Dodaj do ulubionych

trzeci migdał pomocy

11.02.07, 19:25
moj syn 3 latek ma powiekszony trzeci migdal, skierowanie na wyciecie
w niemowlectwie miał skaze bialkowa lecz juz po skonczeniu roku dostawal
jogurty serki itp. nic nie bylo do trzech lat, poki nie poszedl do
przedszkola okaz zdrowia, zadnych chorob, problemow skornych, nic zupelnie
i tu moje pytanie, czy trzeci migdal moze byc skutkiem alergii i to dopiero
teraz by wyszło,
aha, jeszcze zapchany nos mimo braku kataru, chorowal raz na zapalenie ucha
i raz przeziebienie z goraczka, wtedy byl dlugo wodnisty katar
co radzicie, czy znowu odstawienie nabialu moze pomoc, jak długo by musialo
to byc, czy np. miesiac juz by wystarczyl, aby zostal ten migdal zmniejszony
jesli to naprawde skutek alergii, prosze napiszcie cos, pocieszcie licze na
wasza wiedze i doswiadczenie w temacie alergii
i jeszcze, moze ktos poleci jakiegos dobrego alergologa, i laryngologa w
bialymstoku?moze byc prywatnie, nie wiem juz co robic, czy od razu godzic sie
na operacje
Obserwuj wątek
    • patyska Re: trzeci migdał pomocy 11.02.07, 20:19
      to chyba raczej pytanie na zdrowie dziecka... 3 migdal powieksza sie zarowno u
      alergikow jak niealergikow, wiec ne ma to nic do rzeczy. a decyzje o wycieciu
      lub nie powinien podjac naprawde dobry lekarz, jest wiele dzieci, u ktorych
      niczego nie trzeba bylo w koncu wycinac, migdalek jakos tak sam sie leczyl wink u
      mnie na przyklad, u mojego brata i o ile pamietam malz moj tez cos takiego
      mowil.
    • isowka Re: trzeci migdał pomocy 12.02.07, 02:06
      czesc grawi! moj krzys tez ma 3 latka i jest alergikiem. od momentu pojscia do
      przedszkola tez juz troche przeziebien, grype jelitowa a ostanio zapalenie pluc
      i zapalenie ucha...przeszlismy. kiedy wychodzilismy ze szpitala laryngolog
      stweirdzil powiekszony trzeci migdal. po tygodniu, jak poszlismy na kontrole
      ucha zrobiono malemu badanie migdalka i sluchu. okazuje sie,ze najlepiej
      wyciac. bo jakos to wplywa na trabki sluchowe i uzyskany wykres sluchu nei
      jeste idealny. nos tez ma zapchany i bez kataru i otwarta buzie...teraz jest u
      dziadkow, ale spac po nocach nie moge i zastanawiam sie, czy wyciac, czy nie.
      jak wezme do siebie, to napewno wezme go do innego laryngologa. i zobacze. moze
      da sie cos zrobic: farmakologicznie, bo boje sie usuwania i narkozy. i jesli
      maly po powrocie do przedszkola znowu bedzie lapal czeste infekcje - to nie
      bedzie wyjscia...
      czy odstaeinie nabialu moze pomoc - mysle,ze nie, ale nie jestem
      specjalistka... pozdrawiam.iza
    • dagu75 Re: trzeci migdał pomocy 12.02.07, 09:19
      Moja Weronika jest od ponad roku pod opieką audiologa. Młoda ma powracające
      wysiękowe, spowodowane przerostem migdała, spowodowane alergią. Naszas audiolog
      mówi, że u alergików taki zabieg to najbardziej daleka ostateczność, bo nie ma
      za bardzo sensu, gdyż jeśli nie stłumi sie alergii ( teraz walczymy z robalami,
      mam nadzieję, że to unormuje sytuację i okaże się, że alergia zniknie (hehe)
      lub sie cofnie)to przecież migdał będzie odrastał w nieskończoność. Dlatego
      leczenie farmakologiczne dopóki można jest konieczne.Musisz koniecznie iść do
      dobrego lekarza, dbać, aby katar się nie rowijał za bardzo.Mogdał sam z siebie
      raczej nie zniknie.Leczeniejest proste, ale ważny jest dobry lekarz. Laryngolog
      z doświadczeniem lub audiolog, jeśli migdał powoduje wysiękowe zapalenie ucha i
      kłopot ze słuchem Czy zauważyłać niedosłuch?Dziecko wtedy wydaje się
      nieposłuszne, trzeba mu powtarzać , zgłaśnia bajki, w ostateczności odwraca się
      jedna stroną do mówiącego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka