Dodaj do ulubionych

Sernik bez jajek (lub prawie bez) - HELP

21.04.11, 19:45
na starość okazło sie, że mam alergie na jajka
jakos sobie radzę, bo jako takich nigdy nie lubiłam, ale obsesyjnie zatęskniłam za sernikiem
czy ktos zna przepis na taki, w ktorym do masy serowej nie trzeba dodawac jajek lub trzeba ich malo (wtedy kawalek mnie nie zabije)?
ja niestety znam tylko takie, gdzie potrzeba 6-7 jaj na kg sera, co oznacza, ze zjedzenie kawałka gwarantuje mi późniejsze nieprzyjemnosci
Obserwuj wątek
    • ewaewa123 Re: Sernik bez jajek (lub prawie bez) - HELP 21.04.11, 20:30
      Do sernika gotowanego też się jajek nie dodaje.
      Podaje przepis, tylko ja biorę ser juz zmielony z wiaderka.
      Sernik gotowany

      1-1,25 sera białego tłustego lub półtłustego
      1 kostka masła
      1 szklanka cukru
      2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
      6 jaj
      zapach pomarańczowy
      8-12 paczek herbatników
      ¾ szklanki mleka

      ser + cukier przepuścić przez maszynkę, masło rozgrzać w garnuszku, dodać ser, jajka, mieszać. Trzymać cały czas na małym ogniu, potem dodać mleko z mąką ziemniaczaną i zagotować , aż ukażą się bąbelki, ciągle mieszając dodać zapach, wykładać herbatnikami blachę, warstwa serowa, herbatniki, warstwa serowa, herbatniki.


      Polewa


      14 łyżeczek wody
      14 czubatych łyżeczek cukru
      ½ masła
      4 łyżki kakao
      Cukier + wodę chwilę gotować, dodać masło + kakao, zagotować



    • myszmusia Prosze sernik bez jajek 22.04.11, 07:26
      dla tych co jajek nie jedza, ja wprawdzie wege ale lakotoovo - czyli jajka i mleko jem - uprzedzam,że tego sernika nie piekłam - mam go w przepisach ale nie sprawdzałamsmile
      SERNIK

      CIASTO:
      1/3 kostki masła
      1/3 szkl. cukru
      3 łyżki kwaśnej śmietany
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1,5 szkl. mąki
      MASA SEROWA:
      1 kg półtłustego twarogu
      3/4 szkl. cukru pudru
      1/2 kostki masła
      1/2 torebki budyniu waniliowego
      1 łyżka kaszy manny
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 cukier waniliowy
      1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
      LUKIER:
      1/3 szkl. cukru pudru
      2 łyżki wiórków kokosowych

      Masło, cukier i śmietanę przeznaczone na ciasto wymieszaj w misce ręką na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Zagniataj, aż cała mąka połączy się z masą maślaną. Podziel ciasto na trzy części. Z dwóch rozwałkuj placek takiej wielkości, aby można nim było wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia (może być kwadratowa o boku 25 cm lub tortownica 26 cm). Ciasto ułóż w suchej blaszce i mocno przyciśnij do jej boków. Z reszty ciasta rozwałkuj cieniutki prostokąt. Potnij go wzdłuż na paski a szerokości 1 cm. Przepuść ser przez maszynkę co najmniej dwa razy (lub kup już zmielony). Ważne jest, aby był wilgotny, wtedy sernik będzie się rozpływał w ustach. Jeżeli kupisz ser zbyt suchy, po zmieleniu dodaj do niego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.
      W misce rozetrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodaj proszek do pieczenia, budyń, cukier waniliowy, kaszę manną. Cały czas miksując, dokładaj stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dorzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ostrożnie łyżką.
      Wyłóż masę na ciasto, dokładnie rozsmaruj. Na wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta. Wstaw sernik na środkowy poziom piekarnika (180 st. C) na 40 minut. Wierzch gotowego sernika powinien być zrumieniony na złoto.
      Przygotuj lukier: przesiany cukier puder połącz z 2 łyżkami przegotowanej wody i dokładnie rozetrzyj. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Polej lukrem wystudzony sernik. Ciasto jest gotowe, kiedy lukier zastygnie.

      jesli zrobisz podziel sie wrazeniamismile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka