Dodaj do ulubionych

teściowa na obiedzie

03.05.10, 15:07
Za tydzień mam teściów na obiedzie.Moja teściowa uwielbia gotować i cały czas
przygotowuje super potrawy.Niestety nie lubi dzielić się przepisami,bo
twierdzi,,że ciągle je modyfikuje.Chciałabym przygotować coś pysznego z
mięsa,może pieczeń,albo zapiekankę.Czy macie jakieś dobre sprawdzone
przepisy?Prosie
Obserwuj wątek
    • aloiw1985 Re: teściowa na obiedzie 03.05.10, 16:33
      ja ostatnio zawojowałam moich gości W tym teściową ( która nie umie gotować)
      Kurczak z serkiem śmietankowym i rozmarynem
      8 nóżek kurczaka
      • sól
      • 1 duża cebula, pokrojona na ósemki
      • 2 ząbki czosnku, obrane i przekrojone na połówki
      • 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego (np. Philadelphia)
      • 8 kawałeczków (po 2 - 3 cm) świeżego rozmarynu
      • 8 łyżek oleju roślinnego
      Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć kawałki
      cebuli i czosnek. Nóżki umyć, osuszyć, oprószyć solą, każde wysmarować 1 łyżką
      oleju. Pod skórkę włożyć po 1 płaskiej łyżce serka oraz po kawałku rozmarynu.

      • Udka ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia
      w środkowej jego części przez około 60 - 70 minut. Ja piekłam najpierw przez 50
      minut, następnie zostawiłam jeszcze udka w stygnącym, zamkniętym piekarniku na
      kolejne 15 minut.

      • Możesz sprawdzić widelcem czy mięso ładnie odchodzi już od kości. Pod koniec
      pieczenia można też raz polać po udkach powstałymi sokami z dna naczynia.


      do tego podałam

      Mash z ziemniaków:
      • 400 g ziemniaków
      • 50 g masła
      • 100 ml śmietanki kremówki
      • sól, biały pieprz
      Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i od razu dokładnie utłuc
      na jednolitą i gładką masę (za pomocą praski do ziemniaków), stopniowo dodawać
      masło i śmietankę. Doprawić solą i białym pieprzem.

      Expresowa suróweczka obiadowa
      kapusta pekińska - średniej wielkości
      2 marchewki
      ew. cebulka lub szczypiorek
      opakowanie sosu sałatkowego (np. Knorr -vinegret)


      Sałatka Grecka



      • mamomi Re: teściowa na obiedzie 03.05.10, 17:34
        Polecam stronę wielkiego żarcie, sama korzystam z przepisów i wystawiam swoje sprawdzone od wielu lat.
        Podam Tobie przepis na karczek idealnie pasujący do obiadu z teściową smile
        karczek bez kości (ilość karczku dowolna, ale biorąc pod uwagę, że w trakcie pieczenia się skurczy to najlepiej taki nie mniejszy niż około 2 kg)
        połówka kapusty białej
        2-3 jabłka
        2-3 marchewki
        1/2 selera dużego (lub 1 mniejszy)
        1/2 pora dużego (lub 1 mniejszy)
        cebula duża
        1 większa piertuszka (lub 2 mniejsze)
        oliwa z oliwek
        1/2 szklanki wody
        sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony), cynamon, 5-6 liści laurowych.

        Karczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
        Odzielamy kilka liści kapusty (ilość dowolna, tyle aby przykryć karczek)
        Jabłka kroimy na ćwiartki.
        Marchew i piertuszkę kroimy na grube plastry.
        Selera kroimy w grubą kostkę.
        Pora kroimy w plastry.
        Cebulę w grube półplasterki.
        Resztę kapusty kroimy grubo.

        Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ukladamy na tą pokrojona kapustę (tyle aby dość grubo przykryło dno).Można nie kroić kapusty tylko pooddzielać wszystkie liście. Na kapustę układamy 2 marchewki, seler, pietruszkę, por, cebulę. Warzywa solimy i pieprzymy. Na to kładziemy osuszony karczek. Na karczek kładziemy pozostałą marchewkę. Dookoła obkładamy ćwiartkami jabłek. Dodajemy na wierzch liście laurowe.Wszystko obsypujemy solą, pieprzem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi nie musi ale cynamon dodaje super smaczku).

        Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i zalewamy wodą.



        Karczek i warzywa przykrywamy odłożonymi liściami kapusty.

        Wszystko przykrywami folią aluminiową.

        Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach tyle ile waży mięsko , tzn.,że jeśli waży 2 kg bez kości to pieczemy 2 godziny) + 30 min ( po 2 godzinach odkrywamy folię i zapiekamy mięsko w ciągu tych 30 min).

        Czas pieczenia zależy od piekarnika, jeśli ktoś uważa, że powinien więcej to dopiekamy.



        WAŻNE !!! W czasie pieczenia mięso i warzywa puszczają sok, ale jeśli sok + woda którą dodaliśmy wyparuje podlejmy przegotowana wodą. Inaczej warzywa mogą się przypalić.

        Mięsko jest soczyste i kruche przez sok z warzyw.

        Mięsko po upieczeniu kroimy w grube plastry i podajemy np. z ziemniakami i warzywami na których dusiło się mięsko. Warzywka są miękkie i pyszne.



        Przepis dostałam od teściowej. smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka