Dodaj do ulubionych

Menu dziecka z candidą

29.01.07, 21:46
W wielu wątkach powtarza się pytanie o przepisy na posiłki dla dzieci z
candidą. Oczywiście oprócz ograniczeń w diecie, które są zawsze przy leczeniu
candidy należy podczas komponowania menu wziąć pod uwagę to czy dziecko
reaguje alergicznie na jakieś produkty oraz jego wiek.

Proszę podawajcie w tym wątku przepisy na dania, które jedzą Waswze pociechy
bo być może przydadzą się komuś innemu.
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: przepisy 29.01.07, 21:59
      Zupa kalafiorowa
      Wywar z udka, por, seler, pietruszka, sól, liść laurowy, kalafior, natka
      pietruszki, koperek, na koniec gotowania dodaję świeżą startą marchewkę. Nie
      dodaję ziemniaków!

      Zupa pomidorowa
      Wywar z udka, seler, pietruszka, por, sól, przecier pomidorowy, liść laurowy,
      natka pietruszki, koperek. Kiedy mięsko jest już dość miękkie dodaję brązowy
      ryż i gotuję aż będzie bardzo miękki albo zupę gotuję osobno a osobno makaron
      orkiszowy lub kukurydziano- ryżowy.

      Kapuśniak ze świeżej kapusty
      Wywar z udka z warzywami takimi jak poprzednio, czyli: por, seler, pietruszka,
      sól, liść laurowy. W osobnym garnku gotuję poszatkowaną kapustę z solą, kiedy
      się zagotuje odlewam wodę i wlewam nową gorącą prosto z czajnika. Kiedy kapusta
      jest miękka dodaję ją do wywaru, do tego dodaję dużo przecieru pomidorowego,
      natkę pietruszki, koperek, startą niegotowaną marchewkę.

      Pierś z kurczaka z brokułami
      Pierś kroję drobno i podsmażam na oleju z cebulą (dużo) i czosnkiem, solę i
      posypuję oregano. Na parze gotuję brokuły i solę. Podaję razem.
      Można podawać z ryżem.




      potem dopiszę jeszzcze kilka przepisów.
      • marki0 Re: przepisy 29.01.07, 22:20
        fKTYCZNIE, PRZEPISY NIEZłE, CHOC JAK JUZ WSPOMNIAłAS NIE DLA ALERGIKóW.jA TYLKO
        WTRACę żE W PRZYPADKU ALERGIKóW-tak jak u nas- nalezy to zmodyfikowac o przecier
        pomidorowy, wywar z mieska, liść laurowy, selera, oregano. My gotujemy podobnie
        tyle ze zamiast kurasia indyk lub królik gotowany w jednym garze a w drugim
        warzywa /marchew,pietrucha,koper, pietrucha czasem ziemniak do tego kasza
        kukurydz lub orkisz, lub kasza jaglana, ewent czasem ryz/. oczywiscie warzytwa
        zrzucam zamiennie, raz wiecej tego a raz tego. My podajemy brokuła lub fasolke
        szparagową polaną duza iloscia oliwy z oliwek i mała iloscia świezego
        czosnku/tyle oby pachniało/.A do picia kompot z ugotowanego jabłka.Choć czasem
        robimy odstępstwa.
        • czarna.perla Re: przepisy 29.01.07, 22:38
          Wątróbka drobiowa z warzywami
          Wątrubkę obtaczam w mące kukurydzianej i smazę. Na drugiej patelni smażę
          cebulke. Kroję pomidora i ogórka bez skórki 98czasami ogórek kiszony, papryka,
          rzodkiewka), polewam oliwą, solę, posypuję zieleniną. Podaję wszystko razem.

          Rosół z kluskami lanymi.
          Posół z kury gotuję z solą, porem, pietruszką, selerem. Mieszam jajko z mąką
          kukurydzianą i powoli wlewam kluski do gotującego się rosołu. Dodaję drobno
          posiekaną zieloną pietruszkę.

          Kaszanka
          Kaszankę prawdziwą wiejską ze sprawdzonego źródła kroję w plasterki i podsmażam
          z czosnkiem i cebulką na patelni aż plasterki się rozpadną. pomidora sparzam,
          kroję , solę, polewam oliwą i posypuję szczypiorkiem. Podaje razem.
          • ania7212 Re: przepisy 29.01.07, 22:50
            ja dzisiaj robiłam na obiad roladki z piersi indyka
            piers z indyka pokroic w plastry i rozbic tak jak na schabowe, przygotowac
            farsz- ogórek kiszony, cebula,por,marchewka,pietruszka,seler stare na grubej
            tarce do tego zmielona odrobina wieprzowiny, sól,pieprz,jajko,wyrobic na
            jednolita mase-nakładac na plastry indyka i zawijac, nastepnie roladki zawinac
            w przezroczysta folie, ułozyc w rondelku i zalac woda,dusic do miekosci.Mozna
            oczywiscie z któregos z warzyw zrezygnowac.Ja podaje z kaszka kus kus.
          • blueluna Re: przepisy 29.01.07, 23:53
            > Wątróbka drobiowa z warzywami

            Watrobki, szczegolnie drobiowej - bym dziecku nie podawala, szczegolnie
            malutkiemu (chyba ze to watroba z kur typowo wiejskich) - w tym organie,
            szczegolnie u drobiu fermowego - gromadzi sie ogrom toksyn - w tym antybiotyki,
            hormony ale nie tylko.
            Watroby drobiu fermowego sa watrobami zwierzat o krok od smierci z zatrucia,
            wystarczy popatrzyc jak wygladaja - w plamy, stluszczone, rozpadajace sie w
            rekach.
            Akurat - niestety, wiem sporo o metodach hodowli drobiu i z reka na sercu - od
            watrobki bym sie trzymala z daleka.
            • czarna.perla Re: przepisy 30.01.07, 13:40
              Barszcz biały z kiełbasą (dieta dr Janusa nie zabrania tej kiełbasy).
              Gotuję białą kiełbasę z solą, majerankiem, liściem laurowym, czosnkiem. Kiedy
              kiełbasa jest ugotowana wlewam barszcz biał taki z butelki (skład: mąka żytnia,
              woda, czosnek) i jeszcze chwilkę gotuje. Dodaję podsmażoną cebulke. Można
              podawać też z jajkiem ugotowanym na twardo.
              • katis1 Re: przepisy 30.01.07, 15:17
                Dziewczynki, a mogłybyście napisać w jakim wieku są wasze dzieci, to łatwiej dopasować do swojego dziecka.Bo ja to juz nie wiem co kiedy dziecku można dać. Smażone mięsko np to kiedy dziecko może jeść. Mam spory problem z gotowaniem dla dziecka, ono nic nie chce jesc, tzn tych pyprowatych zup juz nie chce , a dobiera sie do mojego talerza. Czarna perło ile ma Twoje dziecko, wrzuciłaś wiele fajnych przepisów, ale sama nie wiem czy ja moge je wykorzystać.
    • czarna.perla Re: przepisy 30.01.07, 16:58
      Ryż z jabłkami
      Gotuję ryż brązowy do miekkości. Obieram jabłka i trę na tarce, podsmażam na
      patelni aż zrobi się z nich jednolita masa. Na ryż wkładam jabłka, posypuję
      imbirem, cynamonem, świeżo startą skorką pomarańczową, można dodać też wanilię.
      • czarna.perla Re: przepisy- kwaśnica 31.01.07, 22:15
        różne źródła podają różne informacje na temat kiszonek, ja wcześniej nie
        dawałam a teraz już tak

        Kwaśnica.
        1kg wędzonych żeberek ugotować z 70 dkg kapusty kiszonej (pokrojonej),
        marchewką, cebulą, pietruszką, selerem, zielem angielskim. Kiedy mieso i
        kapusta będą już lekko miękkie dodać poł kilko pokrojonych ziemniaków. Gotować
        do miekkości.

        Proszę dopisujcie tu jakieś wypróbowane przez siebie potrawy.
          • czarna.perla Re: do szrotka15- śniadania i podwieczorki 01.02.07, 22:25
            U nas na śniadanie i kolacje mleko prosobee2 z płatkami jaglanymi, gryczanymi,
            ryżowymi, popingiem z amarantysa.
            drugie śniadanie to albo obiad z poprzedniego dnia albo jajo na twardo i do
            tego pomidor, albo rózne kombinacje jajecznicy (zielenina, cebula, czosnek,
            papryka) +ogórek lub pomidor pokrojony i skropiony oliwa, może być też
            kaszanka, o ktorej pisałam wcześniej (ja mam dostęp do takiej wiejskiej), chleb
            żytni na zakwasie z szynką (też wiejska jedynie z dodatkiem soli) + ogórek lub
            pomidor albo salata, chleb z kurczakiem ze słoiczka gerbera (smaruję na chleb
            jak pasztecik)+ jakieś warzywo.

            na podwieczorek owoc: kiwi, grejfrut, jabłko surowe albo gotowane, jabłko z
            dynią i cynamonem
            • dta Do czarna.perla 02.02.07, 23:14
              Jaka jest zasada komponowania diety dziecka z candidą++? Przepisów jest tu
              sporo, ale chciałabym zrozumieć dlaczego takie, a nie inne potrawy należy
              podawać. Pozdrawiam,
              • atopik Re: Do czarna.perla 03.02.07, 08:41
                Dieta powinna być bezmleczna, niskowęglowodanowa (w szczególności bez cukru),
                jesli zachodzi taka potrzeba bezglutenowa. Mąkę białą zastepujesz mąką razową.
                Eliminujesz produkty wysokoprzetworzone i drożdże. Na początku powinno się
                unikać też produktów silnie zakwaszających i tych o wysokim indeksie
                glikemicznym.
                Na tym forum znajdziesz wiecej info (czerwone linki, na górze forum )
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
                a tu jest wersja light, dla tych niezaawansowanych :
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21563907&a=38025205
    • czarna.perla Re: do picia... 04.02.07, 22:22
      piszę co ja podaję dziecku:
      woda, mieta, rumianek, melisa, sok marchwiowy rozwodniony, kompot z kwaśnych
      jabłek (obieram ze skórki ale skórki również gotuje, jak dziecko wypije kompot
      to ma jeszcze do zjedzenia jabłko gotowane), herbatkę melisę z pomaranczą
      (Vitax), sok gerjfrutowy.
    • czarna.perla Re: przegryzki 04.02.07, 22:25
      chrupki kukurydziane
      wafle kukurydziane
      wafle ryżowe
      orkisz dmuchany
      ryz preparowany
      migdały
      chlebek chrupki kukurydziany (Chaber)
      chlebek chrupki żytni (Tovago)
      • dta Re: przegryzki i do picia 04.02.07, 22:31
        Dzięki. Te wszystkie napoje podajesz bez grama cukru i bez glukozy? Od razu
        odstawiłaś wszystko co słodkie, czy powoli odzwyczajałaś go od słodkiego smaku?
        Czeka mnie niezła przeprawa z synkiem. Najgorsze jest to, że ta dieta nie
        skończy się za tydzień, ani dwa.
    • czarna.perla Re: do dta 04.02.07, 23:12
      od razu zmieniłam dietę i weliminowałam wszystko co niedozwolone, dziecko nie
      miało problemów z przestawieniem się na nowe jedzenie i picie.
      • czarna.perla Re: czarna perło 05.02.07, 12:17
        probowałam dawać czonek w kapsułkach ale on bardzo śmierdzi, teraz dodaje gdzie
        się ta świerzy: do kaszanki, jajecznicy, barszczu białego, pieczonego mieska
        (boczku, schabu),...
        mam wrażenie, że moje dziecko jest w stanie zjeść każdą ilość czosnku w
        jedzeniu.
      • denay do chleba :) 11.03.07, 13:37
        u nas hitem jest ostatnio awokado wink
        miksuje kawałek z ząbkiem czosnku
        kawałkiem cebuli, żółtkiem jaja
        ogórkiem kiszonym
        sparzoną papryką czy pomidorem.
        Zależy co mam.
        Dodaje odrobinę soku z cytryny
        jakiegoś oleju
        i z łyżkę pestek dyniowych.

        Inne to zmiksowane mieso (u nas indyk)
        z jajkami przepiórczymi
        kaszką gryczaną, oliwą i przyprawami
        włożone do plastikowego pojemnika
        i ugotowane w kąpieli wodnej.

        upieczona papryka, bakłażan/cukinia
        pomidory
        zmiksowane z czosnkiem i włoskimi ziołami
        Coś jak ajvar

        Podobne pasty można robić z przetartych strączków
        tylko trzeba dodać sporo kminku i majeranku
        oraz, najlepiej, czosnek smile

        Poza tym polecam wegańskie smarowidła
        firmy ZWERGENWIESE na bazie słonecznika.

        ps. Nam lekarka nie kazała ograniczać kaszy gryczanej. Zwłaszcza niepalonej.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka