Dodaj do ulubionych

Banan dla alergika.

11.04.07, 13:11
Mój synek ma 8,5 miesiąca. Od początku 7-go miesiąca, pojawiła się u niego alergia pokarmowa- z chwilą rozszerzania diety. Repertuar jedzonkowy ma na razie skromny, tj. ziemniak, dynia, brokuł, "papier" ryżowy, indyk, kaszka ryżowa bezmleczna.
Ostatnio testujemy kaszkę ryżowo-bananową bezmleczną. Jak na razie jest ok. Za jakiś czas będę chciała podać mu samego bananka tylko nie bardzo wiem co z nim zrobić.
Słoiczkowy odpada ponieważ jest wzbogacony witaminą C, a po niej niestety synek ma wysypkę.
Może macie pomysły co zrobić z tym bananem?- ugotować, usmażyć??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • saba30 Re: Banan dla alergika. 11.04.07, 14:56
      Widziałam rózne przepisy na jedzenie z bananem dla alergików, co mnie troche
      dziwi, bo wielu dietetykow jest zdania ze banan alergizuje i dzieci do 2 roku
      zycia nie powinny go jesc. Tak jest z moja córeczką 1,9 lat) ma po nim
      biegunkę... sad
    • karotka11 Re: Banan dla alergika. 11.04.07, 15:03
      Banana (ekologicznego) robię na kilka sposobów. Dodam, że najprostszym jest
      ugotowanie zmiażdżonego banana, dodanie mąki ziemniaczanej i zrobienie
      kisielku, bądź dodanie popingu czy dozwolonej kaszki. Moje dziecko tego
      nienawidzi, więc muszę silic się na inne pomysły.
      -smażone plastry banana: pokroć banana (1-2szt) ukośnie w grubsze plastry,
      obtoczyć w mące (u mnie tylko kukurydziana) i smażyć na złoto na oliwie z
      oliwek.
      -placki bananowe: rozgnieść widelcem banana, dodać mąke kukurydzianą i troszke
      ziemniaczanej (konsystencje musisz wyczuć, ale nie za gęste), wymieszać i
      nakłdać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem,
      -kluski bananowe: podobnny skład jak placki, tyle, że łyżeczką porcjuję ciasto
      i gotuję w osolonej wodzie z oliwą. Ciasto nie może być gęste, ale też nie może
      za bardzo się lać. Jeśli wychodzi za gęste, można dodać wodę. Gotujemy 5 min od
      wypłynięcia.
    • kruffa Re: Banan dla alergika. 11.04.07, 15:05
      Ze świeżym banem przy tak ograniczonej diecie i w tym wieku byłabym bardzo
      ostrożna, ponieważ jest to "zagłębie" chemii.
      Spróbuj najpierw wprowadzić morele hippa, a potem morele plus banan - tej firmy.

Kruffa
      • ziutuk Re: Banan dla alergika. 11.04.07, 16:18
        Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka