Dodaj do ulubionych

przepisy (strasznie dlugo sie otwierały)

20.08.04, 01:16
dla oszczednosci czasu innych mam:


1
gulasz zindyka z marchewką i kukurydzą
(dla dziecka od 6 . miesiąca)
Składniki:
* 175g ziemniaków
* 175g marchwi
* 115g piersi z indyka
* 50g mrożonej kukurydzy
* 300ml mieszanki mlecznej lub wody
Przygotowanie:
Wszystko gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż mieso będzie
miekkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Objętość: 600ml


2
Danie Gutiego (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 12 . miesiąca)
Składniki:
- 2 świeże małe pomidory,
- kawałek piersi z kurczaka,
- 4 łyżki kluseczek *gwiazdek*,
- 1 duża marchewka,
- 1 łyżka masła;
Przygotowanie:
Mięso ugotować, warzywa obrać, ugotować i zmiksować z masłem, mięso pokroić
w kosteczkę.
Ugotowane kluski polać przecierem z warzyw. Dodać mięso.



3
Klopsiki cielęce w sosie pomidorowym (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 12 . miesiąca)
Składniki:
* 500g mięsa cielęcego bez kości
* bułka kajzerka (50g)
* jajo
* łyżka pszennej mąki (20g)
* 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
* sól
* biały pieprz
* mleko do namoczenia bułki.
SOS:
* mała puszka koncentratu pomidorowego
* 1/4opakowania śmietany (50g)
* łyżka mąki przennej (20g)
* 1/4 pęczka włoszczyzny.
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z mięsem dwukrotnie przekręcić
przez maszynkę. Dodać jajo i część mleka odciśniętego z bułki, niewielką
ilość soli i pieprzu, starannie ugnieść. Uformować wałeczki - ok. 8 sztuk,
obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka wlać szklankę
wody, zagotować. Dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę i gotować ok. 20 min.
Wyjąć warzywa. Do wywaru włożyć klopsiki i dusić 20 -30 min pod przykryciem,
w trakcie uzupełnić wodą. Klopsiki wyjąć.
Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę rozprowadzoną w
niewielkiej ilości mleka 2-3 łyżki. Wszystko wymieszać i zagotować. Klopsiki
podawać z ryżem.
Porcja obiadowa dla dziecka = 1 szt + ryż na sypko + surówka.


4
Kuskus z cielęciną (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 11 . miesiąca)
Składniki:
* 115g marchewki
* 115g pietruszki
* 1/4 cebuli
* 175g cielęciny
* 1 łyżeczka oleju
* 2 łyżki rodzynek
* 300ml wody
* 50g kaszy kuskus
Przygotowanie:
Warzywa i mięso pokrój na kawałeczki.
Rozgrzej w rondlu olej i podsmaż mięso, aż się zarumieni. Wrzuć warzywa,
smaż 2 min. a następnie dodaj rodzynki oraz wodę i wymieszaj. Przykryj i
gotuj na wolnym ogniu przez 25 min. Opłucz kaszę na sitku. Przykryj i gotuj
5 min. na parze nad garnkiem z mięsem i warzywami.
Smacznego!
(nadaje się do zamrażania)


5
Kurczak z cukinią i winogronami
(dla dziecka od 6 . miesiąca)
Składniki:
* pierś z kurczaka (lub indyk)
* 1/4 szklanki rosołu
* 8 zielonych winogron (obrane i bez
pestek)
* pokrojona cukinia
Przygotowanie:
Ugotować pokrojone mięso, pokrojone winogrona i cukinie w rosole. Zmiksować
przed podaniem. Można zagęścić ryżowym kleikiem.



6
Kurczak z jabłkiem
(dla dziecka od 9 . miesiąca)
Składniki:
* jedno jabłko
* kawałek ugotowanego filetu z kurczaka
* łyżeczka masła
* kilka kropli cytryny
* odrobina wody
Przygotowanie:
Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda z
pestkami. Pokrój jeszcze drobniej i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw
na małym ogniu i rozgotuj.
Dodaj mięso, masło i skrop sokiem z cytryny. Wszystko wymieszaj.


7
Makaron z sosem
(dla dziecka od 9 . miesiąca)
Składniki:
* 115g marchwi
* 50g brukselki
* 25g fasolki szparagowej żółtej
* 2 łyżki mrożonej kukurydzy
* 50g makaronu
* 350ml wody lub mieszanki mlecznej
* 50g łagodnego sera
Przygotowanie:
Warzywa posiekaj na kawałki. Warzywa, kukurydzę i makaron wrzuć do gotującej
wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min., aż makaron
bedzie miękki. Utrzyj ser i dodaj do warzyw mieszając aż zupełnie się
rozpuści. Zmiksuj lub rozgnieć na papkę.
Objętość: 600ml




8
Makaron z sosem pomidorowym
(dla dziecka od 12 . miesiąca)
Składniki:
* makaron
* mięso: mielona cielęcina, drobno
pokrojony kurczak
* sok lub przecier pomidorowy
* serki topione
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Dla małych dzieci drobny np. gwiazdki, dla starszych np.
świderki. Mięso mielone lub pokrojone drobno podsmaż na oliwie, dodaj sok
pomidorowy (najlepiej domowy) i chwilę pogotuj. Dodaj serki topione,
mieszaj, aż się rozpuszczą. Posyp zieloną pietruszką.



9
Mięso z kurczaka z jabłkiem (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 7 . miesiąca)
Składniki:
* 1 średnie jabłko
* 1 łyżeczka kleiku ryżowego
* 25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś)
* 1 łyżeczka świeżego masła
* 60-70ml wody
Przygotowanie:
Jabłko płuczemy, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na
ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania.
Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a
następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z
kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po
schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.



10
Papka rybno-serowa (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 10 . miesiąca)
Składniki:
* 225g ziemniaków
* 50g pora
* 50g pieczarek
* 90g mrożonego dorsza
* 250ml wody lub mieszanki mlecznej
* 50g utartego sera
Przygotowanie:
Pokrój warzywa i grzyby. Warzywa, grzyby i rybę wrzuć do gotujacej się wody.
Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 min., aż ryba
i ziemniaki będą miękkie. Wyjmij dorsza i pokrój na kawałki, sprawdzając czy
nie ma ości. Włóż z powrotem rybę do garnka i wymieszaj z utartym serem.
Zmiksuj potrawę na papkę o odpowiedniej konsystencji.


11
Potrawka z mięsem z kurczaka (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 7 . miesiąca)
Składniki:
- obrane warzywa: średnia marchew, łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
- 20 g surowego mięsa z piersi kurczaka,
- łyżeczka kleiku ryżowego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 90 ml wody
Przygotowanie:
Warzywa wyszoruj, obierz i opłucz. Zagotuj wodę, włóż do niej warzywa i
mięso, a potem gotuj wszystko na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Potrawkę
zmiksuj, dodaj kleik, oliwę, wymieszaj i zagotuj.



12
Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem (przepis konkursowy)
(dla dziecka od 6 . miesiąca)
Składniki:
* 1 średnie jabłko
* 1 łyżeczka masła
* 3 łyżeczki kleiku ryżowego
* 15 g piersi z kurczaka
* 20 ml wody
Przygotowanie:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do
rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno
siekamy (miksujemy). Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i
masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania
odpowiedniej konsystencji.



13
Przysmak z wieprzowiny i jabłka
(dla dziecka od 8 . miesiąca)
Składniki:
* 175g chudej wieprzowiny
* 175g ziemniaków
* 175g pietruszki
* 1/4 cebuli
* 1/2 jabłka
* 300ml wody
* szczypta suszonej szałwii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do tem. 180st. Posiekaj mięsko, warzywa pokrój. Jabłko
obierz ze skórki, wydrąż i posiekaj. Włóż mięso, warzywa i jabłko do
żaroodpornego naczynia, wlej wodę i przypraw szałwią. Przykryj i doprowadź
do wrzenia, mieszając raz lub dwa. Przykryj i wstaw do piekarnika na godzinę
i 15 min., aż mięso stanie się miękkie. Następnie zmiksuj lub rozgnieć
widelcem na dowolną konsystencję.
Uwaga! Jak wolisz to możesz gotować potrawę na gazie przez 40 min.
Objetość: 600ml.



14
Pulpeciki cielęce - przepis I
(dla dziecka od 10 . miesiąca)
Składniki:
* 100g cieleciny
* 2 łyżeczki masła
* jajko
* bułka tarta 10g
* włoszczyzna
* zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Cielęcinę ugotuj w warzywach. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę
dodając ugotowane warzywa.
Dokładnie utrzyj masło z jajkiem, dodaj zmielone mięso z warzywami, drobno
posiekaną pietruszkę oraz tartą bułkę.
Uformuj okrągłe pulpeciki.
Włóż do wrzącego wywaru jaki pozostał po ugotowaniu mię
Obserwuj wątek
    • mamazy cd 20.08.04, 01:18
      14
      Pulpeciki cielęce - przepis I
      (dla dziecka od 10 . miesiąca)
      Składniki:
      * 100g cieleciny
      * 2 łyżeczki masła
      * jajko
      * bułka tarta 10g
      * włoszczyzna
      * zielona pietruszka.
      Przygotowanie:
      Cielęcinę ugotuj w warzywach. Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę
      dodając ugotowane warzywa.
      Dokładnie utrzyj masło z jajkiem, dodaj zmielone mięso z warzywami, drobno
      posiekaną pietruszkę oraz tartą bułkę.
      Uformuj okrągłe pulpeciki.
      Włóż do wrzącego wywaru jaki pozostał po ugotowaniu mięsa, gotuj około 10
      min.



      15
      Pulpeciki cielęce - przepis II (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 9 . miesiąca)
      Składniki:
      * 20 dkg cielęciny mielonej
      * 1 żółtko
      * posiekana natka pietruszki i obrobina majeranku
      * odrobina soli
      * włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler)
      Przygotowanie:
      Z mięsa, żółtka, natki, majeranku i soli przygotować (dokładnie wymieszać)
      okrągłe pulpeciki i wrzucać je na gotującą się wodę ze startą włoszczyzną.
      Gotować ok 30 min. Podawać z surówką z marchewki startej z jabłkiem i
      ugotowanymi ziemniakami.



      16
      Pulpeciki drobiowe (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 12 . miesiąca)
      Składniki:
      * filet z indyka lub kurczka
      * kasza manna
      * gotowane warzywa (marchewka, brokuły i inne według uznania)
      * jajko
      * mąka
      Przygotowanie:
      Mięso miksuję na jednolitą masę, dodaję jajko, ugotowaną kaszę mannę na
      wodzie, warzywa i troszeczkę przypraw. Po wymieszaniu lepię małe kuleczki,
      obtaczam w mące i wrzucam na wrzący bulion warzywny. Po 10 min wychodzą
      mięciutkie, smaczne małe pulpeciki.



      17
      Pulpety z cielęciny i kaszki manny (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 9 . miesiąca)
      Składniki:
      * 50 g warzyw, tj. 1/4 małej marchewki, 1/2 małej pietruszki, 1/2 łyżeczki
      pokrojonego w kostkę selera
      * 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny
      * 2 łyżeczki kaszy manny
      * 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki
      * 1/2 surowego żółtka
      * 150 ml wody
      Przygotowanie:
      Mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko (uprzednio sparzamy jajko) oraz drobno
      posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy
      kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną
      kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do wrzenia. Następnie
      wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut.



      18
      Pulpety z indyka
      (dla dziecka od 10 . miesiąca)
      Składniki:
      * ok. 60 g gotowanej piersi indyka
      * 5 g masła
      * 4 g bułki tartej
      * łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
      * 2 szklanki wywaru z jarzyn
      * można dodać żółtko
      Przygotowanie:
      Ugotowane mięso zmiksuj z odrobiną przegotowanej wody. Żółtko utrzyj z
      masłem i dodaj mięso, natkę oraz bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
      Uformuj 3 pulpeciki i wrzuć do gotującego wywaru z jarzyn. Gotuj pod
      przykryciem ok. 10 minut. Pulpety można również ugotować w rosole.
      Podaj maluszkowi pulpecik z ugotowanymi, ugniecionymi jarzynkami.



      19
      Risotto z czerwoną papryką
      (dla dziecka od 9 . miesiąca)
      Składniki:
      * 50g ryżu
      * 300ml wody
      * 75g czerwonej papryki
      * 75g cukinii
      * 50g selera
      Przygotowanie:
      Ryż gotuj na wolnym ogniu przez 5 min. nie przykrywąjac garnka. Dodaj
      warzywa do ryżu, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok.
      10min. lub do czasu aż ryż będzie miękki. Zmiksuj ryż z jarzynami na papkę
      lub przetrzyj przez sito.



      20
      Zapiekany kurczak w potrawce (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 8 . miesiąca)
      Składniki:
      * pierś z kurczaka lub kawałek piersi z indyka
      * jabłko
      * marchewka
      * łyżka oliwy z oliwek lub oleju
      * sól, pieprz
      Przygotowanie:
      Mięsko pokroić w cienkie pasy i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić ew.
      popieprzyć.
      Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach i ułożyć na kurczaku, marchew obrać,
      zetrzeć na dużych oczkach i ułożyć na jabłkach, całość skropić oliwą,
      przykryć i zapiekać około pół godziny
      Danie można przygotować w dużej ilości ale wtedy należy dłużej piec (nawet
      do godziny).


    • mamazy cd 20.08.04, 01:18
      I
      Zupka szpinakowa Zuzi
      (dla dziecka od 12 . miesiąca)
      Składniki:
      -3 marchewki
      -1 pietruszka
      -1 op. mrożonego szpinaku
      -wegeta lub kostka rosołowa
      -2 skrzydełka z kurczaka
      -1 jajko
      -szklanka smietany 12%
      -5 ziemniaków
      Przygotowanie:
      Przez pół godziny gotujemy w garnku skrzydełka , następnie dodajemy
      pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę. Gotujemy przez około 35 minut a
      następnie dadajemy rozmorozony wczesniej szpinak ,oraz gotujemy przez około
      7 minut. na końcu wlewamy surowe jajko i smietanę i tak gotujemy przez około
      4 minuty i gotowa ulubiona zupka Zuzi , którą zajada się od kiedy skończyła
      1 rok zycia. Naprawdę polecam


      II
      Zupka z buraczkiem (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 7 . miesiąca)
      Składniki:
      * 2 marchewki
      * 1 pietruszka
      * 1 buraczek
      * 1 łyżeczka oliwy z oliwek
      * 1 pulpet z indyka (ugotowany wcześniej)
      * kaszka kukurydziana lub kleik ryżowy (błyskawiczne)
      * woda
      Przygotowanie:
      Warzywa obrać, pokroić w kostkę wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i
      gotować do miękkości. Zmiksować lub ugnieść widelcem. dorzucić pulpeta i
      krótko zagotować. Dodć kaszkę lub kleik do uzyskania odpowiedniej
      konsystencji. Przestudzić i podać dziecku.
      Uwaga: jest to porcja na 2 dni dla mojej córki, ale część na drugi dzień
      przechowuję BEZ kaszki i dodaję ją bezpośrednio przed jedzeniem.


      III
      Zupka mniam-mniam (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 12 . miesiąca)
      Składniki:
      * pierś z kurczaka
      * świeże warzywa (marchew, pietruszka, seler, kalarepka, ziemniaczek)
      * bazylia
      * lubczyk
      * łyżeczka masła
      * odrobina soli
      Przygotowanie:
      Pierś dokładnie myjemy i gotujemy ok. pół godziny, warzywa i zioła dodajemy
      później, gotujemy krótko, żeby się nie rozgotowały (nie straciły cennych
      składników). Mięso miksujemy, a warzywa rozgniatamy na drobną papkę -
      dodajemy łyżeczkę masła i odrobinę soli. Można dać natkę pietruszki lub
      koperek, można dodać pomidora obranego ze skórki. Zamiast kurczaka może też
      być indyk, cielęcina, zaś warzywa - zależnie od tego, co mamy w ogródku



      IV
      Zupka brokułowa (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 11 . miesiąca)
      Składniki:
      - brokuł, ale tylko część górna,
      - kalarepka,
      - pęczek koperku,
      - odrobina masełka,
      - szczypta soli,
      Przygotowanie:
      wszytko ugotować do miękkości i zmiksować, na koniec dodawać masełko



      V
      Wiosenna - bomba witaminowa (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 9 . miesiąca)
      Składniki:
      * mała kalarepka
      * różyczka kalafiora
      * ćwiartka młodej kapusty
      * skrzydełko z kurczaka
      * dwa ziemniaczki
      * przyprawy do smaku
      Przygotowanie:
      Wszystkie warzywa pokroić, dodać do wywaru ze skrzydełka, gotować przez pół
      godziny na wolnym ogniu i jeżeli wszystko będzie już ugotowane -rozdrobnić i
      podawać dziecku .



      VI
      Zupa z porów (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 10 . miesiąca)
      Składniki:
      - 4 duże pory,
      - 2 średnie ziemniaki,
      - grzanki ziołowe,
      - masło,
      - śmietana,
      - odrobina soli
      Przygotowanie:
      Pory obrać, posiekać i usmażyć na maśle, następnie do garnka włożyc
      pokrojone ziemniaki, usmażone pory, lekko dosmaczyć, zalać wszystko 2
      szklankami wody i gotować około 40 min. Po ugotowaniu zupkę miksujemy, w
      miseczce dodajemy 2 łyżeczki chudej śmietany i grzanki ( dla starszych
      dzieci zamiast grzanek może być groszek ptysiowy)



      VII
      Szparagowa (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 12 . miesiąca)
      Składniki:
      * szklanka wywaru z jarzyn
      * pęczek szparagów
      * trochę koperku
      * łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
      * łyżeczka masła
      * ugotowany makaron
      * sól, pieprz
      Przygotowanie:
      Szparagi umyć, obrać, pokroić w 1cm kawałeczki, udusić w niewielkiej ilości
      wody z dodatkiem masła i szczypty soli
      dodać szklankę wywaru z jarzyn, trochę wody, posolić, popieprzyć (odrobinę).
      Nałożyć do miseczki makaron, troszkę śmietany lub jogurtu naturalnego, zalać
      szparagami, dodać koperek i wcinać, pyyycha!!!!!!!!
      (w wersji dla młodszych maluchów zupkę można zmiksować i nie dodawać
      wywaru).


      VIII
      Pyszna zupka dla maluszka (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 10 . miesiąca)
      Składniki:
      * 1 ziemniak
      * 20 dkg ugotowanego kurczaka
      * 2 marchewki
      * 0,5 pietruszki
      * kawałeczek selera
      * jedno żółtko
      * woda
      * szczypta soli
      Przygotowanie:
      Marchewkę, seler i pietruszkę utrzeć na drobnej tarce, ugotować wraz z
      ziemniakiem pokrojonym w kostkę. Nastepnie dodać kurczaka i żółtko i
      zagnieść wszystko widelcem lub zmiksować. Wystudzić i podać.



      IX
      Bukiet warzywny Adasia (przepis konkursowy)
      (dla dziecka od 6 . miesiąca)
      Składniki:
      * 1/2 marchewki
      * 1/4 pietruszki
      * 1/4 kalarepki
      * 1 duża łyżka zielonego groszku
      * 1 ziemniak
      * mały buraczek
      * mała wiązka świeżego koperku
      * kilka fasolek szparagowych
      * 2 małe różyczki brokuła
      * oliwa z oliwek
      * 200 ml wody
      * mięso z indyka (duża łyżka wcześniej ugotowanego).
      Przygotowanie:
      Do wrzącej wody wrzucamy kilka gałązek koperku chwilę gotujemy Następnie
      wrzucamy wcześniej obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę warzywa, gotujemy
      je aż bedą miękie. Na końcu wrzucamy ugotowane mięso z indyka. Wyłączamy,
      dodajemy oliwę z oliwek, świeży koper i wszystko razem miksujemy. Studzimy i
      podajemy, zupa oprócz ciekawej barwy, ma wspaniały smak i przede wszystkim
      • mirinda11 Re: cd 20.08.04, 11:09
        dziekujesmile
        • barbapa1 Re: cd 20.10.04, 14:03
          ja równiez dziekuje, jutro cos wyprobuje smile

          Pozdrowienia
    • gonianna Re: przepisy (strasznie dlugo sie otwierały) 20.10.04, 22:25
      Dzięki!
      Będę próbować!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka