Dodaj do ulubionych

Oleje, oliwa etc.

22.05.12, 11:21
Zainspirował mnie wątek z warzywami na szybko. Jakich olejów używacie w kuchni i do czego? Bo ja mam z tym kłopot. Czasem chciałabym spróbować czegoś nowego, ale mam obawy, np. ten szeroko polecany lniany jest podobno trudny do przechowywania i błyskawicznie traci swoje wartości. Arachidowy? Z pestek winogron? Używa któraś?
Kupuję olej kujawski z pierwszego tłoczenia i znów gdzieś wyczytałam, żeby na nim nie smażyć... No ludzie, zwariować można. To na czym w końcu smażyć, czym polewać mozzarellę czy sałatki?
--
Nie potrzebne są badania, żeby zauważyć pewne prawidłowości. Np. znani mi geje są dziecinni i otaczają się pluszowymi zabawkami. W domach mają zdjęcia z Disneylandu a mojemu dziecku, które rośnie i ma już 8 lat często kupują pluszaki, którymi bawią się dwulatki/fogito
Obserwuj wątek
    • adellante12 Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:27
      Do smażenia uzywam :
      - oleju słonecznikowego - wytrzymuje najwyższą temperaturę ze wszystkich mazideł, zwłaszcza do chińskich itp wymagajacych smażenia w głebokim max rozgrzanym
      - tradycyjnego smalcu - schaboszczak czy wybułczan mąki (mielony) jest o niebo lepszy niz z jakiejkolwiek oliwy

      Do mozzarelli i sałaty oliwy z oliwek czasem dla wygłupu np portugalskich Gato - aromatyzowanych ziołami. Generalnie do smazenia oliwa z oliwek jest bardzo nie tegez bo szybko sie pali. Oliwy najchętniej uzywam hand made kupowanych na wsiach w Chorwacji czy we Włoszech. Taką mogę łyżeczką zjeść smile
        • adellante12 Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 17:43
          Biednys bos głupis..
          Współczuję jesli nie potrafisz odróżnic domowej oliwy od marketowej...
          Pewnie domowe wino i jabol ze sklepu tez nie ma dla ciebie różnicy??
          Po drugie trzeba byłoby być debilem by w środku gaju oliwnego z własna tłocznią sprzedawać oliwę z marketu.
          • jamesonwhiskey Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 23:37
            > Współczuję jesli nie potrafisz odróżnic domowej oliwy od marketowej...

            bo metna z farfoclami , heh

            > Pewnie domowe wino i jabol ze sklepu tez nie ma dla ciebie różnicy??

            jesli domowe wino robisz z odpowiednich szczepow wygrzanych na poludniowych stookach winogron , jesli lezakowalo w odpowieniej beczce w odpowiednim miejscu to moze byc dobre
            jesli zapusciles balona i wino z jablek to az tak bardzo sie ronic od jabola nie bedzie
            niektore wrecz byly mocno porywajace w smaku wiec nie wiem czy z najlepszym brandem jabola mialbys jakakolwiek konkurencje

            Po drugie trzeba byłoby być debilem by w środku gaju oliwnego z własna tłocznią
            > sprzedawać oliwę z marketu.

            czyzby, stawiam ze sprzedaz 10x przewyzsza produkcje z tego gaju oliwnego
            • franczii Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 00:30
              Oj Jameson ty sie znowu popisujesz tak jak z ta szynka parmenska w plasterkach zachowujaca swiezosc przez tydziensuspicious
              Domowa oliwa z oliwek jest bardzo rozpowszechniona na poludniu i nikt nie kupuje jej w markecie. Nam oliwe przysyla kuzyn meza z poludnia Wloch. Tam prawie kazdy ma troche wlasnych drzewek wlasnie po to, zeby sobie zrobic olej przede wszystkim na wlasnej rodziny uzytek dokladnie na takiej zasadzie jak nasze mamy robily przetwory i kompoty na zime tak oni sobie robia olej. Ci co maja wiecej to potem sprzedaja chocby na straganie na targu obok innych swoich produktow albo bezposrednio w swoim gospodarstwie. Roznica w smaku miedzy domowa a marketowa jest taka jak miedzy innymi przetworami domowymi a marketowymi.
              • jamesonwhiskey Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 01:10


                www.rp.pl/artykul/787330.html
                www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2012/jan/04/olive-oil-food-fraud
                o pizzy robionej w piecu opalanaj deskami z trumien to nawet nie bede wspominal
                chyba ze w kontekscie niebieskiej mozzarelli
                ja tym malym wloskim karakanom w sprawie jedzenia nie wierze


                > azdy ma troche wlasnych drzewek wlasnie po to, zeby sobie zrobic olej przede ws
                > zystkim na wlasnej rodziny uzytek dokladnie na takie

                z tym sie zgodze ale z tym ze taka babuszka biegnie wyciskac swieza oliwe i sprzedaje ja komus z polski to juz nie bardzo
                to tak samo jak baby z jajami na targu w polsce
                wszytkie od kurki biegajacej dziko
                tyle ze rano baby rozwozi bus a baby dzielnie zmywaja piecatki z jajek przemyslowych




                • franczii Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 06:29
                  Sa skandale jak i wszedzie. Nie musisz mi nic wklejac bo znam i to nie tylko mozzarella i olej ale bylo tez mleko i pomidory w puszce. Wiem, to oburzajace i nie powinno tak byc ale czlowiek ktory kupuje wylacznie nieprzetworzone produkty i uwaznie robiacy zakupy czegos podobnego uniknie. Mozzarella za 40 cent podczas gdy litr porzadnego mleka kosztuje blisko 2 euro? ja sie nie dam nabrac. Nigdy na mozzarelle trefna nie trafilam a nawet gdybym trafila to zapewniam cie jest roznica w smaku i to zasadnicza miedzy koncernowa i to niezla marka a drobnym lokalnym wytworca badz nawet gospodarstwem agroturystycznym. To samo dotyczy kazdego innego sera i innych produktow a jajko wystarczy zrobic na miekko zeby sie zorientowac czy naprawde od zadowolonej kury pochodzi. Jakos najbardziej wierze swoim kubkom smakowymtongue_out

                  > z tym sie zgodze ale z tym ze taka babuszka biegnie wyciskac swieza oliwe i spr
                  > zedaje ja komus z polski to juz nie bardzo

                  O masz ci los, sprzedaje temu kto chce kupic. Poza tym nie musi to byc nadwyzka domowej produkcji. Oliwa moze pochodzic z malego gospodarstwa, ktore sie produkcja oliwy trudni. Ich oliwy nie dostaniesz w markecie tylko musisz pojechac do gospodarstwa i kupic na miejscu, ewentualnie zamowic kurierem tak jak to robia we Wloszech ci co nie maja wlasnych drzewek.
                      • jamesonwhiskey Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 11:11
                        ja nie mowie ze maja zla oliwe, mowie ze trudno ja kupic
                        a moje podejrzenia biora sie z opowiesci pewnego karakna ktorego rodzina tez miala gaj oliwny i tez sprzedawali oliwe spragnionym dobrego towaru turystom

                        • franczii Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 12:04
                          Zalezy gdzie ja trudno kupic. Na pewno nie kupuje sie jej w markecie, chyba ze ktos ma wyprobowana marke ale to i tak sie nie oplaca bo w markecie dobra kosztuje 15E za litr a jak znajdziesz bezposrednio od producenta to za polowe tej ceny albo i mniej jesli bierzesz puszki kilkulitrowe. Wszyscy moi znajomi nie majacy zadnych wejsc w rodzinnych gaikach kupuja hurtowo zapas oliwy na caly rok. Sprowadzaja z innych regionow w zaleznosci od tego co komu bardziej smakuje. I jest to dobra oliwa. Nie bede sie z toba spierac co do tego, ze takie praktyki jak opisujesz nie maja miejsca. Znajac Wlochow i ich sklonnosc do nieuczciwosci jestem w stanie uwierzyc, ze ktorys wpadl na pomysl i czesze w ten sposob turystow ale tylko z nielicznymi mu to przejdzie i tylko jeden raz bo drugi sie juz nie nabiora.
      • sinusoidaa Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 12:55
        Do smażenia uzywam :
        > - oleju słonecznikowego - wytrzymuje najwyższą temperaturę

        Błąd, duży błąd. Olej słonecznikowy ma ponad 50% wielonienasyoconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury ulegają bardzo niekorzystnym przemianom w szkodliwe związki chemiczne
    • jamesonwhiskey Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:27
      , czym polewać mozzarellę czy sałatki?

      virgin olive oil

      > To na czym w końcu smażyć,

      solej roslinny

      > Kupuję olej kujawski z pierwszego tłoczenia i

      co to jest kujawski z pierwszego tloczenia?
      i z czego to tloczenie

    • lilly_about Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:29
      Ja używam własnie kujawskiego, od zawsze. Od czasu do czasu kupuję oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron, do sałatek. Kiedys kolezanka przywiosła mi oliwe z Włoch, cudo to miało być, ale ja róznicy między tym cudem a naszymi nie widziałam. Nie znam się.
    • myszmusia Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:31
      oliwa z oliwek czasem olej ryzowy sporadycznie z pestek winogron


      --
      -----------------------------------
      Wielu ludzi uważa, że tym, którzy stają się wegetarianami, czegoś w życiu brakuje. Tym brakującym "czymś" jest zabijanie.
      - Eddy Grant
    • guderianka Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:32
      Kupuję kujawski
      Słonecznikowy do sałatek lub do wypieku chleba
      Próbowałam ryżowego-też do chleba i sałatek
      Z pestek winogron-do smarowania ciała wink)
      --
      Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

      George Bernard Shaw
    • sadosia75 Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:33
      Znajoma kupuje olej kujawski ew. jakiś lepszy jeśli są w przystępnych cenach i wlewa do butelki szklanej albo słoiczka ( musi być ciemny ew musi stać w ciemnym miejscu ) wrzuca do pojemniczka zioła, czosnek albo papryke i "aromatyzuje" sama olej. A później mnie w to zaopatruje.
      I to dodaję do smażenia ( warzyw bo mięsa nie jadam ) do sałątek dodaję oliwę z oliwek albo jogurt naturalny.
      --
      Jeżeli trzeba coś zrobić, to dlaczego nie my? Dlaczego nie ja?
      Władysław Bartoszewski
    • chipsi Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:34
      We Włoszech będąc do wszystkiego używałam oliwy z oliwek (nawet do schabowego smile ) ale tam to to tańsze i wszechobecne. Niestety nie ze wszystkim mi ona smakuje i wole już używać zwykłego słonecznikowego, który nie wpływa tak na smak potrawy jak oliwa właśnie. A najbardziej lubię olej z pestek winogron, szczególnie do sałatek.
      --
      >>Wyższa Szkoła Złudzeń i Nieuzasadnionego Zadowolenia z Własnych Dokonań<<
    • d.o.s.i.a Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:37
      U mnie w domu uzywamy oliwy z oliwek do smazenia, ale nie tej virgin tylko takiej gorszej. I nie przekonuje mnie to, ze smazyc sie nie powinno na niej. To, ze sie nie powinno smazyc wzielo sie z tego, ze ludzie chca na oliwie smazyc schabowe i inne tluste mielone. U mnie sie takich wynalazkow nie je i smazymy zazwyczaj nie dluzej niz 2-3 minuty, a reszta to raczej duszenie we wlasnym sosie. Kawalek ryby, kurczak na chinszczyzne, czy nawet piers kurczaka po 3 minuty na kazdej stronie - to sa 3 minuty obsmazania, w niewysokiej temperaturze. Oliwa jest do tego najlepsza.

      Jak ktos smazy schabowe to sorry, ale zaden olej tego dania nie uratuje.

      Czasem uzywam sklarowanego masla, ale nie podchodzi mi tak jak zwykle maslo, wiec robie to rzadko.

      Oliwy virgin uzywam na zimno, do mozarelli i innych tam. Lubimy tez do salatek i do mozarelli olej z awokado i orzechow wloskich. Do chinszczyzny dodajemy oleju z orzeszkow ziemnych.
      • sinusoidaa Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 13:02
        > U mnie w domu uzywamy oliwy z oliwek do smazenia, ale nie tej virgin tylko taki
        > ej gorszej.
        I bardzo dobrze robisz. Oliwa z oliwek extra virgin jest wynikiem tłoczenia na zimno. W czasie tego tłoczenia w oliwie pozostaja substancje bardzo wrażliwe na temperaturę, reaktywne, przekształcające się podczas obróbki wysokotemperaturowej w szkodliwe zwiazki.
        Natomiast ta "gorsza" jak piszesz oliwa, jest tłoczona na ciepło. Dalsze etapy rafinacji tej oliwy powodują usunięcie tyc związków, o których pisałam wyzej i tym samym sprawiają, zę taka oliwa nadaje się do smażenia
    • kaczy_kuperas Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 11:48
      Oliwy używam do sałatek, czasami dam do smażenia, ale zazwyczaj smażę na zwykłym oleju, teraz mam słonecznikowy. Z pestek dyni daje tylko do sałatek, sezamowy daje do smażenia, ale jako dodatek, tylko dla aromatu. Ostatnio kupiłam też olej kokosowy, użyłam raz do zrobienia curry.
    • joxanna Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 12:00
      smażę na rzepakowym, a na surowo tylko oliwę. Smażyłam na oliwie, ale nie czuję różnicy między rzepakowym, a oliwą - na ciepło (czasem np. dodaję do zupy, to też olej rzepakowy). Ale na surowo to tylko oliwa mi smakuje i musi być bardzo, bardzo dobrasmile
    • imasumak Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 12:36
      Smażę na oleju ryżowym, maśle klarowanym i smalcu.
      Do sałatek oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy.


      --
      kliknij
      jeśli chcesz nakarmić zwierzaka w schronisku
    • czarnaalineczka Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 12:45
      do smazenia ryzowy "zwyklego" np kujawskiego awaryjnie
      lniany swietnie pasuje do "zimowych" salatek
      do innych salatek oliwe
      do owocowych z pestek winogron ( i do pilingu cukrowego )
      do jajecznicy , ryzu i kasz maslo
      --
      "Nic nie stoi na przeszkodzie, aby się dildem posługiwać tak, jak radiem. Jedno i drugie służy rozrywce." — prof. Mirosław Bańko, UW
    • katia.seitz Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 12:47
      Oliwa z oliwek extra virgin do sałatek i ogólnie "na zimno", oraz do krótkiej obróbki termicznej, np. duszenia warzyw.
      Olej Kujawski (czyli rzepakowy) do smażenia placków i kotletów. Mało tego jednak u mnie idzie. Wikipedia pisze wink, że na dwóch powyższych tłuszczach smażyć można, bo mają przewagę kwasów jednonasyconych nad wielonasyconymi.
      Jako przyprawa do dań azjatyckich doskonały jest olej sezamowy.
    • iuscogens Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 12:57
      Używam oliwy z oliwek (z Biedronki wink, czasem dyniowy, ryżowy, sezamowy z Oleofarmu, ale wykorzystuję je nie tylko kulinarnie, maziam się nimi po twarzy i ciele i rożne mikstury robię.
      Lniany używam nie ze względu na smak, co na omegi, łyżka dziennie, jak chcesz lniany to kup budwigowy z Olofarmu i cały czas w lodówce trzymaj. Ja teraz kupiłam od rolnika, który sam wytwarza, o wiele lepszy, też w lodówce trzymam i po łyżce dziennie biorę, ale i tak za nim nie przepadam.
      --
      Pchła stuknęła parasolką:
      Jestem pchłą, lecz przy tym Polką!
      Żądam większej galanterii,
      Panie słoniu z menażerii!
    • sinusoidaa Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 13:11
      Do smażenia: tłuszcza posiadające w swoim składzie jak najmniej wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej rzepakowy i oliwa z oliwek tłoczona na ciepło, nie extra virgin, smalec. Wyjątkiem jest słonecznikowy rafinowany wysokooleinowy, tłoczony ze zmodyfikowanych genetycznie ziaren - na tym można smażyć.
      Do smażenia nie wolno używać oleju słonecznikowego ( z wyjątkiem wysokooleinowego, o którym pisałam wyżej), sojowego i kukurydzianego.
      Do sałatek nadają się wszystkie, jednak najkorzystniejsze działanie będą miały oleje z dużym udziałem wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych: oliwa z olivek extra virgin, olej słonecznikowy, kukurydziany.
      • ardzuna Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 21:49
        sinusoidaa napisała:

        > Do smażenia: tłuszcza posiadające w swoim składzie jak najmniej wysokonienasyco
        > nych kwasów tłuszczowych, np. olej rzepakowy

        Widzę ze się znasz na rzeczy więc zapytam. 1. Czy można smażyć na oleju rzepakowym tłoczonym na zimno? Kupuję taki ale nie wiem czy mogę na nim smażyć:
        e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=16606&pro=88819#fotka
        2. Skąd pewnosć, że olej rzepakowy jest bezerukowy? Czy teraz już wszystkie są bezerukowe?Dawno nie widziałam napisów dotyczących bezerukowości oleju na opakowaniu.
        Te problemy dręczą mnie od dawna i będę ci bardzo wdzięczna za odpowiedź.

        --
        Obecnie skłaniam się ku byciu zwiewną leliją, delikatną,
        przemęczoną, z fochami raz na jakiś czas a jednocześnie maksymalnie niezależną finansowo. /triss_merigold6/
        • sinusoidaa Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 09:21
          1. Czy można smażyć na oleju rzepako
          > wym tłoczonym na zimno?
          Nie. Podobnie, jak w przypadku oliwy z oliwek extra virgin, proces tłoczenia na zimno nie eliminuje różnych związków, które podczas smażenia, pod wpływem wysokiej temperatury przekształcają się z bardzo szkodliwe związki chemiczne. Oleje tłoczone na zimno są bardzo zdrowe, ale tylko w przypadku spożywania ich na zimno, jako dodatki do sałatek na przykład.
          2. Skąd pewnosć, że olej rzepakowy jest bezerukowy? Czy teraz już wszystkie są
          > bezerukowe?Dawno nie widziałam napisów dotyczących bezerukowości oleju na opako
          > waniu.
          Od dobrych kilkunastu lat olej rzepakowy jest tłoczony z ziaren rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów (odmiana 00). Kiedyś, dawno temu, po wprowadzeniu tej odmiany rzepaku, producent informował na opakowaniu o niskoerukowości oleju. Myślę, ze obecnie wszystkie oleje rzepakowe powstają z odmiany )) i producent nie musi już wyróżniać produktu jako niskoerukowego.
          • ardzuna Re: Oleje, oliwa etc. 23.05.12, 23:31
            Dzięki smile
            --
            Obecnie skłaniam się ku byciu zwiewną leliją, delikatną,
            przemęczoną, z fochami raz na jakiś czas a jednocześnie maksymalnie niezależną finansowo. /triss_merigold6/
      • morgen_stern Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 14:58
        Czyli po prostu masło klarowane, można zrobić samemu w domu wink

        --
        Nie potrzebne są badania, żeby zauważyć pewne prawidłowości. Np. znani mi geje są dziecinni i otaczają się pluszowymi zabawkami. W domach mają zdjęcia z Disneylandu a mojemu dziecku, które rośnie i ma już 8 lat często kupują pluszaki, którymi bawią się dwulatki/fogito
    • wespuczi Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 14:56
      u mnie smazone sa tylko jajka - na maselku,
      oraz zapiekam jakies pierozki czy inne tortelini na masle - to sa ilosci minimalne tak ze nic nie plywa po patelni.
      poza tym uzywam oleju z oliwek - dodaje do marynaty do kurczaka, i ryby, innych mies praktycznie nie jadamy.

      smazyc nic nie smaze uzywam grila elektrycznego do mies.


      --
      --

      sygnaturka na urlopie
    • marghe_72 Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 14:56
      oliwa (tylko nie ta z napisem SANSA), do dan na ciepło i zimno - różnego pochodzenia wink

      arachidowy - do dan orientalnych

      z pestek winogron - na zmianę z oliwą

      ryżowy - znowu do dań orientalnych

      jakiś zwykły olej też mi się po domu plącze - używam do smażenia w głębokim tłuszczu. Aczkolwiek ostatnio takiego smażenia unikam

      sezamowy - li i jedynie na zimno
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • eliszka25 Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 15:58
        do smazenia uzywam glownie szwajcarskich wynalazkow brattbutter i brattcreme, czyli klarowanego masla, z tym ze to drugie jest plynne i nadaje sie tez do marynowania i na grilla. jak zdarzy sie cos na wiekszej ilosci tluszczu (np. racuchy), to na oleju slonecznikowym. do podduszenia na krotko warzyw np. oliwa z oliwek ale nie extra virgin. do salatek i dan na zimno glownie oliwa extra virgin, czasem olej z pestek winogron.
    • basia_mikulski Olej kokosowy. 22.05.12, 16:19
      Do salatek uzywam oliwy z oliwek, a do wszystkiego innego olej kokosowy.
      Olej kokosowy stosuje do gotowania, smazenia, dodaje do wlasnorecznie robionego shake'a i rowniez kosmetycznie - jako balsam do ciala i maseczka do wlosow i skory glowy (na godzine przed myciem wlosow).
      • zapetlona-online Re: Olej kokosowy. 20.08.12, 12:52
        Ja dodaje sobie dwie łyżeczki oleju do porannej kawy - dzięki czemu ma delikatną kokosową nutę. Słoiczek cooco , w który się zaopatrzyłam ma 650ml "wypijam" go od miesiąc i nie zużyłam jeszcze nawet połowy.
    • kropkacom Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 16:22
      Smarze na rzepakowym.
      --
      "Zdolna jestem niesłychanie, najpiękniejsze mam ubranie,
      Moja buzia tryska zdrowiem, jak coś powiem, to już powiem,
      Jak odpowiem, to roztropnie," wink
    • nanuk24 Re: Oleje, oliwa etc. 22.05.12, 17:37
      Uzywam rzepakowy, orzechowy i z oliwek.
      Do salatek uzywam z oliwek, sezamowego lub orzechowego.



      --
      This boat that we just built is just fine
      And don't try to tell us it's not
      The sides and the back are divine -
      It's the bottom I guess we forgot...(Shel Silverstein)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka