Dodaj do ulubionych

Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego.

28.08.09, 16:20
Witam,
czy może ktoś zna jakiś sensowny przepis na chleb z mąki ryżowej lub
kukurydzianej, ale bez drożdży, mleka, jajek (chodź jajka mogą byc -w
formie zastepnika, a zamiast mleka nutramigen). Poszukuję takiego
przepisu moze nawet nie na chleb, ale ciasto - nawet jeden znalazłam
w książce 'Moje dziecko jest na diecie', ale niestety nie udało mi
się on kompletnie i nie nadawał się do jedzenia.
Mój 2,5 letni Syn jest uczulony na prawie wszystko a coraz częściej
domaga się chleba ze stołu. W sklepach internetowych znalazłam tylko
chleb essenski bezglutenowy, ale nie mogę go dostac.
Czy może ktoś ma jakieś doświadczenia z chlebem z "niczego"?
Obserwuj wątek
    • malgos_30 Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 28.08.09, 17:09
      Przepis na ciasto z jabłkami:
      1 kg jabłek
      10 dkg rodzynek (można ich nie dawać)
      4 jajka
      1 szklanka cukru
      2 szklanki mąki kukurydzianej (w oryginale była 1 szklanka mąki pszennej, więc
      możesz spróbować poeksperymentować z ryżową)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

      Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (taką, jak na
      sałatkę), zasypać cukrem i odstawić na pół godziny, żeby puściły sok. Do jabłek
      należy użyć dość sporej miski lub garnka, bo do tego trzeba będzie dodać resztę
      składników i wymieszać dużą łychą.
      W między czasie rodzynki opłukać i zalać wrzątkiem na 5-10 minut, formę
      wysmarować tłuszczem i posypać mąką. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek
      i sodę. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
      Następnie dołożyć wszystkie składniki do jabłek i wymieszać. Ciasto będzie dość
      gęste, bo opiera się wyłącznie na jajkach i soku z jabłek. Wyłożyć do formy.
      Piec około 50 minut w 180 st.C. Ciasto ma zmienić kolor na jasno-brązowy.

      Niestety, nie znam innych przepisów, a ciasto robiłam na imprezę w firmie, gdzie
      moja koleżanka ma celiakię. Ciasto się udało i wszystkim smakowało.
      • kenia12 Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 29.08.09, 15:51
        Bardzo dziękuję,
        niestety jabłka rodzynki odpadają- alergia. Syn może jesć tylko 7
        produktów: Kukurydze ryż dynie szpinak fasole ciecierzyce i mączkę
        chleba świętojanskiego.
        Więc moze sprbóuję z tym ryżowym zakwasem.
    • malgos_30 Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 28.08.09, 17:16
      jeszcze jedno przyszło mi do głowy
      żeby zrobić chleb bez drożdży, to musisz użyć albo proszku do pieczenia, albo
      zrobić zakwas na mące ryżowej

      Normalny przepis na chleb:
      0,5 kg mąki - spróbuj z mąką ryżową
      0,4 litra wody (w Twoim przypadku zakwasu)
      łyżeczka soli
      2-3 dkg drożdży (u Ciebie tego nie będzie)
      Ciasto zamieszać i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce co jakiś czas
      mieszając (czasem potrzeba więcej czasu). Jak podwoi swoją objętość, to obficie
      posypać mąką i przełożyć omączone ciasto do suchej i czystej formy. Piec w temp.
      220-230 st.C około 25-30 minut.

      Zakwas należy przygotować na kilka dni przed pieczeniem - poeksperymentuj,
      najwyżej zmarnujesz trochę mąki.
    • szachula30 Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 28.08.09, 17:32
      Mąkę kukkurydzianą zagnieć z odrobiną wody, żeby było gęste i nie
      czepiało się palców + jakiś tłuszcz. Takie cienkie placuszki z tego
      smaż bez tłuszczu lub teflonowej patelni. Wyjdą takie podobne do
      tortilli.
    • avenasativa Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 29.08.09, 21:28
      Ja swojemu synkowi , uczulonemu też na wszystko robię gofry.
      Kupiłam gofrownicę, najlepiej z regulowaną mocą. Gofry robię z
      następijących mąk : z ciecierzycy, amarantusa, mąki gryczanej. Robię
      z mieszanek lub tylko z jednej, robiłam też z kukurydzianej. Mąkę
      mieszam tylko z wodą, dodaję odrobinę oliwy z oliwek tak aby było
      trochę gęstsze niż na naleśńiki i tak wlewam do gorącej gofrownicy i
      piekę. Czas i konsystencję trzeba tak naprawdę ustalić metodą prób i
      błędów. Jak po upieczeniu zostawisz na powietrzu to robią się takie
      sucharkowate a jak wsadzisz do szczelnego pojemniczka to będą
      mięciutkie. Powodzenia wink Mój się zajada.
      • kenia12 Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 01.09.09, 17:31
        Dziękuję, te gofry to chyba najsensowniejsze rozwiazanie. Pozdrawiam
    • michmro Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 30.08.09, 19:20
      witam
      podaje fajną stronkę o tym jak wypiekać różny chlebek
      www.chleb.info.pl/index.php?id=2
      może będzie pomocne
      pozdrawiam
    • mammajowa Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 01.09.09, 19:20
      polecam aktualny nr czasopisma rodzice - przepisy na różne chleby typu "bez"
    • mag.ia Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 03.09.09, 19:31
      jeśli dziecko może jeść zyto to super chleb robi piekarnia Grzybki
      jest to Kurpiowski tylko na zakwasie ,mąka żytnia i siemie lniane.
      /jest do zakupienia w sklepie ekologicznym zdrowej żywności mąkę
      bezglutenową bez skrobi pszennej i jest tam jest przepis na chleb.
    • anita.michalik Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 04.09.09, 16:39
      Mam podobny problem z moją córeczką, dla nas piecze chleb zaprzyjaźniona pani wg
      przepisu, który sama kiedyś wygrzebałam w internecie (mnie niestety nie
      wychodzi, ale ja jestem wyjątkowy antytalent). Przepis podaję poniżej, można go
      nieznacznie modyfikować, my też tak robimy:
      Na zakwas gryczany/jaglany/ryżowy/kukurydziany
      Do słoika wysokiego lub innego naczynia np. glinianego wsypać ok 2-3 łyżek mąki,
      trochę soku z cytryny (0,5 - 1 łyżeczka), 100 ml wody mineralnej gazowanej. To
      wszystko wymieszać , przykryć lnianą ściereczką i w ciepłe miejsce. Ja owijam
      kocem i ustawiam albo blisko kaloryfera albo w łazience na półce nad
      kaloryferem. Rano i wieczorem mieszamy a jeden raz w ciągu dnia dolewamy 100 ml
      wody gazowanej i trochę mąki, tak aby konsystencja zakwasu była zbliżona do
      budyniu. Po ok 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy, widać na nim jak
      bąbelkuje. Zakwas gryczany ma specyficzny zapach octu balsamicznego. Jeśli
      wyraźnie czuć że śmierdzi to trza wywalić( zdarza się) i trza od nowa.
      A chleb się piecze tak:
      1 szklanka mąki gryczanej
      1 szkl. mąki ryżowej
      1 szkl. zakwasu ( w sumie oby dwóch, czyli pół szkl. jednego i pół drugiego w
      zależności od rodzaju mąki jaki użyjemy)
      4 łyżki siemienia lnianego
      1 płaska łyżka soli morskiej
      1 łyżeczka zmielonego kminku
      3-4 łyżki oleju

      Siemie lniane zmielić i zalać 2 szklankami gorącej wody, wymieszać poczekać aż
      wystygnie, i ubić ręcznym blenderem. W misce wymieszać mąki, sól, zmielony
      kminek, olej , zakwas i sienie lniane i wszystko wyrobić ( ja dodaje jeszcze
      ziarna jakie mam w domu, dynia, słonecznik, sezam). Wylać do keksówki
      wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, zostawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia i
      wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C na 10 min. a potem na 35 min. w temp.
      190 c. Pod koniec delikatnie spryskać wodą wtedy skórka jest chrupiąca.

      Z każdego słoika zakwasu zostawić po jednej łyżce na następny zakwas. Ja jem
      sama ten chleb i starcza mi na przeszło tydzień, tylko że pół mrożę. To
      pozostały zakwas zakręcam i wstawiam do lodówki, jeśli widzę że chleb się
      kończy, wyjmuje zakwasy wieczorem, dolewam wodę i mąkę i postępuję dalej, jak na
      początku i wstawiam na kaloryfer i za dwa dni mogę piec
      • mag.ia anita.michalik 05.09.09, 10:06
        anita.michalik prosze o inne przepisy dla dziecka bezmlecznego,bez
        jaj,pszenicy i soi oraz marchewki, pietruszki i silnych alergenów
        proosze na priv lub na forum . Z góry dziękuje.
        • anita.michalik Re: anita.michalik 06.09.09, 17:17
          Mam dużo przepisów, nie wszystkie testowałam, zbierałam z nadzieją, że za jakiś
          czas moja córeczka będzie mogła poszerzyć dietę (na razie gotujemy bez glutenu i
          bez zbóż glutenowych, bez mleka krowiego, jaj, drożdży, mało warzyw, z owoców
          tylko jabłka i morele). Podaję część przepisów, polecam strony wegańskie:

          Biszkopt bezglutenowy

          Składniki:
          cukier 1 szklanka
          mąka ziemniaczana 1 szklanka
          jajko kurze 4 szt.
          proszek do pieczenia 2 łyżeczki

          Przepis:

          Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.Pod koniec ubijania
          dodać żółtka.Powoli wymieszać z mąką i proszkiem. Piec w temp.180 st.C, przez 20
          - 30 min. Przełożyć można dżemem albo masą na bazie margaryny, na wierzch owoce
          i galaretka.




          Ciasteczka bananowo-jaglane

          Składniki:
          oliwa 4 łyżki
          jabłko 1 sztuka
          banan 3-4 dojrzałe
          jaglane płatki 2 filiżanki

          Przepis:

          Zgniatać banany, dodać płatki jaglane (ewentualnie 1 filiżankę płatków jaglanych
          i jedną filizankę kaszy jaglanej)i olej, mieszać. Dodać jabłko i mieszać.
          Położyć w formie kleksów, batoników etc. na blachę. Piec w rozgrzanym piekarniku
          ok. 25-30 min. przy temp. 200 stopni. Można zastąpic jabłko innymi owocami (dżem
          porzeczkowy, drobno pokrojone figi, owoce sezonowe, dodac slonecznika)




          gryczane placki z cukinia i indykiem

          Składniki:
          sól
          mąka gryczana 2 lyzki
          cukinia pol
          mięso dozwolone lyzka
          smalec

          Przepis:

          Ugotowac obrana cukinie i osobno mieso. Zblenderowac dodajac pol szklanki wody,
          w ktorej gotowala sie cukinia. Posolic, dodac make gryczana i wymieszac. Smazyc
          na smalcu male placuszki (nakladane lyzeczka od herbaty) az sie zrumienia (z obu
          stron). Przepis mozna dowolnie modyfikowac eksperymentujac z roznymi warzywami i
          rodzajami mies wink








          Knedle ze śliwką - bezglutenowe

          Składniki:
          cukier
          ziemniaki
          śliwka
          mąka ziemniaczana

          Przepis:

          Zrobić ciasto jak na kluski śląskie. Formować na ręku placki, na środek położyć
          śliwkę bez pestki, można wsypac odrobinę cukru do środka. Uformować kulkę.
          Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Jeśli ktoś lubi można gorące
          posmarować oliwą lub margaryną bezmleczną i posypac dodatkowo cukrem. UWAGA:
          można zastosować również inne owoce (np. wiśnie lub morele)


          Kulki z amarantusa

          Składniki:
          amarantus

          Przepis:

          Potrzebny jest popping z amarantusa oraz melasa (mozna zastapic syropem
          kukurydzianym lub ryzowym). ok. 2 szklanki poppingu mieszamy z lyzka melasy lub
          syropu. Dobrze wymieszane wkladamy na 15 min do nagrzanego piekarnika (ok.100
          C). Po wyciagnieciu formujemy kulki.


          Kulki z kaszy gryczanej i warzyw

          Składniki:
          oliwa
          sól
          cebula
          kasza gryczana
          warzywa dozwolone

          Przepis:

          Gotujesz kaszę, a nawet ją lekko rozgotowywujesz. Na patelni rozgrzewasz tłuszcz
          i na to cebulkę oraz inne dozwolone warzywa starte na tarce(np. marchewkę,
          pietruszkę, pora, dynię, kalarepkę) (starte na tarce) i wszystko razem
          podsmażasz. Miesza się nastepnie kaszę z warzywami i mozna dodać jeśli dziecko
          może - jajko, otręby, przyprawy, zioła. Jeśli za mało się klei mozna dodac
          kleik. Lepi sie w kule i najlepiej wrzucić do piekarnika. W wersji na dorosłych
          można dodać orzechy zmielone lub jakiś ser.



          Mleczko jaglane

          Składniki:
          oliwa 1 łyżeczka
          jaglane płatki 150 ml
          fruktoza pół łyżeczki

          Przepis:

          Płatki ugotować w przynajmniej 600 ml wody. Wlać na sitko, mieszać, ale nie
          uciskać (wtedy przechodzą przez sitko małe, szorstkie cząsteczki płatków). Płyn
          rozcieńczyć wodą, dodać fruktozę i oliwę, dobrze wymieszać. Odcedzone płatki
          tworzą gęstą masę. Można z nich formować łyżeczką małe kluseczki, polać oliwą,
          podać z mięskiem, warzywami albo owocami.

          Omlet z płatków jaglanych

          Składniki:
          mąka gryczana 75 g
          woda 250 ml
          jaglane płatki 150 g
          mleko dozwolone 250 ml

          Przepis:

          Wszystkie składniki mieszać i zostawić na 1 godzinę aby ciasto napęczniało.
          Smażyc. Można dodać przed zmażeniem osiakaną nać pietruszki. MOżna dodać
          przyprawy: sól, gałkę muszkatułową. Mleko można zastąpić wodą.

          Szarlotka z kaszy jaglanej

          Składniki:
          oliwa
          jabłko
          jaglana kasza 2 szklanki

          Przepis:

          Ugotowac kaszę jaglaną - z troszkę większą ilością wody, tak, żeby była lekko
          rozgotowana, a nie sypka - powiedzmy 2,5 szkl. wody na szkl. kaszy. Po
          ugotowaniu dodać oliwę. Obierć dużo jabłek, zetrzeć na tarce jak do szarlotki
          (można wymieszać z rodzynkami, cynamonem, imbirem). Do wysmarowanej oliwą blachy
          wkłożyć kaszę i lekko ją ugnięść - wylepić nią całą blachę. Na to nałożyć grubą
          warstwę jabłek. Zapiec. Można jeszcze posypać zmielonymi orzechami albo ziarnem
          słonecznika, sezamem - jeśli dziecko może. Uwaga: na dużą blachę wystarczą 2
          szklanki suchej kaszy. Można też zamiast kaszy jaglanej użyć płatków owsianych.

          Chleb z quinoa
          Skladniki:
          1500 g Quinoa lub make z Quinoa
          250 g topionego masla (margaryny bezmlecznej)
          1250-1400 ml wody mineralnej
          4-5 lyzeczek soli
          Mielic Quinoa, mieszac make z sola, topionym maslem i woda (ta woda musi miec
          duzo babelkow) i zrobic z tego geste ciasto. Wlozyc do duzej natluszczonej
          foremki (podluznej lub okraglej). Piec przy 180 stopni (piekarnik z nagrzewaniem
          gornym i dolnym) 2,5 do 3 godzin (zalezy od ilosci uzywanej wody i gustu). Gdy
          zostaje ciasto mozna zrobic mufinki - przy 180 stopni 100 minut. Chleb od razu
          wyjac z foremki do wychlodzenia.
          Makę z quinoa widziałam w internecie.


          Buleczki ziemniaczane
          Skladniki:
          500g ziemniakow
          szczypta soli
          1/2-1 filizanki wody
          5 lyzek maki ziemniaczanej
          5 lyzek maki z prosa (lub kukurydzy)
          1 lyzeczka proszku do pieczenia
          1 lyzka olej lub 2 lyzki ztopione maslo
          troche wody mineralnej

          Obrane i pokrojone w kawalki ziemniaki gotowac w malej ilosci wody (15 minut) i
          razem z woda ugniatac. Mieszac proszek do pieczenia z sola i makami, mieszac z
          ziemniakami i zrobic z tego ciasto (ma miec konsystencje ciast drozdzowego), ew.
          dodajac troche wody mineralnej. Wlozyc ciasto do pojemnikow na mufinki, piec w
          nagrzanym piekarniku 15-20 minut przy 200 stopni.










          Placek
          Skladniki:
          120g Quinoa lub amarantus lub kukurydza (mielic na make)
          1/4 lyzeczki soli
          60 ml wody
          troche maki
          2 lyzeczki oleju
          Olej i sol dodac do maki i zrobic z tego ciasto, zostawic na ok. 20 minut. Z
          ciasto robic 4-6 kulki i rozwalkowac. Okragle placki piec w piekarniku na
          papierz do pieczenia 10-15 minut przy 175 stopni lub smazyc na patelni z obu
          stron (do tego trzeba uzywac olej, o ile nie macie superpatelni).



          Wafle jaglane
          Skladniki:
          750g kaszy jaglanej
          1 1/2 l wody
          3/4 l wody mineralnej
          200g miekkie maslo
          550g platki jaglane
          1-2 lyzeczek soli
          Umyc kasze pod goraca woda, wsypac do gotujacej sie wody, gotowac ok. 20 minut.
          Potem mieszac z woda mineralna, sola, maslem i platkami, ew. zmiksowac. Ciast
          dac do gofrownicy, piec ok. 7-10 minut.
          Daje ok. 20-25 wafli, mozna zamrozic.
        • anita.michalik Re: anita.michalik 06.09.09, 17:27
          i jeszcze:
          Tort galaretkowy

          Składniki:
          żelatyna
          dojrzałe banany
          deser owocowy np.Gerber najlepiej bananowy i jagodowy
          Bezglutenowe płatki śniadaniowe np. ryżowe z Bifood-u
          Galaretki wiśniowe w cukrze z glutenexu do dekoracji
          woda, cukier


          Wykonanie:
          1. Spód tortu: Płatki śniadaniowe (nie słone) zmieszać z przecierem bananowym i
          odstawić na parę minut żeby zmiękły. żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie w
          proporcji 1/2 łyżeczki na pół słoiczka użytej wody (użyłam słoiczka po
          przecierze bananowym), dodać do płatków. Powinna wyjść gęsta, ale nie sucha
          masa, która nie wylewa się po przechyleniu naczynia. Na tym etapie nie wygląda
          ładnie, dalej będzie lepiej. Masą wykładamy dno formy lub naczynia o płaskim
          dnie, na grubość 1 cm. Na masę wykładamy ciasno plasterki banana, lekko
          wgniatając je w masę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Taki spód
          kiedy dobrze zastygnie smakuje jak biszkopt nasączony galaretką i większość
          gości się nie połapie, że to coś innego. W razie braku płatków można spróbować
          użyć np. ciasteczek ryżowych z Glutenexu i dłużej je "namaczać".
          2. Górna warstwa: Przecier lub sok owocowy o ładnym kolorze mieszamy z
          odpowiednią do jego ilości ilością żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
          Powstałą masę dosładzamy do smaku, jeśli trzeba Kiedy żelatyna zacznie gęstnieć,
          wlewamy do naczynia na dolną warstwę tortu, która już się związała. Można też
          użyć bezglutenowej galaretki owocowej z torebki, jednak ze względu na kolor i
          wyglą masy płatkowej lepiej aby druga warstwa nie była przezroczysta.
          3. Dekoracja: Po zastygnięciu tortu kroimy na dosyć cienkie plasterki galaretki
          w cukrze i układamy z nich wzór na powierzchni tortu - serduszko lub np.
          szlaczek karo wzdłuż obwodu.
          ------------------------------------------------------------

          PATE CHINOISE albo CIASTO PASTERSKIE
          (wg Ewy Maciasz z Quebec - przepis z sieci)

          1 puszka skondensowanej zupy pomidorowej (ok.288g), 1 kg ziemniaków, 1/2 kg
          mięsa mielonego, 1 puszka kukurydzy (ok.300g)
          Ziemniaki obrać i ugotować.
          Mięso mielone przesmażyć, po czym odcedzić nadmiar tłuszczu i wymieszać z zupa z
          puszki. Zrobić z ziemniaków puree (można dodać łyżkę lub dwie mleka). Do
          żaroodpornej brytfanny kłaść kolejno: mięso mielone, na to odsączoną kukurydzę i
          na końcu warstwę ziemniaków. Zapiekać w piekarniku 180 C, ok. 1/2 godziny, aż
          ziemniaki nieco się przyrumienią.
          Danie nieskomplikowane i szybkie, bardzo popularne w prowincji Quebec i lubiane
          przez (!) dzieci.
          Knedle (bez jajek, mleka)

          Kluski przecierane (bez mleka, jajek, glutenu)

          kobieta.gazeta.pl/...A_PRZEPISY.html
          Składniki:
          - 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego Nestlé lub Bobovita
          - 1 szklanki wody
          - 3 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
          - szczypta soli

          Sposób przyrządzania:

          Do miski wsyp kleik, dolej wodę i wymieszaj, wsyp sól i mąkę i wyrób łyżką albo
          ręką ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na kładzione kluski. Do garnka wlej
          wodę, zagotuj, posól (1/3 łyżeczki). Garnek postaw na gazie, połóż na nim tarkę
          o dużych otworach i przesuwając łyżką ciasto po tarce, przetrzyj je do garnka z
          wrzątkiem. Gotuj od momentu wypłynięcia 3-4 min.
          _________________

          Pierogi bezglutenowe

          0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
          ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
          łyżeczka oleju
          sól
          woda

          Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę.
          Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodać tyle, aby
          ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek ciasta, włożyć dowolny farsz
          i zakleić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 - 8 minut od momentu
          wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż po przygotowaniu.
          Jeśli muszą "czekać", ułożyć je na talerzu z mąką.

          --------------------------------------

          Farsz mięsno warzywny

          Składniki:
          Gotowane chude mięso (należy unikać wołowiny i cielęciny) 2-3 łyżki, 1\2 sztuki
          cebuli, 1 sztuka ugotowanej marchewki, 1 sztuka ugotowanego ziemniaka (mogą być
          również inne warzywa tolerowane przez dziecko, 30 ml mieszanki, sól do smaku.
          Sposób przygotowania:
          Ugotowane mięso, marchewkę, ziemniak, cebulę zmielić, dodać przygotowaną
          mieszankę, wymieszać i delikatnie doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz
          można wykorzystać do naleśników, pierogów lub innych potraw.

          -----------------------
          Zapiekanka

          2 ugotowane ziemniaki
          1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
          1 mała ugotowana marchewka
          1 łyżka ugotowanych brokułów
          2 łyżeczki Nestlé Sinlac
          Sposób przygotowania: Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo
          miękkie. Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki
          i brokuły. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów
          dodaj po łyżeczce Nestlé Sinlac. Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż
          połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięsa, brokułów i na wierzch
          pozostałą część utartych ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min.
          Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych,
          tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub
          bezglutenowego makaronu.
          --------------------------------

          Okrągłe ciasteczka

          Składniki:
          0,5 szklanki mąki kukurydzianej
          0,5 szklanki mąki ryżowej
          50 g margaryny bezmlecznej
          1/3 szklanki wody
          3 czubate łyżki Nestlé Sinlac
          Sposób przygotowania:
          • Na głęboki talerz wyjmij margarynę (nie może być prosto z lodówki).
          • Dodaj mąkę i posiekaj nożem.
          • Do wody wsyp Nestlé Sinlac, dokładnie wymieszaj i dodaj do mąki wymieszanej z
          margaryną.
          • Zagnieć ciasto.
          • Uformuj kulkę, włóż do czystego woreczka śniadaniowego i schowaj do
          zamrażalnika na 15 minut.
          • Wyjmij ciasto. Posmaruj olejem płaską blachę standardowej wielkości.
          • Urywaj małe kawałki ciasta i formuj z nich kulki, a potem rozpłaszczaj je na
          placuszki o grubości około 1 cm. Ciasteczka układaj na blasze. Z tej porcji
          wychodzi ok. 20 ciasteczek o średnicy 2-3 cm.
          • Piecz w piekarniku o temperaturze 200°C przez 15 min.
          Gotowe, gorące ciasteczka można polukrować. Ciasteczka są przeznaczone dla tych
          dzieci, u których pojawiły się już ząbki.
          ------------------------

          Krem jabłkowy

          Dla dziecka od: 1 roku
          Autor: Monika Beck-Pietrzak
          Składniki
          - 200 ml soku z jabłek (albo dowolnego soku z kartonu lub bobofrut bobovita)
          - kleik kukurydziany Nestle lub kaszka kukurydziana błyskawiczna Puffi
          - 10 dag margaryny bezmlecznej (Delma Maryna)
          - szklanka cukru pudru
          Sposób przyrządzania:

          Sok wymieszać z kleikiem, aż powstanie gęsta masa. Utrzeć margarynę z pudrem
          (najlepiej malakserem). Wciąż ucierając dodać kaszkę. Gotowy krem co najmniej
          godzinę potrzymać w lodówce. Kremem można przełożyć biszkopty bezglutenowe lub
          kruche ciastka z piekarni fundacji Przekreślony Kłos (bezmleczne, bezjajeczne,
          bezglutenowe).
          ----------------------------------


          Fajne placuszki kukurydziane...

          Szklanka wody najlepiej mineralnej
          szklanka kaszki kukurydzianej
          2 łyżki stołowe maki kukurydzianej
          2 łyżki stołowe maki ziemniaczanej
          łyżka oliwy z oliwek lub oleju
          można dodać dwie łyżki cukru
          wymieszać wszystko i smażyć na nieprzylegajacej patelni. Można je jeść na słodko
          z dżemem czy czekoladą albo na słono, ale wtedy nie dodawać cukry w trakcie wyrobu.
          -------------------------

          Aha, do pieczenia używam sklarowanego masła
    • very.martini Re: Pomóżcie- przepis na chleb bez wszystkiego. 08.09.09, 23:21
      Przepis z tego forum
      forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2300
      (Jeszcze nie miałam okazji wypróbować, czekam, aż włączą
      kaloryferysmile )

      Zakwas
      ok 10 dag mąki (ryżowej ,gryczanej z niepalonej
      gryki,kukurydzianej,jaglanej,amarantusowj)
      trochę soku z cytryny-ok 1 łyżeczki(moze być sok domowy z kwaśnych
      jabłek ,ale z 2 łyżki)-bardzo ważny dodatek
      woda gazowana-obowiązkowo i dużo ciepła ok 30 stopni
      ( zimą stoją na kaloryferze) ,mieszam 2 razy dziennie ,dolewam tej
      wody gazowanej i dosypuję co 2-3 dni trochę mąki ,a jak piekę
      zostawiam 1 czubatą łyżeczkę zakwasu ,a resztę to świeża mąka i
      gazowana woda
      Tu uwaga do mąki
      lepsze mąki są domowe np mielone w młynku do kawy,są smaczniejsze
      chleby
      Chleb
      CHLEB BEZGLUTENOWY
      1 szklanka zakwasu(myślę ,że każdy bezglutenowy może być,choć
      gryczany najmniej babelkuje ,choć najładniej wygląda i pachnie)a
      najlepiej dwa mieszane tu był kukurydziany i ryżowy
      1 szklanka mąki z ryżu(zmielony pełny ryż)
      1 szklanka mąki kukurydzianej
      1/2 szklanki mąki z qwinoa
      1/2 szklanki mąki jaglanej lub z amarantusa(ale chyba każda
      bezglutenowa może być )
      ew .2-3 łyżki mąki(skrobi) ziemniaczanej
      trochę soli
      2-3 łyżki oleju na zimno
      4 łyżki (czubate) siemienia lnianego ,zmielić i wymieszać z
      1 szklanką wrzątku,wystudzić ,ubić
      zagnieść ciasto chlebowe dolewając wody lub wody gazowanej(wtedy
      trochę lepiej rośnie ,chyba)
      przełożyć do malutkiej keksówki ( natluszczonej ,posypanej
      kukurydzianką)
      tak 2-3 niżej od krawędzi,rosło w kuchence z czteroma świeczkami ,po
      3 -4 godzinach ,wyjelam świeczki ,a właczylam kuchenkę na 220 stopni
      ,piekło się ok 40 minut,a potem zmiejszyłam do 190 stopni
      Pod koniec ,kilka razy spryskałam chleb,skórka zrobiła się
      błyszcząca
      Wyjełam ,wystudziłam na kratce

      Chleb wychodzi smaczny nie kruszy się dobrze kroi ,ten ,,glut ?z
      siemienia fanie trzyma całość w kupie


      16%VOL
      22%VAT

      --
      takie tam... forum homeopatia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka