Dodaj do ulubionych

Robicie kopytka ?

23.10.11, 17:50
Jeżeli tak to z mąką ziemniaczaną czy pszenną ?
Przepisy widziałam z taką i taką - z przewagą pszennej.
Zrobiłam z pszenna i dupsko - wyszły w takich dziwnych rozlazłych kształtach nawet się ze sobą nie posklejały, ale się rozpadają.
Nie mam doświadczenia w tego typu kluchach,ale ostatnio mnie jakoś naszło i robiłam też kluski śląskie(te z dziurką) i wyszły idealnie-ale tamte były z ziemniaczaną.
Hmm, a może to kwestia ziemniaków.
Robiłam z różnych odmian.
Obserwuj wątek
      • lykaena Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 17:58
        czarnaalineczka napisała:
        no i do kopytek nie dodaje sie wcale maki ziemniaczanej

        Tak tez mi podpowiadała intuicja,ale w necie są tez przepisy na takie ze skrobią.

        Może i za krótko zagniatałam choć te śląskie zagniatałam naprawdę chwilkę,a wyszły jak z obrazka.
        Mąki dodałam według przepisu na zważone wcześniej ugotowane i zmielone ziemniaki
      • bombastycznie Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 18:04
        kopytka robi się z mąki pszennej, ale owszem można dodać odrobinę ziemniaczanej jednak nie za dużo, ziemniaki też mają znaczenie, lepsze są te tzw mączyste. z samej ziemniaczanej są właśnie śląskie. u Ciebie zabrakło pewnie mąki i długość ugniatania też pewnie była za krótka. u mnie w domu stosuje się taką metodę: przygotowane już ziemniaki(świeżo ugotowane), przeciśnięte, dzieli się na 4 części, jedną z tych części odstawiam i dodaję mąki ilością odpowiadającą tej 4tej części ziemniaków, dodaję jajko lub dwa i całość ugniatam, razem z tą 4tą częścią ziemniaków, jeśli masa jest klejąca dosypuję jeszcze mąki, jak ciasto jest gotowe to dzielę je na mniejsze kawałki i roluję je, a z rulonów wykrawam kluski, gotuje się od wrzątku do wypłynięcia.
        • 3-mamuska Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 21:55
          bombastycznie napisała:

          > kopytka robi się z mąki pszennej, ale owszem można dodać odrobinę ziemniaczanej
          > jednak nie za dużo, ziemniaki też mają znaczenie, lepsze są te tzw mączyste. z
          > samej ziemniaczanej są właśnie śląskie. u Ciebie zabrakło pewnie mąki i długoś
          > ć ugniatania też pewnie była za krótka. u mnie w domu stosuje się taką metodę:
          > przygotowane już ziemniaki(świeżo ugotowane), przeciśnięte, dzieli się na 4 czę
          > ści, jedną z tych części odstawiam i dodaję mąki ilością odpowiadającą tej 4tej
          > części ziemniaków, dodaję jajko lub dwa i całość ugniatam, razem z tą 4tą częś
          > cią ziemniaków, jeśli masa jest klejąca dosypuję jeszcze mąki, jak ciasto jest
          > gotowe to dzielę je na mniejsze kawałki i roluję je, a z rulonów wykrawam klusk
          > i, gotuje się od wrzątku do wypłynięcia.


          napisalam przepis na kluski slaskie,a nie na kopytka.
          kopytka robi sie z 2 rodzajow maki i z zimnych ziemniakow i zagniata sie ktortko kroi i od razu gotuje,bo kluski mozna zrobic z cieplych ziemniekow i moga lezec przed gotowaniem.
      • franczii Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 19:24
        Za duzo maki tez niedobrze bo wyjda twarde. Z tego co wiem to zasada jest ze proporcja maki do ziemniakow nie moze przekroczyc 1:3. Czyli na okolo 1kg ziemniakow max ok 300gr maki
      • lykaena Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 18:02
        No właśnie ziemniaki były no name, więc to one są podejrzanym numer 1.

        Ale jak to robisz z biedronkowych- czyli ? jaka odmiana.
        To chyba jest istotne,a nie miejsce kupna wink
        • yenna_m Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 18:03
          no wlasnie nie mam pojecia jaka odmiana
          ale w porownaniu do tego, co zdarzalo mi sie kupowac w kiosku czy innych marketach - bomba!
          zolte, puszyste, pelne skrobi a nie wodnista ciapa
    • lenka30a Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 18:03
      robię tylko z pszenną, zawsze wyjdą:
      gotowane, przeciśnięte ziemniaki+2 jajka+mąka(ilość "na oko"), wyrabiam ciasto, takie żeby się nie kleiło do rąk, kroję i do gara
        • aqua48 Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 18:39
          Robię tak samo, kopytka krzywo krojone z pszenną, śląskie okrągłe z ziemniaczaną i z dziurką, a leniwe z pszenną i serem i krateczką od noża na wierzchu.
        • zajola Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 18:41

          Robiciesmile

          do klusek śląskich odkłada sie czwartą część ziemniaków ubitych i dosypuje w to miejsce mąki ziemniaczanej, żeby później tak jak dziewczyna wyżej pisała wszystko połączyć , a do kopytek odkłada się połowę ubitych ziemniaków i w tę "dziurę " po tej odłożonej połowie sypie się mąkę pszenną. Wszystko razem potem wymieszać z 1 jajkiem! albo dwoma żółtkami.
          Sukces gwarantowanysmile
        • sarah_black38 Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 21:32
          Moim zdaniem kopytka wychodzą miękkie wtedy gdy je robię ze świeżo ugotowanych i ostudzonych ziemniaków ( muszą być lekko ciepłe coby rąk nie poparzyć). Z tych przetrzymanych w lodówce z poprzedniego obiadu to już nie to. Mąki pszennej dają na ,,oko", plus żółtko i wychodzą mięciutkie i pyszne. A jak jeszcze się doda cebulki smażonej to niebo w gębie.

          A najlepsze kopytka to takie smażone na blacie kuchennym, tylko kto jeszcze dziś ma piec na drewno do gotowania... takie kopytka my nazywaliśmy blinami nie jadłam od dziecięcych lat smile
    • edelstein Re: Robicie kopytka ? 23.10.11, 23:18
      Z reguly robie leniwe z twarogiem,jajko,zoltko do ugotowanych wystudzonych ziemniakow z bialka ubic piane i dodac,lyzeczka oleju,lyzka maki ziemniaczanej(mozna bez,tez wyszly)reszta maka pszenna wg potrzeb czyli na oko,z twarogiem dodac twarog,bez nie dodawac.Zawsze wychodzasmile Gotowac do wyplyniecia,formowac walki i je splaszczyc potem ciac pod skosem.Ziemniaki biore jakie sa.
      • lannntana Re: Robicie kopytka ? 24.10.11, 08:15
        Ziemniaki na kopytka najlepsze są na drugi dzień, ze świeżych są niesmaczne. Ja robię tak : z masy na kopytka robię kulkę,spłaszczam ją,dzielę na cztery części,czwartą część wyjmuję i na to miejsce sypię mąkę. Robię różne kopytka-z mąki pszennej, orkiszowej,ostatnio dyniowe dla dziecka. Mąka ziemniaczana niepotrzebna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka