mirabelka10 02.06.08, 22:42 cała sucha skóra,nic z białkiem nie może jeść,nie wiem dokładnie na co tak naprawde jest uczulona...mam dość szukania przyczyny dlaczego tak jest,czy ja coś żle robie?co moge zrobić by jej pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brises73 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.06.08, 23:20 mikstura.kei.pl/forum/3589.htm Odpowiedz Link Zgłoś
mamka30 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.06.08, 08:45 Na pewno nie jesteś sama z tym problemem..U nas tez kurcze 2,5-latek na diecie bez białak mleka krowiego ,bez kupnych wędlin itp.,wykluczone wszelkie konserwanty, jaja kurze, słodycze... takze dieta uboga i fakt jest taki ze przez moze tydzien jest w miare ok tzn.zmainy skórne są ale miejsze....I ostatnio znowu wysypka w zgięciach rąk i kolan na rączkach no i dodoatkowo na buzi się pojawiło...i my nadal nie wiemy co go kurcze uczula...ale chyba zrobię w końcu te badania na pasożyty bo jeśli juz jego dieta nie daje mocnej poprawy to moga byc jednak te pasozyty.Tragedia ale cóz trzeba z tym walczyc...tez juz nie mam siły a kazdy lekarz tak naprawde mowi co innego...)pozdrawiam ...Trzymaj się.... Odpowiedz Link Zgłoś
haniatk Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.08, 13:43 witam, mam podobny problem jak wy, ale u mnie doszły jeszcze seler korzenny i kurczak. Z mięsa tylko wieprzowina i indyk. Moja córka ma już 2,5 roku i jakiś czas temu zrezygnowana tym wszystkim zaczęłam podawać zwykłe mleko od krowy, takie co się go w worku kupuje. I nie ma żadnych większych zmian. Kurczaka wyeliminowałam od tygodnia i skóra jest o niebo lepsza. Dodam, że Nutramigen i Isomil uczulały ją bardzo mocno. Zwykłe mleko jej nie uczula ale cały pozostały nabiał tak. Lekarz był w szoku jak o tym usłyszał i zobaczył moje dziecko. Nie polecam Wam tego sposobu bo każde dziecko jest inne. Chcę tylko powiedzieć że na wszystko jest sposób. Szukajcie na forach co może uczulać i eliminujcie to zastępując czymś co wiecie że nie uczula. Jak będziecie wytrwałe to zostaniecie super kucharkami Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.08, 23:38 lekarze tylko rozkładają ręce... Odpowiedz Link Zgłoś
halszka111 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.08, 08:06 > na diecie bez białak mleka krowiego ,bez kupnych wędlin > itp.,wykluczone wszelkie konserwanty, jaja kurze, słodycze... takze > dieta uboga zwłaszcza bez tych konserwantów i słodyczy Odpowiedz Link Zgłoś
haniatk Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.08, 10:36 w jakim wieku jest Twoje dziecko i co podajesz mu do jedzenia ? np,śniadanie ? obiad ?kolacja ? i w czym je kapiesz i co do picia podajesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakd1 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.08, 12:51 Witam! U nas także 2,5 latka z ubogą dietą. Nie je: nabiału (ale chyba spróbuję podać, bo tak naprawdę jadła tylko raz), uczula kukurydza, jajka kurze, chyba jabłko, truskawki, obawiam się, że także gluten. O kupnych słodyczach nawet nie wie, że istnieją. Zastanawiam się, czy wogóle kiedyś to przejdzie...? Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.08, 13:11 Droga haniatk! moja córka ma 16,5m. uczula ją białko,które jest wszędzie,dodatkowo podejżewam owoce np.truskawki,kiwi,winogrono... na śniadanie jje przeważnie kanapki(sama pieke chleb)+dżem bo wędliny są niezdrowe. Kąpie ją w balneum,wcześniej w oilatum,żadnych zmian,dodatkowo podaje zyrtek,też nic... Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.06.08, 13:14 Dodam tylko:do picia podaje wode,na obiad jje prawie co my,tylko bez białka-zero jajek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kora413 Re: Już mam dość tej alergi...!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.07.08, 10:17 mirabelka10 napisała: > Dodam tylko:do picia podaje wode,na obiad jje prawie co my,tylko bez > białka-zero jajek itp. Dzień dobry Proszę się nie martwić skoro Pani pisze ,że dziecko "je na obiad to samo co my tylko bez białka". Moje dziecko też pije wodę tylko przegotowaną w żadnym wypadku nie mineralną jako jedyny płyn z wyjątkiem mleka sprowadzanego z Niemiec i soku śliwkowego z Hippa.Inne rodzaje płynów są zakazane,nie może w pożywieniu mieć zwykłego cukru tylko glukozę więc wszystkie słodycze odpadają,nie może pić mleka i jeść żadnego nabiału w tym jaj i masła bo jest też uczulona na tłuszcze ( oprócz masła na wiele innych tłuszczy). Jak Pani się martwi o białko w organizmie to jest go dużo w ryżu (istnieje wiele odmian można jej dziecki podawać), w brokule , brukselce (może pani gotować na parze i podawać dziecku do jedzenia) oraz mięso (moje dziecko może jeść tylko gotowane bez wywarów strusia , królika lub indyka bo reszta uczula) lub podawać preparaty zastępcze z apteki tj.zawiesiny, granulat itp.(moje diecko tego też nie może) Moje dziecko oprócz tego je tylko 5 warzyw:brokuł, kalafior, fasolkę okrągłą szparagową,szpinak ikukurydzę i ostatnio 4 owoce,które nie są u nas cały rok dostępne.Jest również na diecie bezglutenowej i uczulone na drożdże, które sprowadzam z zagranicy bo nie mogę kupować produktów bezglutenowych z powodu uczulenia na drożdże,jaja i tłuszcze więc piekę je sama.Tak jest od urodzenia a dziecko ma obecnie 4 lata. Widzi więc Pani ,że nie ma się aż tak czy martwić, u mnie jest gorzej mimo ,że dziecko jest zdiagnozowane i wiem czego nie mogę mu podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
haniatk Re: do mirabellka 10 06.06.08, 13:51 Droga mirabelko, doskonale Cię rozumię.Nie denerwuj się na mnie, powiedz mi jakiego białka dziecię Twoje nie je. Jest białko zwierzęce czyli mięso, pochodzenia zwierzęcego czyli jajka, nabiał i przetwory mięsne. Na koniec jest białko roślinne. Jakieś białko musisz podawać. W lutym tego roku dowiedziałam się od mojej lekarki że teraz dzieci są uczulone na soję. Sprowadza się ją z Chin i dodaje do wszystkiego. Jeżeli nie podajesz niczego przetworzonego jak np. wędlin czy puszek rybnych,m jakichś danonków czy innych serków, to możesz wyeliminować białko sojowe. Pozostaje wtedy skaza białkowa czyli odrzucasz wszystko co jest związane z krową. Jeżeli dżemy kupujesz to zrezygnuj z nich. Makarony kupuj tylko na mące durum. I czasami zdarz się że pieprz czarny uczula. Ja przeszłam na biały. A jak jest z mąką kukurydzianą czy też uczula? Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: do mirabellka 10 09.06.08, 22:39 białko sojowe-w czym go szukać? mąki kukurydzianej nie jje,pieprzu nie używam dla niej,wędliny bardzo żadko. Myśle,że najpredzej to te owoce-truskawki,winogronka-ona bardzo je lubi... Skoro i tak nic prawie nie może jeść to co jej podawać? Odpowiedz Link Zgłoś
haniatk Re: do mirabellka 10 10.06.08, 13:40 białko sojowe jest praktycznie we wszystkim, a najwięcej w wędlinach. Niestety. Zamiast wędlin lepiej upiec lub ugotuj kawałek mięska i podawaj pokrojony w plasterki. Truskawki potrafią silnie uczulać. Ale od kiedy podajesz truskawki a od kiedy maluszek ma problemy, coś mi sie zdaje że było to wcześniej. Ale możesz obyć się bez nich. Możesz podać czereśnie lub brzoskwinie i morelki. Na mące kukurydzianej możesz zrobić wiele przepisów, choćby naleśniki bez mleka i jajek.Próbowałaś podać sinlac i kaszki bezmleczne? Na stronie www.nestle .pl jest zakładka dla dzieci i tam jest trochę przepisów dla alergików, moze Ci się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
haniatk Re: do mirabellka 10 10.06.08, 13:57 jeszcze jeśli chodzi o bezpieczne warzywko to wydaje się mi że kalarepka nie uczula. To z moich obserwacji, może ktoś ma inne doświadczenia to niech powie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: do mirabellka 10 11.06.08, 22:01 Oczywiście,kaszki jadła zamiast obiadu...mój mąż tak wymyślił,bo nic innego nie chciała.teraz ma wstręt. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiagrabarczyk-online Re: do mirabellka 10 18.07.08, 22:10 Moje dziecko ma dwa latka, alergię wykryto w trzecim miesiącu. Wiktor obecnie jada głównie mikstury przyrządzane przez mamę,przepisy wymyślam sama ,łączę ze sobą składniki których właściwie się nie łączy.Jesli chodzi o warzywa to jada kalafiora brokuła ziemniaka marchewkę,ostatnio także ogórka zielonego ,sałatę szczypiorek nie może selera pora pietruszki fasoli groszku pomidora kapusty chociaż zauważyłam ostatnio że jak dłużej gotuję (ostatnią) to jest ok. Dodam jeszcze że wszystkie te rzeczy pochodzą z ekologicznych upraw są albo wyhodowane na własnym polu albo kupione od znajomych rolników. Tak samo jest z mięskiem wszystko wyhodowane na własnej krwawicy ale opłaca się , dziecko dużo więcej rzeczy może jeść, bez żadnych objawów alergii! Odpowiedz Link Zgłoś