Dodaj do ulubionych

Przepis na muffinki bez cukru dla dziecia help!

19.06.15, 20:17
Laski, jutro impreza a ja nie mogę tu odszukać!sad wiem że był! Jabłko, banan, gruszka i kaszka manna. I nic więcej nie pamiętam!sad pomożecie?
--
https://www.suwaczki.com/tickers/relgt5odpew4ev0j.png
Obserwuj wątek
      • bieniewicka Re: Przepis na muffinki bez cukru dla dziecia hel 08.07.15, 13:51
        Wrzucę jeszcze kilka przepisów, które mam zapisane. Jeśli chcecie inne ciasta to piszcie, też mogę dorzucić wink

        muffiny
        Szklanka mąki
        Szklanka wiórków kokosowych
        szklanka rozdrobnionego szpinaku (mrożony, po rozmrożeniu odlać wodę, ale nie wyciskać)
        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        1/3 szklanki oleju (można pominąć)
        3 łyżki syropu klonowego lub innego słodziwa dozwolonego (tu już jak kto lubi, bez wychodzą wytrawne ale nadal smaczne)
        Jedno duże lub dwa małe jajka (moje kury się uparły, że będą znosić przepiórcze)
        Suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi mieszamy, potem wszystko razem, przekładamy do foremek (2/3 wysokości), ja wykładam je papilotkami i wtedy ładnie się wyjmuje i pieczemy ok 12 minut w 170st. góra dół (do suchego patyczka, jak się ładnie zarumienią). Wychodzi około 10 - 12 babeczek.

        Truskawkowe babeczki z kaszy manny polane musem z czerwonej porzeczki
        Skladniki:
        0,5 szklanki kaszy manny
        12 truskawek (niezbyt duzych)
        1 jajko
        60ml mleka
        1/3 szklanki mrozonych porzeczek badz innych owocow
        Przygotowanie:
        Truskawki zblendowac z jajkiem, zmieszac z kasza manna i mlekiem. Przelac do silikonowych foremek ( w papierowych raczej nie wyjda, nie zawieraja zadnego tluszczu wiec najpewniej przywra do papieru) i piec w 190 stopniach przez ok 12-15 minut. Polac zblendowanymi porzeczkami badz innymi owocami.


        BABECZKI SLIWKOWE Z MAKIEM
        2-3 duze sliwki
        2 jajka
        Lyzka syropu klonowego
        Pol szklanki maki
        Opcjonalnie: mleko lub sok jesli ciasto byloby za geste
        Dodatkowo: suszone porzeczki, mak
        Wszystkie skladniki procz porzeczek i maku zblendowac razem. Do foremek wlac po lyzeczce ciasta, wrzucic kilka porzeczek, przykryc ciastem, posypac makiem. Piec w 180st ok 15-20 min (az sie zaczna lekko rumienic).

        ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY KOKTAJL I MUFFINY
        Na koktajl:
        Pol arbuza
        Kilkanascie sporych truskawek
        150g platkow (lub wiorkow) kokosowych
        0,75l goracej wody
        Platki/wiorki zalewamy wrzatkiem i zostawiamy na kilka godzin (mozna na noc), po czym blendujemy i przecedzamy albo w zaparzaczu do kawy i herbaty albo przez tetrowa pieluszke rozlozona na sitku. Mamy mleko kokosowe.
        Arbuza kroimy i blendujemy z truskawkami, przecedzamy przez sitko by oddzielic pestki.
        Mieszamy ze swiezym kokomlekiem i gotowe. Mozna dodac kilka kropel soku z cytryny. Baaardzo orzezwiajacy koktajl
        MUFFINY:
        400ml koktajlu
        12 kopiatych lyzek maki
        2 jajka
        1 lyzka stewii
        1 plaska lyzeczka sody
        1 lyzeczka proszku do pieczenia
        1 lyzeczka oleju kokosowego
        sok z cytryny
        Dodatkowo: suszona zurawina
        Wszystkie skladniki zmiksowac, dodac zurawine. Przelac ciasto do foremek i piec ok 15-20min w 175st. Wychodzi 12 okraglych muffinek

        MINI DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI
        2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
        3/4 szklanki ciepłego mleka kokosowego
        2 łyżki syropu klonowego
        1 jajko
        1 żółtko i białko oddzielone
        60 g miękkiego masła
        7 g drożdży suszonych
        Truskawki
        Wymieszać mleko, syrop, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną wcześniej z drożdżami oraz masło. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie portrzeby dodać mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do wyrośnięcia.
        Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na ok 20 części, z których należy uformować kulki. Ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
        łębokie wgłębienie,w które należy wcisnąć truskawkę, docisnąć.
        Drożdżówki posmarować białkiem, piec ok 15 min w 180 stopniach, wystudzić na kratce.

        Muffiny marchewkowe
        Każdy zna, ale przepisów jest wiele. Może komuś spodoba się mój.
        Składniki suche:
        1 i 3/4 szklanki mąki pszennej różowej
        1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
        1/4 szklanki płatków jaglanych
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        Pół łyżeczki sody
        1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika/ cynamonu
        1 łyżeczka karobu
        Składniki wymieszać i odstawić.
        Składniki mokre:
        Pół szklanki jogurtu nat./ maślanki
        Banan- rozgnieciony
        1 jajko
        5 łyżek oleju rzepakowego
        Syrop daktylowy- według uznania
        1 szklanka starej na drobnych oczkach marchwi
        Pół szklanki soku jablkowego- opcjonalnie jeśli ciasto będzie zbyt gęste
        Składniki wymieszać ze sobą. Następnie suche składniki wymieszać z mokrymi i połączyć niezbyt dokładnie. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodać soku. Piec w 170 stopniach ok 20-25 minut

        Babeczki z masla orzechowego
        Czas przygotowania: 4 minuty
        Czas pieczenia: 12 minut
        Skladniki:
        3-4 lyzki masla orzechowego
        1 dosc duzy banan
        2 lyzki platkow owsianych
        1/3 szklanki wiorkow kokosowych
        Przygotowanie:
        Banana rozgniesc widelcem, wymieszac z reszta skladnikow. Przelozyc mase do silikonowych foremek, posypac orzechami. Piec w 190 stopniach przez ok 12 minut. Zostawic na chwile do przestudzenia

        *uważajcie na masło orzechowe gdzie w składzie jest olej palmowy uwodorniony. Jest to ZUOOOO

        Wegańskie babeczki orzechowe
        3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
        1 i 1/2 szklanki płatków dowolnego rodzaju (u nas mix owsianych, jaglanych i gryczanych)
        1/2 szklanki dowolnych orzechów (u nas nerkowce)
        1/2 szklanki rodzynek
        1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej 100% orzechów)
        1/2 szklanki pasty z daktyli (1 szklankę daktyli trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, po czym lekko odsączyć i z miksować na gęstą pastę)
        1 mocno dojrzały banan
        1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka
        1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
        1 łyżeczka cynamonu

        Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Do pierwszej miski wrzucić składniki suche (płatki, orzechy, rodzynki, cynamon). Do drugiej rozgniecionego banana, kaszę, masło orzechowe, pastę daktylową, wanilię i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny.

        chleb bananowy
        okolo 13 lyzek masla klarowanego
        - 3 jajka
        - 3 srednie banany
        -lyzeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
        -okolo 1,5 szkl maki, moze troche mniej
        Rozpuscic maslo i do ostudzonego dodac jajka, dobrze wymieszkac trzrpaczka, nastepnie make i proszek. Ciasto jest dosc geste ale taki zeby dalo sie przelac do formy. Na koniec dodac rozgniecione wczesniej widelcem banany (nie musi byc bardzo dokladnie). Piec ok 40 min w 180 stopniach.

        Babeczki marchewkowo- dyniowe
        Składniki na 5 babeczek:
        2 średnie marchewki
        2 jajka
        3 łyżki mąki kukurydzianej
        1 czubata łyżka domowych powideł dyniowych
        2 łyżki opiekanych płatków jaglanych
        Marchewkę tarkujemy na wiór, dodajemy jajka, mąkę, płatki i powidła, mieszamy i powstałą masą wykładamy silikonowe foremki do muffinów pieczemy 20-25 minut z 180 stopniach.

        --
        www.bieniewicka.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka