Dodaj do ulubionych

jak zrobić galaretkę bez żelatyny?

10.02.10, 12:43
Czy mozna czymś zastąpić żelatynę wieprzową przy przyżadzaniu
galaretek zarówno słodkich jak i wytrawnych?
Synek roczniak wyrósł już z alergii ale wieprzowiny jeszcze nie
jada, będę próbować ale za jakis czas a galaretke chciałabym mu
zrobić niedługo.
Obserwuj wątek
    • babcia47 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 10.02.10, 17:40
      Twój maluch o ile pamietam ma alergię, tylko nie wiem na co, jeżeli
      na białko krowie to odpada tez żelatyna wołowa..mozna oprócz
      wykorzystanie glonów zrobić galaretkę z nóżek (łapek) drobiowych i
      tzw. kosci rosołowych, które zawierają sporo chrzastek i tkanki
      łącznej, z której powstaje żelatyna..gotuje się je dośc długo w
      małej ilosci wody ew. z dodatkiem włoszczyzny, ziół i przypraw dla
      smaku..gdy płyn dotknięty palcami sę wyraźnie lepi a wylana mała
      ilość na talerzyk oziębiony w zamrazalniku zastyga, to "juz"..taką
      galaretką można bezpośrednio zalewać "wsad", np. warzywka, wedlinę i
      mięsko drobiowe, rybke, jajka przepiórcze
        • kina82 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 11.02.10, 11:09
          Babciu kochana pamięć masz oczywiście też niezawodną wink
          Na szczęście synek już wcina nabiał bo alergia się wyciszyła i w
          ogóle już dużo rzeczy wcina. Choc ostatnio grymasi nieziemsko, nie
          chce kanapek, tzn chce ale jedynie z dżemem, wszystko inne ostatnio
          bee, nie chce warzyw sam jadać, rozmemłane w zupce a i owszem, jakoś
          mi się cofnął trochę w tym jedzeniu, może dlatego, że wróciłam do
          pracy, bo nawet spać zaczął z nami co mu sie nigdy nie zdarzało.

          Przyznam szczerze, że nawet nie wiedziałam, że istnieje żelatyna
          wołowa, ale kupiłam wczoraj ten agar-agar i będę dziś
          eksperymentować, tylko kurcze to jest taki drobniutki proszek a
          napisane jest że na litr daje się 1 dkg - ile to jest w przeliczeniu
          na łyżeczki od herbaty?
          • babcia47 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 11.02.10, 17:03
            żelatyna od zawsze była wołowa tylko na fali paniki przed chorobą
            szalonych krów, gdy na jakis czas wołowina była na cenzurowanym,
            powstała i upowrzechniła się wieprzowa smile znaczy ta w proszku,
            suszona, bo galarety z wieprzowiny i tzw. zimne nózki królowały na
            stołach od stulecismile), gakaretę jednak mozna ugotowac z kazdego
            zwierza wykorzystujac kości i chrząstki, np. uszy, głowiznę, nogi w
            których sa stawy kolanowe i w stopach..wszystko co zawiera
            kolagen..nawiasem mówiąc działa b.dobrze na stan skóry, paznokci i
            włosów, więc warto ją czasem jadać
          • babcia47 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 11.02.10, 19:23
            www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/kuchenny-niezbednik-mlodego-rodzica/424-przelicznik-wag.html
            żelatyny to by była 1/3 łyzeczki od herbaty..nie wiem jak duże jest
            to opakowanie, mozna je przesypac łyzeczka do miseczki i sprawdzic
            ile łyzeczek wchodzi na wagę opakowania, bo nie wiem na ile moze
            róznic sie ciężar żelatyny od agaru..da się tak przesypać jedynie
            przy małym opakowaniu
          • lukkoko Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 11.02.10, 22:42
            W moim przepisie jest 1 łyżeczka agaru na 1/2 litra soku, ale wiem,
            że to też zależy czy to będzie sam sok, czy z owocami (bo wtedy
            troszkę więcej trzeba). Z tego przepisu wyszła mi taka delikatna,
            miękka galaretka. Po pierwszym razie zobaczysz sobie czy taka
            konsystencja Ci odpowiada i następnym razem możesz dodać
            mniej/więcej agaru.
            Z agaru można też ptasie mleczko zrobić, ale jescze nie próbowałam.
            • kina82 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 12.02.10, 09:56
              zrobiłam tą galaretkę, kupiłam truskawki mrożone, ugotowałam,
              posłodziłam troszkę i wsypałam tego agaru. Robiłam wczoraj u babci i
              zostawiłam do wystygnięcia więc nie wiem jak wyszła nawet, a rano
              jak zawoziłam młodego nie miałam czasu sprawdzić, ale dziś po
              poludniu się przekonam. Ale jak próbowałam takiej nie zastygłej to
              taki dziwny piaskowy smak przez ten agar miała.

              Następnym razem spróbuję z żelatyną wołową, bo za opakowanie 20 dkg
              agaru zapłaciłam 9,5 zł, stosując 10 dkg na litr starczy tego agaru
              na 2 litry galaretki więc to niewiele w sumie.

              Dziekuję za pomoc, gdyby nie Wy to bym nawet nie wiedziała, ba nawet
              bym nie wpadła na to, ze coś takiego mozna w ogóle kupić.
      • kina82 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 15.04.10, 08:27
        no w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale chyba jakos
        bardziej do mnie docierają sproszkowane glony i wodorosty niż,
        wyciag z kości i szpiku zwierząt (żelatyna spożywcza). Już sama
        produkcja żelatyny przyprawia mnie o mdłości.
        • babcia47 Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 19.04.10, 22:41
          ale chyba jakos
          > bardziej do mnie docierają sproszkowane glony i wodorosty niż,
          > wyciag z kości i szpiku zwierząt (żelatyna spożywcza).
          niesłusznie!! co prawda dobre glony nie sa złe ale żelatyna jest pod
          wieloma wzgledami bardzo porzadana w diecie..pozytywnie wpływa na
          stan włosów, skóry, paznokci (by nie były kruche) pomaga w budowaniu
          a w przypadku osób dorosłych utrzymywaniu w dobrej formie tkanki
          łącznej i chrzastek, w tym stawów..rozumiem, ze obecnie wszelakie
          części zwierzaków poza mięśniami zaczęły wywoływać jakies dziwne
          obrzydzenie, choć to własnie podroby i rózne częsci teoretycznie
          niejadalne (przynajmniej obecnie za takie uważane) sa najlepszymi
          częsciami zwierzecego ciała..drapiezniki o tym wiedzą..podroby zjada
          zazwyczaj samiec i samica alfa w stadzie lub sa zjadane jako
          pierwsze..padlina pozostawiana zawiera czesto nietkniete schabym
          szynki itd. Taka wątróbka, niezaleznie od zwierzaka np. to najlepsze
          źródło nie tylko białka ale również żelaza, mozna ją przyrzadzić
          tak, ze będzie wspaniałym daniem, na rózne sposoby, szczególnie, ze
          jest dostep do róznistych przypraw, tzw. zimne nózki, odpowiednio
          przyrządzone, oczyszczone były przez wieki naszym narodowym
          przysmakiem, podobnie salceson w słoikach, domowa kaszanka (pycha,
          gdy dobrze zrobiona, tez duzo żelaza)..a nawet słonina, która jest
          naturalnym źródłem kolagenu..wiele innych podrobów było i jest
          narodowym przysmakiem u nas i w wielu krajach słynących z dobrej
          kuchni (np. Francja, Chiny) jak flaczki, obecne chyba w kazdej
          kuchni, cynaderki (nerki), mózdżek, szpik..grasica, która w
          francuskich renomowanych knajpach jest jednym z najdrozszych dań!!
          Ps. żelatyna to wyciąg z kości i tkanki łacznej która zawiera skóra,
          stawy, uszy itp..szpik to przede wszystkim tłuszcz..nadaje smaku
          potrawom pieczonym i rosołom, bulionom..
        • ja-motylek Re: jak zrobić galaretkę bez żelatyny? 13.10.10, 11:50
          zgodzę się, że żelatyna jest dobra na stawy, włosy itd.
          ale nie zgodzę się, że glony są neutralne dla zdrowia smile zawierają jod, wapń, żelazo, fosfor, witaminy A, C, D, K oraz witaminy z grupy B!

          i jeszcze mam pytanie do Was - od kiedy włączacie do diety agar? tak samo jak żelatynę od 2 r.ż czy można wcześniej?

          dziękuję za pomoc!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka