowia 7 dni) - to jest ważniejsze. No
          i sprawdźcie zawsze, czy macie oznaczenie "P" (choroby przewlekłe) - dotyczy
          tylko preparatów z listy chorób przewlekłych (jeśli przysługuje).
          Pozdrawiam
          K.
    • malata Re: przydzial na isomil 21.02.06, 21:31
      Moja lekarka nic takiego nie robi, ale my bierzemy po 2 recepty (bliźniaki),
      każda na 2 puszki na telefon. Koło przychodni przechodzę w czasie każdych
      zakupów, więc odbiór nie stanowi żadnego problemu. Ponieważ karmię jeszcze
      piersią, puszka starcza na 3-4 dni

Pozdrawiam Marzena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka