Dodaj do ulubionych

alergia pokarmowa - przepisy na wypieki

09.05.09, 15:43
witam, starsza córka (4 lata) ma alergię na jaja, mąki pszenną i
żytnią,
chciałabym jej upiec coś z mąki gryczanej i kukurydzianej, którą
nabyłam sobie, ale nie wiem co i jak
czy dysponujecie jakimiś przepisami i podpowiedziami lub linkami do
stron?
kupuję specjalne pieczywo i makarony, ale jakieś cisato bym upiekła
czy ciasteczka
no i pytanie - czy używacie do takich wypieków inuliny, lub
innych "jaj zastępczych" czy raczej jaj przepiórczych?
i jaki jest przelicznik jaja przepiórczego na kurze?
Obserwuj wątek
      • csk2 Re: alergia pokarmowa - przepisy na wypieki 19.12.09, 23:47
        Hej,
        Poniżej podaję sprawdzone u nas przepisy - my jesteśmy bezglutenowi, bezmleczni
        i bez jaj kurzych (przepiórcze) + bez wielu wielu innych rzeczy, ale szczęśliwi smile

        Dwa z poniższych przepisów pochodzą z ksiązki "Moje dziecko jest na diecie".

        Kluseczki z ciasta ptysiowego / Ptysie
        - porcja dla 2-3 letniego dziecka
        - 35g mąki (nadaje się każda bezglutenowa, ja zazwyczaj robię - kukurydziana,
        ryżowa, skrobia kukurydziana, Sinlac - można robić tylko z tej jednej, można
        mieszać wszystkie w różnych proporcjach), 27 g masła (my masła nie możemy więc
        wszędzie używamy oliwy z oliwek - przelicznik jedna łyżka stołowa to 15g -
        sprawdza się wyśmienicie), 1 jajko (my używamy przepiórczych - przelicznik 1
        jajo=4 przepiórcze), 1/3 szklanki wody

        Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, do wrzątku wsypać całą mąkę. Zdjąć z
        ognia i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, spójne ciasto. Dalej
        wyrabiać chwilę na młaym gazie - mieszać aż będzie odchodzić od ścianek garnka i
        będzie lśniące. Odstawić na chwilę. Do lekko przestudzonego wbić jajko - mieszać
        aż się połączą w gładką masę (początkowo będą wyglądać, jakby nie miały się
        połączyć, ale to minie wink. Jeśli chce się zrobić na słono to teraz dodać trochę
        więcej soli, można natkę pietruszki, gałkę muszkatołową itp. Jeśli na słodko to
        dodać łyżeczkę cukru.

        Kluski - gotowe ciasto formujemy z pomocą dwóch łyżeczek (kształt łezki) i
        kładziemy na lekko posoloną, pyrkającą wodę - gotować aż wypłyną, potem 2 minuty
        pod przykryciem. Odcedzić. DO zup, sosów, na słodko.

        Ptysie - ciasto formuje się jak wyżej i kładzie na blachę z pergaminem.
        Smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem (jak mają być na słodko można posypać na
        jajko gruby cukier). Kłaść w sporych odstępach. Do piekarnika nagrzanego na
        200stopni na 15-20 minut, potem zmniejszyć temp. do 150stopni i piec jeszcze 15
        minut. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku.

        Babka słodka drożdżowa z dynią

        30 dag mąki kukurydzianej (ja czasami daję 20 dag kury. i 10 dag sinlacu), 10
        dag dyni (ja używam mrożonej, wyciągam ją z takiej mieszanki "mix dyniowy" firmy
        daucy chyba - kolorowe opakowanie), 1 paczka suszonych drożdży, 1/2 szklanki
        cukru, 1 małe jajko lub 1/2 dużego

        Drożdże wymieszać z mąką. Dynię zalać wodą, rozgotować i zmiksować. Wymieszać
        mąkę, dynię, cukier, jajko. Zagnieść i zostawić do wyrośnięcia.
        Można upiec jako babkę - ja żeby było bardziej wartościowe dodaję eko pokrojone
        suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki), świeże jabłko - wtedy jest fajny
        wartościowy posiłek; piec w temp. 180stopni na złotobrązowy kolor (ok. 30
        minut). Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem z wodą.
        Można upiec jako babeczki-ciasteczka - wtedy bez wielu dodatków do środka;
        lepić małe kulki i układać na blaszce. Piec krócej ok. 20 minut.

        Pierniczki

        1/2 szklanki cukru, 1 szklanka wody, 2 szklanki skrobi kukurydzianej (można w
        tym ująć 0,5 szklanki mąki kukrudzianej, 1 łyżka mąki gryczanej, 3 łyżeczki
        ksantanu lub guaru (zagęstnik ze sklepów eko, my nie możemy więc używam jajek
        przepiórczych - ok. 4 szt.), 1/2 łyżeczki sody, 3 łyżki oleju, 1-3 łyżki wody

        Cukier wsypać na patelnię, rozpuścić, podgrzewać aż będzie ciemnobrązowy.
        Zestawić patelnię z ognia, zalać karmel szklanką gorącej wody i podgrzewać aż
        się rozpuści. Mąkę wymieszać z zagęstnikiem lub z jajkiem, sodą i dodać do
        ciepłego płynu. zagnieść ciasto, dolać olej + dodatkowe 3 łyżki cukru, można
        dodać trochę cynamonu dla aromatu i wyrabiać. Ciasto powinno być gęste. urwać
        kawałek ciasta i zrobić z niego kulkę i rozgnieść na dłoni, powinno być gładkie,
        jeśli pęka to dodać trochę wody, aż uzyska się gładkie po rozgnieceniu. Lepić
        dowolne kształty - najlepiej formuje się natłuszczonymi olejem dłońmi. Piec w
        temp. 220 stopni przez 10-15 minut, zostawić po wyłączeniu na 5 minut w
        piekarniku. Po ostudzeniu można polukrować. Najlepsze są przez 2 dni, potem
        lekko przesychają, ale jeśli są przechowywane w szczelnym szklanym pojemniku to
        jest ok (zreszta to sie tyczy wszystkich bezglutenowych rzeczy - traca szybko
        wilgoć, więc ważne jest ich przechowywanie po upieczeniu).

        Biszkopt-biszkopty z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej

        4 jajka kurze lub 14 przepiórczych, 7 łyżek cukru, 3 łyżki mąki ziemn., 3 łyżki
        mąki kukur.

        Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Zółtka utrzeć z cukrem
        i obiema mąkami. Delikatnie wymieszać z pianą.
        Piec 150stopni na ok. 30 minut (kolor złoty).

        Można robić - albo biszkopt suchy, można cienki placek biszkoptowy na roladę,
        można dodać trochę więcej mąki (ja daję na oko Sinlacu dla zagęszczenia) i
        bakalie pokrojone suszone i upiec (wtedy na krótko do piekarnika) płaskie
        biszkopciki lub w formie od muffinów babeczki muffinkowe (wysmarować oliwą
        formę, wlać ciasto, na górę można położyć łyżeczkę dżemu, powideł i przy
        pieczeniu się zatopią i owocowe nadzienie zostaje w środku).

        Gofry

        3 jaja, 80 g cukru, 80 g mąki (mieszanka kukurydzianej, ryżowej, sinlacu, każda
        z osobna), 120 g topionego masła lub oliwy

        Wszystko wymieszać i upiec w gofrownicy. Ja robię z połowy porcji dla małego, a
        jak zostaną to żeby miał ciepłe wsadzam na chwilę znowu do gofrownicy, bo w
        mikrofalówce wysychają.

        Wafle

        150 g mąki (jw), 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 3 białka

        Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać żółtka, potem lekko ubite białka.
        Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać jedno żółtko. Nie dodawać wody, bo będą pękały.
        kłaść łyżką na blaszce posmarowanej oliwą, rozsmarowywać grzbietem łyżki lub
        nożem na placuszki o średnicy 10 cm. Piec w temp. 150 stopni ok. 20 minut na
        jasnozłoty kolor - gdy są gorące można zwinąć w rurki.
        Ja z tego ciasta piekę wafle w waflownicy i przekładam małemu różnymi masami.

        Ciasto makaronikowe

        50 g płatków ryżowych, 50 g płatków kukurydzianych, 6 łyżek mąki (w tym mogą być
        3 sinalcu), 100 g cukru pudru, 1 małe jajko lub 1/2 dużego, 6 łyżek oliwy, jak
        możecie to 1 łyżeczka proszku bezglutenowego do pieczenia (polecam eko z pestek
        winogron, na mące kukurydzianej)

        Płatki utłuc na proszek (najlepiej w woreczku), dodać mąkę z proszkiem, cukier,
        oliwę, żółtka. Wymieszać. Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Ja dodaję
        czasami owoce suszone pokrojone, posiekane pestki dyni. Piec na pergaminie w
        płaskiej blaszce na rumiano w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.

        Ciasteczka cynamonowe z bakaliami

        100 g mąki (w tym ok. 50 g to skrobia kukurydziana), 20 g suszonych owoców
        posiekanych + posiekane pestki dyni + orzechy siekane (co możecie) , 1/2
        łyżeczki proszku do pieczenia (ja nie daję i tak wychodzą), 60 g cukru pudru, 60
        g oliwy lub innego tłuszczu (15 g = łyżka oliwy), 1 małe jajko, 1 łyżeczka
        cynamonu, 2-3 łyżki mleka.

        Mąkę wymieszać z bakaliami i proszkiem. utrzeć na pianę tłuszcz z cukrem i
        jajkiem, dodać cynamon. dosypać makę i zagnieść - dodać tyle mleka, żeby
        zagnieść gładkie, dość twarde ciasto. schłodzić 1 godzinę. potem rozwałkować,
        jak się klei podsypać lekko mąką kukruydzianą, ponakłuwać gęsto widelcem,
        wycinać ciasteczka - foremkami najlepiej metalowymi. na blachę z pergaminem i
        piec na złoty kolor w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
        te ciastka zawsze razem robimy z synkiem w ramach zabawy w gotowanie smile
        Przechowywane w szczelnym słoiku są smaczne przez ok. 2 tygodnie.
    • mama-osama Re: alergia pokarmowa - przepisy na wypieki 14.05.09, 00:14
      Ja pieke na przepiórczych bo na sojowe zamienniki Mała tez uczulona.
      Puki nie mogliśmy mąki pszennej i żytniej pieklismy na zamiennikach
      bezglutenowych (takich gotowych mieszankach), lepiej wychodziły niż
      na mąkach ryżowych, kukurydzianych itp. No i są różne mieszanki na
      różne okazje (inne do biszkoptów, ciat kruchych, drożdżowych, na
      pierogi czy makarony). Nie pieke według jakiś specjalnych przepisów.
      Daję tylko jaja przepiorcze zamiast zwykłych (3-4 na jedno kurze) i
      proszek do piecz. z Bezglutenu.
      --
      Maryjka

      Patryk

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka