Dodaj do ulubionych

szukam przepisów bez jaj i mleka-pomóżcie

05.04.06, 17:56
Witam. Jestem mamą 3 miesięcznego chłopca, który jest uczulony min. na jaja i mleko, a ja karmię go piersią. Niestety nie mam przepisów na ciasta ani inne potrawy bez tych produktów, a wkrótce Święta więc chciałabym zjeść coś smacznego. Będę bardzo wdzięczna jeśli zechcecie podzielić się ze mną swoimi przepisami. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kkaya Re: szukam przepisów bez jaj i mleka-pomóżcie 05.04.06, 18:58
      super watek, sama czekam na takie podpowiedzi,ale najpierw zdradze moje przepisy:

      racuchy na drozdzach:
      zawsze robie je "na oko" ale na pewno sie uda.
      rozczyn ok. 2dkg drozdzy rozrobic z maka i 1/3 szklanki wody, tak zeby mial
      gestosc smietany
      jak wyrosnie dodac wody (chyba ok szklanki) i maki zeby byla jak smietana i
      wkroic kwasnych jablek (dobre sa tez wisnie)
      no i smazyc na oleju smile
      na prawde dobre!

      sloneczki w karmelu:
      roztopic cukier na patelni i poczekac az sie zezloci wrzucic sloneczki i troszke
      zarumienic
      uklada takie ciasteczka na pergaminie (nie papier snieadaniowy, bo potem trzeba
      jesc z papierem smile )

      popkorn tez sobie czesto robie zeby cos podgryzac

      a moze ktos ma pomysl na danie bez miesa przy takiej diecie? dodam ze pomidory
      tez odpadaja sad

      kkaya
    • bb12 Zastępowanie jajek 05.04.06, 19:12
      Chyba tu odpowiednie miejsce na umieszczenie tych tej info [lepsze niż priv ].

      ZASTĘPOWANIE JAJEK


      Najłatwiej jest zastąpić jajka w wypiekach:

      Czasem można jajko pominąć lub zastąpić 1-2 łyżkami wody lub oleju - jeśli jego
      ilość w stosunku do ogólnej masy jest znikoma. W niektórych przepisach
      rezygnacja z jajka jest wręcz porządana, np. ciasto na pierogi będzie
      delikatniejsze i bardziej miękkie, jeśli nie użyjemy jajek.
      Można zastąpić nieco pełniejszą łyżką mąki sojowej lub kukuryzdainej (lub ich
      mieszanką) i 1-2 łyżkami wody (proporcje zamiast 1 jajka).
      W niektórych przypadkach dobrze może się sprawdzić mąką ziemniaczana - ale
      należy uważać z proporcjami. Mąka ta w większej ilości może spowodować, że nasz
      wypiek będzie twardy.
      Świetnie sprawdza się też puree z dyni, dojrzałego banana, ziemniakow lub
      zmielone tofu (dodatkową jego zaletą jest neutralny smak). Można do tego dodać
      1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Należy użyć, orientacyjnie, 1/4 szklanki
      puree lub zmielonego tofu zamiast jednego jajka.
      Czasem polecane jest dodanie łyżki drobniutko zmielonego (do konsystencji mąki)
      siemienia lnianego i 2-3 łyżek wody + ewentualnie 1/8 łyżeczki proszku do
      pieczenia, składniki należy wymieszać i zostawić na kilka minut do
      nasiąknięcia. Ze względu na nieco mocniejszy smak siemienia, sposób polecany do
      wypieków o bardziej wytrawnym lub mocniejszym smaku lub wypieków orzechowych.
      Ponieważ mielenie w łynku do kawy może być nieco kłopotliwe, warto poszukać
      gotowego, zmielonego siemienia w sklepach i aptekach. Należy jednak pamiętać,
      by przechowywać je w lodówce, aby nie zjełczało.
      Tak jak zastrzegłam wcześniej, sposoby te sprawdzają się głównie w wypiekach. W
      innych sytuacjach może to być trudniejsze lub wręcz niemożliwe. Np. piany z
      białek nie da się Wam raczej zastapić smile


      Jako dodatku sklejającego kotlety możemy użyć:
      któregoś z produktów używanych do zastępowania jajek w wypiekach - z
      pominięciem, oczywiście, proszku do pieczenia smile i bananów
      zaparzonych płatków owsianych (zalanych odrobiną wrzątku)
      kaszy manny - uwaga! chłonie wodę, więc świetnie nadaje się też do zagęszczenia
      zbyt żadkiej masy)
      jeśli używamy bułki tartej (może być niewegańska - zależy od składu pieczywa, z
      którego została zrobiona), to również ona nadaje się do tego celu.
      Panierka
      Szczególnym wyzwaniem może być panierka. Zazwyczaj wystarczy zredukowanie jej
      do 1 składnika i obtoczenie kotletów w samej bułce tartej lub w samej mące.
      Możemy też urozmaicać i użyć płatków zbożowych (ważne, żeby nie były za grube i
      twarde) lub sezamu.
      Jeśli jednak upieramy się przy panierce 3-składnikowej (obtoczenie w mące ->
      taplanie w jajku -> obtoczenie w bułce tartej), to jest to temat nieco
      trudniejszy. Sama testowałam taką panierkę tylko przy smażeniu boczniaków.
      Rozrobiłam wtedy mąkę kukurydzianą z gorącą wodą i odrobiną soli - wyszło
      całkiem zadowalająco. Mikstura nie może być jednak zbyt gęsta, żeby na
      boczniakach/kotletach/... nie została zbyt gruba warstwa i całość nie była zbyt
      mączysta.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka